Object Oriented DBMS (OODBMS) Questions and Answers

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1 : The third generation DBMS includes

(a) Relational Data Model
(b) ER Data Model
(c) ORDBMS and OODBMS
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 2 : LOB stands for

(a) Large object Base
(b) Large Object
(c) List Object
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 3 : A pointer to an external file is

(a) BLOB
(b) CLOB
(c)  BFILE
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 4 : Fragmentation is used in

(a) ORDBMS
(b) DDBMS
(c) ODBMS
(d) RDBMS

Answer : (b)

Question 5 : Indentical DBMS software is found in

(a) Homogeneous DDBMS
(b) Heterogeneous DDBMS
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 6 : FDBS stands for

(a) Future Database System
(b) Federated Database System
(c) Final Database System
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 7 : C.J. Date gave

(a) 10-rules
(b) 11-rules
(c) 12-rules
(d) 13-rules

Answer : (c)

Question 8 : ANSI-SPARC architecture is for

(a) Centralized DBMS
(b) Distributed DBMS
(c) Decentralized DBMS
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 9 : Data allocation involves which of these strategies

(a) Replication
(b) Duplication
(c) Selection
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 10 : Size of DB2 is

(a) 10 k
(b) 100 k
(c) 1000 k
(d) 10,000 k

Answer : (b)

DBMS Questions and Answers