Systematics Questions and Answers

Systematics MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Question 1 : Systematics is

A) Identification

B) Nomenclature

C) Relationships and classification

D) All the above

Answer : D

Question 2 : Taxonomy is connected with

A) Collection of plants and animals

B) Classification of organisms

C) Identification, nomenclature and classification of organisms

D) All the above

Answer : C

Question 3 : Classification deals with

A) Identification of organisms

B) Arranging organisms into groups

C) Arranging organisms in herbaria and museums

D) Naming, identification and grouping of organims

Answer : B

Question 4 : The term taxonomy was coined by

A) De Candolle

B) Theophrastus

C) Pliny

D) Linnaeus

Answer : A

Question 5 : The book which has left the maximum influence on the thinking of taxonomists is

A) Species Plantarum

B) Origin of Species

C) Systema Naturae

D) Historia Plantarum

Answer : B

Question 6 : New Systematics differs from Classical Systematics in employing

A) Experimental Taxonomy

B) Biochemical and Cytotaxonomy

C) All biological parameters

D) Numerical Taxonomy

Answer : C

Question 7 : Karyotaxonomy is a component of

A) Cytotaxonomy

B) Experimental Taxonomy

C) Biochemical Taxonomy

D) Numerical Taxonomy

Answer : A

Question 8 : Taxonomy is important in agriculture because it helps in 

A) Identification of plant pests

B) Identification of weeds

C) Identification of pathogens

D) All the above

Answer : D

Question 9 : The term taxon was given by 

A) Meyer

B) Linnaeus

C) Lamarck

D) De Candolle

Answer : A

Question 10 : For classification of angiosperms floral characters are preferred over vegetative characters because

A) Reproductive axis shows a large degree of prominent variations

B) Floral characters show less variations than vegetative traits

C) Shape of flower is diagnostic feature in many families

D) It is more handy to study floral features than vegetative characters

Answer : B

Question 11 : Father of Botany is

A) Hippocrates

B) Aristotle

C) Plato

D) Theophrastus

Answer : D

Question 12 : Classical Systematics believes in

A) Cytological studies

B) Fixity of species

C) Dynamic nature of species

D) Genetic studies

Answer : B

Question 13 : Study of only one or a few organisms for obtaining knowledge about species/higher group is

A) Nominalistic concept

B) Classical systematics

C) Typological concept

D) New systematics

Answer : C

Question 14 : Phylogenetic system differs from a natural system in its stress on 

A) Anatomical details

B) Physiological traits

C) Morphological details

D) Origin and evolutionary trends

Answer : D

Question 15 : A genus with a single species is

A) Monotypic

B) Typical

C) Atypical

D) Polytypic

Answer : A

Question 16 : Number of obligate categories is

A) 9

B) 7

C) 5

D) 3

Answer : B

Question 17 : Hierarchy of categories was introduced by 

A) Linnaeus

B) De Candolle

C) Bauhin

D) John Ray

Answer : A

Question 18 : Maize is 

A) Category

B) Taxonomic category

C) Taxon

D) Species

Answer : C

Question 19 : Which is not a category?

A) Ecotype

B) Species

C) Genus

D) Order

Answer : A

Question 20 : Binomial nomenclature is 

A) Not applicable to cyanobacteria

B) Not accepted by  a number of countries

C) Universal with one specific name to each organism

D) Universal with two specific names to each organism

Answer : C

Question 21 : Two organisms with different correlated morphological characters belong to 

A) One biological species

B) One taxonomic species

C) Two biological species

D) Two taxonomic species

Answer : D

Question 22 : ICBN is connected with

A) Correct nomenclature of animals

B) Correct nomenclature of plants

C) Correct nomenclature of biochemicals

D) All the above

Answer : B

Question 23 : ICZN was adopted in

A) 1960

B) 1970

C) 1964

D) 1974

Answer : C

Question 24 : In an artificial system of classification

A) A large number of characters are taken into consideration

B) Correlated characters are relied upon

C) Physiological characters are relied upon

D) One or a few morphological characters are considered

Answer : D

Question 25 : Species is

A) Group of individuals occurring in a geographical area

B) Population of one type

C) Population or populations of individuals with similar genotypic and pheotypic traits

D) Population or populations of interbreeding individuals

Answer : D

Question 26 : Organisms are classified to

A) Know their distribution

B) Establish relationships

C) Know their major traits

D) Study evolution

Answer : B

Question 27 : Holotype is a specimen

A) Nomenclature type used by author

B) Nomenclature type when the original is missing

C) Nomenclature type when the lectotype is missing

D) Synonym of paratype

Answer : A

Question 28 : Lectotype is

A) Duplicate of holotype

B) Specimen described along with holotype

C) Specimen cited by author without making one holotype

D) Specimen selected from original material for nomenclature type when there is no holotype

Answer : D

Question 29 : Isotype is a specimen

A) Duplicate of holotype

B) Described alongwith holotype

C) Nomenclature type when the original is missing

D) Cited by author when there is no holotype

Answer : A

Question 30 : Neotype is

A) Nomenclature type from original material

B) Nomenclature type when the original material is missing

C) One of the two or more specimens cited by author

D) New species discovered by a scientist

Answer : B

Question 31 : Die Naturlichen Pflanzenfamilien was written by

A) Linnaeus

B) Hutchinson

C) Engler and Prantl

D) De Candolle

Answer : C

Question 32 : Genera Plantarum was written by

A) Hutchinson

B) Bessey

C) Engler and Prantl

D) Bentham and Hooker

Answer : D

Question 33 : Several genera resembling one another in their major anatomical and reproductive characters are placed together in 

A) Species

B) Genus

C) Family

D) Order

Answer : C

Question 34 : Name the taxonomist who wrote Species Plantarum and Systema Naturae

A) Bentham and Hooker

B) John Ray

C) Linnaeus

D) De Candolle

Answer : C

Question 35 : Who developed the concept of phylogeny?

A) Linnaeus

B) Lamarck

C) Hippocrates

D) Ernst Haeckel

Answer : D

Question 36 : The scientist who first gave the dynamic concept of species

A) Julian Huxley

B) Linnaeus

C) Lamarck

D) John Ray

Answer : C

Question 37 : Who is father of taxonomy?

A) Linnaeus

B) Lamarck

C) Parasara

D) Darwin

Answer : A

Question 38 : Typological concept of species was given by 

A) Mendel

B) Aristotle and Plato

C) John Ray

D) Hutchinson

Answer : B

Question 39 : ICVN is

A) International Code of Veterinary Nomenclature

B) International Code of Viral Nomenclature

C) International Code of Vertebrata Nomenclature

D) International Code of Vermes Nomenclature

Answer : B

Question 40 : Classification reflecting the evolutionary inter relationships of organisms is called

A) Phylogenetic classification

B) Artificial classification

C) Natural classification

D) Numerical classification

Answer : A

Question 41 : Cytotaxonomy is a form of

A) Classical systematics

B) New systematics

C) Morpho-systematics

D) All the above

Answer : B

Question 42 : Biochemical taxonomy is based on 

A) Study of chromosomes

B) Study of statistics

C) Study of proteins and serum

D) Experimental determination of genetic relationships

Answer : C

Question 43 : Classification based on chromosome study or organisms is

A) Biochemical taxonomy

B) Karyotaxonomy

C) Numerical taxonomy

D) Experimental taxonomy

Answer : B

Question 44 : Common names are

A) Nonscientific

B) Scientific

C) Morphological

D) Universal

Answer : A

Question 45 :  Generic name should be written as 

A) First letter capital and double word

B) First letter small and double word

C) First letter capital and single word

D) First letter small and single word

Answer : C

Question 46 : The category of family is between

A) Genus and species

B) Order and genus

C) Phylum and genus

D) Kingdom and class

Answer : B

Question 47 : The highest category in taxonomy is

A) Phylum

B) Class

C) Kingdom

D) Species

Answer : C

Question 48 : The lowest category in taxonomic hierarchy is

A) Phylum

B) Subspecies

C) Species

D) Variety

Answer : C

Question 49 : Related species which are reproductively isolated but morphologically similar are called

A) Allopatric

B) Sympatric

C) Sibling

D) Morphospecies

Answer : C

Question 50 : Species having many subspecies are

A) Monotypic/Microspecies

B) Allopatric

C) Sibling

D) Polytypic/Macrospecies

Answer : D