Nervous Coordination and Integration Questions and Answers

Nervous Coordination and Integration MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. White matter is composed of

  1. Nerve cells
  2. Nerve fibres
  3. Ependymal cells
  4. None of the above

Answer: 2

Q2. Pallium is

  1. Lateral walls of diencephalon
  2. Lateral walls of cerebrum
  3. Floor walls of paracoel
  4. Roof of paracoel

Answer: 4

Q3. Grey matter is composed of

  1. Ependymal cells
  2. Nerve cells
  3. Nerve fibres
  4. Nissl granules

Answer: 2

Q4. Corpus striatum is

  1. Thin walled
  2. Thick walled
  3. Ependymal
  4. None of the above

Answer: 2

Q5. Pallium is

  1. Thick walled
  2. Thin walled
  3. Non-nervous
  4. None of the above

Answer: 3

Q6. Corpora striata is

  1. Roof of lateral ventricle
  2. Floor of lateral ventricle
  3. Laterals walls of lateral ventricle
  4. None of the above

Answer: 2

Q7. Diacoel is present in

  1. Diencephalon
  2. Olfactory lobes
  3. Optic lobe
  4. Medulla oblongata

Answer: 1

Q8. Brain stem is formed by the union of

  1. Optic lobes
  2. Cerebellum with optic lobes
  3. Corpora striata
  4. None of the above

Answer: 4

Q9. Epiphysis is connected with

  1. Brow spot in embryo
  2. Hypophysis
  3. Optic lobes
  4. None of the above

Answer: 1

Q10. Tela choroidea is made up of

  1. Nervous tissue
  2. Epithelium and blood vessels
  3. Epithelium only
  4. None of the above

Answer: 2

Q11. Optic thalami are

  1. Optic lobes
  2. Optocoels
  3. Lateral walls of diencephalon
  4. None of the above

Answer: 3

Q12. Aqueduct of Sylvius connects the

  1. Paracoels with 3rd ventricle
  2. Paracoels with 4th ventricle
  3. Paracoels with mesocoel
  4. Diacoel with myelocoel

Answer: 4

Q13. Ruthke’s pouch is

  1. Infundibulum
  2. Hypophysis
  3. Pituitary body
  4. None of the above

Answer: 2

Q14. The function of choroid plexus is

  1. To produce lymph
  2. To produce blood
  3. To produce cerebrospinal fluid
  4. To produce endolymph

Answer: 3

Q15. Crus cerebrum is

  1. The posterior part of cerebrum
  2. The anterior part of cerebrum
  3. The part of mesencephalon
  4. None of the above

Answer: 3

Q16. Foramen of Magendie is

  1. Another name of foramen of Monro
  2. An aperture of myelocoel
  3. An aperture of metacoel
  4. An aperture of mesocoel

Answer: 3

Q17. Facial nerve is

  1. Motor
  2. Afferent
  3. Mixed
  4. None pof the above

Answer: 3

Q18. Inter-vertebral foramina are covered by

  1. Body discs
  2. Skin
  3. Muscles
  4. Periganglionic glands

Answer: 4

Q19. Cauda equina is the part of

  1. Horse
  2. Tail of horse
  3. Spinal cord
  4. None of the above

Answer: 3

Q20. Superior oblique muscles of eye ball receive

  1. 3rd cranial nerve
  2. 4th cranial nerve
  3. 6th cranial nerve
  4. None of the above

Answer: 2

Q21. Hypoglossal is an/a

  1. Afferent nerve
  2. Efferent nerve
  3. Mixed nerve
  4. None of the above

Answer: 2

Q22. The location of filum terminale is

  1. In the skull
  2. In the thorax
  3. In the lumbar vertebrae
  4. In the pelvic girdle

Answer: 3

Q23. Gasserian ganglion is part of

  1. Trigeminal
  2. Abducens
  3. Pathetic
  4. Hypoglossal

Answer: 1

Q24. Pneumogastric is

  1. Mixed nerve
  2. Sensory nerve
  3. Motor nerve
  4. None of the above

Answer: 1

Q25. Third ventricle occurs in

  1. Cerebrum
  2. Cerebellum
  3. Medulla oblongata
  4. Diencephalon

Answer: 4

Q26. Which one is not a reflex action

  1. Closing the eye lids suddenly
  2. Release of saliva
  3. Obeying the order
  4. None of the above

Answer: 3

Q27. Nerves from the lumbo-sacral plexus are supplied to

  1. Fore limbs
  2. Hind limbs
  3. Trunk
  4. None of the above

Answer: 2

Q28. Acetylcholine is the secretion of

  1. Pituitary gland
  2. Sympathetic nervous system
  3. Parasympathetic nervous system
  4. None of the above

Answer: 3

Q29. The pineal body is considered as

  1. An endocrine gland
  2. An organ concerned with voluntary actions
  3. An organ concerned with vision
  4. A vestige of third eye and endocrine gland

Answer: 4

Q30. Subdural space is between

  1. Piamater and arachnoid
  2. Arachnoid and duramater
  3. Piamater and grey matter
  4. Grey matter and white matter

Answer: 2

Q31. Cerebral hemispheres are the centre of

  1. Thinking
  2. Taste
  3. Smell
  4. All the above

Answer: 4

Q32. Each cerebral hemisphere is divisible into

  1. Frontal and parietal lobes
  2. Parietal, temporal and occipital lobes
  3. Frontal, parietal and temporal lobes
  4. Frontal, parietal, temporal and occipital lobes

Answer: 4

Q33. The self governing nervous system is known as

  1. Central nervous system
  2. Peripheral nervous system
  3. Autonomic nervous system
  4. Sympathetic nervous system

Answer: 3

Q34. Which of the following is an example of reflex action

  1. To shoot the bird after aiming
  2. Watering of the mouth on seeing the good edibles
  3. To obey the order
  4. To read a story

Answer: 2

Q35. Premotor area occurs in

  1. Frontal lobe
  2. Parietal lobe
  3. Occipital lobe
  4. Temporal lobe

Answer: 1

Q36. Premotor area of brain is the highest centre of

  1. Thinking
  2. Autonomous nervous system
  3. Movements of involuntary muscles
  4. Both B and C

Answer: 4

Q37. Somaesthetic area lies in

  1. Frontal lobe
  2. Temporal lobe
  3. Parietal lobe
  4. Occipital lobe

Answer: 3

Q38. Somaesthetic or post-central area is responsible for

  1. Initiation of motor impulses for voluntary muscles
  2. Initiation of motor impulses for involuntary muscles
  3. Perception of pain, touch and temperature
  4. Coordination of speech

Answer: 3

Q39. In man purely sensory nerves are

  1. I and II
  2. II and III
  3. I and III
  4. III and IV

Answer: 1

Q40. Loss of memory is caused by destruction of

  1. Cerebrum
  2. Cerebellum
  3. Medulla
  4. Diencephalon

Answer: 1

Q41. The fourth cranial nerve of man is

  1. Abducens
  2. Trochlear
  3. Auditory
  4. Oculomotor

Answer: 2

Q42. The eighth cranial nerve of vertebrate leads from brain to

  1. Ear
  2. Eye
  3. Nose
  4. Tongue

Answer: 1

Q43. Purely motor nerve is

  1. Optic
  2. Abducens
  3. Ophthalmic
  4. Palatines

Answer: 2

Q44. If a frog is pitched and an electric shock is given to its legs

  1. It shows reflex response by contraction of leg muscles
  2. It blinks its eyes
  3. It puts out its tongue
  4. It does not show any response

Answer: 1

Q45. Paralysis of jaw muscles is due to loss of function of which cranial nerve

  1. III
  2. V
  3. VII
  4. X

Answer: 2

Q46. The study of nervous system and its disorders is called

  1. Neurogenesis
  2. Hematology
  3. Neuroglia
  4. Neurology

Answer: 4

Q47. One of the fundamental characters of chordates is

  1. Presence of limbs
  2. Presence of dorsal and hollow nervous system
  3. Presence of haemoglobin
  4. Presence of heart

Answer: 2

Q48. The function of nervous tissue is

  1. Irritability
  2. Sensitivity
  3. Responsiveness
  4. Contraction

Answer: 1

Q49. Association area of cerebrum is meant for

  1. Receiving sensory stimuli
  2. Processing sensory stimuli
  3. Initiating motor impulses
  4. Both B and C

Answer: 4

Q50. Sensory speech area occurs in

  1. Parietal lobe
  2. Parietal lobe and partly in temporal lobe
  3. Temporal lobe
  4. Temporal and occipital lobes

Answer: 2

Q51. In cerebrum, auditory area occurs in

  1. Frontal lobe
  2. Parietal lobe
  3. Temporal lobe
  4. Occipital lobe

Answer: 3

Q52. What is common between (i) acetylcholine (ii) noradrenaline (iii) serotonin

  1. All are chemical transmitters
  2. All are antidiuretic drugs
  3. All are blood pressure-lowering drugs
  4. None of the above

Answer: 1

Q53. The process of intelligent behavior is associated with

  1. Cerebellar hemisphere
  2. Medulla
  3. Cerebellar hemispheres
  4. Hypophysis

Answer: 3

Q54. Tela choroidea is the term used for

  1. Fused piamater and grey mater
  2. The middle coat of eye
  3. Epithalamus and piameter fused
  4. None of the above

Answer: 3

Q55. The part of brain without its ventricle is

  1. Cerebrum
  2. Cerebellum
  3. Medulla
  4. Diencephalon

Answer: 2