Photosynthesis Questions and Answers

Photosynthesis MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. How much energy is utilized in the synthesis of one gram mole of glucose

  1. 673 kcal
  2. 686 kcal
  3. 666 kcal
  4. 696 kcal

Answer:  2

Q2. The number of light quanta required for evolution of one molecule of oxygen is called

  1. Oxygen yield
  2. Photosynthetic yield
  3. Quantum yield
  4. Organic yield

Answer: 3

Q3. Red drop is

  1. Drop in oxygen yield
  2. Drop in quantum yield
  3. Drop in organic yield
  4. Drop in photosynthetic yield

Answer: 4

Q4. Red drop occurs in wavelength of

  1. 492 nm
  2. 535 nm
  3. 586 nm
  4. 680 nm

Answer: 4

Q5. Emerson effect indicates the existence of

  1. Two pigment systems
  2. Two photosynthetic units
  3. Two photophosphorylations
  4. None of the above

Answer: 1

Q6. In light phase of photosynthesis there is formation is

  1. ATP
  2. NADPH2
  3. Both ATP and NADPH2
  4. Carbohydrates

Answer: 3

Q7. The photosynthetic unit having 250 chlorophyll molecules is called

  1. Photon
  2. Quantum
  3. Quantasome
  4. Oxysomes

Answer: 3

Q8. Photosynthesis proceeds in sequence of

  1. Dark phase and light phase
  2. Light phase alone
  3. Light phase and dark phase
  4. Dark phase alone

Answer: 3

Q9. Light phase consists of

  1. Two photochemical reactions
  2. Two photosynthesis units
  3. Two chloroplast parts
  4. None of the above

Answer: 1

Q10. Light energy is converted into chemical energy through the formation of

  1. NADPH2
  2. ATP
  3. ATP and NADPH2
  4. None of the above

Answer: 3

Q11. Photophosphorylation consists of

  1. Cyclic and non-cyclic phosphorylation
  2. Oxidative phosphorylation
  3. Substrate phosphorylation
  4. None of the above

Answer: 1

Q12. The by-product of photosynthesis is

  1. Organic compound
  2. Oxygen
  3. Water
  4. Energy

Answer: 2

Q13. Stroma is the ground matrix of

  1. Lysosomes
  2. Oxysomes
  3. Ribosomes
  4. Chloroplast

Answer: 4

Q14. In C4-plants, photosystem II is absent in chloroplasts of

  1. Mesophyll cells
  2. Bundle sheath cells
  3. Palisade cells
  4. Spongy cells

Answer: 2

Q15. In C4-plants, calvin cycle enzymes are absent in

  1. Mesophyll chloroplast
  2. Bundle sheath chloroplast
  3. Guard cell chloroplast
  4. Epidermal chloroplast

Answer: 1

Q16. The carbon dioxide acceptor in CAM plants is

  1. Malic acid
  2. Oxalo-acetic acid
  3. Pyruvic acid
  4. Phosphoenol pyruvic acid

Answer: 4

Q17. The first stable product in CAM/C4 plants is

  1. Starch
  2. Oxalo-acetic acid
  3. Sugar
  4. Malic acid

Answer: 4

Q18. The co-operative photosynthesis is found in

  1. C4-plants
  2. C3-plants
  3. C2-plants
  4. Succulents

Answer: 1

Q19. The sugar formed at photosynthetic site is

  1. Utilized
  2. Stored
  3. Transported
  4. Assimilated

Answer: 3

Q20. The energy change in photosynthesis is from

  1. Light energy to electrical energy
  2. Light energy to molecular energy
  3. Light energy to chemical energy
  4. Light energy to activation energy

Answer: 3

Q21. When chlorophyll absorbs light, it gets excited and emits (release)

  1. Oxygen
  2. Water
  3. Electrons
  4. Energy rich compounds

Answer: 3

Q22. The excess energy of electron is used in the synthesis of

  1. Organic compounds
  2. ATP from ADP and iP
  3. NADPH2 from NADP
  4. None of the above

Answer: 2

Q23. The excess energy of electron is used in the synthesis of ATP and the process is called

  1. Oxidation phosphorylation
  2. Substrate phosphorylation
  3. Photophosphorylation
  4. Phosphorylation

Answer: 4

Q24. Grana are absent in the chloroplasts of

  1. Shrubs
  2. Herbs
  3. Algae
  4. Trees

Answer: 3

Q25. Kranz anatomy is found in

  1. Stems of C4 plants
  2. Stems of C3 plants
  3. Leaves of C4 plants
  4. Leaves of C3 plants

Answer: 3

Q26. C40H56 is the empirical formula of

  1. Chlorophyll b
  2. Carotene
  3. Xanthophylls
  4. Anthocyanin

Answer: 2

Q27. C40H56O2 is an empirical formula of a

  1. Xanthophylls
  2. Carotene
  3. Anthocyanin
  4. Chlorophyll

Answer: 1

Q28. Calvin cycle operates in chloroplasts. Where does Hatch-Slack pathway occur

  1. Mitochondria
  2. Golgi bodies
  3. Chloroplasts
  4. Cytoplasm

Answer: 3

Q29. Emerson effect is related to

  1. Decrease in photosynthesis in presence of high light intensity
  2. Decrease in photosynthesis when lights of two different wavelengths are provided together
  3. Increase in photosynthesis in presence of monochromatic light
  4. Increase in photosynthesis when lights of two different wavelengths are provided together

Answer: 4

Q30. Which one is directly involved in light reaction of photosynthesis

  1. Chlorophyll a
  2. Chlorophyll b
  3. Carotenoids
  4. All the above

Answer: 1

Q31. Autumnal leaf colour is due to

  1. Chlorophyll a
  2. Carotenoids
  3. Anthocyanins
  4. Betacyanin

Answer: 2

Q32. Photosynthesis pigments are located in the chloroplast in

  1. Intrathylakoid space
  2. Thylakoid membranes
  3. Intermembrane space
  4. Inner membrane of envelope

Answer: 2

Q33. Electron carriers involved in photophosphorylation are located in

  1. Outer chloroplast membrane
  2. Inner chloroplast membrane
  3. Stroma
  4. Thylakoid membranes

Answer: 4

Q34. Source of proton within the chloroplast is

  1. Water
  2. Excited chlorophyll
  3. Carbon dioxide
  4. Rubisco

Answer: 1

Q35. In cyclic photophosphorylation the electron released by reaction centre is ultimately accepted by

  1. Ferredoxin
  2. NADP+
  3. Reaction centre
  4. Plastocynanin

Answer: 3

Q36. In noncyclic photophosphorylation the electron released by P680 is replaced by

  1. Plastoquinone
  2. Water
  3. CO2
  4. NADP+

Answer: 2

Q37. Plants do not store carbohydrate as glucose but do so as starch because glucose

  1. Is unstable
  2. Attracts herbivores
  3. Will change nucleic acids
  4. Alters osmotic balance

Answer: 4

Q38. Decline in quantum yield was noticed by Emerson at a wavelength of

  1. 400-450 nm
  2. 600-650 nm
  3. 650-680 nm
  4. More than 680 nm

Answer: 4

Q39. Chemosynthetic bacteria obtain energy from

  1. Sun
  2. Infra-red rays
  3. Organic substance
  4. Inorganic chemicals

Answer: 4

Q40. Photosynthetic autotrophs get their energy requirement from

  1. Heat
  2. Light
  3. Inorganic chemicals
  4. Organic chemicals

Answer: 2

Q41. A heterotrophy obtains its carbon supply from

  1. Organic chemicals
  2. CO2
  3. Methane
  4. Cyanide

Answer: 1

Q42. In 1772, Joseph Priestley demonstrated tht

  1. Plants foul the air
  2. Animals purify the air during day time
  3. Plants and animals restore air for each other
  4. Plants get killed in the air produced by animals

Answer: 3

Q43. The first hypothesis that oxygen released during photosynthesis is derived from water, was proposed by

  1. Engelmann
  2. Priestley
  3. Van Niel
  4. Blackman

Answer: 3

Q44. Dark reaction of carbon assimilation occur in

  1. Cytoplasmic matrix
  2. Mitochondria
  3. Leucoplasts
  4. Chloroplasts

Answer: 4

Q45. Chlorophyll b differs from chlorophyll a in that it does not

  1. Become oxidized
  2. Become reduced
  3. Become excited
  4. Produced excited electrons

Answer: 1

Q46. NADPH is produced in photosynthesis during

  1. Dark reaction
  2. Noncyclic photophosphorylation
  3. Pseudocyclic photophosphorylation
  4. Cyclic photophosphorylation

Answer: 2

Q47. Energy required for ATP synthesis in ps II comes from

  1. Proton gradient
  2. Electron gradient
  3. Reduction of glucose
  4. Oxidation of glucose

Answer: 1

Q48. The process of photophosphorylation is similar to mitochondrial reaction called

  1. Substrate-level phosphorylation
  2. Oxidative phosphorylation
  3. Carbohydrate phosphorylation
  4. Hydrolysis of phosphorylated compounds

Answer: 2

Q49. Excited pigments molecule shifts an electron in an outer orbit having

  1. Less energy
  2. More energy
  3. Lesser spin
  4. More spin

Answer: 2

Q50. Chlorophyll consists of

  1. A head of phytol and tail of four pyrrole rings
  2. A head of linked carbons and tail of four pyrrole rings
  3. A head of four pyrrole rings and tail of inked nitrogens
  4. A head of four pyrrole rings and an alocoholic phytol tail

Answer: 4

Q51. Electron donor to PSI is

  1. Ferredoxin
  2. FeS centre
  3. Plastoquinone
  4. Plastocyanin

Answer: 4

Q52. Photosynthesis (nourishment in light) was discovered by

  1. Stephen Hales
  2. Priestley
  3. Ingenhousz
  4. Van Mayer

Answer: 3

Q53. Chlorophyll was first extracted by

  1. Van Mayer
  2. Pelletier and caventou
  3. Willstatter and stoll
  4. Senebier

Answer: 2

Q54. The source of hydrogen for carbon assimilation is

  1. NADPH
  2. FADH2
  3. H2O
  4. RuBP

Answer: 1