Nature of Genes: Its Expression and Regulation, Questions and Answers

Nature of Genes MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The scientists involved in discovery of DNA as chemical basis of heredity were

  1. Hershey and chase
  2. Griffith and Avery
  3. Avery Mac Leod and Mc carty
  4. Watson and Crick

Answer:3

Q2. One turn of DNA possesses

  1. 1 base pairs
  2. 2 base pairs
  3. 5 base pairs
  4. 10 base pairs

Answer:4

Q3. Number of codons in genetic triplet code is

  1. 4
  2. 16
  3. 32
  4. 64

Answer:4

Q4. Initiation codon for protein synthesis are

  1. UUU and GGG
  2. AAU and UAA
  3. AUG and GUA
  4. GUG and AUG

Answer:4

Q5. The process of multiplication of DNA from DNA is known as

  1. Replication
  2. Duplication
  3. Transcription
  4. Translation

Q6. Formation of RNA over the template of DNA is

  1. Replication
  2. Duplication
  3. Trans version
  4. Transcription

Answer:4

Q7. The area of an winding and separation of DNA strands during replication is called

  1. Origin
  2. Initiation Point
  3. Primer
  4. Replication fork

Answer:1

Q8. Topoisomerase is involved in

  1. Producing RNA primers
  2. Joining of DNA segment
  3. Producing Nick in DNA
  4. Separation of DNA strands

Answer:3

Q9. In DNA replication the primer is

  1. Small deoxyribonucleotide polymer
  2. Small ribonucleotide polymer
  3. Helixdestabilising protein
  4. Enzyme taking part in joining nucleotides to their complementary template bases

Answer:2

Q10. DNA strand is synthesized in the direction

  1. 5′-3′
  2. 3′-5′
  3. 1′-4′
  4. 6′-1′

Answer:1

Q11. Okazaki segments are

  1. Small segments of RNA
  2. Small peptides
  3. Small DNA segments
  4. Small TN a segments formed over DNA template running in 3′-5′ direction

Answer:4

Q12. Okazaki fragments are joined by

  1. DNA polymerase III
  2. DNA ligase
  3. DNA polymerase II
  4. DNA polymerase I

Answer:2

Q13. Okazaki fragments give rise to

  1. Master strand
  2. Sense strand
  3. Lagging strand
  4. Leading strand

Answer:3

Q14. Leading strand during DNA replication is formed

  1. Continuously
  2. In short segments
  3. First
  4. Ahead of replication

Answer:1

Q15. In proofreading during DNA replication

  1. Wrong nucleotides are inserted
  2. Wrong nucleotides are taken out
  3. Wrong nucleotides are removed and correct once inserted
  4. Mutations are prevented

Answer:3

Q16. Nonsense codons take part in

  1. Helping Protein synthesis
  2. Termination gene message for polypeptide synthesis
  3. Initiating gene message for polypeptide synthesis
  4. Synthesis of non protein amino acids

Answer:2

Q17. Transcription involves

  1. Protein synthesis over ribosomes
  2. Removal of worn out organelles by lysosomes
  3. Synthesis of RNA over DNA
  4. Synthesis of DNA over RNA

Answer:3

Q18. DNA acts as a template for synthesis of

  1. DNA
  2. RNA
  3. Both DNA and RNA
  4. Protein

Answer:3

Q19. Code transfer for synthesis of polypeptide involves

  1. DNA, tRNA, or RNA andmRNA
  2. mRNA,tRNA,rRNA and DNA
  3. tRNA,DNA,nRNA and rRNA
  4. DNA,mRNA,tRNA and amino acids

Answer:4

Q20. In polypeptide synthesis amino acids are brought over ribosomes mRNA Complex by

  1. rRNA
  2. tRNA
  3. DNA
  4. Nucleotides

Answer:2

Q21. tRNA attaches amino acid at its

  1. 3′ end

2,5”end

  1. Anti codon
  2. Loop

Answer:1

Q22. Blender experiment to prove DNA as genetic material was performed by

  1. Hershey and chase
  2. Meselson and stahl
  3. Watson and Crick
  4. Rosalind Franklin

Answer:1

Q24. For their contribution in biochemical Genetics the scientist who received Nobel Prize in 1958 were

  1. Beadle and Tatum
  2. Beadle and lederberg
  3. Leaderberg and Zinder
  4. Zinder and Morgan

Answer:1

Q24. Genetic information is carried out by long chain molecule made up of

  1. Amino acids
  2. Enzymes
  3. Nucleotides
  4. Histone proteins

Answer:3

Q25. One gene one enzyme hypothesis was proposed by

  1. Khurana and nirenberg
  2. Beadle and Tatum
  3. Bateson and punnet
  4. Bridges

Answer:2

Q26. A mutant strain of neurospora which fails to grow on a minimal medium unless supplemented with a nutrient is called

  1. Auxotroph
  2. Autotrophs
  3. Heterotrophs
  4. Prototroph

Answer:1

Q27. The terms triplet code and genetic code where coined by

  1. Watson and Crick
  2. Nirenberg
  3. Gamow
  4. Conrat

Answer:3

Q28. Beadle and Tatum produced mutant strain of neurospora by

  1. X rays
  2. UV rays
  3. Beta rays
  4. Gamma rays

Answer:1

Q29. The technique of detecting and screening of nutritional Mutants in neurospora crassa was developed by

  1. Mendel
  2. Morgan
  3. Bateson and punnett
  4. Beadle and Tatum

Answer:4

Q30. Agene that takes part in the synthesis of polypeptide is

  1. Structural gene
  2. Regulator gene
  3. Operator gene
  4. Promoter gene

Answer:1

Q31. Components of an Operon are

  1. Operator, promoter and regulator genes
  2. Regulator, promoter, operator and structural genes
  3. Operator, regulator and structural genes
  4. Regulator, promoter and structural genes

Answer:2

Q32. Regulated unit of genetic material is termed as

  1. Operon
  2. Regulator gene
  3. Operator gene
  4. Okazaki segment

Answer:1

Q33. Part of Operon producing repressor is known as

  1. Repressor gene
  2. Operator gene
  3. Regulator gene
  4. Promoter gene

Answer:3

Q34. Tryptophan Operon of escherichia coli is

  1. Monocistronic
  2. Inducible
  3. Unregulated
  4. Repressible

Answer:3

Q35. Corepressorbinds with

  1. Promoter gene
  2. Operator gene
  3. Aporepressor
  4. Regulator gene

Answer:3

Q36. External supply of tryptophan in escherichia coli brings about

  1. Switching off of tryptophan Operon
  2. Switching on of tryptophan Operon
  3. Switching off of Lac Operon
  4. Switching on of Lac Operon

Answer:1

Q37. The essential components of Eukaryotic cistron are

  1. Introns
  2. Exons
  3. Operons
  4. Operator and regulator regions

Answer:2

Q38. Segments ofmRNA removed during splicing are

  1. Introns
  2. Exons
  3. Promoter regions
  4. Integrator visions

Answer:1

Q39. Bacterial transformation was discovered by

  1. Avery et al
  2. Watson and Crick
  3. Griffith
  4. Hershey and chase

Answer:3

Q4p. Cistron is

  1. Functional unit of DNA
  2. Functional unit of RNA
  3. Non functional unit of DNA
  4. Non functional unit of RNA

Answer:1

Q41. Housekeeping genes

  1. Produce antibodies
  2. Constantly operate for cellular activity
  3. Form hormones
  4. Function only at the time of reproduction

Answer:2

Q42. Which of the following got Nobel Prize for discovering mobile jeans, jumping genes or transposons?

  1. Jacob and monod
  2. Khorana
  3. Beadle and Tatum
  4. Barbaramc clintock

Answer:4

Q43.mRNA coded language is known as

  1. Cryptogam
  2. Crypto analysis
  3. Cryptogram
  4. Codogenes

Answer:3

Q44. Adaptor molecule is

  1. mRNA
  2. rRNA
  3. DNA
  4. tRNA

Answer:4

Q45. Griffith effect is

  1. DNA transcription
  2. RNA translation
  3. Bacterial transformation
  4. Bacterial transduction

Answer:3

Q46. Anti codon is made of

  1. Three adjacent nitrogen bases
  2. Unpaired triplet basesof mRNA
  3. Beard triplet of Nitrogen bases on tRNA
  4. Unpaired triplet of Nitrogen bases at one end of tRNA

Answer:4

Q47. RNA which is present in minimum amount in a cell is

  1. tRNA
  2. mRNA
  3. rRNA
  4. Both 2 and 3

Answer:2

Q48. Protein cannot be a genetic material because it is not

  1. Large molecule
  2. Ubiquitous
  3. Having diversity and specificity
  4. Able to replicate

Answer:4

Q49. Methionine carrying tRNA has an anti codon

  1. AUG
  2. UAG
  3. UAC
  4. USA

Q50. Bacterium in which transformation was first studied in

  1. Salmonella typhimurium
  2. Streptococcus pneumoniae
  3. Escherichia coli
  4. Streptococcus aureus

Answer:2

Q51. Experimental material used by hershey and chase for providing that DNA controls heridity was

  1. Diplococcus pneumoniae
  2. Salmonella typhimurium
  3. T2 phage
  4. TMV

Answer:3

Q52. Codon specifies the same amino acid in brassica and homeo because codons are

  1. Non overlapping
  2. Commaless
  3. Universal
  4. Nonambiguous

Answer:3

Q53. In eukaryotes mRNA is synthesized with aid of

  1. RNA polymerase III
  2. RNA polymerase II
  3. RNA Polymers I
  4. Reverse transcriptase

Answer:2

Q54. A bacterium grown over medium having radioactive35S  incorporates radioactivity in

  1. Carbohydrates
  2. Proteins
  3. DNA
  4. RNA

Answer:2

Q55. GUG specifies amino acid valine. However when functioning as initiation codon it specifies

  1. Methionine
  2. Valine
  3. Lysine
  4. Isoleucine

Answer:1

Q56. New strendformation on a DNA template can be initiated only by

  1. DNA polymerase I
  2. DNA polymerase III
  3. RNA primer
  4. DNA primer

Answer:3