Stem Questions and Answers

Stem MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Buds which give rise to leafy shoots are

  1. Adventitious buds
  2. Vegetative buds
  3. Reproductive buds
  4. Radical buds

Answer: 2

Q2. Buds occurring on the nodes outside the leaf bases are

  1. Axillary
  2. Extra-axillary
  3. Terminal
  4. Cauline

Answer: 2

Q3. Axillary buds develop

  1. Endogenously from plerome
  2. Endogenously from pericycle
  3. Exogenously from outer cortex
  4. Exogenously from epidermis

Answer: 3

Q4. Largest bud occurs in

  1. Brussel’s Sprout
  2. Cabbage
  3. Lettuce head
  4. Cauliflower

Answer: 2

Q5. Epiphyllous buds take part in

  1. Growth in length
  2. Photosynthesis
  3. Reproduction
  4. Reduction in transpiration

Answer: 3

Q6. Heads of Lettuce are

  1. Undeveloped
  2. Unopened flowers
  3. Buds
  4. Modified stems

Answer: 3

Q7. Brussel’s Sprouts are

  1. Undeveloped inflorescence
  2. Floral buds
  3. Vegetative buds
  4. Fruits

Answer: 3

Q8. Bulbils occur in

  1. Oxalis
  2. Agave
  3. Lily
  4. All the above

Answer: 4

Q9. Buds that produce lateral brunches develop at

  1. Internodes
  2. Apical meristems
  3. Auxillary meristems
  4. Nodes

Answer: 4

Q10. Buds typically occur at

  1. Leaf bases
  2. Leaf axils
  3. Tips of stems and roots
  4. Tips of branches and leaf branches

Answer: 4

Q11. Monopodial stem is produced due to the activity of

  1. Accessory bud
  2. Lateral bud
  3. Apical bud
  4. Adventitious bud

Answer: 3

Q12. Stem is reduced in

  1. Rhizome
  2. Corm
  3. Bulb
  4. Tuber

Answer: 3

Q13. Reduced stem bears leaves called

  1. Ramal
  2. Radical
  3. Cauline
  4. Phyllodes

Answer: 2

Q14. A weak stem which itself coils around the support is called

  1. Twiner
  2. Scrambler
  3. Liana
  4. None of the above

Answer: 1

Q15. One internode long runner stem of aquatic plants is called

  1. Stolon
  2. Trailer
  3. Offset
  4. None of the above

Answer: 3

Q16. A trailer is that which is rooted at

  1. Only one point
  2. Two points
  3. More than two points
  4. No point

Answer: 1

Q17. The bulb of garlic is

  1. Nontunicated
  2. Tunicated layered
  3. Compound tunicated
  4. Simple tunicated

Answer: 3

Q18. The sensitive thread-like structures found in climbers which can coil around a support are

  1. Twiners
  2. Tendrils
  3. Trailers
  4. Scramblers

Answer: 2

Q19. In Luffa the tendrils are modified

  1. Extra-axillary branches
  2. Stipules
  3. Axillary Branches
  4. Petioles

Answer: 1

Q20. The weak stemmed plants which can climb with the help of thorns, spines, prickles are

  1. Scramblers
  2. Stolons
  3. Straggling
  4. Lianas

Answer: 1

Q21. In Opuntia, each areole represents

  1. A node
  2. An internode
  3. An apical bud
  4. An accessory bud

Answer: 1

Q22. Culm is found in

  1. Asparagus
  2. Bamboo
  3. Cucurbita
  4. Passiflora

Answer: 2

Q23. In a twiner, the twining structure is

  1. Tendril
  2. Spine/thorn
  3. Curved hook
  4. Sensitive stem

Answer: 4

Q24. Potato tuber is an underground stem because it bears

  1. Buds on the nodes
  2. Abundant food reserve
  3. Adventitious roots
  4. No chlorophyll

Answer: 1

Q25. Underground stems are primarily meant for

  1. Vegetative reproduction
  2. Perennation
  3. Protection from strong light
  4. Anaerobic respiration

Answer: 2

Q26. Thorn is a stem structure because it is

  1. Axillary
  2. Like a branch
  3. Hard pointed structure
  4. Aerial

Answer: 1

Q27. Stem is modified into tendril in

  1. Bignonia
  2. Asparagus
  3. Cucurbita
  4. Petunia

Answer: 3

Q28. A stem functioning as photosynthetic organ is

  1. Phyllode
  2. Phylloclade
  3. Culm
  4. Caudex

Answer: 2

Q29. Offset occurs in

  1. Strawberry
  2. Colocasia
  3. Pistia
  4. Chrysanthemum

Answer: 3

Q30. Sucker is a horizontal stem branch found in

  1. Gloriosa
  2. Chrysanthemum
  3. Grass
  4. Strawberry

Answer: 2

Q31. Epiphyllous buds develop from

  1. Leaf Surface
  2. Leaf axil
  3. Leaf base
  4. Stipule

Answer: 1

Q32. Stem is specialized to perennate and store food in

  1. Groundnut
  2. Ginger
  3. Beet
  4. Sugarcane

Answer: 2

Q33. Type of stem structure present in Colocasia is

  1. Corm
  2. Bulb
  3. Rhizome
  4. Tuber

Answer: 1

Q34. Menthe (Mint) has one of the following

  1. Sucker
  2. Offset
  3. Stolon
  4. Rhizome

Answer: 1

Q35. Hooks helps in climbing in

  1. Quisqualis
  2. Artabotrys
  3. Pisum sativum sativum
  4. Gloriosa

Answer: 2

Q36. Thorns, spines and prickles are

  1. Organs of defence
  2. Organs of offence
  3. Organs of clinging
  4. Specialised for gaseous exchange

Answer: 1

Q37. The common mode of vegetative reproduction in Ginger is through

  1. Corm
  2. Rhizome
  3. Bulb
  4. Stem cuttings

Answer: 2

Q38. Edible portion of Onion is

  1. Tunic
  2. Stem
  3. Scape
  4. Leaf bases

Answer: 4

Q39. Banana is multiplied through

  1. Root cuttings
  2. Corm
  3. Rhizome
  4. Bulb

Answer: 3

Q40. Potatoes are cultivated by means of

  1. Tubers
  2. Seeds
  3. Axillary buds
  4. Root cuttings

Answer: 1

Q41. Primary function of the stem is

  1. Anchorage
  2. Bearing and holding of leaves
  3. Absorbing of water and minerals
  4. Vegetative multiplication

Answer: 2

Q42. The plant stores food in the stem in

  1. Bryophyllum
  2. Banana
  3. Brinjal
  4. Cucurbita

Answer: 2

Q43. In Bryophyllum, multiplication is most rapid through

  1. Fruits
  2. Seeds
  3. Stem cuttings
  4. Leaf

Answer: 4

Q44. Prickles of Rose are

  1. Accessory buds
  2. Extra-axillary outgrowths
  3. Endogenous
  4. Exogenous

Answer: 4

Q45. Stem is modified into thorns in

  1. Citrus
  2. Asparagus
  3. Opuntia
  4. Solanum surattense

Answer: 1

Q46. Corm is

  1. Horizontal underground is
  2. Unbranched compressed spherical vertical underground stem
  3. Horizontal above ground stem
  4. Spherical above ground branched stem

Answer: 2

Q47. Corm is characterized by

  1. Adventitious roots
  2. Axillary buds
  3. Circular nodes
  4. Perennial nature

Answer: 3

Q48. What is wrong about rhizome

  1. Rhizome stores food
  2. It has nodes and internodes
  3. It bears foliage or scale leaves
  4. It does not possess buds

Answer: 4

Q49. Cladodes occur in

  1. Parkinsonia
  2. Asparagus
  3. Opuntia
  4. Euphorbia royleana

Answer: 2

Q50. Jointed stems with hollows internodes are

  1. Culms
  2. Caudex
  3. Scapes
  4. Phyllodes

Answer: 1

Q51. Bulbs of Garlic/Onion have

  1. Greatly reduced stems
  2. No stem
  3. Extensive root system
  4. No leaves

Answer: 1

Q52. In Opuntia, the function of photosynthesis is carried out by

  1. Cladode
  2. Phylloclade
  3. Phyllode
  4. Bulb

Answer: 2

Q53. Photosynthetic function of Cactus is performed by

  1. Phyllode
  2. Cladode
  3. Phylloclade
  4. Leaves

Answer: 3

Q54. Muhlenbeckia (= Cocoloba) is an example of

  1. Phylloclade
  2. Phyllode
  3. Stem tuber
  4. Root tuber

Answer: 1

Q55. Phylloclade is modification of

  1. Leaf
  2. Root
  3. Flower
  4. Stem

Answer: 4

Q56. A cladode is one internode long

  1. Runner
  2. Phyllode
  3. Sucker
  4. Phylloclade

Answer: 4

Q57. In which of the following, stem branches are modified into tendrils

  1. Gloriosa
  2. Lathyrus
  3. Passiflora
  4. Smilax

Answer: 3

Q58. Prickles of Rose are

  1. Modified leaves
  2. Modified stipules
  3. Exogenous in origin
  4. Endogenous in origin

Answer: 3

Q59. Thorns, spines and prickles are

  1. Organs of offence
  2. Defensive organs
  3. Respiratory organs
  4. Pollinators

Answer: 2

Q60. Origin of stem branches is

  1. Exogenous
  2. Endogenous
  3. Superficial
  4. Partly superficial and partly endogenous

Answer: 1

Q61. Accessory buds are

  1. Axillary
  2. Adventitious
  3. Terminal
  4. No true buds

Answer: 1

Q62. Axillary buds develop

  1. Exogenously from epidermis
  2. Exogenously from inner layer of cortex
  3. Endogenously from layer of cortex
  4. Endogenously from pericycle

Answer: 2

Q63. One internode long branches occur in

  1. Opuntia
  2. Euphorbia
  3. Casuarina
  4. Asparagus

Answer: 4

Q64. Function of stem is

  1. Bear leaves and branches
  2. Conduction of water and minerals
  3. Conduction and storage food
  4. All the above

Answer: 4

Q65. One of the following is not root vegetable

  1. Sweet Potato
  2. Potato
  3. Turnip
  4. Carrot

Answer: 2