Young, Middle and Late Adulthood Questions and Answers CBSE Class 12 Board Exam

1 Mark Questions

Question 1 : What does young adulthood mean to you?

Answer: Individuals in the young adulthood stage of life start learning new skills to understand and manage their lives better. Their main concerns are regarding their career or vocation as well as their own marriage and family.

Question 2 : What do people at the stage of middle adulthood have to plan for old age?

Answer: People at the stage of middle adulthood have to prepare for old age because during old age, they may become physically and financially weak.

So, they plan in advance as not to become dependent on their children or others later on.

Question 3: Which stage of Life is called the age of maturity?

Answer: Early adulthood is generally called the ‘age of maturity’. It is the time when a person is expected to develop more skills and qualities order to take up mature roles of career and marriage.

Question 4: Mention some social problems faced during old age.

Answer: During old age, one gets retired from a job. Due to this, socialising gets affected. Punctuality and activeness in life also reduces and people feel alone and isolated.

Question 5 : Give two suggestions for elderly persons to manage their anger when they observe an injustice being done.

Answer: Two suggestions for elderly persons to manage their anger when they observe an injustice being done are:

(i) Divert their attention by listening to music or involving themselves in their hobby.

(ii) Understand the point of view of the person who caused the anger.

2 Marks Questions

Question 6: After retirement, Mr. Gupta is now staying at home with his family. He often get angry with everybody in the family. What could be the two reasons for his anger? Suggest two ways by which he can control this emotion.

Answer: The two reasons of Mr Gupta getting angry with everyone in the family after his retirement can be:

(i) his social circle has become restricted.

(ii) he feels depressed or unwanted after his retirement, so he expresses his anger out of frustration.

Two ways by which Mr. Gupta can control this emotion are:

(i) he should take his family members in confidence and talk to them so that they understand and help him.

(ii) Sometimes introspection will also help him to give an insight into the situation. He may realize that perhaps he is overreacting many times.

Question 7 : Twenty five year old Seema is a teacher who has recently got married. Give her four suggestions to cope up with her new responsibilities at home.

Answer: Suggestions for Seema are:

(i) For a successful marriage a give and take attitude is very important. Seema should try to understand her husband and his likings and dislikings.

(ii) Relationship with in-laws play a major role in successful marriage. Seema should try to make good in-laws relationship which helps her to provide a good foundation for happy married life.

(iii) Seema should manage their economic needs according to their earning. She should always talk with her husband for any important economic issue.

(iv) She should learn to manage her responsibilities, both in family and professional sphere. Proper balancing of her duties help her to make her marriage successful.

Question 8 : Your grandfather has come to stay with you for six months. Suggest four activities for him which can fulfill his recreational needs.

Answer: Activities suggested for him to fulfill his recreational needs may include:

(i) Outdoor games (within his capabilities) / indoor games, go for long/short walks, etc.

(ii) Become member of a library / club(to read newspaper, books and magazines).

(iii) Watch favourite shows on television.

(iv) Play music of interest.

Question 9 : Mrs. Verma often gets into troublewith her neighbours because of her anger for which she is repentant later on. Suggest her four ways by which she can contorl her anger.

or

Anger is one emotion that can break relationships. Suggest four steps you can take if you want to avoid this to happen.

Answer: Suggestions to Mrs. Verma to control her anger (to avoid breaking relationships) are:

(i) Move away from the scene of anger.

(ii) Take deep breaths or start meditation.

(iii) Write down your thoughts.

(iv) Talk to someone trustworthy.

Question 10 : Your grandfather has come to stay with you for six months. Suggest four activities for him which can fulfill his physical needs.

or

Suggest four ways for fulfilling the physical needs of your grandfather.

Answer: The ways of fulfilling the physical needs of my grandfather are:

(i) Taking him to nearby park for a brisk walk or moderate exercise.

(ii) He can take up gardening or any other such hobby to keep himself active.

(iii) He can accompany other family members or friends on an outing, picnic or other such activity.

Question 11 : Twenty five year old Seema has started staying away from her family because of her new job. List two problems which she is likely to face at work. Suggest her two ways to cope with her responsibilities.

Answer: Problems which Seema is likely to face at work are:

(i) She may not be able to cope with pressures  at work.

(ii) She may face problems in adjusting her timings to her office hours.

Suggestions for her to cope with her responsibilities are:

(i) Update self on skills and knowledge required for the job as well as household duties.

(ii) Participate in group activities so as to learn to manage time.

Question 12 : Present four suggestions to meet the recreational needs of an eighty year old man.

Answer: Suggestions or or a plan to meet the recreational needs of an eighty year old man may be:

(i) Let him play light outdoor and indoor games like carrom, ludo, chess, etc with the family members or friends.

(ii) Take him to public parks and amusement parks for walking purpose.

(iii) Encourage him to take up a hobby like painting, reading, gardening, etc.

(iv) Take him to watch films, to visit temples, etc.

Question 13: Your twenty two year old sister got married right after completing her studies. State any two new responsibilities of this stage. Give her two suggestions which will help her to adjust to these changes.

Answer: Her new responsibilities at this stage are:

(i) Adjustment of habits with her husband.

(ii) Adjustment with her husband’s family members.

Suggestions to help her to adjust to these changes are:

(i) Accepting others as they are and not trying to change them forcefully.

(ii) Learn to manage household chores.

Question 14 : Propose a plan to meet the social needs of an eighty year old man.

Answer: A plan to meet the social needs of an eighty year old man may include:

(i) Taking him to park for a walk.

(ii) Involve him to some hobbies in which he shows interest.

(iii) Make him visit relatives or friends of a similar age or have them come over to meet him.

(iv) Take him to social functions.

Question 15 : Your mother is forty year old. In your opinion, what are two new responsibilities of this stage? How has she adjusted to these changes?

Answer: Her new responsibilities at this stage are:

(i) Settling her children in their career/vocation.

(ii) Taking care of her teenage children.

She has adjusted to these changes by:

(i) keeping a full-time help for taking care of elderly.

(ii) supporting and guiding her children in their college / vocation / teenage.

Question 16 : Twenty five year old Seema has recently delivered a baby. What are her four new responsibilities during this period?

Answer: Seema’s new responsibilities are:

(i) She has to ensure hygiene, safety and security of her infant.

(ii) She has to breast feed her infant at appropriate times.

(iii) She must get the infant immunised according to the recommended health standards.

(iv) She has to look after her own health also, as this will affect the health of the infant.

Question 17 : Suggest four ways by which anger can be controlled.

Answer: Suggestions to control anger are:

(i) Move away from the scene of anger.

(ii) Take deep breaths or start meditating.

(iii) Divert attention by listening to music or involving in a hobby.

(iv) Talk to someone trustworthy.

Question 18 : In what two ways are the responsibilities and adjustments of young adulthood different from that of middle adulthood?

Answer: The ways in which the responsibilities and adjustments of young adulthood differ from those of middle adulthood are:

(i) During the adulthood, the individual has to select a vocation or career, whereas in middle adulthood, the individual has to achieve job satisfaction.

(ii) During young adulthood, the individual has to select a life partner for marriage and start a family, whereas in middle adulthood the individual has to accept and adjust to physiological changes, besides taking care of the elderly people in the family.

3 Marks Questions

Question 19 : Yashvir is now 45 years old. His family consists of his aged parents, wife, son aged 21 years and daughter aged 18 years. Describe three responsibilities of Yashvir which were not there 20 years ago.

Answer: Yashvir is in the middle adulthood stage of life. Three resonsibilities of Yashvir which were not there 20 years ago are:

(i) Settling his children in their chosen vocation and getting them married.

(ii) Taking care of his aged parents.

(iii) Preparing for his and his wife’s old age.

Question 20 : Aparna is 47 year old widow in government service. Describe three methods by which she can prepare for her old age.

Answer: Aparna is in the middle adulthood stage of life. Three methods by Aparna that can prepare for her old age are:

(i) Arrange her finances like a pension plan or other method for managing finances in old age.

(ii) Ensure a stable and satisfactory diet for proper maintenance of her health by improving her current health practices.

(iii)Participate in social activities and form a group of friends of the same age group for future.

4 Marks Questions

Question 21 : Explain four problems which young adult may face during their careers.

Answer: Four problems which young adults may face during their careers are:

Competition of Jobs The number of individuals applying for prestigious jobs is very high and if they are unsuccessful despite repeated attempts, they will feel unhappy and frustrated.

Dissatisfaction with Career After selecting a career, the young adult may feel a lot of dissatisfaction due to multiple reasons. Some of them can solve this problem by acquiring an additional qualification and changing their career path, but those who cannot do so remain frustrated throughout their career.

Job Stagnation If young adults do not progress in their careers, either they remain frustrated or frequently change their organisation or job to another one which they find more suitable.

Maladjustment Early in their career, young adults may find that they are facing maladjustment with the job.

Question 22 : Describe four facilities normally provided in most old age homes.

Answer: Four facilities normally provided in most old age homes are:

Separate Room Each inmate gets a separate room with basic amenities and an attaches toilet (on nominal payment).

Nutritious Food Meals from a common kitchen are usually planned by a nutritionist, prepared hygienically by a cook and served either in common dining hall or in the room of the inmate, if unwell.

Sources of Entertainment, Information and Communication Facilities like telephone, TV / radio, newspaper, magazines and indoor games are usually provided at the homes.

Healthcare Free or subsidised healthcare with provision for regular visits by a doctor and an ambulance when required are normally given.

Question 23 : Rehana lives in Goa with her husband and children. Briefly explain any four factors which would influence her selection of foods. Convince her with four reasons to plan the meals for her family.

Answer: As Rehana lives in Goa, the coastal area, the four factors which would influence her food selection can be:

(i) As she is living in coastal area, she will prefer items which are grown locally, as these will be cheaper than other food items brought from far off places.

(ii) If her family is non-vegetarian, she can include fish in her food, as it is a great source of protein and vitamin A.

(iii) Seasonal and low cost food items can be used By Rehana according to family budget.

(iv) Needs and preferences of individual family members should be kept in mind in the selection of foods.

Reasons for planning Meals for her family:

(i) Meal planning and providing balanced diet to family members and herself is essential for a housewife to provide nutrition to her family.

(ii) Meal planning also saves time, energy and fuel.

(iii) Family can get balanced and interesting food by using seasonal food products in a limited budget and using different cooking methods by proper meal planning.

(iv) Proper use of left-over food can also be done only through meal planning.

5 Marks Questions

Question 24 : Describe five factors that influence the choice of career or vocation for a young Indian adult.

Answer: Five factors that influence the choice of career or vocation for a young Indian adult are:

Parents’ Influence Parents exert their influence on their young children to select the career that they think best for their ‘child’.

Planning Higher Studies Many young adults prefer government jobs to give their lives economic stability. Thus, they plan their higher studies accordingly.

Prestige Government jobs and work in the organised sector are preferred because they are recognised as socially prestigious.

Economic Condition of Family If the family is not economically well-off, higher studies may be compromised and the young adult is forced to select a low-paid career to supplement the family income.

Interest Some young adults prefer to choose a career of their interest without bothering about their economic stability or social prestige. They enjoy the career they are taking up and are willing to sacrifice other factors.

Question 25 : What are five health and wellness needs of people in the late adulthood stage and how can they be met? Do you think adults are getting all these in sufficiently?

Answer: Five health wellness needs of people in the late adulthood stage can be met in the following ways:

Physical Needs These can be met by providing light nutritional meals, a therapeutic diet, timely and regular medicines, aids like spectacles, dentures and hearing aids, safety needs, special assistance for moving around (if required), etc.

Social Needs They need to live in a familiar neighbourhood, have the company of people of the same age group, have interaction, visits and phone conversations with others, and get attention from the younger generation.

Emotional Needs They need love, respect and care from the younger generation, participation in family matters and be made to feel valued.

Financial Needs They need to be financially independent by timely investment during their earning period.

Recreational Needs These needs can be met by involving themselves in indoor or outdoor games (within their capabilities), becoming a member of library /club (to read newspaper, books and magazines), watching favourite shows on television, playing music of interest, indulging in hobbies like gardening or going on an outing, picnic or holiday with a group.