Seeds Questions and Answers

Seeds MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Seed is

  1. Developed ovule
  2. Fertilized and developed ovule
  3. Developed ovary
  4. Fertilized and developed ovary

Answer: 2

Q2. The smallest and the lightest seed is that of

  1. Lemna
  2. Morus
  3. Orchis
  4. Wolffia

Answer: 3

Q3. The largest and heaviest seed is that of

  1. Lodoicea
  2. Coconut
  3. Rafflesia
  4. Mango

Answer: 1

Q4. The seed bearing plants belong to the group of

  1. Pteridophyta
  2. Bryophyta
  3. Vascular cryptogams
  4. Phanerogams

Answer: 4

Q5. Outer seed coat is

  1. Testa
  2. Tegmen
  3. Hilum
  4. Funiculus

Answer: 1

Q6. Seed bud is

  1. Plumule
  2. Tegmen
  3. Ovule
  4. Mesocotyl

Answer: 3

Q7. Tegmen is the name of

  1. Embryo shoot
  2. Embryonic node
  3. Cotyledon
  4. Inner seed coat

Answer: 4

Q8. Hilum of seed is

  1. Scar of micropyle
  2. Scar of funiculus
  3. Area through which pollen tube enters the ovule
  4. Glandular and attractant region of ovule

Answer: 2

Q9. Tigellum is

  1. Embryonic axis
  2. Embryonic root
  3. Embryonic shoot
  4. Embryonic leaf

Answer: 1

Q10. Seed leaf is

  1. Leaf present over the plumule
  2. Colyledon
  3. Coleoptiles
  4. Mesocotyl

Answer: 2

Q11. Which one is the reproductive unit having an embryo, reserve food and protective covering

  1. Spore
  2. Fruit
  3. Seed
  4. Fruitlet

Answer: 3

Q12. In exalbuminous seeds, there is

  1. Nonformation of endosperm
  2. Abundant formation of endosperm
  3. Abundant protein
  4. Consumption of endosperm during development of seed

Answer: 4

Q13. In exalbuminous seed the food is generally stored in

  1. Endosperm initially but hypocotyls later on
  2. Cotyledons
  3. Endosperm from the beginning
  4. Testa

Answer: 2

Q14. The seed in which reserve food is present in the perisperm

  1. Nymphaea
  2. Coconut
  3. Onion
  4. Litchi

Answer: 1

Q15. An endospermic seed is

  1. Pea
  2. Gram
  3. Castor
  4. Bean

Answer: 3

Q16. Endosperm of Areca/Betel Nut is

  1. Tetraploid
  2. Soft
  3. Smooth
  4. Ruminate

Answer: 4

Q17. Integumentary outgrowth present over the micropyle of Castor is

  1. Chalaza
  2. Caruncle
  3. Aril
  4. Wing

Answer: 2

Q18. Hair of cotton are

  1. Outgrowth of testa
  2. Outgrowth of inner layer of perisperm
  3. Constituents of aril
  4. Formed from caruncle

Answer: 1

Q19. Which is an albuminous seed

  1. Gram
  2. Castor
  3. Maize
  4. Both B and C

Answer: 4

Q20. The remnants of nucellus present in the seed constitute

  1. Endosperm
  2. Endocarp
  3. Perisperm
  4. Aril

Answer: 3

Q21. Cotyledon is absent in

  1. Polygonum
  2. Cuscuta
  3. Santalum
  4. Shorea

Answer: 2

Q22. The plant in which hypocotyls stores food is

  1. Bertholettia
  2. Nymphaea
  3. Cotton
  4. Rice

Answer: 1

Q23. A dicot albuminous seed is

  1. Pea
  2. Castor
  3. Bean
  4. Gram

Answer: 2

Q24. A dicot exalbuminous seed is

  1. Pea
  2. Castor
  3. Rice
  4. Wheat

Answer: 1

Q25. In Maize, a tubular sheath covers the plumule. It is

  1. Fleshy
  2. Leathery
  3. Papery
  4. Green

Answer: 3

Q26. In Maize, a tubuler sheath covers the plumule. It is

  1. Coleoptiles
  2. Coleorhiza
  3. Mesocortyl
  4. Scutellum

Answer: 1

Q27. Aleurone is

  1. Outer layer of scutellum in contact with endosperm
  2. Layer of pericarp specialized in absorption of water
  3. Layer present in the ovule that guides pollen tube
  4. Layer present on the outside of endosperm and having protein grains

Answer: 4

Q28. Seed of Black Pepper is

  1. Endospermic
  2. Exalbuminous
  3. Acotyledonous
  4. Perispermic

Answer: 4

Q29. Coleorhizae is

  1. Covering of radicle
  2. Covering of plumule
  3. Plumule and rudimentary sheath
  4. Radicle and root cap

Answer: 1

Q30. Aleurone layer takes part in

  1. Protection of delicate embryo
  2. Enzyme synthesis
  3. Transfer of food to cotyledons
  4. Transfer of food from cotyledons to embryo tips

Answer: 2

Q31. Which one is a monocotyledonous seed

  1. Pisum sativum
  2. Cicer arietinum
  3. Dolichos lablab
  4. Triticum aestivum

Answer: 4

Q32. A spongy white bilobed structures present at the narrow tip of Castor seed is

  1. Strophiole
  2. Caruncle
  3. Raphe
  4. Remains of chalaza

Answer: 2

Q33. The function of caruncle is to

  1. Protect the radicle end of embryo
  2. Check entry of pathogens through micropyle
  3. Protect against mechanical injury
  4. Absorb water and its inward transfer through micropyle

Answer: 4

Q34. Seeds are required for fruit growth

  1. Throughout
  2. Early phase
  3. Late phase
  4. Mid phase

Answer: 2

Q35. A seed which does not possess micropyle and hilum is

  1. Pea
  2. Gram
  3. Castor
  4. Maize

Answer: 4

Q36. In Ricinus, the outer white papery covering of endosperm is

  1. Perisperm/tegmen
  2. Tigellum
  3. Strophiole
  4. Exo-endosperm

Answer: 1

Q37. Cotyledonary node of embryo lies between

  1. Hypocotyls and radicle
  2. Epicotyls and plumule
  3. Epicotyls and hypocotyls
  4. Cotyledons and radicle

Answer: 3

Q38. Seed having the longest viability is

  1. Chenopodium
  2. Quercus
  3. Nelumbo
  4. Eucalyptus

Answer: 3

Q39. Viability of the seed is tested with

  1. Triphenyl tetrazolium chloride
  2. Indole acetic acid
  3. Mercuric chloride
  4. 2, 4-D

Answer: 1

Q40. A seed cut into two halves and immersed in 0.1% triphenyl tetrazolium chloride solution. Its viability is indicated by development of colouration

  1. Yellow
  2. Red
  3. Blue
  4. Pink

Answer: 4

Q41. Freshly liberated seeds of Erianthus hiemalis do not germinate due to

  1. Occurrence of impermeable seed coat
  2. Immaturity of embryo
  3. Occurrence of embryo
  4. Absence of growth hormones

Answer: 2

Q42. Freshly shed seeds can germinate immediately under favourable conditions in

  1. Xanthium
  2. Pisum sativum
  3. Zea mays
  4. Both B and C

Answer: 4

Q43. Common cause of seed and bud dormancy is presence of

  1. Ethylene
  2. Cytokinins
  3. Abscisic acid
  4. Both B and C

Answer: 3

Q44. Seeds of tomato do not germinate in its pulp due to

  1. Presence of ferulic acid
  2. Presence of excess salt
  3. Absence of oxygen
  4. Presence of ABA

Answer: 1

Q45. Seed dormancy may be due to

  1. Permeable seed coat
  2. Hard impermeable seed coat
  3. Thin seed coat
  4. Lack of reserve food

Answer: 2

Q46. Wheat germ is

  1. Cotyledon
  2. Endosperm
  3. Embryo
  4. Ovule

Answer: 3

Q47. The hormone which can break seed dormancy is

  1. Coumarin
  2. Ferulic acid
  3. ABA
  4. GA

Answer: 4

Q48. Mechanical injuring of seed coat to break dormancy is called

  1. Scarification
  2. Stratification
  3. Impaction
  4. Compaction

Answer: 1

Q49. Thiourea is used in overcoming seed dormancy by

  1. Chemical scarification
  2. Counteracting inhibitors
  3. Inducing cell division
  4. Develop osmotic pressure

Answer: 2

Q50. The most important external factor for seed germination is

  1. Light
  2. Soil
  3. Oxygen
  4. Water

Answer: 4

Q51. The first process which occurs when the seed is placed in the soil is

  1. Photosynthesis
  2. Respiration
  3. Imbibitions
  4. Solubilisation of food

Answer: 3

Q52. Seeds placed deep in the soil do not germinate because they are

  1. Unable to get sufficient oxygen
  2. Without sufficient food to bring the seedling the surface
  3. Under pressure of overlying soil layers
  4. Unable to get light

Answer: 1

Q53. During germination, micropyle of seed takes part in

  1. Forming weak for emergence of radicle
  2. Absorption of water
  3. Passage of gases
  4. Leaching inhibitors

Answer: 2

Q54.which are the external conditions required for seed germination

  1. Oxygen, carbon dioxide and suitable temperature
  2. Oxygen, light and suitable temperature
  3. Light, moisture and suitable temperature
  4. Oxygen, moisture and suitable temperature

Answer: 4

Q55. A seed which does not require oxygen for germination is

  1. Pea
  2. Rice
  3. Typha
  4. Both B and C

Answer: 4

Q56. A seed which is unable to germinate in the presence of light is

  1. Viscum
  2. Onion
  3. Bean
  4. Maize

Answer: 2

Q57. The seed in which dormancy can be broken by red light is

  1. Pea
  2. Gram
  3. Lettuce
  4. Castor

Answer: 3

Q58. Part of the embryo which comes out first during seed germination is

  1. Radicle
  2. Plumule
  3. Epicotyls
  4. Hypocotyls

Answer: 1

Q59. Which is not essential for seed germination in most cases

  1. Oxygen
  2. Light
  3. Suitable temperature
  4. Moisture

Answer: 2

Q60. Part of the seed which forms the shoot at the time of germination is

  1. Radicle
  2. Cotyledons
  3. Epicotyls
  4. Plumule

Answer: 4

Q61. Germination is hypogeal in

  1. Cotton
  2. Pea
  3. Castor
  4. Bean

Answer: 2

Q62. Vivipary is seed germination

  1. In strong light
  2. Without involving cotyledons
  3. With cotyledons coming above ground
  4. While contained inside the fruit

Answer: 4

Q63. Cotyledons constitute the first pair of leaves in

  1. Castor
  2. Maize
  3. Pea
  4. Gram

Answer: 1

Q64. Epigeal germination occurs in

  1. Pea
  2. Gram
  3. Castor
  4. Maize

Answer: 3

Q65. Vivipary occurs in

  1. Mangrove plants
  2. Alpine plants/Orchids
  3. Tropical plants/Sea Weeds
  4. Deserts plants/Vallisneria

Answer: 1