Structure of the Cell Questions and Answers

Structure of the Cell MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1.  Number of network present in a planet cell wall is

  1. Three
  2. Two
  3. One
  4. Four

Answer: 1

Q2.Besides cellulose microfibrils, the other two cell wall networks are

  1. Protein and hemicelluloses
  2. Hemicellulose and protein
  3. Pectic and glycoprotein
  4. Pectin and hemicelluloses

Answer: 3

Q3.Mitochondria and plastids multiply through

  1. Binary fission
  2. Multiple fission
  3. Budding
  4. All the above

Answer: 1

Q4. A nonliving structure of cell is

  1. Cell wall
  2. Plasma membrane
  3. Cytoplasm
  4. Nucleus

Answer: 1

Q5. The chemical present in the cell wall is

  1. Pectin
  2. Lignin
  3. Cellulose
  4. All the above

Answer: 4

Q6. All planet cells possess

  1. Middle lamella
  2. Primary wall
  3. Lysosomes
  4. Centrioles

Answer: 2

Q7. Middle lamella occurs

  1. Inner to primary wall
  2. Inner to secondary wall
  3. Outer to secondary wall
  4. Outer to primary wall

Answer: 4

Q8. Matrix of cell wall is made of

  1. Cellulose
  2. Pectin
  3. Lignin
  4. Cutin

Answer: 2

Q9. Matrix of cell wall is made of

  1. Pectin
  2. Hemicellulose
  3. Glycoprotein
  4. Cellulose

Answer: 1

Q10. Chemical absent from matrix of cell wall is

  1. Lipid
  2. Water
  3. Glycoprotein
  4. Cellulose

Answer: 4

Q11. Hydrophilic chemical of cell wall is

  1. Pectin
  2. Suberin
  3. Fat
  4. Lignin

Answer: 1

Q12.Stractural element of cell wall is

  1. Matrix
  2. Microfribrils
  3. Microtubules
  4. Arabinogalactans

Answer: 2

 Q13. Cellulose microfibrils get bound to pectins of matrix through

  1. Hemicellulose
  2. Lignin
  3. Peptidoglycan
  4. Glycoprotein

Answer: 1

Q14. Different layers of cell wall are

  1. Middle lamella and primary wall
  2. Primary wall and secondary wall
  3. Middle lamella, primary wall and secondary wall
  4. Wall layers exclude middle lamella

Answer: 2

Q15. Which is outermost structure of cell wall

  1. Primary wall
  2. Secondary wall
  3. Tertiary wall
  4. Middle lamella, if present

Answer: 4

Q16. The first wall layer of cell is

  1. Tertiary wall, if present
  2. Secondary wall
  3. Primary wall
  4. Middle wall

Answer: 3

Q17. The innermost layer of cell wall is

  1. Tertiary wall, if present
  2. Secondary wall
  3. Primary wall
  4. Middle lamella, if present

Answer: 1

Q18. Which component of cell wall is normally in contact with plasmalemma

  1. Primary wall
  2. Secondary wall
  3. Plasmodesmata
  4. Middle lamella

Answer: 2

Q19. Primary wali grows by

  1. Accretion
  2. Introgression
  3. Intussusception
  4. All the above

Answer: 3

Q20. Secondary wall grows in thickness by

  1. Intercalation
  2. Introgression
  3. Accretion
  4. Epiboly

Answer: 3

Q21. Secondary wall is commonly formed of

  1. Single layer
  2. Many layers
  3. Two layers
  4. Three layers

Answer: 4

Q22. Load bearing parts of the plant cell is

  1. Middle lamella
  2. Secondary wall
  3. Primary wall
  4. Tertiary wall

Answer: 2

Q23. Primary wall has a thickness of

  1. 1-3.0 µm
  2. 01-0.03 µm
  3. 1-0.5 µm
  4. 5-1.5 µm

Answer: 1

  Q24. Primary wall is generally elastic due to absence of

  1. Lignin
  2. Suberin
  3. Cutin
  4. Silica

Answer: 1

Q25. Plant cells are distinguishable from animal cells in containing

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. R.
  4. Cell Wall

Answer: 4

Q26. The structural material of fungal cell wall is

  1. Pectin
  2. Cellulose
  3. Peptidoglycan
  4. Chitin

Answer: 4

Q27. Ripe fruits soften due to

  1. Degeneration of cell walls
  2. Partial solubilisation of pectic compounds
  3. Metabolism of tannins
  4. Exosmosis

Answer: 2

Q28. Hardness of woody tissue is due to

  1. Silica
  2. Lignin
  3. Cellulose
  4. Suberin

Answer: 2

Q29. Impermeability of cork is related to

  1. Silica
  2. Lignin
  3. Cellulose
  4. Suberin

Answer: 4

Q30. Cutin occurs in

  1. Phloem tissue
  2. Xylem tissue
  3. Endodermis
  4. Epidermis

Answer: 4

Q31. In primary wall, cellulose microfibrils are

  1. Small, loose and wavy
  2. Long, loose and wavy
  3. Small, compact and straight
  4. Long, compact and straight

Answer: 1

Q32. Cellulose content is high in

  1. Primary wall
  2. Secondary wall
  3. Tertiary wall
  4. Middle lamella

Answer: 1

Q33. Tertiary wall is known from

  1. Compression wood of dicots
  2. Tension wood of gymnosperms
  3. Cotton fibers
  4. All hard woods

Answer: 2

Q34. Plasmodesmata were discovered and named by

  1. Hanstein
  2. Kolliker
  3. Strasburger
  4. Garnier

Answer: 3

Q35. Part of endoplasmic reticulum present in a plasmodesma is called

  1. Desmotubule
  2. Cisterna
  3. Vesicle
  4. Myeloid body

Answer: 1

Q36. Uncutinised and non-suberised cell wall is

  1. Semipermeable
  2. Permeable
  3. Impermeable
  4. Selectively permeable

Answer: 2

Q37. Adjacent tracheids and vessels can transfer sap through thin areas in their walls called

  1. Plasmodesmata
  2. Gap junctions
  3. Tight Junctions
  4. Pits

Answer: 4

Q38. Pits are

  1. Depression in primary walls
  2. Depression in secondary walls
  3. Both A and B
  4. Plasmodesmal connections

Answer: 2

Q39. A complete pit is

  1. Depression in secondary wall
  2. Pit chamber and primary wall
  3. Pit chambers of two adjacent cells and pit membrane
  4. Pit chamber , primary wall and middle lamella

Answer: 3

Q40. Pit membrane consists of

  1. Primary wall
  2. Middle lamella
  3. Middle lamella + primary wall
  4. Primary wall + middle lamella + Primary wall

Answer: 4

Q41. A pit present in the wall of cell lying adjacent to an intercellular space is

  1. Complete pit
  2. Blind pit
  3. A pit without its partner
  4. Both B and C

Answer: 4

Q42.A disc-shaped thickening present on the pit membrane is

  1. Torus
  2. Callus
  3. Tylosis
  4. Stoma

Answer: 1

Q43. Apoplast is

  1. Cytoplasm and plasmalemma
  2. Protoplast and plasmodesmata
  3. Cell walls
  4. Nonliving continuum made of free or outer space of cells

Answer: 4

Q44. Cell coat consist of

  1. Glycocalyx
  2. Cellulose
  3. Cellulose + Hemicellilose + Pectin
  4. Protein

Answer: 1

Q45. Glycocalyx is

  1. Glycoproteins and glyolipids
  2. Oligosaccharide part of glycolipids and glycoproteins
  3. Lipid and protein parts of glycolipids and glycoproteins
  4. Mucopolysaccharides attached to cell wall

Answer: 2

Q46. Separated cells of two sponge species  are mixed up . They will

  1. Remain Separate
  2. Aggregate tissue-wise
  3. Aggregate and fuse to form hybrids
  4. Aggregate species wise and reconstruct the sponges

Answer: 4

Q47. Separated cells of two vertebrates are mixed up . They will

  1. Aggregate species wise
  2. Aggregate tissue-wise
  3. Aggregate species-wise and then tissue wise
  4. Aggregate species wise and then reconstruct the animal

Answer: 2

Q48. Glycocalyx is responsible for

  1. Antigens like those of blood groups ABO
  2. Immune reactions and histocompatibility
  3. Hormone receptors
  4. All the above

Answer: 4

Q49. Protoplasm is

  1. Alveolar
  2. Granular
  3. Fibrillar
  4. Crystallo-colloidal

Answer: 4

Q50. Who proposed crystallo-colloidal nature of protoplasm

  1. Fischer
  2. Fromann
  3. Velton
  4. Hanstein

Answer: 1

Q51. Protoplast is

  1. Granular protoplasm
  2. Whole protoplasm of an organism
  3. Unit of protoplasm contained in a cell
  4. All the above

Answer: 3

Q52. The term protoplast was coined by

  1. Strasburgur
  2. Hanstein
  3. Butschli
  4. Fischer

Answer: 2

Q53. Who differentiated prokaryotic and eukaryotic cells

  1. Huxley
  2. Linnaeus
  3. Whittaker
  4. Dougherty

Answer: 4

Q54. Mesokaryotic condition was distinguished by

  1. Whittaker
  2. Dodge
  3. Copeland
  4. Hacckel

Answer: 2

Q55. An acaryotic cell is

  1. Single nucleated
  2. Procaryotic
  3. Denucleated
  4. Both B and C

Answer: 3

Q56. Protoplast excluding nucleus is called

  1. Cytoplasm
  2. Endoplasm
  3. Ectoplasm
  4. Protoplasm

Answer: 1

Q57. Cell structure between plasmalemma and karyotheca is

  1. Vacuole
  2. Nucleoplasm
  3. Endoplasm
  4. Cytoplasm

Answer: 4

Q58. Which one is an extracytoplasmic cell organelle

  1. Vacuole
  2. R.
  3. Nucleus
  4. Golgi apparatus

Answer: 3

Q59. The term cytoplasm was coined by

  1. Sachs
  2. Strasburger
  3. Hanstein
  4. Flemming

Answer: 2

Q60. Jelly-like semifluid complex of cytoplasm is called

  1. Endoplast
  2. Cytosol
  3. Cytoplasmic matrix
  4. Both B and C

Answer: 4

Q61. Plasmagel or gel part of cytosol in contact with plasmalemma is

  1. Ectoplasm
  2. Hyaloplasm
  3. Hyalosome
  4. Both A and B

Answer: 1

Q62. Plasmasol or sol part of cytosol is known as

  1. Hyalosome
  2. Hyaloplasm
  3. Endoplasm
  4. Both B and C

Answer: 4

Q63. Which part of protoplast shows streaming or cyclosis

  1. Ectoplasm
  2. Endoplasm
  3. Endoplasmic matrix
  4. Nucleoplasm

Answer: 3

Q64.  Cytoplasmic streaming or cyclosis is absent in

  1. Plant cells
  2. Animal cells
  3. Protozoan protists
  4. Procaryotes

Answer: 4

Q65. Cyclosis was first studied by

Robert Brown

Dalton and Felix

Amici

Sachs

Answer: 3

Q66. Amici (1818) studied cyclosis for the first time in

Hydrilla

Amoeba

Chara

Acetabularia

Answer: 3

Q67. Cyclosis is caused by activity of

Microtubules

Microfilaments

Intermediate filaments

All the above

Answer: 2

Q68. Circulation type of protoplasmic streaming is studied in

Staminal hair cell of Tradesscantia

Hydrilla leaf cells

Vallisneria leaf cells

Both B and C

Answer: 1

Q69. In circulation streaming protoplasm moves in

One direction

Two opposite direction arroun a vacuole

Different direction around different vacuoles

Anwer: 3

Q70. In rotation type of cyclosis, the cytoplasmic natrix flows in

  1. One direction
  2. Two opposite direction
  3. Different direction
  4. Side ways

Answer: 1

Q71. The term organoid is used for

  1. Ill defined organ
  2. A distinct tissue
  3. Idioblast
  4. Cell Organelle

Answer: 4

Q72. A memebrane-lined system of channels present throughout the cytoplasm is

  1. Endoplasmic reticulum
  2. Golgi apparatus
  3. Microtubules
  4. Both B and C

Answer: 1

Q73. Percentage of cell membranes contained in E.R. is

  1. 10-20%
  2. 20-30%
  3. 30-60%
  4. 60-75%

Answer: 3

Q74. E.R. is absent in

  1. Animal cells
  2. Procaryotes
  3. Plant cells
  4. Protista and fungi

Answer: 2

Q75. Eucaryotic cells devoid of E.R.are

  1. Liver cells
  2. Kidney cells
  3. Mature Leucocytes
  4. Mature erythrocytes

Answer: 4

Q76. An intracellular structure believed to be formed by inpushing of plasmalemma is

  1. Endoplasmic reticulum
  2. Nuclear envelope
  3. Mitochondrion
  4. Chloroplast

Answer: 1

Q77: Eucaryotic cells which contain very little of E.R. are

  1. Early embryonic cells
  2. Ova
  3. Resting cells
  4. All the above

Answer: 4

Q78. E.R. is made of

  1. Cisternae
  2. Tubules
  3. Vesicles
  4. All the above

Answer: 4

Q79. Spermatocytes possess E.R. in the form of

  1. A few vesicles
  2. A few tubules
  3. Abundant tubules and vesicles
  4. Cisternae, tubules and vesicles

Answer: 1

Q80. Sarcoplasmic reticulum is endoplasmic reticulum  of

  1. Adipose cells
  2. Muscle cells
  3. Nerve cells
  4. Leucocytes

Answer: 2

Q81. In nerve cells, E.R. forms

  1. Myeloid bodies
  2. Neurotubules
  3. Nissl granules
  4. Neurofilaments

Answer: 3

Q82. Myeloid bodies are granular structures formed of E.R. in

  1. Retinal cells
  2. Adipose cells
  3. Plasma cells
  4. Reticulocytes

Answer: 1

Q83. In adipose cells, E.R. is represented by

  1. Cisternae and tubules
  2. A few tubules
  3. Cisternae and vesicles
  4. A few vesicles

Answer: 2

Q84. E.R. was discovered by

  1. Palade
  2. Porter et al
  3. Thompson
  4. Both B and C

Answer: 4

Q85. The term endoplasmic reticulum was coined by

  1. Thomson
  2. Palade
  3. Porter
  4. Garnier

Answer: 3

Q86. The term ergastoplasm was given to basophilic membranous

  1. Palade
  2. Garnier
  3. Schimper
  4. Flemming

Answer: 2

Q87. E.R. was discovered from

  1. Liver cells
  2. Kidney cells
  3. Muscle cells
  4. Nerve cells

Answer: 1

Q88. Membrane thickness of E.R. is

  1. 75 Ȧ
  2. 90 Ȧ
  3. 50-60 Ȧ
  4. 30-40 Ȧ

Answer: 3

Q89. E.R. without association with ribosomes is called

  1. Transitional E.R.
  2. E.R.
  3. Agranal E.R.
  4. Both B and C

Answer: 4

Q90. Rough endoplasmic reticulum is the one that contains

  1. Abundant tubules
  2. Association with ribosomes
  3. Fenestrations
  4. Both B and C

Answer: 2

Q91. R.E.R. is

  1. Neutrophilic
  2. Acidophilic
  3. Basophilic
  4. Neurogenic

Answer: 2

Q92. What is more abundant in S.E.R

  1. Cisternae and vesicles
  2. Cisternae and tubules
  3. Tubules and vesicles
  4. Cisternae

Answer: 3

Q93.What is more abundant in R.E.R.

  1. Cisternae
  2. Vesicles
  3. Tubules
  4. Both A and B

Answer: 1

Q94. P450 and P448 occurs over

  1. E.R.
  2. E.R
  3. Annulate E.R
  4. Transitional E.R.

Answer: 1

Q95.S.E.R. takes part in synthesis of

  1. Lipids and steroids
  2. Vitamins
  3. Carbohydrates
  4. All the above

Answer: 4

Q96. R.E.R. is specialized for synthesis of

  1. Local proteins
  2. Local proenzymes
  3. Proteins and proenzymesfor transport
  4. For transport

Answer: 3

Q97. Pollutants SRP receptors and carcinogens are detoxified by

  1. P450 and P448
  2. E.R in lever
  3. E.R. in lever
  4. Both A and B

Answer: 4

Q98. Ribophorins /SRP receptors are required for

  1. Synthesis of ribosome in nucleolus
  2. Attachment of ribosome over S.E.R.
  3. Attachment Of ribosome subunits
  4. Attachment of mRNA to ribosomes for protein synthesis.

Answer: 2

Q99. Which of the following provides mechanical support to cell

  1. Ribosome
  2. Golgi Bodies
  3. Lysosomes
  4. Endoplasmic reticulum

Answer: 4

Q100. Endoplasmic reticulum occurs in the from

  1. Vesicles
  2. Cisternae
  3. Tubules
  4. All the above

Answer: 4

Q101. Cells specialized in secretion of proteinaceous substances possess

  1. Bound ribosome
  2. Free ribosome
  3. Abundant amino acids
  4. Abundant mRNA

Answer: 1

Q102. Besides proteins, ribosome contain

  1. DNA
  2. RNA
  3. Both DNA and RNA
  4. Lipids

Answer: 2

Q103.Sedimentation unit of ribosome is

  1. µ (micron)
  2. µm (milimicron)
  3. Ȧ (Angstrom)
  4. S (Svedberg)

Answer: 4

Q104. Cytoribosomes of eucaryotes are different from those of bacterial cells in having

  1. Smaller size (70 S type)
  2. Larger size (80 S type)
  3. Differential chemical structure
  4. All the above

Anwer: 2

Q105. A ribosome is composed of

  1. A single unit
  2. Two subunits
  3. Three subunits
  4. Four subunits

Answer: 2

Q106. Ribosome develop from

  1. Nucleus
  2. Nucleolus
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Mitochondria

Answer: 2

Q107. Polysome is chain of

  1. Oxysomes
  2. Sphaerosomes
  3. Ribosome
  4. Dictyosomes

Answer: 3

Q108. Organelle ribosome occur in

  1. Bacteria
  2. Blue-Green Algae
  3. Plastids and Mitochondria
  4. Nucleus

Answer: 3

Q109. Organelle ribosome resemble

  1. Organelle ribosome of prokaryotes
  2. Cytoribosomes of prokaryotes
  3. Cytoribosomes of eucaryotes
  4. All the above

Answer: 2

Q110. Ribosome were first observed by

  1. Claude
  2. Palade
  3. George
  4. De Duve

Answer: 1