Parallel Databases Questions and Answers

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1 : DBMS running across multiple processors is called as

(a) Distributed systems
(b) Parallel systems
(c) Centralized systems
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 2 : Shared-memory architecture is also known as

(a) MPP
(b) SMP’
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 3 : Some processors get a large number of tuples than others, this is called as a

(a) Skew
(b) Load balancing
(c) Speed-up
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 4 : Which of the following is a benefit of a parallel database system

(a) Better performance
(b) Better flexibility
(c) Better availability
(d) None of the above

Answer : (d)

Question 5 : A global locking system is required in 

(a) Shared-disk architecture
(b) Shared-nothing architecture
(c) Shared-memory architecture
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 6 : Parallelism in which the relations are partitioned on multiple disks to reduce the retrieval time of relations from disk is called as

(a) I/O parallelism
(b) Inter-operation parallelism
(c) Intra-query parallelism
(d) Inter-query parallelism

Answer : (c)

Question 7 : Hash partitioning prevents

(a) Skewing
(b) Loss of data
(c)  Speed-up
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 8 : Synchronization is the coordination of

(a) Concurrent tasks
(b) Serial tasks
(c) Larger tasks
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 9 : The architecture that is easy to load-balance is

(a) Shared-disk architecture
(b) Shared-nothing architecture
(c) Shared-memory architecture
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 10 : A method of synchronizing concurrent tasks is

(a) Synchronisation
(b) Locking
(c) Speed-up
(d) None of the above

Answer : (b)

DBMS Questions and Answers