Extra 1

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

” Then they were calling out to us from across no man’s land, ” Happy Christmas, Tommy ! Happy Christmas!” When we had got over the surprise, some of us shouted back, ‘ Same to you, Fritz! Same to you’ thought that would be that. We all dis. But then suddenly one of them was up there in his grey greatcoat and waving a white flag.

“Don’t shoot lads!” someone shouted. And no one did. Then there was another Fritz up on the parapet, and another. ” Keep your heads down,”I told the me, “it’s a trick.” But it wasn’t.

1.Who is the speaker of these  lines ?

(a) Jim

(b)Tommy

(c) Hans Wolf

(d) The narrator

Ans. (a) Jim is the speaker of these lines.

2.What is the ‘trick’ that the speaker is talking about ?

(a) The waving of flag by the Germans

(b) Germans wishing Christmas

(c) Germans offering their food and drinks

(d) Germans playing football

Ans. (a) The waving of flag by the Germans

3. What was the speaker’s reaction when he realises that it wasn’t a trick ?

(a) He was ashamed

(b) He gets very angry

(c) He was embarrassed

(d) He began to cry

Ans. (a)  Jim was ashamed of himself when he realised that it wasn’t a trick.

4. Why was everyone in a state of surprise ?

Ans.  Everyone was in a state of surprise because something of this sort had never happened earlier. They were “making peace in the middle of the war .”

5. Discuss the uniqueness of this Christmas morning.

Ans.  The uniqueness of this Christmas morning lay in their celebrating Christmas with their enemies. Both the Germans and British troops wasted no time in mingling with each other and celebrating the day.

6. Jim and Hans think of an alternate to war. What was it ?

Ans.  Jim and Hans both thought that a game or a sport is a much better way of resolving conflicts than going on a war.

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

” There was the moment her eyes lit up with recognition and her face became suffused with a sudden glow of happiness. I explained about the desk, about how I had found it, but I don’t think she was listening. For a while she said nothing, but stroked the letter tenderly with her fingertips. ”

1. Who is the ‘her’ in these lines ?

(a) The matron

(b) Old Mrs Macpherson

(c) Young Mrs Macpherson

(d) The neighbour

Ans. (b)  The ‘her’ in the above lines is old Mrs Macpherson.

2. Why did she become happy ?

(a) Because it was Christmas

(b) At the sight of the visitor

(c) Because the matron had served apple pie

(d) On seeing the decorations and the Christmas tree

Ans. (b) She becomes happy at the sight of the visitor.

3.Who did she think had come ?

(a) Jim

(b) Hans Wolf

(c) Her father

(d) Her brother

Ans. (a) She thinks that the visitor was her husband, Jim.

4. Why did she keep stroking the letter ?

Ans.  She kept stroking the letter, for this letter was really precious for her.

5. Does the narrator reveal his identity ? If not, why ?

Ans.  On realising that old Mrs Macpherson has mistaken the visitor to be her husband, the narrator is unable to reveal his identity. Mrs Macpherson had become extremely happy, thinking it to be the return of her husband; the narrator did not wish to hurt her.

6. Why did old Mrs Macpherson misunderstand the identity of her visitor?

Ans.  Old Mrs Macpherson misunderstood the identity of the visitor because she was too old and also not mentally alert. On seeing the letter, sh simply assumed the visitor to be her husband.

Before You Read (Page 3)

Do you know which events the dates below refer to ?

(a) 4th July, 1776

(b) 17th December, 1903

(c) 6th August, 1945

(d) 30th January, 1948

(e) 12th April, 1961

(f) 20th July, 1969

Ans.

(a) American declaration of Independence.

(b) Wilbur and Orville Wright made the first flight.

(c) An atomic bomb was dropped on Hiroshima in Japan.

(d) Assassination of Mahatma Gandhi.

(e) Yuri A Gagarin became the first human to orbit the Earth.

(f) Neil Armstrong became the first human to set foot on the moon.