Natural Resources and their conservation Questions and Answers

Natural Resources and their conservation MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Wetlands of the world occupy land

  1. 6%
  2. 10%
  3. 12%
  4. 14%

Answer:1

Q2. Extensive planting of trees to increase forest cover is called

  1. Afforestation
  2. Agroforestry
  3. Deforestation
  4. Social forestry

Answer:1

Q3. In India, per capita forest cover is

  1. 06 ha
  2. 06 ha
  3. 6 ha
  4. 6 ha

Answer:2

Q4. Average per capita forest cover for the world is

  1. 16 ha
  2. 34 ha
  3. 64 ha
  4. 06 ha

Answer:3

Q5. National Forest Policy was enunciated in

  1. 1972
  2. 1978
  3. 1982
  4. 1988

Answer:4

Q6. National Forest policy envisages forest cover for The Hills

  1. 33%
  2. 45%
  3. 67%
  4. 51%

Answer:3

Q7. In India, grasslands occur in area

  1. 5%
  2. 13%
  3. 18%
  4. 23%

Answer:3

Q8. Total land available for grazing in India is

  1. 23%
  2. 29%
  3. 31%
  4. 37%

Answer:4

Q9. Soil erosion can be prevented by

  1. Deforestation
  2. Afforestation
  3. Overgrazing
  4. Removal of vegetation

Answer:2

Q10. Mild grazing in grasslands

  1. Stimulates growth of grasses
  2. Arrests growth of grasses
  3. Retards growth of grasses
  4. Destroys vegetation

Answer:1

Q11. Deforestation generally decreases

  1. Global warming
  2. Draught
  3. Rainfall
  4. Soil erosion

Answer:3

Q12. Renewable source of energy is

  1. Petroleum
  2. Coal
  3. Nuclear fuel
  4. Trees

Answer:4

Q13. Which one represents regulative function of forests?

  1. Production of wood
  2. Conservation of soil and water
  3. Production of essential oils
  4. Storage and release of gases

Answer:4

Q14. Forest act was first enacted in

  1. 1891
  2. 1927
  3. 1952
  4. 1972

Answer:2

Q15. Wildlife Protection Act was enacted in

  1. 1952
  2. 1963
  3. 1972
  4. 1988

Answer:3

Q16. Number of regional offices under forest conservation act 1980 amended 1988 is

  1. 6
  2. 12
  3. 24
  4. 28

Answer:1

Q17. Let no one species encroach over the right and privilege of other species, is the stanza from

  1. Atharva Veda
  2. Isha Upanishad
  3. Kautilya’sArthashastra
  4. Bhagwat Geeta

Answer:2

Q18. World’s first forest conservation and wildlife management program was enunciated by

  1. Aristotle
  2. Plato
  3. Kautilya
  4. Sustrata

Answer:3

Q19. Number of basic resources mentioned by the ancient Indians is

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 10

Answer:2

Q20. Steel, Tin and copper are being substituted in many Industries by

  1. Plastics
  2. Ceramics
  3. High-strength glass fibres
  4. All the above

Answer:4

Q21. Minerals lost in normal use is

  1. Zinc in paints
  2. Chromium in Paints
  3. Lead in Paints
  4. All the above

Answer:4

Q22. Mine spoil is

  1. Wastes from mines
  2. Wastes from mine processing
  3. Land degraded by mining
  4. Both 1 and 2

Answer:3

Q23. Mineral nodules present in Ocean which can meet shortage of important soil nutrient are

  1. Manganese nodules
  2. Phosphoritenodules
  3. Magnesium nodules
  4. All of the above

Answer:2

Q24. Demersal fish is obtained from

  1. Lakes
  2. Estuaries
  3. Open Sea
  4. Sea bottom

Answer:4

Q25. Besides for me substrate for laboratory culture, agar is used in

  1. Dairy and food industries
  2. Photography and lithography
  3. Metal plating and metallurgy
  4. All the above

Answer:4

Q26. A cheap, conventional, commercial and inexhaustible source of energy is

  1. Hydro power
  2. Solar power
  3. Wind energy
  4. Thermal energy

Answer:1

Q27. Percentage of Methane present in biogas is

  1. 75%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 43-45%

Answer:3

Q28. Photovoltaics cells are connected with

  1. Conversion of solar energy into electrical energy
  2. Trapping of solar energy for cooking
  3. Use of solar energy in desalination
  4. All the above

Answer:1

Q29. Estuaries are

  1. Freshwater wetlands
  2. Saltwater wetlands
  3. Least productive Ecosystems
  4. Both 2 and 3

Answer:2

Q30. Swamps differ from marshes in having

  1. Grasses
  2. Floating leaves plants
  3. Trees and shrubs
  4. Both 1 and 2

Answer:3

Q31. An important function of wetlands is

  1. Recharging of groundwater
  2. Controlling floods
  3. Purify run off water
  4. All the above

Answer:4

Q32. Maintenance of biome requires grazing and periodic fire, it is

  1. Scrub forest
  2. Grasslands
  3. Tropical / temperature deciduous forest
  4. Taiga

Answer:2

Q33. Taungya is

  1. Method of shifting cultivation
  2. Type of Agroforestry practice
  3. Protection forestry
  4. Both 1 and 2

Answer:4

Q34. An Agroforestry ,taungya consists of

  1. Growing crops in between rows of trees
  2. Growing crops after removal of trees
  3. Growing trees on degraded soils
  4. All the above

Answer:1

Q35. Shifting cultivation practised in India is called

  1. Sawani
  2. Jhum
  3. Harhi
  4. All the above

Answer:2

Q36. In India Jhum is practised in

  1. Maharashtra
  2. Madhya Pradesh
  3. North Eastern states
  4. Himachal Pradesh

Answer:3

Q37. Decrease in tropical forests during the past century was

  1. 40%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 10%

Answer:1

Q38. Population living in arid and semi-arid areas of the world is

  1. 10%
  2. 15%
  3. 25%
  4. 40%

Answer:4

Q39. Domestic and Municipal supplies of water constitute percentage of total water consumption

  1. 19%
  2. 11%
  3. 7%
  4. 1%

Answer:4

Q40. Water used in agriculture of the total is

  1. 40%
  2. 60%
  3. 70%
  4. 85%

Answer:3

Q41. Residence time of water in the atmosphere

  1. 10 days
  2. 20 days
  3. 28 days
  4. 35 days

Answer:1

Q42. Out of the total, evaporation of the sea is

  1. 70%
  2. 84%
  3. 90%
  4. 95%

Answer:2

Q43. Out of the total, rainfall over the sea is

  1. 60%
  2. 77%
  3. 83%
  4. 90%

Answer:2

Q44. Out of the total at any time, water present in the atmosphere is

  1. 01%
  2. 02%
  3. 001%
  4. 005%

Answer:3

Q45. Out of the total percentage, of water present as groundwater is

  1. 1%
  2. 3%
  3. 5%
  4. 75%

Answer:3

Q46. Water present in lakes, Ponds and rivers is

  1. 01%
  2. 02%
  3. 05%
  4. 1%

Answer:2

Q47. Water occurs in frozen state over the land is

  1. 75%
  2. 97%
  3. 1%
  4. 5%

Answer:2

Q48. Residence from the previous crop are incorporated in the soil in

  1. Conventional tillage
  2. Primitive tillage
  3. Modern tillage
  4. Conservation tillage

Answer:4

Q49. Conservation tillage is

  1. Terrace tillage
  2. Reduced tillage
  3. No tillage
  4. Boots 2 and 3

Answer:4

Q50. And nonrenewable source is

  1. Soil fertility
  2. Rainfall
  3. Biological species
  4. Wildlife

Answer:3