Sense Organs Questions and Answers

Sense Organs MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Glands of Moll are modified

  1. Oil glands
  2. Tear glands
  3. Sweet glands
  4. Scent glands

Answer: 3

Q2. The secretion of lachrymal gland is

  1. Watery
  2. Acidic
  3. Oily
  4. Alkaline

Answer: 1

Q3. Sty is infection of

  1. Gland of Zeis
  2. Tarsal gland
  3. Gland of Moll
  4. Lachrymal gland

Answer: 1

Q4. Macula lutea is a part of

  1. Optic nerve
  2. Sclerotic
  3. Choroid
  4. Retina

Answer: 4

Q5. Lens in man is

  1. Biconvex
  2. Biconcave
  3. Spherical
  4. Cylindrical

Answer: 1

Q6. The musculus tensor choroidea is

  1. Another name of tela choroidea
  2. Muscles surrounding the lens
  3. Levator bulbi muscles
  4. None of the above

Answer: 2

Q7. The eye rotate in the orbit by

  1. 6 muscles
  2. 3 muscles
  3. 4 muscles
  4. 5 muscles

Answer: 1

Q8. The eye ball protrudes from the orbit with the concentration of

  1. Retractor bulbi muscles
  2. Protractor lentis muscles
  3. Levator bulbi muscles
  4. None of the above

Answer: 3

Q9. Colour to the eye is imparted by

  1. Lens
  2. Pupil
  3. Iris
  4. Vitreous humour

Answer: 3

Q10. The size of pupil decreases due to the contraction of

  1. Radial muscles
  2. Circular muscles
  3. Both circular and radial muscles
  4. Nictiating membrane

Answer: 2

Q11. The vision of man is

  1. Monocular
  2. Binocular
  3. Apposition
  4. None of the above

Answer: 2

Q12. Eye muscles are attached with

  1. Sclerotic
  2. Cornea
  3. Choroid
  4. Retina

Answer: 1

Q13. The visual purple is concerned with

  1. Bright light
  2. Dim light
  3. Moderate light
  4. Darkness

Answer: 2

Q14. The visual violet is concerned with

  1. Bright light
  2. Dim light
  3. Moderate light
  4. Darkness

Answer: 1

Q15. The colour differentiation is done by

  1. Rods
  2. Cones
  3. Bipolar nerve cells
  4. Pigmented epithelium

Answer: 2

Q16. The tympanic membrane is stretched over a cartilaginous ring. It is

  1. Columella
  2. Fenestra ovalis
  3. Tympanicus annulus
  4. None of the above

Answer: 3

Q17. The true sense of equilibrium is located in

  1. Utriculus
  2. Sacculus
  3. Semicircular ducts
  4. Cochlea

Answer: 3

Q18. The membranous labyrinth is concerned with

  1. Hearing
  2. Equilibrium
  3. Both
  4. None of the above

Answer: 3

Q19. The enlargement at one end of each semicircular canal is known as

  1. Lagena
  2. Utriculus
  3. Ampulla
  4. Sacculus

Answer: 3

Q20. Which part of internal ear receives sound waves in man

  1. Cochlea
  2. Legena and utriculus
  3. Ampullae and utriculus
  4. None of the above

Answer: 1

Q21. From the sacculus arises a narrow tube called

  1. Ductus endolymphaticus
  2. Endolymphatic sac
  3. Cochlea
  4. None of the above

Answer: 1

Q22. Vascular coat of eye is

  1. Sclerotic
  2. Choroid
  3. Retina
  4. Nil

Answer: 2

Q23. Scala tympani is the part of

  1. Internal ear
  2. Middle ear
  3. Endolymphatic sac
  4. Brain

Answer: 1

Q24. Otoconia are

  1. Nerve fibres
  2. Ear stones
  3. Sensory hair
  4. None of the above

Answer: 2

Q25. In man’s eye, the sclerotic is made up of

  1. Bone
  2. Cartilage
  3. Muscles and cartilage
  4. Fibrous connective tissue

Answer: 4

Q26. In mammalian eye, the power of accommodation is controlled by changing thickness of the lens, governed by

  1. Cornea
  2. Pupil
  3. Iris
  4. Ciliary body

Answer: 4

Q27. Lacrimal glands are concerned with secretion of

  1. Hormones
  2. Digestive juices
  3. Enzymes
  4. Tears

Answer: 4

Q28. The membranous labyrinth is concerned with

  1. Hearing
  2. Balancing
  3. Sound production
  4. Hearing and balancing

Answer: 4

Q29. The receptor organs for sense of hearing are located in

  1. Cochlea
  2. Utriculus
  3. Sacculus
  4. Middle ear

Answer: 1

Q30. If the light source is front of an eye becomes bright suddenly

  1. Focus of lens will change
  2. Retinal blood supply is cut
  3. Vitreous humour becomes fluid
  4. Pupil will contract

Answer: 4

Q31. Animals perceiving coloured images are

  1. Primates
  2. Birds
  3. Lizards and snakes
  4. All the above

Answer: 4

Q32. Visual purple is found in

  1. Cornea
  2. Cones
  3. Rods
  4. Retina

Answer: 3

Q33. Tactile organs found at the hair roots are

  1. Basket nerve endings
  2. Free nerve endings
  3. Pacinian corpuscles
  4. Ruffini corpuscles

Answer: 1

Q34. Pharynx is connected with tympanic cavity through

  1. Glottis
  2. Gullet
  3. Eustachian tubes
  4. Internal nares

Answer: 3

Q35. The ear ossicle of man is

  1. Malleus
  2. Incus
  3. Stapes
  4. All the above

Answer: 4

Q36. Vestibule is constituted by

  1. Semicircular canals and utriculus
  2. Sacculus and utriculus
  3. Sacculus and ampullae
  4. Ampullae and lagena

Answer: 2

Q37. Maculae are present in

  1. Semicircular canals
  2. Utriculus and lagena
  3. Utriculus
  4. Utriculus and sacculus

Answer: 4

Q38. The impulse of sound is conduct to the brain by

  1. Olfactory nerve
  2. Auditory nerve
  3. Trochlea nerve
  4. Optic nerve

Answer: 2

Q39. Taste buds are located on

  1. Plate
  2. Tongue only
  3. Pharynx
  4. All the above

Answer: 4

Q40. The exposed transparent region of eye ball represents

  1. Uvea
  2. Cornea and conjunctiva
  3. Fibrous coat
  4. Cornea

Answer: 2

Q41. The ciliary body is located

  1. Near the ciliary muscles
  2. Near the blind spot
  3. Just behind the cornea
  4. At the junction of iris and choroid

Answer: 4

Q42. The blind spot is the region where

  1. Image is dim
  2. Image is formed in strong light
  3. Optic disc is present
  4. Image is formed during the dark

Answer: 3

Q43. Man can see objects equally clear from various distance due to

  1. Cornea
  2. Conjunctiva
  3. Eye lid
  4. Ciliary muscles

Answer: 4

Q44. Statoreceptors are located in

  1. Cristae
  2. Maculae
  3. Both A and B
  4. Cochlea

Answer: 3

Q45. The waxy substance which coats the surface of auditory canal is produced by

  1. Tympanum
  2. Ceruminous glands
  3. Sebaceous glands
  4. Meibomian glands

Answer: 2

Q46. The tectorial membrane is found in the

  1. Eye of frog
  2. Eye of Mammals
  3. Ear of Mammals
  4. Tongue of frog

Answer: 3

Q47. In old age, the vision of eye becomes dim. It is due to

  1. Myopia
  2. Hypermetropia
  3. Cataract
  4. Astigmatism

Answer: 3

Q48. In hypermetropia, the image is formed

  1. Before retina and is corrected by convex lens
  2. Behind retina and is corrected by convex lens
  3. Before retina and is corrected by concave lens
  4. Behind retina and is corrected by concave lens

Answer: 2

Q49. Astigmatism is corrected by the use of

  1. Convex lens
  2. Concave lens
  3. Cylindrical lens
  4. Surgery

Answer: 3

Q50. Pigment in the cone cells of man responsible for detecting red colour is

  1. Erythrolabe
  2. Chlorolabe
  3. Cyanolabe
  4. Rhodopsin

Answer: 1

Q51. Cyanolabe pigment helps in distinguishing

  1. Green colour
  2. Red colour
  3. Blue colour
  4. Dim light

Answer: 3

Q52. Otolith is formed of

  1. Carbohydrate
  2. Magnesium
  3. Lipid
  4. Calcium carbonate

Answer: 4

Q53. Eustachian tube is meant for

  1. Amplifying sound waves
  2. To listen to activities in buccopharyngeal cavity
  3. Equalize pressure on the two sides of tympanum
  4. To keep the middle ear moist

Answer: 3

Q54. Vascular coat of eye ball is made up of

  1. Sclerotic, choroid and retina
  2. Optic, ciliary and iridial
  3. Sclerotic, cornea and conjunctiva
  4. Choroid, ciliary body and iris

Answer: 4

Q55. Choroid is

  1. Loose connective tissue with pigment cells and vascular supply
  2. Muscular tissue rich in blood supply
  3. Epithelium
  4. Nervous system

Answer: 1