Organism and the Environment Questions and Answers

Organism and the Environment MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Basic unit of ecological hierarchy is

  1. Ecosystem
  2. Biological community
  3. Population
  4. Individual

Answer:4

Q2. Unit of land  delimited by natural boundary and having patches of different biotic communities is

  1. Ecosystem
  2. Landscape
  3. Biome
  4. Both 2 and 3

Answer:2

Q3. Regional ecological unit having a specific climate is

  1. Biome
  2. Landscape
  3. Ecosystem
  4. Biotic community

Answer:1

Q4. What is equivalent to ecology?

  1. Bio ecology
  2. Hexicology
  3. Ethology
  4. All the above

Answer:4

Q5. Autecology is the study of ecology of

  1. Individual
  2. Population
  3. Species
  4. Both 2 and 3

Answer:4

Q6. Agriculture, animal husbandry and wildlife management are part of

  1. Autecology
  2. Synecology
  3. Applied ecology
  4. System ecology

Answer:3

Q7. The highest level of ecological hierarchy is

  1. Ecosystem
  2. Biosphere
  3. Biome
  4. Landscape

Answer:2

Q8. Population is

  1. All animals of an area
  2. All plants of an area
  3. All plants and animals of an area
  4. All individuals of a species

Answer:4

Q9. Species Ecology is synonym with

  1. Autecology
  2. Community ecology
  3. Snyecology
  4. Hexicology

Answer:1

Q10. Components of environment are

  1. Biotic
  2. Abiotic
  3. Resource and regulatory factors
  4. All the above

Answer:4

Q11. Tropical zone extends from

  1. 0°-30°
  2. 0°-20°
  3. 10°-23°
  4. 5°-30°

Answer:2

Q12. Mean annual temperature of tropical zone is

  1. 10°C
  2. 16°C
  3. 24°C
  4. 30°C

Answer:3

Q13. Climate zone between 20° to 40°is

  1. Subtropical
  2. Temperate
  3. Both 1 and 2
  4. Temperate and sub Arctic

Answer:1

Q14. Winters are absent in climatic zone

  1. Subtropical
  2. Tropical
  3. Alpine
  4. Arctic

Answer:2

Q15. High mountain present in tropical area will have climatic zones

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer:1

Q16. High mountain found in temperate area will have zones

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer:3

Q17. Local variation of climate is called

  1. Niche
  2. Habitat
  3. Microclimate
  4. Micro habitat

Answer:3

Q18. The role of an organism in an ecological system is known as

  1. Habitat
  2. Herbivory
  3. Niche
  4. Interaction

Answer:3

Q19. Niche of an organism denotes

  1. Habitat
  2. One whom the organism feeds
  3. Status of organisms which community
  4. All the above

Answer:3

Q20. Niche represents

  1. Habitat
  2. Micro habitat
  3. Habitat as well as inter-relations
  4. Habitat as well as climate

Answer:3

Q21. Weather represent

  1. Short term properties of atmosphere
  2. Seasonal changes in atmosphere
  3. Average variations of atmosphere condition
  4. All the above

Answer:1

Q22. Most abundant noble gas of the atmosphere is

  1. Neon
  2. Xenon
  3. Argon
  4. Krypton

Answer:3

Q23. Lapse rate in troposphere is

  1. 3.1 °C/km
  2. 6.5°C/km
  3. 9.8°C/km
  4. 13.6°C/km

Answer:2

Q24. Temperature at Upper layer of atmosphere is

  1. -15°C
  2. -25°C
  3. -40°C
  4. -57°C

Answer:4

Q25. Thickness of troposphere at the poles is

  1. 8 km
  2. 12 km
  3. 14 km
  4. 16 km

Answer:1

Q26. Concentration of ozone in troposphere is

  1. 0.05 PPM
  2. 0.1 PPM
  3. 1.5 PPM
  4. 10.0 PPM

Answer:1

Q27. Which one is nearly absent in ozonosphere?

  1. Dust particles
  2. Water vapours
  3. Carbon dioxide
  4. All the above

Answer:4

Q28. Ozonosphere occurs at a height of

  1. 8 to 10 km above poles
  2. 8 to 10 km above equator
  3. 11 to 16 km above poles
  4. 11 to 16 km above equator

Answer:3

Q29. Ozonosphere is component of

  1. Troposphere
  2. Stratosphere
  3. Mesosphere
  4. Thermosphere

Answer:2

Q30. Ozone makes the stratosphere

  1. Cooler by 17°C
  2. Warmer by 17°C
  3. Warmer by 55°C
  4. Cooler by 50°C

Answer:3

Q31. Mesosphere is component of

  1. Atmosphere
  2. Hydrosphere
  3. Lithosphere
  4. Asthenosphere

Answer:1

Q32. In mesosphere, the temperature

  1. Rises from minus 2 to 15 degree celsius
  2. Rises from – 2 to 92 degree Celsius
  3. Decreases from – 22 to – 15 degree celsius
  4. Decreases from – 22 to – 92 degree Celsius

Answer:4

Q33. Ozone of ozonosphere is formed from

  1. Nitrogen oxides and oxygen
  2. Chlorine, water and oxygen
  3. Oxygen and oxygen
  4. All the above

Answer:3

Q34. Ozone is absent in

  1. Troposphere
  2. Mesosphere
  3. Stratosphere
  4. None of the above

Answer:2

Q35. Ionosphere occurs in

  1. Thermosphere
  2. Homosphere
  3. Mesosphere
  4. Stratosphere

Answer:1

Q36. In thermosphere the temperature

  1. Rises with height of 200°C
  2. Rises with height of 1500°C
  3. First decreases then Rises
  4. Decreases to -150°C

Answer:2

Q37. Which layer of atmosphere is important for telecommunication?

  1. Troposphere
  2. Ozonosphere
  3. Mesosphere
  4. Thermosphere

Answer:4

Q38. Atmospheric layer protecting to living beings for harmful rays is

  1. Mesosphere
  2. Ozonosphere
  3. Thermosphere
  4. Both 2 and 3

Answer:4

Q39. Tropopause is

  1. Lower portion of atmosphere
  2. Upper part of troposphere
  3. Middle part of troposphere
  4. Lower part of troposphere

Answer:2

Q40. Ingredients of atmosphere present in minute quantities but essential for maintaining life on earth are

  1. Ozone and oxygen
  2. Ozone and carbon dioxide
  3. Carbon dioxide and water
  4. Carbon dioxide, Ozone and water vapour

Answer:4

Q41. Limiting factor for growth of Aquatic organisms is

  1. Carbon dioxide
  2. Oxygen
  3. Mineral elements
  4. All the above

Answer:2

Q42. Which one is absent in windy areas?

  1. Birds
  2. Anemophilous plants
  3. Zoophilous plant
  4. Insects

Answer:3

Q43. Solar constant at height at 18 km in

  1. 1 kcal/cm²/min
  2. 1 cal/cm²/min
  3. 2 kcal/cm²/min
  4. 2 cal/cm²/min

Answer:4

Q44. Solar spectrum contains

  1. X-rays and Cosmic rays
  2. Ultraviolet rays and infrared rays
  3. Radio waves
  4. All the above

Answer:4

Q45. Solar radiations reaching Earth have a wavelength of

  1. 400 to 700 nm
  2. 300 to 740 nm
  3. 300to 2600nm
  4. 300to 16000nm

Answer:3

Q46. The most harmful of ultraviolet radiations are

  1. UV-C
  2. UV-B
  3. UV-A
  4. All the above

Answer:1

Q47. UV radiations absorbed by Ozone Layer are

  1. UV-C
  2. UV- C and 50%UV-B
  3. UV-C and UV- B
  4. All types

Answer:2

Q48. Rate of photosynthesis is maximum at

  1. Equator
  2. Tropic of Cancer
  3. Tropic of Capricorn
  4. Arctic circle

Answer:1

Q49. Animals exposed to bright light have

  1. Dark pigmentation
  2. Lighter pigmentation
  3. Tint of yellow and red colours
  4. Both 1 and 3

Answer;2

Q50. Animals active at Dawn are

  1. Auroral
  2. Vesperal
  3. Crepuscular
  4. Diurnal

Answer:1

Q51. Birds of Northern cold areas migrate Southwards as the days

  1. Begin to shorten
  2. Begin to lengthen
  3. Become neutral
  4. None of the above

Answer:1

Q52. Phonology is controlled by

  1. Humidity
  2. Photoperiodism
  3. PAR
  4. Hydrological cycle

Answer:2

Q53. Open Water zone in a deep lake is called

  1. Littoral zone
  2. Lamenting zone
  3. Profundal zone
  4. Disphotic zone

Answer:2

Q54. Profundal zone is

  1. Aphotic zone in deep water
  2. Euphotic zone in open water
  3. Disphotic zone in deep water
  4. Dark bottom of deep water body

Answer:1

Q55. Only consumers occur in water zone called

  1. Benthic
  2. Aphotic
  3. Despotic
  4. Both 1 and 2

Answer:4