Reproduction and Development in Humans Questions and Answers

Reproduction and Development in Humans MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Primary sex organ is

  1. Ovary /testis
  2. Uterus / seminal vesicle
  3. Breast / beard
  4. Spermatic cord

Answer:1

Q2. Secondary sex organ is

  1. Testis
  2. Breast
  3. Beard
  4. Vas deference

Answer:4

Q3. Vagina of the female reproductive system is

  1. Primary sex organ
  2. Accessory sex organ
  3. Secondary sex organ
  4. None of the above

Answer:3

Q4. Accessory sex character is

  1. Beard
  2. Breast
  3. Moustache
  4. All the above

Answer:4

 

Q5. External / accessory / secondary sexual characters first appear in

  1. Childhood
  2. Puberty
  3. Foetus
  4. Adulthood

Answer:2

Q6. Temperature in scrotum necessary for sperm formation should be

  1. 2°C above body temperature
  2. 2°C below body temperature
  3. 4°C above body temperature
  4. 4°C below body temperature

Answer:2

Q7. Cryptorchidism is

  1. Non Descent of testis in scrotum
  2. Non development of testis
  3. Removal of scrotum
  4. Breaking connection of Vas deference

Answer:1

Q8. Puberty occurs in females at the age of

  1. 8-10 years
  2. 11-14 years
  3. 15-17 years
  4. 18-20 years

Answer:2

 

Q9. Voice is high pitched in

  1. Aged persons
  2. Adult males
  3. Boys
  4. Females

Answer:4

Q10. First menstrual cycle is

  1. Parturation
  2. Menopause
  3. Menarche
  4. Implantation

Answer:3

Q11. Menopause occurs in females at the age of

  1. 55-60 years
  2. 50-55 years
  3. 40-50 years
  4. 37-42 years

Answer:3

Q12. Non primate mammals have

  1. Menstural cycle
  2. Oestrous cycle
  3. Breeding season
  4. Non breeding seasons

Answer:2

 

Q13. Seminiferous tubules open into

  1. Epididymis
  2. Vesa efferentia
  3. Vasa deferentia
  4. Rete testis

Answer:4

Q14. Partitions of testis develop from

  1. Tunica albuginea
  2. Tunica vasculosa
  3. Tunica vaginalis
  4. Rete testis

Answer:1

Q15. Vasa efferentia possesses

  1. Peristalsis
  2. Secretory cells
  3. Ciliated cells
  4. Openings for seminal vesicles

Answer:3

Q16. Epidermis is

  1. Network of sinuses between seminiferous tubules and Vasa efferentia
  2. Intermediate structure between letter testis and Vasa efferentia
  3. A long coiled tube between Vasa efferentia and Vas defeence
  4. Connection between Vas deference and seminal vesicle

Answer:3

 

Q17. Vas deferens arises from

  1. Cauda epididymis
  2. Caput epididymis
  3. Corpus epididymis
  4. Rete testis

Answer:1

Q18. Common duct formed by union of Vas deference and duct from seminal vesicle is

  1. Urethra
  2. Tunica vasculosa
  3. Ejaculatory duct
  4. Spermatic duct

Answer:3

Q19. Glands of male reproductive system are

  1. Prostate and seminal vesicles
  2. Prostate, Bertholin’s and seminals
  3. Seminal vesicles and bartholin glands
  4. Prostate, cowpers and seminals

Answer:4

Q20. Number of sperms present in a single ejaculation of semen contains

  1. 10000
  2. 1000000-1000,000
  3. 30-40 million
  4. 300-400 million

Answer:4

 

Q21. Menstrual cycle is generally of

  1. 21 days
  2. 28 days
  3. 30 days
  4. 40 days

Answer:2

Q22. In menstrual cycle ovam is released during

  1. Beginning
  2. Midway
  3. End
  4. Anytime

Answer:2

Q23. Menstrual cycle is controlled by

  1. Oestrogen and progesterone of ovary
  2. FISH and LH of pituitary
  3. Both 1 and 2
  4. FSH of pituitary

Answer;3

Q24. Progesterone is secreted by

  1. Corpus luteum
  2. Corpus albicans
  3. Leydig cells
  4. Graafian cells

Answer:1

 

Q25. Clitoris is related to penis

  1. Analogous
  2. Homologous
  3. Non functional part in females
  4. Functional equivalent in females

Answer:2

Q26. Stages in menstrual cycle are

  1. Recovery phase and proliferative phase
  2. Proliferative phase and secretory phase
  3. Proliferative, secretory and menstural
  4. Recovery phase, secretory phase and phase of menstrual flow

Answer:3

Q27. Luteal phase is the other name of

  1. Follicular phase
  2. Proliferative phase
  3. Menstrual flow phase
  4. Secretory phase

Answer:4

Q28. Follicular phase of menstrual cycle is the other name of

  1. Proliferative phase
  2. Secretory phase
  3. Luteal phase
  4. Mensturation

Answer:1

 

Q29. Mesorchium is peritoneall covering of

  1. Ovary
  2. Testis
  3. Kidney
  4. Liver

Answer:2

Q30. Vasa efferentia connect the

  1. Testis with epididymis
  2. Kidneys with cloaca
  3. Testis with urinogenital ducts
  4. None of the above

Answer:1

Q31. Mesovarium is peritoneal covering of

  1. Ovary
  2. Testis
  3. Kidney
  4. Liver

Answer:1

Q32. Fertilization in humans occurs in

  1. Uterus
  2. Vagina
  3. Fallopian tubes
  4. Urethra

Answer:3

 

Q33. At puberty women start producing

  1. Sperms
  2. Urine
  3. Young ones
  4. Ova

Answer:4

Q34. Scrotum communicates with abdominal cavity through

  1. Urethra
  2. Inguinal canal
  3. Vas deference
  4. Epididymis

Answer:2

Q35. Ostium is the aperture present in

  1. Oviduct
  2. Fallopian funnel
  3. Ovisac
  4. Cloaca

Answer:2

Q36. The function of Mitochondria in sperm is

  1. To control the movement of sperm
  2. To provide energy for movement of sperm
  3. To provide energy to nucleus
  4. None of the above

Answer:2

 

Q37. The function of hyaluronidase is

  1. To form cone of reception in egg
  2. To puncture the vitelline membrane of egg
  3. It is not produced in human sperm
  4. None of the above

Answer:2

Q38. Primary oocyte is

  1. Haploid
  2. Diploid
  3. Polyploid
  4. None of the above

Answer:2

Q39. Secondary oocyte is

  1. Haploid
  2. Diploid
  3. Polyploid
  4. None of the above

Answer:1

Q40. Centrioles of sperm control

  1. Movement of tail
  2. Haploid number of chromosomes
  3. Help in fertilization
  4. None of the above

Answer:1

 

Q41. Progesterone is

  1. Carbohydrat
  2. Steroid
  3. Protein
  4. Sterol

Answer:2

Q42. Tunica albuginea is the covering around

  1. Ovary
  2. Testis
  3. Kidney
  4. Heart

Answer:2

Q43. The fertilization membrane is secreted because

  1. It checks the entry of more sperms after fertilization
  2. It checked the entry of antigens in ovum
  3. It represents the left out tail of sperms
  4. It represents the plasma membrane of sperm

Answer:4

Q44. Egg from ovary are released in

  1. Oviduct
  2. Kidney
  3. Ureter

4.Coelom

Answer:4

 

Q45. Vaseline layer around the egg is deposited by

  1. Ovary
  2. Oviduct
  3. Egg itself
  4. Coelom

Answer:3

0Q46. Cessation of menstrual cycle is called

  1. Ovulation
  2. Puberty
  3. Menopause
  4. Implantation

Answer:3

Q47. Development of foetus takes place in

  1. Vagina
  2. Uterus
  3. Ovary
  4. Oviduct

Answer:2

Q48. Lower narrow end of uterus is called

  1. Urethra
  2. Cervix
  3. Clitoris
  4. Vulva

Answer;2

 

Q49. The functional unit of testis of man is

  1. Uriniferous tubules
  2. Malpighian tubules
  3. Seminiferous tubules
  4. Acini or lobules

Answer:3

Q50. Chronic gonadotropin is secreted by

  1. Pitutary
  2. Ovary
  3. Placenta
  4. Uterus

Answer:3

Q51. Vitelline membrane is

  1. Primary egg membrane
  2. Secondary egg membrane
  3. Tertiary egg membrane
  4. None of these

Answer:1

Q52. In mammals, that testis is posteriorly connected to the scrotal sac by an elastic cord called

  1. Spermatic cord
  2. Rachis
  3. Gubernaculum
  4. Ligament

Answer:3

 

Q53. If an unfertilized egg is pricked with a micro needle it will

  1. Die immediately
  2. Start dividing
  3. Remain undivided
  4. None of the above

Answer:2

Q54. In men the sperms released from the testes at the following route to reach the ureter

  1. Vasa efferentia, Bidder canal, uriniferous tubules and nephrostome
  2. Vasa efferentia, epididymis, vas deferens and urethra
  3. Vas efferentia, bidders canal nephrostome
  4. Vas efferentia, collecting tubules and Bidder cannal

Answer:2

Q55. An egg of bird coated with varnish and then incubated .The egg did not hatch  because the developing embryo

  1. Could not excrete and died
  2. Could not utilise Yolk in the presence of excess amount of nitrogenous wastes
  3. Died because of depleted O2 supply
  4. Died because of toxic effect of varnish

Answer:3

Q56. Vaginal cavity of tunica vaginalis is found in

  1. Ovaries of female
  2. Testis of male
  3. Vagina of female
  4. None of the above

Answer:2

 

Q57. Testosterone is secreted by

  1. Leydig cells
  2. Sertoli cells
  3. Pituitary
  4. Testis

Answer:1

Q58. Penile urethra traverses through

  1. Corpora cavernosa
  2. Corpus spongiosum
  3. Corpus callosum
  4. Corpus striatum

Answer:2

Q59. Seminiferous tubules are composed of

  1. Spermatogonia
  2. Glandular epithelium
  3. Sensory epithelium
  4. Germinal epithelium

Answer:4

Q60. Meiosis occurs in

  1. Primary spermatocytes
  2. Secondary spermatocytes
  3. Both 1 and 2
  4. Spermatogonia

Answer:3

 

Q61. Formation of primary spermatocyte / oocyte form a spermatogonium/oogonium requires

  1. Mitosis
  2. Meiosis 1
  3. Miosis II
  4. Growth

Answer:4

Q62. In mammals, the testes are located in

  1. Abdominal cavity
  2. Thoracic cavity
  3. Extra abdominal cavity
  4. Pericardial cavity

Answer:3

Q63. Human females processes 44 + XX chromosomes.The secondary oocyte shall have

  1. 44 + XX
  2. 22 +X
  3. 22
  4. 44

Answer:2

Q64. Gestation period in human is

  1. 7 months
  2. 9 months

3.25 months

4.8 months

Answer:2

 

Q65. Human embryo completes development in

  1. 180 days
  2. 300 days
  3. 250 days
  4. 266 days

Answer:4