Tissues Questions and Answers

Tissues MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Tissue means

  1. Similar cells having common origin
  2. Similar cells having common origin and functions
  3. Cells having same metabolic activities
  4. Similar cells with same metabolic activities

Answer: 2

Q2. Simple tissue is defined as

  1. Group of similar cells which are common in origin
  2. Different type of cells performing same functions
  3. Different type of cells performing different functions
  4. Organized group of cells performing many functions

Answer: 1

Q3. Compound tissue is defend as

  1. Similar type of cells held together by connective tissue
  2. Different type of cells which are different structure and function
  3. Different types of cells performing one function
  4. Similar cells at different regions performing many functions

Answer: 3

Q4. Epithelial cells get nutrient material from

  1. Neighbouring cells
  2. Blood vessels
  3. Lymph vessel
  4. Underlying tissue

Answer: 4

Q5. Microvilli of epithelial cells

  1. Increase surface area
  2. Protect the cells
  3. Engulf the foreign matter
  4. Give moments to the cells

Answer: 1

Q6. Maximum intercellular substance is found in

  1. Connective tissue
  2. Nervous tissue
  3. Epithelial tissue
  4. Muscular tissue

Answer: 1

Q7. Squamous epithelium is also called

  1. Germinal epithelium
  2. Columnar epithelium
  3. Pavement epithelium
  4. Sensory epithelium

Answer: 3

Q8. Epidermis of skin vertebrates comprises

  1. Simple epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Transitional epithelium
  4. Columnar epithelium

Answer: 2

Q9. Ciliated epithelium cells are present in

  1. Buccal cavity of Frog
  2. Stomach of Frog
  3. Pancreatic duct of pancreas
  4. None of these

Answer: 1

Q10. Human mammary glands belong to one of the following type of glands

  1. Simple alveolar
  2. Coiled tubular
  3. Compound tubulo-alveolar
  4. Simple tubular

Answer: 3

Q11. Tessellated epithelium is found in

  1. Lining of intestine
  2. Lining of blood vessel
  3. Seminiferous tubule
  4. Uriniferous tubules

Answer: 2

Q12. Germinal epithelium cells are present in

  1. Seminiferous tubules
  2. Uriniferous tubules
  3. Lining of stomach
  4. Inner lining of trachea

Answer: 1

Q13. Transitional epithelium is found in

  1. Larynx
  2. Vein
  3. Kidney
  4. Ureter and renal pelvis

Answer: 4

Q14. Outer layer of skin that frog casts off is composed of

  1. Simple squamous epithelium
  2. Tessellated epithelium
  3. Ciliated epithelium
  4. Cuboidal epithelium

Answer: 1

Q15. Areolar tissue connects

  1. The skin with muscles
  2. Muscles to muscles
  3. Bone to bone
  4. Bone to muscles

Answer: 1

Q16. Matrix of the connective tissue is secreted by

  1. Fibrocytes
  2. Histiocytes
  3. Mast cells
  4. Plasma cells

Answer: 1

Q17. Dermis of the skin is formed of

  1. Adipose connective tissue
  2. Epithelium tissue
  3. Muscular tissue
  4. Areolar connective tissue

Answer: 1

Q18. Tendon is made up of

  1. Yellow fibrous connective tissue
  2. Adipose tissue
  3. Modified white fibrous tissue
  4. Areolar tissue

Answer: 3

Q19. Yellow fibres are made up of

  1. Ossein
  2. Elastin
  3. Chondrin
  4. Collagen

Answer: 2

Q20. When the glandular cells breakdown completely, the gland is known as

  1. Holocrine gland
  2. Apocrine gland
  3. Merocrine gland
  4. None of the above

Answer: 1

Q21. Perichondrium covers the

  1. Bone
  2. Cartilage
  3. Decalcified bone
  4. Dried bone

Answer: 2

Q22. Hyaline cartilage is present at

  1. The ends of digits
  2. Tip of the nose
  3. Epiglottis of mammals
  4. Articular ends of long bones

Answer: 4

Q23. Calcified cartilage is present in

  1. Pinna
  2. Supra scapula of pectoral girdle of frog
  3. Ends of bones
  4. Intervertebral discs

Answer: 2

Q24. The process of bone formation is called

  1. Ossification
  2. Calcification
  3. Calcinations
  4. None of these

Answer: 1

Q25. Matrix of cartilage is secreted by

  1. Chondrocytes
  2. Chondroblasts
  3. Osteocytes
  4. Histiocytes

Answer: 2

Q26. The main difference between bone and cartilage is of

  1. Mineral salts
  2. Blood vessels
  3. Lymph vessels
  4. Haversian canals

Answer: 2

Q27. 60% inorganic components are present in

  1. Cartilage
  2. Bone
  3. Connective tissue
  4. None of these

Answer: 2

Q28. RBC that lack nuclei when they are mature are of

  1. Frog
  2. Lizard
  3. Man
  4. Birds

Answer: 3

Q29. Blood clot is mainly due to

  1. Plasma and RBC
  2. Plasma and thrombocytes
  3. Heparin and corpuscles
  4. Fibrin and corpuscles

Answer: 4

Q30. Which of the following is not phagocytic

  1. neutrophils
  2. monocytes
  3. Lymphocytes
  4. Eosinophils

Answer: 3

Q31. Blood platelets are present in the blood of

  1. Fishes
  2. Amphibians
  3. Reptiles
  4. Mammals

Answer: 4

Q32. Agranulocytes normally develop in

  1. Bone marrow
  2. Liver
  3. Lymph glands and spleen
  4. None of these

Answer: 3

Q33. Granulocytes are produced in

  1. Liver
  2. Bone marrow
  3. Spleen
  4. None of these

Answer: 2

Q34. Formation of platelets is known as

  1. Haemopoiesis
  2. Thrombopoiesis
  3. Haemolysis
  4. None of these

Answer: 2

Q35. Percentage of protein is more in

  1. Lymph
  2. Blood
  3. Plasma
  4. W.B.C.

Answer: 2

Q36. Which of the following acts as middle man

  1. W.B.C.
  2. Plasma
  3. Blood
  4. Lymph

Answer: 4

Q37. In man, the number of R.B.C. per cubic mm of blood is

  1. 1 to 3 millions
  2. 5 to 5.4 millions
  3. Less than one million but more than 50 thousand
  4. Less than 50 thousand

Answer: 2

Q38. Life span of a W.B.C. in man is

  1. 100 days
  2. 50 days
  3. 7 days
  4. None of the above

Answer: C

Q39. Blood platelets are

  1. Nucleated
  2. Nucleus is many lobed
  3. Nucleus is very small
  4. Denucleated

Answer: 4

Q40. The diameter of RBC is

  1. 10.3 µm
  2. 9.2 µm
  3. 7.2 µm
  4. 8.1µm

Answer: 3

Q41. Formation of antibodies is the function of

  1. Monocytes
  2. Neutrophils
  3. Basophils
  4. Lymphocytes

Answer: 4

Q42. Life span of mammalian R.B.C. is

  1. 120-128 days
  2. 100 days
  3. Less than 100 days
  4. None of the above

Answer: 1

Q43. The main difference of the blood and lymph is

  1. Absence of RBC
  2. Absence of WBC
  3. Number of WBC is less in blood
  4. None of these

Answer: 1

Q44. Which blood corpuscle is largest in diameter

  1. Erythrocyte
  2. Monocyte
  3. Neutrophil
  4. Lymphocyte

Answer: 2

Q45. Which of the W.B.C. has many lobed nucleus

  1. Monocytes
  2. Lymphocytes
  3. Neutrophils
  4. Basophils

Answer: 3

Q46. Matrix of bone is arrange

  1. In concentric layers
  2. Not in concentric layers
  3. Matrix froms the ground substance
  4. None of these

Answer: 1

Q47. Which of the following lack blood supply

  1. Bone
  2. Connective tissue
  3. Cartilage
  4. None of these

Answer: 3

Q48. Volkmann’s canal connects

  1. Osteocyte with matrix
  2. Different bones
  3. Haversian canal with matrix
  4. Haversian canal with other Haversian canals

Answer: 4

Q49. Ossification of connective tissue result in

  1. Cartilage
  2. Sesamoid bone
  3. Membrane bone
  4. None of the above

Answer: 3

Q50. Bone has longitudinal canals, called

  1. Central canals
  2. Haversian canals
  3. Volkmann’s canals
  4. None of the above

Answer: 2