The Cell – The Basic Unit of Life Questions and Answers

The Cell – The Basic Unit of Life MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q4. Cells were observed prior to Robert Hooke by

  1. Aristotle
  2. Malpighi
  3. Bauhin
  4. Eicher

Answer: 2

Q5. Who initiated cell concept

  1. Robert Hooke
  2. Leeuwenhoek
  3. Grew
  4. Schlieden and Sohwann

Answer: 3

Q6. Cell was discovered by

  1. Swanson
  2. Leeuwenhoek
  3. Robert Hooke
  4. Robert Brown

Answer: 3

Q7.Cell was discovered in

  1. 18th Century
  2. 19th Century
  3. First half of 17th Century
  4. Second haif of 17th Century

Answer: 4

Q8. Cell, as basic unit of plants, was discovered by

  1. Robert Brown
  2. Robert Hooke
  3. Virchow
  4. Schleiden

Answer: 4

Q9. Cell theory states that

  1. All cells are living
  2. All cells have nucleus
  3. Cells are fundamental structural units of living organisms
  4. Cells reproduce by mitosis and meiosis

Answer: 3

Q10. Robert Brown Is known for his discovery of

  1. Chloroplasts
  2. Respirometer
  3. Nucleus
  4. Mitochondria

Answer: 3

Q11. Who applied cell theory to plants

  1. Schwann
  2. Schleiden
  3. Swanson
  4. Jenssen

Answer: 2

Q12. The living substance of cell was named sarcode by

  1. Corti
  2. Dujardin
  3. Lamarck
  4. Dutrochet

Answer: 2

Q13. The modern cell theory is called

  1. Protoplasmic Theory
  2. Cell Principle
  3. Cell Doctrine
  4. Both B and C

Answer: 4

Q14. Which ones do not have cellular structure

  1. PPLO
  2. Rickettsia
  3. Viruses
  4. Archaebacteria

Answer: 3

Q15. Robert Hooke discovered cell in

  1. 1665
  2. 1725
  3. 1545
  4. 1595

Answer: 1

Q16. ‘Micrographia’ was written by

  1. Grew
  2. Hooke
  3. Brown
  4. Lamarck

Answer: 2

Q17. Cell theory was modified by

  1. Schleiden
  2. Brown
  3. Schwann
  4. Grew

Answer: 3

Q18. Omnis cellula e cellula is generalization given by

  1. Lamarck
  2. Dutrochet
  3. Leeuwenhoek
  4. Virchow

Answer: 4

Q19.Cells of Robert Hooke were actually

  1. Cell walls
  2. Protoplasts
  3. Wall-less cells
  4. Walled cells

Answer: 1

Q20. Cell principle is not applicable to

  1. Bacteria
  2. Viruses
  3. Algae
  4. Fungi

Answer: 2

Q21. Distinction of individual cells is absent in coenocytic organism

  1. Ulothrix
  2. Volvox
  3. Escherichia
  4. Rhizopus

Answer: 4

Q22.Who believied in the individuality of cells?

  1. Lamarck
  2. Leeuwenhoek
  3. Dutrochet
  4. Malpighi

Answer: 3

Q23. Who saw the living matter for the first time?

  1. Leeuwenhoek
  2. Hooke
  3. Grew
  4. Corti

Answer: 4

Q24. A nucleus is absent in the mature

  1. Sieve tube cells
  2. Mammalian erythrocytes
  3. Monocytes
  4. Both A and B

Answer: 4

Q25. A tissue having more nonliving material than the living matter is

  1. Epithelial tissue
  2. Parenchyma
  3. Connective tissue
  4. Nervous system

Answer: 3

Q26. Who proposed protoplasmic theory as opposed to cell theory?

  1. Virchow
  2. Schultze
  3. Sachs
  4. Strasburger

Answer: 2

Q27. The theory proposing that body an organism consists of incompletely divided cells is

  1. Organismal theory
  2. Protoplasmic theory
  3. Cell theory
  4. Theory of cell Lineage

Answer: 1

Q28. Organismal theory was proposed by

  1. Van Mohl
  2. Sachs
  3. Virchow
  4. Haberlandt

Answer: 2

Q29. Cells are autonomous because

  1. They systhesise components of living protoplasm from nonliving materials
  2. They are able to grow and divide
  3. Each cell has its own life span
  4. All the above

Answer: 4

Q30. “Each cell leads a double Life” was first proposed by

  1. Schleiden
  2. Grew
  3. Von Mohl
  4. Malpighi

Answer: 1

Q31. Ageing is slow or absent in

  1. Planta
  2. Parrot
  3. Hydra
  4. Unicells

Answer: 4

Q32. Which are less efficient?

  1. Multicellular animals
  2. Multicellular plants
  3. Colonial organisms
  4. Unicellular organisms

Answer: 4

Q33. A multicellular organism possesses

  1. Differentiated cells
  2. Undifferentiared cells
  3. Dedifferentiated cells
  4. All the above.

Answer: 4

Q34. Numbrer of type of cells found in human body is

  1. 20
  2. 30
  3. 200
  4. 300

Answer: 3

Q35. Cells which lose their nucleus during differentiation are

  1. Nerve cells
  2. Muscle cells
  3. Erythrocytes
  4. Leucocytes

Answer: 3

Q36.A nucleated differentiated cell that has lost the power to dedifferentiate is

  1. Nerve cell
  2. Kidney cell
  3. Liver cell
  4. All the above

Answer: 1

Q37.First successful culture was obtained by

  1. Haberlandt
  2. White
  3. Skoog and Miller
  4. Steward et al

Answer: 2

Q38. Callus was grown successfully for the first time by

  1. White
  2. Gautheret
  3. Nobecourt
  4. All the above

Answer: 4

Q39. Morphogenesis in tissue culture was discovered by

  1. Gautheret
  2. Skoog and Miller
  3. Muir et al
  4. Steward et al

Answer: 2

Q40. Who proposed for the first time that cells are totipotent

  1. White
  2. Haberlandt
  3. Steward
  4. Halperin and Wethercell

Answer: 2

Q41. Steward et al performed experiment to prove cellular totipotency on

  1. Tomato
  2. Carrot
  3. Tobacco
  4. Potato

Answer: 2

Q42.Explant is

  1. Propagule
  2. Callus used for subculturing
  3. Part of plant used in tissue culture
  4. Part of tissue culture used for planting

Answer: 3

Q43. What was done by Steward et al in order to separate individual cells of carrot root?

  1. Shaking in liquid medium
  2. Homogenisation
  3. Pressure sieving
  4. Microsurgery

Answer: 4

Q44.Single cells in Steward’s culture formed

  1. Cellular clumps
  2. Embryoids
  3. Plantlets
  4. All the above

Answer: 1

Q45. Embryoids are

  1. Sonamatic embryo-like structures
  2. Small embryos through fertilization in culture
  3. Early embryo stages used for propagation in tissue culture
  4. All the above

Answer: 1

Q46. In animals, cellular totipotency has been restricted only to

  1. Germinal cells
  2. Epithelial cells
  3. Zygote
  4. Zygote and early blastomeres

Answer: 4

Q47. Animal cloning is carried out by

  1. Artificial fertilization of ovum
  2. Direct growth of ovum
  3. Ovum with somatic nucleus
  4. All the above

Answer: 3

Q48. The first successful animal cloning, Dolly, was accomplished by

  1. Fisher and Velton
  2. Wilmut and Campbell
  3. Morgan
  4. Bernstein

Answer: 2

Q49. Cells capable of division are

  1. Stem cells
  2. Meristematic cells
  3. Undifferentiated cells
  4. All the above

Answer: 4

Q50. Differentiated cells are

  1. Premitotic specialized
  2. Post-mitotic specialized
  3. Premeiotic specialized
  4. Post-meiotic specialized

Answer: 2

Q51.RBCs are

  1. Differentiated cells
  2. Undifferentiated cells
  3. Dedifferentiated cells
  4. Dead cells

Answer: 1

Q52. During differentiation, RBCs lose

  1. Aerobic respiration
  2. DNA replication
  3. RNA synthesis
  4. All the above

Answer: 4

Q53. Dedifferentiated cells are formed in the region of

  1. Injury
  2. Regeneration
  3. Secondary growth
  4. All the above

Answer: 4

Q54. Functionally important dead cells are

  1. Cork cells
  2. Tracheary elements
  3. Both A and B
  4. Endothelial cells

Answer: 3

Q55. Rapidly dividing unorganized mass of cellsin tissue culture is

  1. Callose
  2. Callus
  3. Embryoid
  4. Plantlet

Answer: 2

Q56. First successful tissue culture was that of

  1. Tomato root
  2. Carrot root
  3. Potato stem
  4. Tobacco callus

Answer: 1

Q57. Tissue used by Steward et al (1957) to prove cellular totipotency was

  1. Pith of root
  2. Pith of stem
  3. Phloem of root
  4. Phloem of stem

Answer: 3

Q58. White performed successful tissue culture in

  1. 1939
  2. 1932
  3. 1929
  4. 1922

Answer: 2

Q59. The smallest animal egg is that of

  1. Ostrich
  2. Human female
  3. Duck
  4. Hen

Answer: 2

Q60.Largest animal cell is that of

  1. Ostrich
  2. Duck
  3. Human
  4. Hen

Answer: 1

Q61. Human egg is larger than human sperm because it has

  1. Larger nucleus
  2. More membranes
  3. More cytoplasm
  4. All the above

Answer: 3