Before you Read (NCERT Page 24)

Now read the sentences below. Rewrite the incorrect ones after correcting the mistakes.

  1. Katchall is an island.
  2. It is part of the Andaman group of islands.
  3. Nancowry is an island in the Nicobar group.
  4. Katchall and Nancowry are more than a hundred miles apart. (Hint: the scale of the map is given)
  5. The Andaman and Nicobar islands are to the West of India.
  6. The Nicobar Islands are to the North of the Andaman Islands.

Ans.

  1. Katchall is an island.
  2. It is part of the Nicobar group of islands.
  3. Nancowry is an island in the Nicobar group.
  4. Katchall and Nancowry are not more than a hundred miles apart.
  5. The Andaman and Nicobar islands are to the South-East of India.
  6. The Nicobar Islands are to the South of the Andaman Islands.

Comprehension Checks

Check 1 (NCERT Page 27)

Say whether the following are true or false.

  1. Ignesious lost his wife , two children, his father-in-law and his brother-in-law in the tsunami.
  2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.
  3. Meghna was saved by a relief helicopter.
  4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island.
  5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Ans.

1.True       2. False    3. False    4. True    5. True

Check 2 (NCERT Page 28)

Answer the following in a phrase or sentence.

1.  Why did Tilly’s family come to Thailand ?

Ans. Tilly’s family came from England to Thailand in order to celebrate Christmas.

2. What were the warning signs that both Tilly and her mother saw ?

Ans. Both Tilly and her mother felt that the sea water to be swelling and coming towards them, whereas the beach was getting smaller and smaller.

3. Do you think Tilly’s mother was alarmed by them ?

Ans. No. Tilly’s mother was not alarmed by them. She was alarmed by her daughter’s reactions and when Tilly screamed and asked the family to get off  the beach, she was sure that something serious was happening.

4. Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion ?

Ans. Tilly had seen the sea behaving in a similar fashion in one of the videos shown by her geography teacher to her class. the video was of the tsunami that had struck the Hawaiian island in 1946.

5. Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami ?

Ans. The Smith family and the other tourists who were forewarned by Tilly took refuge in the third floor of the hotel and thereby escaped the tsunami.

6. How do you think her geography teacher felt when she heard about what Tilly had done in Phuket ?

Ans. Tilly’s geography teacher became very proud of Tilly’s presence of mind and the way Tilly had applied the teachings during that geography lesson. The teacher was overwhelmed because indirectly she was also responsible in safeguarding of so many lives.

Check 3 (NCERT Page 30)

1. In the tsunami 150000 people died. How many animals died ?

Ans. The death count of human beings was very high. But, hardly any animals were reported dead in the tsunami.

2. How many people and animals died in Yala National Park ?

Ans. Sixty visitors died in the Yala National Park and only two water buffaloes were found dead.

3. What do people say about the elephants of Yala National Park?

Ans. It was observed that the animals of Yala National Park had fled to safety an hour before tsunami. The elephants screamed and ran away to higher grounds, dogs refused to step outdoors and so on. This is why no animal carcasses were found there, except for two water buffaloes.

4. What did the dogs in Galle do?

Ans. Dogs in Galle refused to go for their daily run, something that they were usually excited about.

Working With the Text (NCERT Page 30)

Discuss the following questions in class. Then write your own answers.

1. When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

Ans. No, Ignesious only feared the earthquake. he did not know it was a tsunami. he only thought about protecting the television set and his family from the earthquake. No other measures were taken by him. The Ignesious family indeed did not have any time to discuss or plan their course of action. This is proved by the fact that half of the family members ran in one direction, while the others ran in the opposite direction in utter chaos and confusion. Ignesious also lost his wife and the three children who ran with their nine-mother’s father and brother in the other direction.

2. Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion ?

(Look up the dictionary for words that you are not sure of.)

Cheerful    ambitious    brash     brave    careless    heroic    selfless    heartless    humorous

Use words from the list to complete the three sentences below .

(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, …………… or ……………… .

(ii) I think that he was very brave, ………….. and ………….. .

(iii) Sanjeev was not heartless, ……………… or ………………. .

Ans. 

(i) humorous, ambitious

(ii) heroic, selfless

(iii) brash/careless

3. How are Meghna and Almas’s stories similar ?

Ans. Meghna and Almas’s stories are similar because both lost their families at a very young age.

Both Meghna and Almas managed to survive by holding on to wooden planks. Meghna held on to a wooden door and Almas held on to a log of wood.

4. What are the different ways in which Tilly’s parents could have reacted to her behaviour ? What would you have done if you were in their place ?

Ans. Tilly’s parents could have chided her for her extreme reactions, not knowing that their daughter could be knowledgeable about the graveness of the matter.

They could have simply ignored her. Her I been in their place, I would have heard her and would have done what she said as a precautionary measure, for the sea was surely behaving strangely.

5. If Tilly’s award was to be to be shared, who do you think she should share it with- her parents or her geography teacher ?

Ans. Tilly’s award must be shared with her geography teacher, for it was the lesson that she taught and the video that she showed the students that enabled Tilly to understand what was happening, something that her parents failed to comprehend.

6. What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami ? Which idea do you find more believable?

Ans. Very few animals died in the tsunami because it is believed that the animals have a sixth sense. They had the intuition about the upcoming danger and therefore, managed to survive the tsunami.

Experts also believe that the animals have acute hearing powers. They could, therefore, feel the vibrations of the Earth much in advance. Both the theories are equally believable.

Working With Language (NCERT Page 31)

1. Go through part – I carefully and make a list of as many words as you can find that indicate movement of different kinds. (There is one word that occurs repeatedly- count how many times!) Put them into three catagories.

fast movement     slow movement    neither slow nor fast

Can you explain why there are many words in one column and not in the others ?

Fast Movement Slow Movement Neither Slow nor Fast
Rushed out,Rushed in, Jumped into,
Rushing Back, Rush them, Ran,
Rushed to, Entire sea head come
out after, Surge slammed, Fled to
safety
Floating, Brought
to the shore, walking
Swept away(thrice),
Recede, washed away (twice),
kept coming in

Ans.  The word ‘rushed’ occured repeatedly, at least 6 times. This was so because during tsunami, people were rushing away from the sea or rushing to the aid of their dear ones and family members. The number of words are more under the category of “Fast Movement” because the suddenness and the force of the waves compelled the people to move faster than usual.

2. Fill in the blanks in the sentences below (the verbs given in brackets will give you a clue)

(i) The Earth trembled, but not many people felt the …………… (tremble) .

(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of ………. and many animals escaped into the countryside. (confuse)

(iii) We heard with ….. that the lion had been recaptured. (relieve)

(iv) The zookeeper was struck in a tree and his  ……….. was filmed by the TV crew. (rescue)

(v) There was much ……….. in the village when the snake charmer came visiting. (excite)

Ans. 

(i) tremors          (ii) confusion            (iii) relief        (iv) rescue       (v) excitement

3. Study the sentences in the column A and B.

Column A
Column B
Megha was swept away .
Almas’s grandfather was hit on the head.
Sixty visitors were washed away.
No animal carcasses were found.
The waves swept Meghna away.
Something hit Almas’s grandfather on the head.
The waves washed away sixty visitors.
People did not find any animal carcasses.

Compare the sentences in A to the ones in B. Who is the ‘doer’ of the action in every case ? Is the  ‘doer’ mentioned in A or in B ? Notice the verbs in A : ‘was swept away’, ‘was hit’, ‘were washed away’, ‘were found’. They are in the passive form.

The sentences are in the Passive voice. In these sentences, the focus is not on the person who does the action.

Ib B, the ‘doer’ of the action is named. the verbs are in the active form. The sentences are in the Active voice. Say whether the following sentences are in the Active or the Passive voice. Write A or P after each sentence as shown in the first sentence.

(i) Someone stole my bicycle. A

(ii) The tyres were deflated by the traffic police. ….

(iii) I found it last night in a ditch near my house. ….

(iv) It had been thrown there. ….

(v)My father gave it to the mechanic. ……

(vi) The mechanic rapaired it for me. …..

Ans.

(i) A     (ii) P      (iii) A     (iv) P     (v) A      (vi) A

Speaking and Writing (NCERT Page 32)

1. Suppose you are one of the volunteers who went to the Andaman and Nicobar Islands for relief work after the tsunami. You work in the relief camps, distrubuting food, water and medicine among the victims. You listen to the various stories of bravery of ordinary people even as they fight against odds to bring about some semblance of normalcy in their lives. You admire their grit and determination. Write a diary entry.

You may start in this way.

31ST December, 2004

The killer tsunami struck these islands five days ago. But the victims are being brought in even now. Each one has a story to tell…

Ans. 31st December, 2004.

I went to Andaman islands five days after the killer Tsunami had struck these islands. The sheer destruction and devastation, the sight of the islands told the story of how nature had wrecked havoc in these areas. This story became more vivid and painful as the number of victims continued to increase in the relief camps and each one of them had their own story of woe, loss, pain and suffering.

There was not one person who had not lost a dear one or not injured by the giant waves or not rendered homeless because of the tsunami. All stories were different yet so similar. Loss became a repetitive factor of these stories.

As a volunteer working in the relief camp, I thought of restoring some sense of normalcy to the victims and therefore I brought with me packets of food, bottles of water, some clothes and medicines. However, these are bare essentials. The victims have not just suffered physically, but also mentally they have been affected. they have been traumatised to the worst degree. The suddenness of the tsunami has rendered some mute. However, there are many others who have exhibited their courageous side and saved lives of many. There are some who have rescued others, not caring about their own lives. I salute such masters of humanity.

It remains a terrible sight. Tears keep welling up within me as I see these people’s sufferings. I develop cold feet as I see small children orphaned, but still searching for their parents. I wish to run away from the relief camp.

It is impossible to bear the sight, but I am encouraged by these people who are victims of nature, but heros too. I have decided to stay here and do my bit of service towards humanity. May God give all of us strength to cope with this face of nature.

2. The story shows how a little girl saved the lives of many tourists when a tsunami struck the beach, thanks to the geography lesson that she had learnt at school. She remembered the visuals of a tsunami and warned her parents.

Do you remember any incident when something that you learnt in the classroom helped you in some way outside the classroom ? Write your experience in a paragraph of about 90-100 words or narrate it to the whole class like an anecdote.

Ans.  My mother while working in the kitchen, absent mindedly left the burner on, while there was very little oil in the pan that was placed above the stove. The pan soon caught fire as the little oil in the pan was heated to an extreme level.On seeing the situation, everybody in my house, that is my mother, my elder sister and my younger brother began to panic. Not knowing what to do, they began to scream.

I immediately took a towel, placed it under the tap of running water and then used the wet towel to extinguish the fire. I had learnt at school that water acts an an insulator of heat, but pouring water directly may be harmful, as the splash might momentarily increase the expanse of fire. I also immediately turned off the burner for further contact between fire and the gas supply. I had also learnt that the next good insulator of heat is sand. I remember my teacher telling us that on the beaches sand acts as an insulator to Sun’s heat. Therefore, I immediately went downstairs where some construction work was going on, got some sand in a packet and emptied the contents of the packet on the pan as the final remedial measure.