Origin of Life Questions and Answers

Origin of Life MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Universe originated

  1. 10-20 billion years ago
  2. 1-2 billion years ago
  3. 500-700 million years back
  4. 250-500 million years ago

Answer:1

Q2. Total number of stars present in universe is

  1. 1012
  2. 1016
  3. 1019
  4. 1022

Answer:4

Q3. Number of galaxies found in universe

  1. 1000 million
  2. 10000 million
  3. 1,00,000 million
  4. 100,000 million

Answer:3

Q4. In an average a galaxy has stars

  1. 1000 million
  2. 100,000 million
  3. 100 million
  4. 10 million

Answer:2

Q5. Our galaxy is

  1. Radio Galaxy
  2. Elliptical Galaxy
  3. Milky Way
  4. Irregular

Answer:3

Q6. Faint band of stars observed in the night sky from north to south direction is

  1. Spiral arm of Milky Way
  2. Galactic disc of Milky Way
  3. Edge of Milky Way
  4. Meteorites

Answer:2

Q7. Number of stars visible to naked eye is

  1. 250,000
  2. 25,000

3-2500

  1. 200-250

Answer:3

Q8. Universe is

  1. Expanding
  2. Contracting
  3. Static
  4. In second half of its cycle

Answer:1

Q9. The expanse of Akash Ganga is

  1. 1 light year
  2. 100 light years
  3. 10,000 light years
  4. 100,000 light years

Answer:4

Q10. The brightest star visible to us is

  1. Alpha Centauri
  2. Sirius
  3. Pole star
  4. None of the above

Answer:2

Q11. Alpha centauri  our nearest star is at a distance of

  1. 1.2 light years
  2. 2.3 light years
  3. 3.7 light years
  4. 4.3 light years

Answer:4

Q12. Alpha Centauri is a

  1. Triple star
  2. Double star
  3. Single star
  4. Constellation

Answer:1

Q13. Which one glows but does not Twinkle?

  1. Star
  2. Planet
  3. Asteroid
  4. Meteorite

Answer:2

Q14. Solar system contains planets

  1. Seven
  2. Nine
  3. Eight
  4. Six

Answer:3

Q15. The largest planet of solar system is

  1. Pluto
  2. Earth
  3. Mercury
  4. Jupiter

Answer:4

Q16. Red planet is

  1. Mars
  2. Jupiter
  3. Venus
  4. Uranus

Answer:1

Q17. The number of Terrestrial planets is

  1. Four
  2. Three
  3. Two
  4. One

Answer:1

Q18. Inferior planets are

  1. Farthest from Sun
  2. In obits are outside that of Earth
  3. In obits inner to that of Earth
  4. Gaseous planets

Answer:3

Q19. The farthest planet of solar system is

  1. Uranus
  2. Saturn
  3. Jupiter
  4. Neptune

Answer:4

Q20. Morning and evening stars are respectively

  1. Pluto and Neptune
  2. Jupiter and Mars
  3. Venus and Mars
  4. Venus only

Answer:4

Q21. In solar system Earth lies between

  1. Mercury and Venus
  2. Venus and Mars
  3. Mars and Jupiter
  4. Jupiter and Saturn

Answer:2

Q22. Peculiarity of Saturn is

  1. Absence of moons
  2. Presence of moons
  3. Occurrence of rings
  4. Its brightness

Answer:3

Q23. Sunlight takes time to reach Earth it is

  1. 8.3 minutes
  2. 6.7 minutes
  3. 0.1 minutes
  4. 0.03 minutes

Answer:1

Q24. In astronomical units, the distance between earth and sun is

  1. 1
  2. 4.2
  3. 14.5
  4. 21

Answer:1

Q25. A band of asteroids others in the solar system it lies between

  1. Mercury and Venus
  2. Venus and earth
  3. Earth and Mars
  4. Mars and Jupiter

Answer:4

Q26. Surface temperature of sun is

  1. 2000 degree Celsius
  2. 6000 degree Celsius
  3. 10000 degree Celsius
  4. 50000 degree Celsius

Answer:2

Q27. When first formed the early earth was very hot , its surface temperature was

  1. 1000 to 12000 degree Celsius
  2. 3500 to 4000 degree Celsius
  3. 5000 to 6000 degree Celsius
  4. 8000 to 10000 degree Celsius

Answer:3

Q28. The temperature at the core of Sun is about

  1. 1 million °C
  2. 10 million °C
  3. 20 million °C
  4. 100 million °C

Answer:3

Q29. Which one is maximum in Sun?

  1. Hydrogen
  2. Helium
  3. Carbon
  4. Oxygen

Answer:1

Q30. Amount of hydrogen undergoing nuclear fusion per second in the core of Sun is about

  1. 40000 tonnes
  2. 400000 tonnes
  3. 4 million tons
  4. 40 million tons

Answer:3

Q31. Earth is differentiated into three layers ,the outer layer is

  1. Lithosphere
  2. Asthenosphere
  3. Mantle
  4. Crust

Answer:4

Q32. Earth’s crust is thin in the region of

  1. Plains
  2. Mountains
  3. Oceans
  4. Foot Hills and valleys

Answer:3

Q33. Surface plates of earth are made of

  1. Crust and solid part of upper Mantle
  2. Outer heterogeneous part of crust
  3. Both are Outta heterogeneous and lower homogeneous crust
  4. Lower homogeneous part of crust

Answer:1

Q34. Surface plates of earth are able to move with respect to one another because

  1. They lie over semi molten asthenosphere
  2. Centrifugal force generated due to spinning of Earth
  3. Orbital movement of Earth
  4. Gravitational pull of sun and moon

Answer:1

Q35. Earth’s axis is inclined at

  1. 10.5°
  2. 8.1°
  3. 15.3°
  4. 23.5°

Answer:4

Q36. Earth completes one spin over its axis in

  1. 24 hours
  2. 24 hours and 3 minute
  3. 23 hours 56 minutes and 4.1 seconds
  4. 23 hours 59 minute and 15.3 seconds

Answer;3

Q37. Earth completes one Orbit around the sun in

  1. 365 days 5 hours 48 minutes and 46 seconds
  2. 365 days 1 hour 22 minute and 3 seconds
  3. 364 days 22 hours 58 minute and 39 seconds
  4. 364 days 23 hours 48 minute and 51 seconds

Answer:1

Q38. In the region of poles, Earth is

  1. Protruded
  2. Depressed
  3. Level
  4. Irregular

Answer:2

Q39. Lithosphere comprises

  1. Pedosphere and Outer crust
  2. Outer Crust and lower crust
  3. Pedosphere, outer Crust and lower crust
  4. Crust and part of upper Mantle

Answer:4

Q40. Concentration of ozone in troposphere is

  1. 0.05 PPM
  2. 0.1 PPM
  3. 1.5 PPM
  4. 10.0 PPM

Answer:1

Q41. Which one is nearly absent in ozonosphere?

  1. Dust particles
  2. Water vapours
  3. Carbon dioxide
  4. All the above

Answer:4

Q42. Ozonosphere occurs at height of

  1. 8 to 10 km above poles
  2. 8-10 km above equator
  3. 11- 16 km above poles
  4. 11- 16 km above equator

Answer:3

Q43. Ozonosphere is component of

  1. Troposphere
  2. Stratosphere
  3. Mesosphere
  4. Thermosphere

Answer:2

Q44. Ozone makes the stratosphere

  1. Cooler by 17 degree Celsius
  2. Warmer by 17 degree celsius
  3. Warmer by 53 degree Celsius
  4. Cooler by 50 degree Celsius

Answer:3

Q45. Mesosphere is component of

  1. Atmosphere
  2. Hydrosphere
  3. Lithosphere
  4. Asthenosphere

Answer:1

Q46. In mesosphere, the temperature

  1. Rises from -2°to 15°C
  2. Rises from -2° to 92°C
  3. Decreases from-2° to -15°C
  4. Decreases from -2° to -92°C

Answer:4

Q47. Ozone of ozonosphere is formed from

  1. Nitrogen oxides and oxygen
  2. Chlorine, water and oxygen
  3. Oxygen and oxygen
  4. All the above

Answer:3

Q48. Ozone is absent in

  1. Troposphere
  2. Mesosphere
  3. Stratosphere
  4. None of the above

Answer:2

Q49. Ionosphere occurs in

  1. Thermosphere
  2. Homosphere
  3. Mesosphere
  4. Stratosphere

Answer:1

Q50. In thermosphere the temperature

  1. Rises with height to 200°C
  2. Crisis with height to 1500°C
  3. First decreases then increase
  4. Decreases to -150°C

Answer:2

Q51. Which layer of atmosphere is important for telecommunication?

  1. Troposphere
  2. Ozonosphere
  3. Mesosphere
  4. Thermosphere

Answer:4

Q52. Atmospheric layer protective to living beings from harmful rays is

  1. Mesosphere
  2. Ozonosphere
  3. Thermosphere
  4. Both 2 and 3

Answer:4