Plant Growth and Movements Questions and Answers

Plant Growth and Movements MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. An excised leaf does not turn yellow if it is induced to root . This is attributed to the synthesis in root of

  1. Ethylene
  2. Cytokinins
  3. Gibberellins
  4. Auxins.

Answer: 2

Q2. A natural growth regulator is

1.NAA

  1. 2,4-D
  2. Benzaldehyde
  3. Ethylene

Answer: 4

Q3. The maximum growth phase is

  1. Lag phase
  2. Steady phase
  3. Log Phase

4.Senescent phase

Answer: 3

Q4. The growth of clans dishes from growth of animals in being

  1. Localised
  2. Diffused
  3. Localised and diffused
  4. None of the above

Answer: 1

Q5. Ethylene is mainly responsible for

  1. Formation of flower
  2. Formation of root hair
  3. Ripening of fruits
  4. Formation of fruit

Answer: 3

Q6. The rosette habit of cabbage can be changed drastically by the application of

1.GA

2.IAA

3.ABA

4.CK

Answer:1

Q7. Growth is a

  1. Reversible increase in size
  2. Reversible increase in shape
  3. Irreversible increase in size
  4. None of the above

Answer:3

Q8. Bakanae disease is caused by

  1. Fungus
  2. Algae
  3. Bacteria
  4. Virus

Answer: 1

 

Q9. The term” vernalisation”  was coined  by

  1. Garner and Allard
  2. Darwin
  3. Geoffrey
  4. Lysenko

Answer:4

Q10. Gibberellins were  first extracted from

  1. Coleoptile tip
  2. Root tip
  3. Fungus
  4. Bacteria

Answer: 3

Q11. Substances which originate at the tip of stem and control growth elsewhere are

  1. Enzymes
  2. Hormones
  3. Vitamins
  4. None of the above

Answer: 2

Q12. The short is

  1. Tomato
  2. Sunflower
  3. Cotton
  4. Potato

Answer:4

Q13. The long day plant is

  1. Tomato
  2. Potato
  3. Cotton
  4. Spinach

Answer:4

Q14. The day neutral plant is

  1. Tobacco
  2. Tomato
  3. Wheat
  4. Oat

Answer:2

Q15. The synthesis of amlyase in certain serials is simulated by

1.GA

  1. IAA
  2. CK
  3. ABA

Answer:1

Q16. Plant growth is

  1. Irreversible
  2. Increase in size
  3. Localised
  4. All the above

Answer:4

Q17. Plant response to environment is mainly through

  1. Induction of dormancy
  2. Abscission of parts
  3. Synthesis of pigments
  4. Growth

Answer:4

Q18. Darwin and Darwin discovered that canary grass coleoptile bends towards light only when

  1. It is 5 cm long
  2. The Seedling is growing in blue light
  3. Coleoptile tip is intact and exposed to light
  4. Nights are cooler

Answer:3

Q19. The discovery that light induced bending of stem The Apex produces a diffusible chemical was made by

  1. Charles Darwin and Francis Darwin
  2. Boysen Jensen and Paal
  3. Went
  4. Van Overbeek

Answer:2

Q20. Etiolation is characterized by

  1. Slender yellowish stems
  2. Small yellowish leave
  3. Subterminal hook
  4. All the above

Answer:4

Q21. In excess, CO2

  1. Accelerates growth
  2. Does not influence growth
  3. Inhibits growth
  4. Slows down growth

Answer:3

Q22. Which one regulate plant growth

  1. Commensalism
  2. Climate
  3. Hormones
  4. Both 2 and 3

Answer:4

 

Q23. High C/N ratio produces

  1. Softer tissue
  2. More mechanical tissues
  3. More growth hormones
  4. Growth inhibitors

Answer:2

 

Q24. Which one is not a growth promoter?

1.ABA

2.GA

  1. IAA
  2. CK

Answer:1

Q25. Crescograph was invented by

  1. Bose
  2. Pfeffer
  3. Gaming
  4. Dixon

Answer:1

Q26. Optimum growth occurs in

  1. Blue light
  2. White light
  3. Red light
  4. Green light

Answer:2

Q27. Long short day plant is

  1. Bryophyllum
  2. Tomato
  3. Potato
  4. Cucumber

Answer:1

Q28.DNP is

        1.Cestrum

       2.Cucumber

  1. Potato
  2. Radish

Answer:2

Q29. Major function of CK is to

  1. Mobilise nutrients and prevent senescence

2.Mobilise nutrients

  1. Prevent senescence

4.Produce IAA

Answer:1

Q30. Growth promoters hormones are

  1. IAA,ABA and CK
  2. IAA,GA and ABA
  3. IAA,GA and CK
  4. ABA,CK AND GA

Answer: 3

Q31. Hormone involved in inhibition of growth is

  1. ABA
  2. Ethylene
  3. None of the above
  4. Both 1 and 2

Answer:4

Q32. Cytokinins are mostly produced in

  1. Shoot Apex
  2. Root Apex
  3. Young leaves
  4. Lateral buds

Answer:2

Q33. Cytokinins

  1. Induce division and inhibit ageing
  2. Maintain dormancy
  3. Induce abscission
  4. Inhibit cell division

Answer: 1

 

Q34. Removal of apical bud makes the plant

  1. Bushy
  2. Grow rapidly
  3. Grow slowly
  4. Dormant

Answer:1

Q35. In organs of plants there is a variation in rate of growth i,t is first slow, then accelerated up to maximum and slows down to stand still the period of rigorous growth is known as

  1. Black face
  2. Period of growth
  3. Grand period of growth
  4. Log phase

Answer:4

Q36. Bioassay for auxin us

  1. Dwarf maize test
  2. Avena curvature test
  3. Cell division test
  4. Green leaf test

Answer:2

Q37. 2,4-D stands for

  1. 2,4-Dichlorophenoxy acetic acid
  2. 2, 4-Dichloro butyric acid
  3. 2, 4- Dichloronapthoxy acetic acid
  4. 2, 4 dichloronaphthalene acetic acid

Answer:1

Q38. Scientist who first isolated cytokinin was

  1. White
  2. Skoog
  3. Letham
  4. Miller

Answer:4

Q39. Bioassay for gibberellins is

  1. Avena curvature test
  2. Seed dormancy test
  3. Dwarf maize test
  4. Green leaf test

Answer:3

Q40. Internodal elongation is prompted by the action of

  1. Auxins
  2. Gibberellic acid
  3. Cytokinin
  4. Abscisic acid

Answer:2

Q41. The growth hormone, gibberellin  was discovered by

  1. Yabuta and Sumiki
  2. Dutrochet and Folk
  3. Donoho and walker
  4. Hadhmioto and Rappaport

Answer:1

Q42. Delay in Senescence is caused by the spray of

  1. IBA
  2. GA
  3. Cytokinin

4.ABA

Answer:3

Q43. Cytokinins are generally

  1. Acids
  2. Aminopurines
  3. Phenols
  4. Glucosides

Answer:2

Q44. The response of plants to light was first of all discovered by

  1. J.B.Lamarck
  2. Darwin
  3. Thimann
  4. F.W.Went

Answer:2

Q45. Apples are generally wrapped in waxed paper to

  1. Prevent sunlight from changing its colour
  2. Prevent aerobic respiration by checking the entry of oxygen
  3. Prevent ethylene formation that hastens ripening
  4. Make the apples look costly

Answer:3

Q46. Seedless Tomatoes are produced by

  1. Supplying radioactive compounds
  2. Spraying hormones on flower
  3. Propagating tomato plants from cuttings
  4. Growing tomato plants in mineral solution

Answer:2

Q47. Avena coleoptile test is for which of the following hormone

  1. GA
  2. ABA

3.IAA

  1. NAA

Answer:3

Q48. The term Yarovization was coined by

  1. Lysenko
  2. Melba
  3. Yabuta
  4. Kohl and Haagen – Smit

Answer:1

Q49. Hormone involved in Breaking dormancy of winter Buds is

  1. Ethylene
  2. Gibberellin
  3. Auxin
  4. Cytokinin

Answer:3

Q50. Rapid growth of flowering axis  in many plants is caused by

  1. Lower level of abscisic acid
  2. Higher level of auxin
  3. Higher level of gibberellin
  4. Lower level of auxin

Answer:3

Q51. Differentiation of callus requires a specific ratio of two hormones

  1. Auxin and gibberellin
  2. Auxin and abscisic acid
  3. Gibberellin and abscisic acid
  4. IAA and cytokinin

Answer:4

Q52. Ferulic acid,coumarin and hesperidin are

  1. Secondary plant products
  2. Hormones
  3. Enzymes
  4. Vitamins

Answer:1

Q53. Gibberellins take part in

  1. Bolting of rosette plants
  2. Replacing long day requirement
  3. Overcoming genetic dwarfism
  4. All the above

Answer:4

Q54. A decapitated plant exposed to unilateral light

  1. Bends away from source of illumination
  2. Bends towards the source of light
  3. Shows zigzag curvature
  4. Does not show bending moment

Answer:4

Q55. Current sequence of different phases of growth is

  1. Cell division-cell differentiation- cell elongation
  2. Cell differentiation-cell division-cell elongation
  3. Cell elongation-cell division-cell differentiation
  4. Cell division-cell elongation-cell differentiation

Answer:4

Q56. Correct sequence of different stage of development is

  1. Fruiting – flowering-juvenility-germination
  2. Germination-juvenility-flowering-fruiting
  3. Flowering-fruiting-juvenility-germination
  4. Juvenility-flowering-fruiting-germination

Answer:2

Q57. Exponential growth is shown during

  1. Lag phase
  2. Log Phase
  3. Maturation phase
  4. Senescence phase

Answer:2

Q58. Name the scientist who discovered that decapitated coleoptile would resume photo sensitivity and growth if served tip is reattached through a gelatin disc

  1. Darwin
  2. Van Overbeek
  3. Boyson Jensen
  4. Paal

Answer:3

Q59. During wall enlargement new wall materials are inserted amongst the older ones.The phenomenon is

  1. Accretion
  2. Integration
  3. Intussusception
  4. Interpolation

Answer:3

Q60. Temperature range for plant growth is

  1. 25°-35°C
  2. 0°-35°C
  3. 10°-50°C
  4. 0°-20°C

Answer:2

Q61. Apical dominance is due to

  1. C/N ratio
  2. Photoperiodism
  3. Phototropism
  4. Auxin cytokinin balance

Answer:4

Q62. Growth of a shoot or a root  involves

  1. Cell enlargement
  2. Cell division
  3. Cell differentiation
  4. All the above

Answer:4

Q63. Agent Orange of Vietnam War was

  1. 2,4,5-T

2.2,4-D

  1. NAA
  2. Mixture of 1 and 2

Answer:4

Q64. Hormone involved in the formation of winter Buds is

  1. GA
  2. CK
  3. ABA
  4. Ethylene

Answer:3

Q65. Leaf abscission is prevented by

  1. Gibberellin
  2. Ethylene
  3. Abscisic acid
  4. Auxin

Answer:4