Movement and Locomotion Questions and Answers

Movement and Locomotion MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Locomotory organs in starfish are

  1. Tube feet
  2. Tentacles
  3. Cilia
  4. Appendages

Answer: 1

Q2. Muscle that bends one part over another is called

  1. Extensor
  2. Flexor
  3. Abductor
  4. Adductor

Answer: 2

Q3. Coronary process is a part of

  1. Upper jaw
  2. Lower jaw
  3. Hyoid apparatus
  4. Cranium

Answer: 2

Q4. Foramen magnum and occipital condyles are found in

  1. Fronto parietal bone
  2. Occipital bone
  3. Prootic bones
  4. Squamosal bone

Answer: 2

Q5. Muscle that brings the limb towards midline is called

  1. Flexor
  2. Abductor
  3. Adductor
  4. Pronator

Answer: 3

Q6. Abductor muscles is antagonist of

  1. Adductor
  2. Flexor
  3. Pronator
  4. Rotator

Answer: 1

Q7. Bending of ankle joint is brought about by

  1. Biceps
  2. Triceps
  3. Trapezius
  4. Gastrocnemius

Answer: 4

Q8. Acetabulum forms

  1. Hip joint
  2. Shoulder joint
  3. Knee joint
  4. Elbow joint

Answer: 1

Q9. The only movable bone in the skull is

  1. Maxilla
  2. Frontoparietal
  3. Mandible
  4. Nasal

Answer: 3

Q10. Elbow joint is

  1. Ball and socket joint
  2. Hinge joint
  3. Suture joint
  4. Gliding joint

Answer: 2

Q11. Sutures present between various bones of skull are

  1. Cartilaginous joints
  2. Synovial joints
  3. Hinge joints
  4. Fibrous joints

Answer:4

Q12. Cartilaginous joints

  1. Permit slight movements
  2. Are found in symphysis
  3. Are found in the bodies of vertebrae
  4. All the above

Answer: 4

Q13. Hinge joints

  1. Are synovial joints
  2. Permit movements in one direction
  3. Are found in knee
  4. All the above

Answer: 4

Q14. Joints between carpals are

  1. Fibrous joints
  2. Cartilaginous joints
  3. Angular joints
  4. Gliding joints

Answer: 4

Q15. Immovable joints are called

  1. Synarthroses
  2. Amphiarthroses
  3. Diarthroses
  4. None of the above

Answer: 1

Q16. In old age stiffness of joints is due to the

  1. Hardening of bones
  2. Inefficiency of muscles
  3. Decrease in synovial fluid
  4. Enlargement of bones

Answer: 3

Q17. Bone formed by the ossification of tendons is called

  1. Replacing bone
  2. Sesamoid bone
  3. Investing bone
  4. None of the above

Answer: 2

Q18. Longest bone in lower arm is

  1. Ulna
  2. Radius
  3. Tibia
  4. Femur

Answer: 1

Q19. Obturator foramen is found in

  1. Interventricular septum
  2. Pectoral girdle
  3. Skull
  4. Pelvic girdle

Answer: 4

Q20. Olecranon fossa is found in

  1. Humerus
  2. Radius
  3. Ulna
  4. Tibia

Answer: 3

Q21. Collar bone is known as

  1. Scapula
  2. Coracoids
  3. Patella
  4. Clavicle

Answer: 4

Q22. Glenoid cavity is found in

  1. Humerus
  2. Pectoral girdle
  3. Pelvic girdle
  4. Skull

Answer: 2

Q23. Nutrient foramen is present in

  1. Humerus
  2. Femur
  3. Tibio-fibula
  4. Radio-ulna

Answer: 4

Q24. Deltoid ridge of humerus is meant for

  1. Articulation
  2. Attachment of muscles
  3. Protection
  4. None of the avobe

Answer: 2

Q25. A simple crack in the bone when the two parts of the bone remain together is called

  1. Green stick fracture
  2. Simple fracture
  3. Comminuted fracture
  4. Compound fracture

Answer: 1

Q26. A fracture in which a small piece of the bone is broken, but remains attached with the ligament is known as

  1. Green stick fracture
  2. Evulsion fracture
  3. Comminuted fracture
  4. Compound fracture

Answer: 2

Q27. Atlas vertebra of man is characterized by the presence of

  1. Proceolous centrum
  2. Acoelous centrum
  3. Amphicoelous centrum
  4. Absence of centrum

Answer: 4

Q28. Neutral spine of atlas vertebra of man is directed in the

  1. Upward and backward direction
  2. Upward and forward direction
  3. Downward and backward direction
  4. Absent

Answer: 4

Q29. Pelvic of girdle of man consist of

  1. Ileum, ischium and pubis
  2. Ilium, ischium and clavicle
  3. Ilium, ischium and pubis
  4. Coracoids, clavicle and scapula

Answer: 3

Q30. Trochlea of humerus articulates with the

  1. Glenoid cavity
  2. Sigmoid notch
  3. Acetabulum
  4. Carpals

Answer: 2

Q31. Centrum is absent in

  1. Atlas vertebra
  2. Typical vertebra
  3. Sacral vertebra
  4. Ninth vertebra

Answer: 1

Q32. Half of pelvic girdle is known as

  1. Os-innominatum
  2. Ilium
  3. Synsacrum
  4. Suspensorium

Answer: 1

Q33. Comminuted fracture are those in which

  1. A bone breaks into many pieces and some of the pieces are without blood circulation
  2. A bone breaks into two parts
  3. A bone breaks into many parts
  4. A small piece of bone breaks

Answer: 1

Q34. A fracture in which one bone breaks into many parts and some of the pieces protrude out of injured skin is known as

  1. Green stick fracture
  2. Comminuted fracture
  3. Compound fracture
  4. Evulsion fracture

Answer: 3

Q35. Two halves of pectoral girdle fuse in

  1. Lateral sides
  2. Mid-dorsal sides
  3. Mid-ventral line
  4. Both dorsal and ventral lines

Answer: 3

Q36. Shank contains a bone known as

  1. Radio-ulna
  2. Tibio-fibula
  3. Humerus
  4. Femur

Answer: 2

Q37. Neural canal contains

  1. Ear ossicles
  2. Internal ears
  3. Spinal cord
  4. Brain

Answer: 3

Q38. Human vertebral formula is

  1. C4T8L4S8C8
  2. C7T8L5S6C7
  3. C7T12L5S4C5
  4. C7T12L5S5C4

Answer: 4

Q39. Movable joints are called

  1. Fibrous joints
  2. Symphyses
  3. Synovial joints
  4. Cartilaginous joints

Answer: 3

Q40. The number of pairs of true ribs is

  1. 6
  2. 7
  3. 9
  4. 10

Answer: 2

Q41. The number of pair false ribs is

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 7

Answer: 2

Q42. The floating ribs are

  1. 11 and 12
  2. 9 and 10
  3. 7 and 8
  4. 1 and 2

Answer: 1

Q43. Number of cervical vertebrae in human is

  1. 4
  2. 7
  3. 9
  4. 14

Answer: 2

Q44. Long neck of camel or Giraffe has

  1. Numerous cervical vertebrae
  2. Development of extra large intervertebral pads
  3. Longer vertebrae
  4. Development of extra bony plates between adjacent cervical vertebrae

Answer: 3

Q45. Number of bones present in a leg of human being is

  1. 25
  2. 30
  3. 35
  4. 40

Answer: 2

Q46. Phalangeal/digital formula for human hand/foot is

  1. 0,2,2,3,3
  2. 0,2,3,3,3
  3. 2,2,3,3,3
  4. 2,3,3,3,3

Answer: 4

Q47. The number of carpals per limb of human beings is

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: 4

Q48. The number of tarsals per limb of human being is

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: 3

Q49. The bones common to face and cranium are

  1. Parietal
  2. Frontal
  3. Temporal
  4. Palatine

Answer: 2

Q50. Cheek bones are

  1. Lacrimal
  2. Zygomatic
  3. Parietal
  4. Ethmoid

Answer: 2

Q51. Clavicle is a constituent of

  1. Pectoral girdle
  2. Fore limbs
  3. Hind limbs
  4. Pelvic girdle

Answer: 1

Q52. Six of the 206 bones of human skeleton occur in

  1. Skull
  2. Middle ear
  3. Pectoral girdle
  4. Pelvic girdle

Answer: 2

Q53. Number of bones in human axial skeleton is

  1. 80
  2. 100
  3. 106
  4. 126

Answer: 1

Q54. Gorilla rib is

  1. Extra floating rib
  2. Extra false rib
  3. Extra true rib
  4. First false rib

Answer: 1

Q55. Skull of rabbit/Man is

  1. Monocondylic
  2. Dicondylic
  3. Tricondylic
  4. Tetracondylic

Answer: 2

Q56. In mammals the number of cervical vertebrae is always

  1. 7
  2. 9
  3. 1
  4. 12

Answer: 1

Q57. Which one is bone of fore limb

  1. Humerus
  2. Femur
  3. Tibia
  4. Fibula

Answer: 1

Q58. A deltoid ridge occurs in

  1. Radius
  2. Ulna
  3. Femur
  4. Humerus

Answer: 4

Q59. A cup shaped cavity for articulation of femur head is

  1. Acetabulum
  2. Glenoid cavity
  3. Sigmoid notch
  4. Obturator foramen

Answer: 1

Q60. Friction is lessened in ball-and-socket joint by

  1. Coelomic fluid
  2. Synovial fluid
  3. Pericardial fluid
  4. Mucin

Answer:2