Plant Water Relations Questions and Answers

Plant Water Relations MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The membrane that allows some of solute molecules to pass through it and prevent others is called

  1. Permeable membrane
  2. Semipermeable membrane
  3. Selectively or differentially permeable membrane
  4. Impermeable membrane

Answer: 3

Q2. The external solution having more concentration then the cell sap is called

  1. Hypertonic solution
  2. Isotonic solution
  3. Hypotonic solution
  4. None of the above

Answer: 1

Q3. The external solution having same concentration as that of cell sap is called

  1. Hypertonic solution
  2. Isotonic solution
  3. Hypotonic solution
  4. Ultratonic solution

Answer: 2

Q4. The external solution having less concentration than the cell sap is called

  1. Hypertonic solution
  2. Isotonic solution
  3. Hypotonic solution
  4. Ultratonic solution

Answer: 3

Q5. The pressure exerted by the swelling protoplast on the walls of the cell is

  1. Wall pressure
  2. Osmotic pressure
  3. Suction pressure
  4. Turgor pressure

Answer: 4

Q6. The pressure exerted by wall of the cell on the protoplast is

  1. W.P
  2. T.P
  3. D.P
  4. O.P

Answer: 1

Q7. The membrane which allows the solvent molecules to pass through it and not the solute molecules is called

  1. Impermeable membrane
  2. Semipermeable membrane
  3. Permeable membrane
  4. None of the above

Answer: 2

Q8. Net movement of water is form

  1. Low DPD to high DPD
  2. High DPD to low DPD
  3. DPD gradient plays no role
  4. None of the above

Answer: 1

Q9. Cell turgidity is caused by

  1. Endosmosis
  2. Exosmosis
  3. Plasmolysis
  4. Diffusion

Answer: 1

Q10. Which helps in maintaining from and structure of cells

  1. Wall pressure
  2. Turgidity
  3. Atmospheric pressure
  4. D.P.D

Answer: 2

Q11. Fresh grapes shall shrink when they are placed in

  1. Hot water
  2. Cold water
  3. Starch water
  4. Concentrated salt solution

Answer: 4

Q12. O.P of cell can be measured by

  1. Manometer
  2. Photometer
  3. Calorimeter
  4. Plasmolysis

Answer: 4

Q13. O.P of a solution can be measured by

  1. Photometer
  2. osmometer
  3. Calorimeter
  4. Plasmolysis

Answer: 2

Q14. The common material used in demonstrating plasmolysis in the laboratory is

  1. Garden nasturtium
  2. Balsam
  3. Banyan
  4. Tradescantia

Answer: 4

Q15. A cell with fully elastic wall is placed in hypertonic solution. What will not happen

  1. Change in cell size and shape
  2. The whole cell will shrink
  3. Cytoplasm shrinks from the cell wall and undergoes plasmolysis
  4. Decries in cell size

Answer: 3

Q16. Gum swells up in the water due to

  1. Imbibitions
  2. Diffusion
  3. Endosmosis
  4. Turgidity

Answer: 1

Q17. When cell is placed in 0.25 M concentrated sugar solution, there is no change in it. So the external solution is called

  1. Hypertonic
  2. Isotonic
  3. Hypotonic
  4. None of the above

Answer: 2

Q18. When cell is placed in 0.25 M concentrated sugar solution, there is no change in it. The concentration of cell sap would be

  1. 0.025 M
  2. 0.25 M
  3. 25 M
  4. None of the above

Answer: 2

Q19. When a cell is placed im 0.5 M concentrated solution of sugar, there is no change in its volume. But if the same cell is placed in 0.5 M concentrated solution of sodium chloride there will be

  1. Decrease in volume
  2. Increase in volume
  3. No change in volume
  4. None of the above

Answer: 1

Q20. When chemical fertilizers are given to plants, the soil is to be thoroughly watered otherwise, the plants get killed because of

  1. Toxic effects of chemical (fertilizers) compounds
  2. Plasmolysis due to high concentration of fertilizers
  3. Failure of physiological processes like photosynthesis and respiration
  4. None of the above

Answer: 2

Q21. The pressure that prevails in cell due to number of substance dissolved in cell sap is

  1. Wall pressure
  2. Turgor pressure
  3. Osmotic pressure
  4. Diffusion pressure

Answer: 3

Q22. The selectively permeable membrane of the cell is

  1. Plasmalemma
  2. Cytoplasm
  3. Cell wall
  4. None of the above

Answer: 1

Q23. The plasmolysed cells regain turgidity and assume original volume under influence of hypotonic solution. The process is called

  1. Plasmolysis
  2. Deplasmolysis
  3. Endosmosis
  4. Exosmosis

Answer: 2

Q24. Diffusion pressure deficit is the amount by which two solutions differ in their

  1. T.P
  2. O.P
  3. D.P
  4. W.P

Answer: 3

Q25. In biological system, the terms osmosis involves the diffusion of

  1. Water
  2. Solutes
  3. Energy
  4. Both A and B

Answer: 1

Q26. A wooden peg inserted in a rock causes its breaking during the rainy season. It is due to development of

  1. Turgor pressure
  2. Osmotic pressure
  3. Matric potential
  4. Plasmolysis

Answer: 3

Q27. Endosmosis takes place when a plant cell is immersed in

  1. Isotonic solution
  2. Hypotonic solution
  3. Hypertonic solution
  4. HCI solution

Answer: 2

Q28. Imbibitions occurs when

  1. Grapes are dipped in saturated solution
  2. Wood is placed in ether
  3. Rubber is dipped in ethar
  4. Rubber is dipped in water

Answer: 3

Q29. A solution of 1.0 M glucose develops a pressure of -27 bars in an osmometer. What is not correct

  1. Pressure potential is -27 bars
  2. Osmotic pressure is 27 bars
  3. Osmotic potential is -27 bars
  4. Solute potential is -27 bars

Answer: 1

Q30. 1 gm molar solution is

  1. 1 gm mole of solute dissolved in 1000 ml of solvent
  2. 1 gm mole of solute dissolved in 1000 ml of solution
  3. 1 gm of solute dissolved in 1000 ml of solvent
  4. 1 gm of solute dissolved in 1000 ml of solution

Answer: 2

Q31. An animal cell placed in pure water will

  1. Swell up and burst
  2. Shrink and die
  3. Shrink and undergo plasmolysis
  4. Swell up and develop turgidity

Answer: 1

Q32. Osmotic potential of pure water is

  1. One
  2. Zero
  3. Less than zero
  4. Between zero and one

Answer: 2

Q33. A plant cell placed in water will

  1. Swell up and become turgid
  2. Swell up and burst
  3. Lose water and become flaccid
  4. Shrink and die

Answer: 1

Q34. Water potential is the sum of opposing forces of

  1. Osmotic pressure and diffusion pressure deficit
  2. Solute potential and osmotic potential
  3. Solute potential and pressure potential
  4. Diffusion pressure deficit and turgor pressure

Answer: 3

Q35. Passage of water across a selectively permeable membrane is

  1. Active transport
  2. Pinocytosis
  3. Facilitated diffusipon
  4. Osmosis

Answer: 4

Q36. Land plants grow in soils which possess an osmotic concentration

  1. Hypotonic in relation to cells
  2. Hypertonic in relations to cells
  3. Isotonic in relation to cells
  4. Ultrotonic in relation to cells

Answer: 1

Q37. What will happen when pollen grain is placed in water

  1. It will germinate and produce a pollen tube
  2. The pollen grain does not germinate
  3. The pollen grain swells up but bursts at places without forming a pollen tube
  4. The pollen grain forms a number of pollen tubes

Answer: 3

Q38. In thistle funnel experiment, entry of water into thistle funnel stops after some time automatically due to

  1. Diffusion of sugar out of thistle funnel
  2. External and internal solutions become isotonic
  3. Development of hydrostatic pressure in the thistle funnel
  4. Development of hydrostatic pressure in the beaker

Answer: 3

Q39. Seeds placed in water imbibe the same because of

  1. Exosmosis
  2. Higher ¥w
  3. Lower ¥ w
  4. Pressure of vacuoles

Answer: 3

Q40. Photometers are made on the principle that

 

  • The amount of water transpired is approximately equal to amount of water absorbed

 

  1. The amount of water transpired is more than the amount of water absorbed
  2. The amount of water transpired is less than the amount of water absorbed
  3. Humidity causes reduction in transpiration

Answer: 1

Q41. The process in which loss of water occurs in the form of water vapour is

  1. Respiration
  2. Guttation
  3. Transpiration
  4. Exosmosis

Answer: 3

Q42. Stomatal aperture is surrounded by guard cells and widens (opens) when guard cells are

  1. Flaccid
  2. Turgid
  3. Bean shaped
  4. Dumb-bell shaped

Answer: 2

Q43. The stomata are called sunken when

  1. Guard cells are in the line with epidermal cells
  2. Guard cells are situated below epidermal cells
  3. Guard cells are situated above epidermal cells
  4. Guard cells occur in lower epidermis

Answer: 2

Q44. Transpiration is high under

  1. Dry environment
  2. Low atmospheric pressure
  3. High temperature
  4. All the above

Answer: 4

Q45. Sunken stomata

  1. Increase transpiration
  2. Decrease transpiration
  3. Hinder transpiration
  4. Stop transpiration

Answer:  2