Short Questions and Answers

Question 1 : Why did Prince Siddhartha leave the palace and become a beggar?

Answer : Once Prince Siddhartha, while hunting, saw a sick man, then an aged man, then a funeral procession and finally a monk begging for alms. Looking at his, he left the palace and became a beggar to search for enlightenment.

Question 2 : What do you know about the early life of Buddha?

Answer : Gautama Buddha was born in a royal family. His childhood name was Siddhartha. At the age of twelve, he was sent away for schooling in Hindu sacred scriptures and four years later he got married to a princess.

Question 3 : What was the effect of the sufferings of the world on Buddha?

Answer : At the age of 25, while hunting, one day Buddha saw a sick man, then an aged man, then a funeral procession and finally a monk begging for alms. These moved him so much that he went out into the world to seek enlightenment.

Question 4 : What die the Buddha do after he had attained enlightenment?

Answer : When Buddha attained enlightenment, he started preaching and telling people about life and its meaning. He spread his preaching for and wide so that people could come to terms with the truth. He shared his knowledge with people through his teachings.

Question 5 : Where did Buddha preach his first sermon?

Answer : Gautama Buddha preached his first sermon at the city of Benares, which is regarded as the holiest of the dipping places on the river Ganges. The sermon reflects his wisdom about the kind of suffering.

Question 6 : Why was Kisa Gotama sad? What did she do in her hour of grief?

Answer : Kisa Gotama was sad over he death of her only son. In the hour of grief, she went door to door in order to find medicine for her son that could bring him to life. But nobody could provide any medicine.

Question 7 : According to Kisa Gotami what is the greatest grief in life?

Answer : According to Kisa Gotami, the greatest grief in life is the death of one’s loved ones and one’s inability to stop them from dying. Therefore, instead of lamenting on it, the wise should accept the truth of death. Weeping will only increase the pain and disturb the peace of mind of a person.

Question 8 : How did Kisa Gotami realise that life and death is a process?

Answer : Kisa Gotami went from house to house but was unable to find one house where nobody had died. She was tired and hopeless and sat down at the wayside watching the lights of the city as they flickered up (keep going on and off) and were extinguished again.

She realised that similar to the city lights human lives also flicker (a ting movement) up for some time and are extinguished again.

Question 9 : What did Buddha say about death ad suffering?

Answer : After enlightenment, Buddha started to spread his teachings about life, truth and the likes of it. He told that death and suffering are the part and parcel of life. None can avoid this truth. One has to meet one’s destined and one day. Whoever has come to the world, will die one day. In the hour of grief, one must remain clams and composed so that grief doesn’t overcome one. People who are wise, never complain or lament over their loss. They accept the truth and be blessed with it. So, the wisdom lies in the fact that people should not get distressed with pain, suffering and death.

Long Questions and Answers

Question 1 : Life is full of trails and tribulations. Kisa Gotami also passes through a period grief in her life. How does she behave in those circumstances?

Answer : After the death of Kisa Gotami’s only child, she became very sad. She carried her dead child to her neighbours in order to get medicine to bring him to life. Her neighbours thought that she had gone insane as she was unable to accept the fact that her child is dead. It was then that someone suggested her to meet Gautama Buddha. When she met Gautama Buddha, he gave her an exercise to do. She was asked to collect mustard seeds from a house where no one had ever died. She went from one house to another but was unable to find a single house in the town where no one had died. This way she realised that death is a part of life and anyone who is bound to die one day. Thus, Buddha changed her understanding of death by this exercise. Buddha told her that only the wise do not grieve and they accept the reality. mourning brings only pain and sufferings to the body. One, who is composed, obtains peace of mind and will be free from sorrow and be blessed. This gave her strength to overcome grief.

Question 2 : Personal losses are a part and parcel of life. Instead of wailing on them, we should move on in life. This message of Gautama Buddha has become more relevant in modern times. Do you agree? Why/ why not?

Answer : Yes, I agree with the message that Gautama Buddha have given about life. In the modern times, people have a lot to explore and move with the world at the same place. If people don’t understand the practicality (practical aspect of reality) of life, they will be under stress which would in turn affect their personal and professional lives. People need to understand that everyone who is born will have to die one day. There is no useĀ  being sad or crying over the loss. People should remain calms and composed in such situations. They should face the truth and move on in life.

In today’s world, people have to explore their growth prospects at a broader aspect. The pace of life is so fast that to catch it, we all have to move on in life as it never waits for anyone. We have to accept the truth of life and death and should think about the younger generation and the persons who are alive.

Question 3 : What lesson on death and suffering did the Buddha teach Gotami in the chapter, ‘The Sermon at Benaras’.

Answer : The lesson on death and suffering that Buddha taught Gotami was that these are part and parcel of life. No one can avoid this truth. One has to meet one’s destined end one day. Whoever has come into this world will die one day. Thus, in the house of grief for a loved one who had died, one must remain calm and composed so that one doesn’t become overcome with grief. Otherwise, they will fell the pain more. However, those persons who are wise never complain or lament over their loss, or even try to bring back to life their loved ones who are dead, as Gotami wanted to do. They accept the truth and overcome their sorrow. Persons who overcome their sorrows will be blessed. So, wisdom is in the fact that people should not get distressed with pain, suffering and death.