Root Questions and Answers

Root MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Roots developing from plant parts other than radicle are

  1. Epiphyllous
  2. Epicaulous
  3. Adventitious
  4. Fibrous

Answer: 3

Q2. Roots are feebly developed by

  1. Hydrophytes
  2. Mesophytes
  3. Xerophytes
  4. Halophytes

Answer: 1

Q3. Conical fleshy roots occur in

  1. Sweet potato
  2. Dahlia
  3. Asparagus
  4. Carrot

Answer: 4

Q4. Napiform roots are recorded form

  1. Radish
  2. Carrot
  3. Beet
  4. Sweet Potato

Answer: 3

Q5. Fusiform roots are found in

  1. Solanum tuberosum
  2. Colocasia
  3. Daucos carota
  4. Raphanus sativus

Answer: 4

Q6. Primary roots and its branched constitute

  1. Adventitious root system
  2. Tap root system
  3. Fibrous roots
  4. Seminal roots

Answer: 2

Q7. Root hairs occur in the zone of

  1. Cell maturation
  2. Mature cells
  3. Cell elongation
  4. Cell division

Answer: 1

Q8. Nodulated  roots occur in

  1. Pea
  2. Wheat
  3. Mustard
  4. Rice

Answer: 1

Q9. Root cap takes part in

  1. Formation of new cells
  2. Absorption of water and minerats
  3. Protection of root meristem
  4. Storage of food

Answer: 3

Q10. The fleshy root of sweet Potato is

  1. Conical
  2. Tuberous
  3. Nodulose
  4. Fusiform

Answer: 2

Q11. Root pocket occurs in

  1. Maize
  2. Pandanus
  3. Banyan
  4. Water Hyacinth

Answer: 4

Q12. Roots do not occur in

  1. Wolffia
  2. Ceratophyllum
  3. Utricularia
  4. All the above

Answer: 4

Q13. Red Root is

  1. Beet Root
  2. Sugarcane
  3. Potato
  4. Sweet potato

Answer: 1

Q14. Which one of the following roots stores food

  1. Fibrous roots of wheat
  2. Stilt roots of sugarcane
  3. Tap root of Solanum nigrum
  4. Fasciculated roots of Dahlia

Answer: 4

Q15. Pneumatophores possess

  1. Stomata
  2. Water pores
  3. Lenticels
  4. Root hairs

Answer: 3

Q16. In Mirabilis the roots are

  1. Tuberous
  2. Conical
  3. Epiphytic
  4. Nodulose

Answer: 1

Q17. Stilt roots grow from

  1. Lower internodes
  2. Lower nodes
  3. Upper nodes
  4. Upper internodes

Answer: 2

Q18. Climbing roots are found in

  1. Banyan
  2. Pandanus
  3. Piper
  4. Sugarcane

Answer: 3

Q19. Stilt roots are reported from

  1. Pandanus
  2. Radish
  3. Mango Ginger
  4. Bryophyllum

Answer: 1

Q20. In Trapa, some of the roots are

  1. Aerial
  2. Assimilatory
  3. Respiratory
  4. Floating

Answer: 2

Q21. Nodulose roots are recorded from

  1. Mirabilis
  2. Vanda
  3. Momordica
  4. Mango Ginger

Answer: 4

Q22. Photosynthetic roots are recorded from

  1. Jussiaea
  2. Rhizophora
  3. Bryophyllum
  4. Tinospora

Answer: 4

Q23. Root formed from prolongation of radicle is

  1. Primary root
  2. Secondary root
  3. Tertiary root
  4. Seminal root

Answer: 1

Q24. Adventitious roots are adventitious in their

  1. Function
  2. Position
  3. Place of origin
  4. Internal structure

Answer: 3

Q25. In Dahlia, the roots are

  1. Fibrous
  2. Stilt
  3. Moniliform
  4. Fasciculated tuberous

Answer: 4

Q26. Epiphytic roots occurs in

  1. Tinospora
  2. Taeniophyllum
  3. Orchids
  4. Betel

Answer: 3

Q27. Betel has

  1. Respiratory roots
  2. Clinging roots
  3. Fleshy roots
  4. Photosynthetic roots

Answer: 2

Q28. Epiphytic roots possess

  1. Velamen
  2. Root cap
  3. Root hair
  4. All the above

Answer: 1

Q29. Nodulated roots make the plant rich in

  1. Food
  2. Proteins
  3. Carbohydrates
  4. Fats

Answer: 2

Q30. Relation between bacteria and legume having nodulated roots is that of

  1. Host-parasitism
  2. Commensalism
  3. Symbiosis
  4. Epiphytism

Answer: 3

Q31. Buttress roots are

  1. Aerial
  2. Underground
  3. Aquatic
  4. Horizontal

Answer: 4

Q32. Reproductive tap roots occurs in

  1. Dalbergia
  2. Peepal
  3. Acacia
  4. Banyan

Answer: 1

Q33. Thick unbranched roots found in corms and rhizomes of some plants are

  1. Reproductive
  2. Contractile
  3. Root thorns
  4. Stilt roots

Answer: 2

Q34. Brownish branches coming down from crown of Banyan tree and reaching the soil are

  1. Prop roots
  2. Stilt roots
  3. Additional trunks
  4. Pillar branches

Answer: 1

Q35. Haustoria are

  1. Epiphytic roots
  2. Hygroscopic roots
  3. Reproductive roots
  4. Parasitic roots

Answer: 4

Q36. Main root of tap root system represents

  1. Plumule axis of the seed
  2. Embryo axis of the seed
  3. Radicle axis of the seed
  4. Hypocotyl part of the seed

Answer: 3

Q37. Origin of lateral roots is

  1. Endogenous
  2. Axillary
  3. Exogenous
  4. Peripheral

Answer: 1

Q38. Roots associated with nitrogen fixing bacteria are

  1. Napiform
  2. Nodulose
  3. Nodulated
  4. Moniliform

Answer: 3

Q39. The roots which arise from the leaf are

  1. Epiphyllous roots
  2. Epiphytic roots
  3. Photosynthetic roots
  4. Velamen roots

Answer: 1

Q40. Growth of tap root is

  1. Towards gravity
  2. Towards light
  3. Away from gravity
  4. Away from air

Answer: 1

Q41. Root does not show

  1. Distinction of primary and secondary roots
  2. Distinction of nodes and internodes
  3. Tertiary roots and rootlets
  4. Endogenous branches

Answer: 2

Q42. Multiple root cap occurs in

  1. Maize
  2. Pandanus
  3. Vanda
  4. Piper betle

Answer: 2

Q43. In Asparagus, the roots are

  1. Fasciculated
  2. Conical
  3. Napiform
  4. Nodulated

Answer: 1

Q44. Which is not a stem modification

  1. Ginger
  2. Mango Ginger
  3. Potato
  4. Garlic

Answer: 2

Q45. Epiphytic roots occur in

  1. Rhizophora
  2. Trapa
  3. Vanda
  4. Asparagus

Answer: 3

Q46. Climbing roots are present in

  1. Loranthus
  2. Curcuma amada
  3. Rose
  4. Piper betle

Answer: 4

Q47. Sucking roots occurs in

  1. Ficus
  2. Vanda
  3. Carrot
  4. Mistletoe

Answer: 4

Q48. Roots are used in vegetative propagation in

  1. Potato
  2. Sweet potato
  3. Ginger
  4. Onion

Answer: 2

Q49. Pneumatophores occur in family

  1. Orchidaceae
  2. Rhizophoraceae
  3. Loranthaceae
  4. Leguminosae

Answer: 2

Q50. Parasites absorb nourishment from host by

  1. Haustoria
  2. Clinging roots
  3. Fibrous roots
  4. Velamen roots

Answer: 1

Q51. Root is a prolongation of

  1. Plumule
  2. Radicle
  3. Coleoptile
  4. Periblem

Answer: 2

Q52. Root is distinguishable from stem in

  1. Having a root cap
  2. Having a root hairs
  3. Absence of nodes and internodes
  4. All the above

Answer: 4

Q53. Radish has

  1. Napiform root
  2. Conical root
  3. Fusiform root
  4. Tuberous root

Answer: 3

Q54. Which one possesses tuberous root

  1. Solanum tuberosum
  2. Mirabilis jalapa
  3. Colocasia antiquorum
  4. Ficus bengalensis

Answer: 2

Q55. Which modification of root does not store food

  1. Tuberous
  2. Napiform
  3. Conical
  4. Stilt

Answer: 4

Q56. White spongy floating roots occur in

  1. Trapa
  2. Nymphaea
  3. Eichhornia
  4. Jussiaea

Answer: 4

Q57. Prolongation of radicle gives rise to

  1. Fibrous root system
  2. Primary root
  3. Stilt root
  4. Pillar root

Answer: 2

Q58. In vanda, the velamen containing roots

  1. Absorb moisture
  2. Exchange of gases
  3. Assimilate carbon
  4. Provide extra support

Answer: 1

Q59.Leguminous plants possess

  1. Napiform roots
  2. Nodulated roots
  3. Tuberous roots
  4. Fusiform roots

Answer: 2

Q60. An example of fleshy root is

  1. Ficus bengalensis
  2. Solanum tuberosum
  3. Colocasia antiquorum
  4. Raphanus sativus

Answer: 4

Q61. Prop or pillar roots are

  1. Fasciculated roots
  2. Tap roots
  3. Adventitious roots
  4. Secondary roots

Answer: 3

Q62. In Ipomoea batatas/Sweet Potato the food is stored in

  1. Root tuber
  2. Stem tuber
  3. Bud
  4. Leaves

Answer: 1

Q63. In Maize, the fibrous roots develop from

  1. Lower nodes
  2. Upper nodes
  3. Upper internodes
  4. None of the above

Answer: 1

Q64. Plants with haustoria are

  1. Parasites
  2. Epiphytes
  3. Insectivores
  4. Saprophytes

Answer: 1

Q65. Sweet potato is modification of

  1. Leaf
  2. Root
  3. Stem
  4. Flowering axis

Answer: 2