SQL Questions and Answers

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1 : SQL stands for

(a) Structured Questioning Language
(b) Structured Query Language
(c) Simple Query Language
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 2 : DDL stands for

(a) Data Definition Language
(b) Data Design Language
(c) Data Development Language
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 3 : INSERT, DELETE, UPDATE and SELECT are put under

(a) DDLs
(b) TCLs
(c) DMLs
(d) VDLs

Answer : (c)

Question 4 : The process of joining of multiple strings is known as 

(a) Selection
(b) Projection
(c) Concatenation
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 5 : To sort records we use

(a) ORDER BY clause
(b) HAVING clause
(c) GROUP clause
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 6 : % and _(underscore) are

(a) Relational operators
(b) Arithmetic operators
(c) Like operators
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 7 : The logical tables of data extracted from existing tables are known as 

(a) Records
(b) Views
(c) Queries
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 8 : Oracle provides a special table that can be used to test any function. This table is 

(a) DUAL table
(b) EMPLOYEE table
(c) SALARY table
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 9 : To substitute any NULL value with a user specified value, we use

(a) TO_CHAR function
(b) NVL function
(c) DATE function
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 10 : ROLLBACK, COMMIT and SAVEPOINT are

(a) DMLs
(b) DDLs
(c) VDLs
(d) TCLs

Answer : (d)

Question 11 : Has functions are used in which of these indexing methods

(a) Ordered indexing
(b) Hashed indexing
(c) Pinned indexing
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 12 : Primary indexing is also known as 

(a) Clustering index
(b) Non-clustering index
(c) Hashed index
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 13 : ODBC stands for

(a) Open Database Connectivity
(b) Open Data Connection
(c) Online Database Connection
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 14 : A query within a query is called as 

(a) Subquery
(b) New query
(c) Parent query
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 15 : The command used to set the top title for each page of a report is 

(a) BTITLE
(b) CTITLE
(c) TTITLE
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 16 : PL/SQL stands for

(a) Procedural Language/Structured Query Language
(b) Primary Language/Simple Query Language
(c) Parallel Language/Simple Query List
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 17 : A buffer use to store results of the recent query

(a) Cursor
(b) Triggers
(c) Packages
(d) Exceptions

Answer : (a)

Question 18 : The OUT parameter behaves like a 

(a) Constant
(b) Uninitiated variable
(c) Regular variable
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 19 : Functions return value and they use which of these statements for the same

(a) Call
(b) Return
(c) Return <datatype> <function_name>
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 20 : Group of procedures, functions, variables, constants, cursors, exceptions, and SQL statements are put in a single unit called as 

(a) Class
(b) Package
(c) PL/SQL
(d) None of the above

Answer : (b)

DBMS Questions and Answers