Theories of Evolution Questions and Answers

Theories of Evolution MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. In postulating the theory of evolution by natural selection Dawwin was greatly influenced by

  1. Mutation theory of Hugo de Vries
  2. Lamarck’s theory of accquired characters
  3. Malthus idea of population control
  4. Environmental factors

Answer:3

Q2. The use and disuse principal of evolution or theory of inheritance accquired characters was proposed by

  1. Hugo de Vries
  2. Lamarck
  3. Weismann
  4. Darwin

Answer:2

Q3. The present giraffe has a long neck as compared to its ancestors. Lamerck believed it could be due to

  1. Natural selection
  2. Isolation
  3. Inheritance of accquired characters
  4. Speciation

Answer:3

Q4. A species inhabiting different geographical areas is known as

  1. Sympatric
  2. Allopatric
  3. Siblings
  4. Biospecies

Answer:2

Q5. Charles Darwin toured in a shop for 5 years

  1. Beagle
  2. Vikrant
  3. Philips
  4. Alexander

Answer:1

Q6. Who gave the principle that population tends to multiply more rapidly than food supply?

  1. Darwin
  2. Malthus
  3. Lamarck
  4. Haldane

Answer:2

Q7. Role of isolation in evolution is

  1. Differentiation of a species
  2. Maintenance of species
  3. Evolution of species
  4. Extermination of species

Answer:3

Q8. For evolutionary success mutation must occur in

  1. Somatic RNA
  2. Somatic DNA
  3. Germplasm DNA
  4. Germplasm RNA

Answer:3

Q9. The evolution of a species is based upon sum total of adaptive changes preserved by

  1. Natural selection
  2. Isolation
  3. Speciation
  4. Human conservation

Answer:2

Q10. The ultimate source of continuous variations is

  1. Natural selection
  2. Sexual reproduction
  3. Hormonal actions
  4. Mutation

Answer:2

Q11. Which of the following concept is attributed to Charles Darwin?

  1. Use and disuse of organs is of great importance in evolution.
  2. Every cell must come from a pre-existing cell
  3. In the struggle for existence, the fittest would survive
  4. The gametes will carry only one of a pair of contrasting characters.

Answer:3

Q12. Key point of Lamarck view about organic evolution is that every offspring

  1. Is similar to its parents
  2. Inherits characters accquired by the parental generation.
  3. Shows struggle for existence.
  4. Repeats phylogeny in its ontogeny

Answer:2

Q13. A star fish with six arms may be the case of

  1. Variations
  2. Evolution
  3. Autotomy
  4. Mutation

Answer:1

Q14. The foundation head of evolution is

  1. Mutation
  2. Accquired characters
  3. Natural selection
  4. Sexual reproduction

Answer:1

Q15. The idea of natural selection as the fundamental process for evolutionary change was reached

  1. Independently by Charles Darwin and Alfred Russel Wallace in 1990
  2. By Charles Darwin in 1866
  3. By Alfred Russel Wallace in 1901
  4. IndependentlybyCharlesDarwinandAlfredRusselWallacein1858

Answer:4

Q16. There is more competitions for survival between

  1. Different animals of Same niche
  2. Same animals of same niche
  3. Different animals of different niche
  4. Same animals of different niche

Answer:2

Q17. An overwhelming suggestionthat life had evolved alongwith evolution of Earth,gain currency towards

  1. End of 17th century
  2. Beginning of 18th century
  3. End of 18th century
  4. Beginning of 19th century

Answer:3

Q18. Some organisms resembles other organisms and thus escape from enimies. This phenomenon is known as

  1. Homology
  2. Variations
  3. Analogy
  4. Mimicry

Answer:4

Q19. For food , light and space,the greatest competition is between two

  1. Closely related species of the same niche
  2. Closely related species of the different niche
  3. Unrelated species of the same niche
  4. Unrelated species of the different niche

Answer:1

Q20. The first attempt to solve the problem of organic evolution was done by

  1. Mendel
  2. Haeckel
  3. Lamarck
  4. Darwin

Answer:2

Q21. Lamarck’s theory of evolution is known as

  1. Natural selection
  2. Inheritance of accquired characters
  3. Survival of the fittest
  4. Mutation theory

Answer:2

Q22. Lamarck’s theory of evolution fails to explain

  1. Indian womenhave been getting their ear pierced for thousands of years but not a single baby with pierced ear is born
  2. Giraffes have long legs because they have to eat leaves from the tall trees on their habitat
  3. Deers have the capacity to escape from agile Enemies because these can run very fast
  4. High altitude Pines have branches with slope down so thatsnow fails to collect up on them in winter

Answer:1

Q23. The greatest weakness in Darwin theory was his failure to explain

  1. Over production
  2. Struggle for existence
  3. Survival of the fittest
  4. Variations

Answer:1

Q24. The ultimate source of all variations is

  1. Sexual reproduction
  2. Hormonal action
  3. Natural selection
  4. Mutations

Answer:4

Q25. Theory of natural selection was proposed by

  1. Lamarck
  2. Darwin
  3. De Vries
  4. Haeckel

Answer:2

Q26. Sudden heritable changes are called

  1. Mutations
  2. Variations
  3. Recombination
  4. Evolution

Answer:1

Q27. Philosophie zoologique we was written by

1.Linnaeus

  1. Lamarck
  2. Wallace
  3. Darwin

Answer:2

Q28. Genetic drift is  on account of

  1. Variations
  2. Mutation
  3. Increased population
  4. Decreased population

Answer:4

Q29. The real Pre- darwinian advocate of evolution was

  1. Lamarck
  2. Buffon
  3. Empedocles
  4. Cuvier

Answer:1

Q30. Who first placed fossils in chronological series in evolutionary context

  1. Leonardo da Vinci
  2. Lamarck
  3. Cuvier
  4. Darwin

Answer:2

Q31. Lamarckism cannot explain

  1. Webbed toes in aquatic Birds
  2. Weak muscles in the son of a wrestler
  3. Long narrow and limbless body of snakes

Regards.

  1. Heterophylly

Answer:2

Q32. Darwinism cannot explain

  1. Mimicry
  2. Adaptation
  3. Struggle for existence
  4. Tusks of elephants

Answer:4

Q33. The scientist who first stressed on adaptation as a means of evolutionary modification was

  1. Huxley
  2. Who is man
  3. Charles lyell
  4. Lamarck

Answer:4

Q34. According to neo- darwinism natural selection operates through

  1. Fighting between organisms
  2. Killing the weaker organism
  3. Differential reproduction
  4. Variations

Answer:3

Q35. According to neo- darwinism variations which are the raw material of evolution occuroccur

  1. In an individual and remain restricted to him
  2. In gene pool of a population
  3. In all the members of one species
  4. In all the members of all species

Answer:2

Q36. In spite of create disadvantages nature of Sickle Cell anaemia it has a high frequency in some parts of Africa it is because of the reason that

  1. Sickle Cell anaemia are resistant to malaria
  2. In South Africa oxygen concentration is very high
  3. It is a case of genetic drift
  4. All the above

Answer:1

Q37. According to lamarck evolution is towards

  1. Increase in size
  2. Decrease in size
  3. Both 1 and 2
  4. Decrease in complexity

Answer:1

Q38. As per lamarck well developed auricle muscles of rabbit have evolved due to

  1. Continuous use
  2. Internal vital force
  3. New need
  4. All the above

Answer:1

Q39. Weismann cut the tail of mice for

  1. 12 generations
  2. 18 generations
  3. 22 generations
  4. 28 generations

Answer:3

Q40. Theory of germplasm was proposed in

  1. 1792
  2. 1825
  3. 1868
  4. 1892

Answer:4

Q41. Darwin travelled around the globe in a ship between

  1. 1811 – 1816
  2. 1821 -1826
  3. 1831 -1836
  4. 1841 – 1846

Answer:3

Q42. Arabian race horse has developed through

  1. Natural evolution
  2. Human efforts
  3. Special environmental conditions
  4. Chance cross between horse and zebra

Answer:2

Q43. Onga-dorii is a ceremonial cock of

  1. Indian origin
  2. European origin
  3. American origin
  4. Japanese origin

Answer:4

Q44. Various breeds of domestic fowl have been derived from jungle fowl

  1. Gallus gallus
  2. Gallus sonneratti
  3. Gallus Lafayette
  4. Gallus domesticus

Answer:1

Q45. Darwin race several types of – through artificial selection

  1. Dogs
  2. Cabbage and cauliflower
  3. Cows
  4. Pigeons

Answer:4

Q46. Wild mustard has given rise to several types of vegetables through

  1. Natural selection
  2. Artificial selection
  3. Selective breeding
  4. Both 2 and 3

Answer:4

Q47. Alfred Wallace was a naturalist from

  1. Britain
  2. Spain
  3. Dutch East Indies
  4. Greece

Answer:3

Q48. Who read the joint paper of Darwin and Wallace on the tendency of species 2 form varieties and perpetuation of varieties and Species by means of natural selection

  1. Darwin
  2. Wallace
  3. Darwin and Wallace
  4. Lyell and Hooke

Answer:4

Q49. When was turbans Origin of Species published?

  1. July 1858
  2. July 1859
  3. November 1859
  4. December 1859

Answer:3

Q50. Principle of natural selection stems from

  1. 8 observations and 5 inferences
  2. 5 observations and 3 inferences
  3. 4 observations in 3 inferences
  4. 3 observations and2 inferences

Answer:2