Respiration Questions and Answers

Respiration MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Respiration converts potential or stored energy of food into

  1. Chemical energy
  2. Mechanical energy
  3. Kinetic energy
  4. All forms of energy

Answer: 1

Q2. Cellular respiration is

  1. Continuous
  2. Intermittent
  3. Performed at intervals
  4. Held when energy is required

Answer: 1

Q3. The term respiration was given by

  1. Lavosier
  2. Dutrochet
  3. Sachs
  4. Krebs

Answer: 2

Q4. Respiration is

  1. Anabolic and exergonic
  2. Anabolic and endergonic
  3. Catabolic and exergonic
  4. Catabolic and endergonic

Answer: 3

Q5. Who is credited with study of external respiration for the first time

  1. Dutrochet
  2. Pasteur
  3. Cruickshank
  4. Lavosier

Answer: 4

Q6. External respiration is

  1. Respiration in skin cells
  2. Gaseous exchange between organism and external environment
  3. Gaseous exchange between cells and tissue fluid
  4. Both B and C

Answer: 2

Q7. Tissue respiration denotes

  1. Respiration by tissues
  2. Gaseous exchange between cell and tissue field
  3. Cell respiration
  4. Both B and C

Answer: 4

Q8. Usable energy available from respiration is

  1. 10%
  2. 30%
  3. 40%
  4. 50%

Answer: 4

Q9. Usable energy of respiration is

  1. Immediately consumed in cellular activities
  2. Trapped in ATP molecules
  3. Stored as heat
  4. Used in charging bio molecules into activity

Answer: 2

Q10. In respiration, the energy not captured by ATP is

  1. Transferred to organic compounds
  2. Converted into heat
  3. Liberated along with CO2
  4. Transferred to water

Answer: 2

Q11. Net rate of respiration is higher than that of photosynthesis. The plant will

  1. Not die
  2. Die of starvation
  3. Continue to live but not grow
  4. Show better growth due to greater availability of energy

Answer: 2

Q12. The difference between respiration and combustion is related to respiration being

  1. Multistep
  2. Enzyme controlled
  3. Intracellular
  4. All the above

Answer: 4

Q13. Dark respiration is

  1. Cellular respiration
  2. Found in deeper tissues and roots
  3. Found only during night
  4. Both B and C

Answer: 1

Q14. Caloric value of 9.5 kcal/gm is found in case of

  1. Carbohydrates
  2. Fats
  3. Proteins
  4. Vitamins

Answer: 2

Q15. The most common respiratory substrate is

  1. Glucose
  2. Sucrose
  3. Maltose
  4. Glycogen

Answer: 1

Q16. Floating respiration is respiration

  1. Occurring in cytosol
  2. Using carbohydrate as substrate
  3. Employing fat as respiratory substrate
  4. Both B and C

Answer: 4

Q17. Protoplasmic respiration is respiration

  1. Occurring in protoplasm
  2. Controlled by genetic factors
  3. Occurring outside the mitochondria
  4. Employing proteins as respiratory substrate

Answer: 4

Q18. Biological oxidation of respiratory substrate causes

  1. Gain of oxygen
  2. Gain of hydrogen
  3. Loss of oxygen
  4. Loss of hydrogen

Answer: 4

Q19. Which one yields the highest energy per gram

  1. Carbohydrate
  2. Protein
  3. Fat
  4. Amino acids

Answer: 3

Q20. Which one provides twice as much energy as carbohydrates

  1. Vitamins
  2. Proteins
  3. Minerals
  4. Fat

Answer: 4

Q21. Energy released per gram would be

  1. Highest when Wheat starch is respiratory substrate
  2. Highest when Potato starch is respiratory substrate
  3. Highest when Rice starch is respiratory substrate
  4. Same in all the cases

Answer: 4

Q22. More energy is produced in aerobic respiration than anaerobic respiration because in anaerobic respiration

  1. Food is incompletely oxidized
  2. Very few enzymes are involved
  3. Oxygen is not required
  4. Alcohol is produced

Answer: 1

Q23. Aerobic respiration is more advantageous than anaerobic respiration because

    1. It requires oxygen
    2. It produces more energy
    3. It causes complete break down of respiratory substrate

 

  • Aerobic respiration produces water

 

Answer: 2

Q24. R.Q. stands for

  1. Resistance coefficient
  2. Replicase concentration
  3. Respiratory quotient
  4. Reticular concentration

Answer: 3

Q25. R.Q. indicates

  1. Effect of temperature
  2. Nature of respiratory substrate
  3. Amount of water released
  4. Type of alcohol formed

Answer: 2

Q26. In respiration of substrate of organic acids, the R.Q. shall be

  1. Unity
  2. Less than one
  3. Zero
  4. More than one

Answer: 4

Q27. Which one of the following has the highest R.Q.

  1. Malic acid
  2. Protein
  3. Fat
  4. Starch

Answer: 1

Q28. R.Q. for protein is

  1. 1.4
  2. 0.5
  3. 0.7-0.9
  4. Unity

Answer: 3

Q29. R.Q. is infinity. Respiration is

  1. Aerobic, carbohydrate
  2. Aerobic, fat
  3. Aerobic, protein
  4. Aerobic, carbohydrate

Answer: 4

Q30. Amount of energy available per mole of oxygen used in biological oxidation is

  1. 114 kcal
  2. 686 kcal
  3. 256 kcal
  4. 60 kcal

Answer: 1

Q31. Number of ATP formed per molecule of oxygen used in respiration is

  1. 16
  2. 8
  3. 6
  4. 4

Answer: 3

Q32. The different steps of aerobic respiration are

  1. Glycolysis and oxidative phosphorylation
  2. Glycolysis and Krebs cycle
  3. Glycolysis, Krebs cycle and terminal oxidation
  4. Krebs cycle and terminal oxidation

Answer: 3

Q33. Types of aerobic respiration are

  1. Glycolysis and HMP
  2. Common pathway and HMP
  3. Krebs cycle and PPP
  4. Terminal oxidation and common pathway

Answer: 2

Q34. What is common in common pathway of aerobic respiration

  1. Glycolysis in both aerobic and anaerobic respiration
  2. Krebs cycle common with HMP
  3. Terminal oxidation in both aerobic and anaerobic respiration
  4. Krebs cycle in both aerobic and anaerobic respiration

Answer: 1

Q35. For the start of respiration, a living cell requires

  1. Glucose
  2. Glucose + O2
  3. O2
  4. Glucose + ATP

Answer: 4

Q36. For undergoing glycolysis, glucose requires priming with the help of ATP

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: 2

Q37. Most common mineral activator of glycolytic enzymes is

  1. Fe
  2. Zn
  3. Mg
  4. Mn

Answer: 3

Q38. Phosphorylation of glucose with the help of ATP and hexokinase produces

  1. Glucose 1-phosphate
  2. Glucose 6-phosphate
  3. Glucose 1,6-boiphosphate
  4. Fructose 1,6-biophosphate

Answer: 2

Q39. Number of oxygen molecules required for glycolytic breakdown of one glucose molecule is

  1. Zero
  2. Three
  3. Six
  4. Thirty eight

Answer: 1

Q40. Which one is removed from substrate during glycolysis

  1. Hydrogen
  2. Electrons
  3. Both A and B
  4. Oxygen

Answer: 3

Q41. Which one is inhibited if the cells contain excess of ATP

  1. Krebs cycle
  2. Glycolysis
  3. Oxidative phosphorylation
  4. Electron transport

Answer: 2

Q42. Which one of the following is wrong about glycolysis

  1. It uses ATP
  2. It produces ATP
  3. End products are CO2 and H2O
  4. NADH(H+) is produced

Answer: 3

Q43. Site of glycolysis or EMP is

  1. Mitochondria
  2. Cytoplasm
  3. E.R.
  4. Ribosomes

Answer: 2

Q44. The intermediate of glycolysis which undergoes lysis or splitting is

  1. Dihydroxyacetone 3-phosphate
  2. Fructose 1,6-diphosphate
  3. Glyceraldehydes 3-phosphate
  4. Glucose 6-phosphate

Answer: 2

Q45. Phosphoglyceraldehyde and dihydroxy acetone phosphate are

  1. Isomers
  2. Polymers
  3. Tautomers
  4. Synonyms

Answer: 1

Q46. Substrate phosphorylation is the formation of

  1. ATP
  2. AMP
  3. ADP
  4. Pyruvic acid

Answer: 1

Q47. Which is formed along with ATP in glycolysis

  1. NADH
  2. NADPH
  3. FAD
  4. FADH2

Answer: 1

Q48. Respiratory formation of ATP during the reactions 1,3-diphosphosphoglyceric acid →3-phosphoglyceric acid and phosphoenol pyruvate →pyruvate is

  1. Oxidative phosphorylation
  2. Substrate level phosphorylation
  3. Respiratory phosphorylation
  4. Chemical phosphorylation

Answer: 2

Q49. Oxidation of glyceraldehydes phosphate is accompanied by

  1. Oxidation of NAD+
  2. Substrate level phosphorylation
  3. Reduced of NAD+
  4. Oxidative phosphorylation

Answer: 3

Q50. Formation of phosphoenol pyruvate from 2-phosphoglycerate is

  1. Dehydration
  2. Dehydrogenation
  3. Oxidation
  4. Hydration

Answer: 1