Population, Biotic Community and Succession Question and Answers

Population, Biotic Community and Succession MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Emigration influences population of

  1. Land plants
  2. Land and aquatic plants
  3. Animals
  4. Animals and plants

Answer:3

Q2. In Terrestrial organisms, population density is expressed in space units

  1. Cubic metre / cubic centimetre
  2. Metre
  3. Kilometre
  4. Square metre / square centimetre

Answer:4

Q3. In aquatic organisms, population density is expressed in space units

1.Cubicmetre/cubiccentimetre

2.Metre

3.Kilometre

4.Squaremetre/squarecentimetre

Answer:1

Q4. The factor which does not determine the population size is

  1. Mortality
  2. Emigration
  3. Migration
  4. Immigration

Answer:3

Q5.Population size, in an area tends to increase on account of

  1. Emigration
  2. Mortality
  3. Migration
  4. Natality

Answer:4

Q6. A permanent loss from population can be done to

  1. Immigration
  2. Emigration
  3. Migration
  4. All the above

Answer:2

Q7. Emigration is

  1. Going out of some individuals to return after sometime
  2. Temporary inward movement of some individuals
  3. Permanent outward movement of some individuals from a population
  4. Permanent inward movement of some individuals into a population

Answer:3

Q8. Community is aggression of

  1. Individuals of the same kind
  2. Individuals of different kinds
  3. Population of different species
  4. Individuals of population

Answer:3

Q9. Mutualism and protocooperation are

  1. Positive interactions
  2. Negative interactions
  3. Both of these
  4. None of these

Answer:1

Q10. Association of nitrogen fixing bacteria with the leguminous root is

  1. Mutualism
  2. Commensalism
  3. Neutralism
  4. Parasitism

Answer:1

Q11. Many of the bacteria living in the human large intestine feeding on undigested food without harming the host are

  1. Predator
  2. Commensals
  3. Symbionts
  4. Parasites

Answer:2

Q12. Mycorrhiza anassociation of fungus and angiospermic root is referred as

  1. Amensalism
  2. Mutualism
  3. Parasitism
  4. Commensalism

Answer:2

Q13. Competition between two species

  1. Results in Dyeing of one species
  2. Forces one of the species to live elsewhere
  3. Switch over to another kind of food
  4. All the above

Answer:4

Q14. A group of several species living together which mutual conference or adjustment and beneficial interactions in a natural area is known as

  1. Species
  2. Population
  3. Biotic community
  4. Family

Answer:3

Q15. The relationship between the two organisms or species in which both the partners derive benefit from each other is known as

  1. Parasitism
  2. Symbiosis
  3. Commensalism
  4. None of these

 

Answer:2

Q16. Competition among the plants in a community is for

  1. Water
  2. Nutrients
  3. Sunlight
  4. For all these

Answer:4

Q17. Female mosquitoes sucking human blood at intervals are

  1. Permanent parasites
  2. Endoparasites
  3. Semi parasites
  4. Intermittent parasites

Answer:4

Q18. Mimicry is a device for

  1. Concealment from Predator
  2. Concealment from prey
  3. Both 1 and 2
  4. Becoming conspicuousconspicuous

Answer:3

Q19. Population of ferocious red ant is kept under check by

  1. Rufus Woodpecker
  2. Red billed oxpecker
  3. Yellow billed oxpecker
  4. Sparrow

Answer:1

Q20. Climax community is

  1. First stable community
  2. Unstable
  3. Unstable that develops in the beginning of succession
  4. The last stable community

Answer:4

Q21. Succession is

  1. Series of physical changes that occur in an area
  2. Development of biotic communities on a bare area
  3. Series of biotic communities that appear in a previously bare area
  4. Both 1 and 2

Answer:3

Q22. Dominant species represents most abundant

  1. Herb that binds the soil and provides organic matter to it
  2. Shrub that appears for the first time
  3. First tree
  4. Species having more effect on physical environment

Answer:4

Q23. Series of changes on previously Barren area is

  1. Sere
  2. Climatic climax
  3. Primary succession
  4. Secondary succession

Answer:3

Q24. What is relationship between Egret and cattle?

  1. Commensalism
  2. Protocooperation
  3. Mutualism
  4. Parasitism

Answer:2

Q25. What is true of commensalism?

  1. One organism is harmed while the other is unaffected
  2. One organism is benefited while the other is unaffected
  3. One is benefited, while the other is harmed
  4. Both are benefited

Answer:2

Q26. A climax community is recognised by

  1. Grasses, Herbs and shrubs
  2. Trees
  3. High Biomass
  4. Uniform composition

Answer:2

Q27. Lichens andmosses occur in

  1. Psammosere
  2. Hydrosere
  3. Xerosere
  4. Hydrarch

Answer:3

Q28. Population connected by dispersing individuals are called

  1. Demes
  2. Community
  3. Metapopulation
  4. Both 2 and 3

Answer:3

Q29. Individuals having similar life cycle experiencing similar ecological parameters at Similar stage of life cycle are

  1. Guild
  2. Population
  3. Ecocline
  4. Biotype
  5. Potential natality is
  6. Realised natality
  7. Biotic potential
  8. Vital index
  9. rN

Answer:2

Q31. dN/dt=rN represents

  1. Environmental resistance
  2. Carrying capacity
  3. Vital index
  4. Exponential growth

Answer;4

Q32. In Ecology, N/S represents

  1. Population density
  2. Rate of growth
  3. Rate of deaths
  4. Rate ofbirths

Answer:1

Q33. dN/dt is

  1. Rate of birth
  2. Rate of deaths
  3. Change in population size
  4. Carrying capacity

Answer:3

Q34. At the equilibrium stage of sigmoid growth curve, population size

  1. Shows minor fluctuations
  2. Remains static
  3. Show slow growth
  4. Declines very slowly

Answer:1

Q35. (K-N)/K represents in ecology

  1. Carrying capacity
  2. Environmental resistance
  3. Vital index
  4. Crash phase

Answer:2

Q36. Species interaction with negative influence on both is

  1. Predation
  2. Parasitism
  3. Amensalism
  4. Competition

Answer:4

Q37. Non obligatory mutually beneficial relationship is represented by

  1. Symbiosis
  2. Protocooperation
  3. Commensalism
  4. Mimicry

Answer:2

Q38. Relationship between epiphyte andtree  is

  1. Parasitism
  2. Protocooperation
  3. Commensalism
  4. Amensalism

Answer:3

Q39. External appearance of a biological community is called

  1. Physiognomy
  2. Stratification
  3. Pattern
  4. Phonology

Answer:1

Q40. Species of a biological community that has higher abundance, height, cover and Biomass is called

  1. Keystone species
  2. Link species
  3. Dominant species
  4. Network species

Answer:3

Q41. Occurrence of vertical layers in a forest is called

  1. Pattern
  2. Stratification
  3. Zonation
  4. Ecotone

Answer:2

Q42. Stratification is useful in

  1. Better use of resources
  2. Accommodation of large number of species
  3. Modification of environment
  4. All the above

Answer:4

Q43. Keystone species is

  1. Always dominant
  2. Useful in maintaining structure and function of biotic community
  3. With maximum Biomass
  4. All the above

Answer:2

Q44. Specialised pollinators are

  1. Critical link species
  2. Keystone species
  3. Network species
  4. Bio species

Answer:1

Q45. Species found exclusively in ecotone are called

  1. Morpho species
  2. Edge species
  3. Allopatric species
  4. Sympatric species

Answer:2