Molecules of The Cell Questions and Answers

 Molecules of The Cell MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Cellular pool comprises

  1. Tens of bio molecules
  2. Hundreds of bio molecules
  3. Thousand of bio molecules
  4. Hundred thousand of bio molecules

Answer: 3

Q2. Bio molecules occur in the cellular pool as

  1. Solutes in true solution
  2. Colloids in colloidal solution
  3. Insoluble in cellular structure
  4. All the above

Answer: 4

Q3. Bio molecules are

  1. Inorganic
  2. Organic
  3. Vital
  4. Both A and B

Answer: 2

Q4. All organic substance possess

  1. Carbon, Hydrogen and Oxygen
  2. Carbon, Oxygen and Nitrogen
  3. Carbon and Hydrogen
  4. Carbon, Hydrogen, Oxygen and Nitrogen

Answer: 3

Q5.Cellular micro molecules are

  1. Lipids, Water, Minerals and Sugars
  2. Glycogen, Amino acids, Minerals and Nucleotides
  3. Water, Minerals, Nucleic acids, Amino acids and Nucleotides
  4. Sugars, Water, Minerals, Proteins and Nucleotides

Answer: 1

Q6. Human body has 70% water. Water content of human embryo is

  1. 70%
  2. 75-80%
  3. 90-95%
  4. 50-60%

Answer: 3

Q7.Which one has maximum water content

  1. Human
  2. Horse
  3. Jelly Fish
  4. Coral

Answer: 3

Q8. Percentage of water present in extracellular fluids is

  1. 35%
  2. 45%
  3. 55%
  4. 75%

Answer: 2

Q9. Total amount of water present in human body cells is

  1. 20-22 liters
  2. 18-19 liters
  3. 14-15 liters
  4. 10-12 liters

Answer: 1

Q10. What property of water keeps electrolytes in ionic state

  1. Cohesion
  2. Lattice structure
  3. High density
  4. High dielectric constant

Answer: 4

Q11. Water functions as hydro skeleton in

  1. Sponges
  2. Earthworms
  3. Human body
  4. Plants

Answer: 2

Q12. Water has a high cohesion force. This is required in

  1. Ascent of sap
  2. Excretion
  3. Ionisation
  4. Rapid dispersal of dissolved substance

Answer: 1

Q13. In dehydration synthesis, water is a

  1. Reactant
  2. Product
  3. Lubricant
  4. Reagent

Answer: 2

Q14. Water has maximum density at

  1. Room temperature
  2. 4®c
  3. 0®c
  4. -4®c

Answer: 2

Q15. Which one is high in case of water

  1. Surface tension
  2. Specific heat
  3. Heat of vaporization and heat of fusion
  4. All the above

Answer: 4

Q16. Water has specific heat due to

  1. Its dipole nature
  2. Smaller angle between hydrogen atoms and oxygen atom
  3. Hydrogen bonds amongst molecules
  4. All the above

Answer: 3

Q17. Water is most abundant component of organisms because

  1. It is liquid
  2. It is incompressible
  3. It is universal solvent
  4. It is colourless

Answer: 3

Q18. Water (H2O) is liquid while all other of equivalent and even higher molecular weight molecules are gaseous because of the presence of

  1. Covalent bonding between Hydrogen and Oxygen
  2. Electrostatic attraction amongst water molecules
  3. Hydrogen bonds
  4. Ionic bonds

Answer: 3

Q19. Ice is lighter than water due to

  1. Lattice aggregates occupy more space
  2. Cold water is extremely dense
  3. Absence of hydrogen bonds in ice
  4. Absence of lattice aggregates in ice

Answer: 1

Q20. Property of adhesion of water molecules to cell walls is due to

  1. Hydrogen bonds
  2. Dipole nature
  3. Ionisation of water
  4. All the above

Answer: 1

Q21.Framework elements are

  1. 6
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: 3

Q22. Framework elements take part in

  1. Synthesis of protoplasm
  2. Synthesis of cell wall
  3. Formation of storage products
  4. Both B and C

Answer: 4

Q23.Framework elements are

  1. Nonmetal minerals
  2. Non minerals
  3. Mixed
  4. Metals

Answer: 2

Q24. Big four elements are

  1. Carbon, Hydrogen, Oxygen and Sulphur
  2. Carbon, Qxygen, Sulphur and Phosphorus
  3. Carbon, Nitrogen, Sulphur and Phosphorus
  4. Carbon, Hydrogen, Oxygen and Nitrogen

Answer: 4

Q25. Protoplasmic elements from

  1. Proteins
  2. Nucleic acids
  3. Lipids
  4. All the above

Answer: 4

Q26. Besides the big four, protoplasmic elements include

  1. Sulphur and Phosphorus
  2. Sodium and Potassium
  3. Calcium and Magnesium
  4. Chromium and Selenium

Answer: 1

Q27. Non mineral essential elements are

  1. Carbon, Hydrogen and Oxygen
  2. Hydrogen, Nitrogen and Sulphur
  3. Hydrogen, Nitrogen and Fluorine
  4. Chlorine, Fluorine and Nitrogen

Answer: 1

Q28. Number of essential elements in animal is

  1. 16
  2. 18
  3. 20
  4. 24

Answer: 4

Q29. Number of essential elements in plant is

  1. 10
  2. 17
  3. 20
  4. 22

Answer: 2

Q30.Nitrogen is

  1. Non-mineral element
  2. Mineral element
  3. Nonmetal element
  4. All the above

Answer: 4

Q31. In relation to insulin, Zinc is required for

  1. Synthesis of insulin
  2. Release of insulin
  3. Activity of insulin
  4. Breakdown of insulin

Answer: 2

Q32. Element required for phloem transport is

  1. Copper
  2. Iron
  3. Boron
  4. Sodium

Answer: 3

Q33. The most abundant mineral of animal body is

  1. Calcium
  2. Potassium
  3. Sodium
  4. Phosphate

Answer: 1

Q34. Most abundant mineral of extracellular fluids is

  1. Calcium
  2. Potassium
  3. Sodium
  4. Phosphate

Answer: 3

Q35. Chitin is strengthened by

  1. Calcium phosphate
  2. Magnesium phosphate
  3. Calcium carbonate
  4. Magnesium carbonate

Answer: 3

Q36. Mineral forming 90% of the cations of blood plasma is

  1. Mg
  2. Ca
  3. K
  4. Na

Answer: 4

Q37. Mineral functioning as chemical messenger is

  1. Calcium
  2. Magnesium
  3. Manganese
  4. Molybdenum

Answer: 1

Q38: Iron is stored in the body as

  1. Haemoglobin
  2. Ferritin
  3. Ferredoxin
  4. Myoglobin

Answer: 2

Q39. Maximum content of iron is present in

  1. Ferritin
  2. Myoglobin
  3. Haemoglobin
  4. Cytochrome

Answer: 3

Q40. Buffers against pH changes are

  1. Monobasic phosphate
  2. Dibasic phosphate
  3. Carbonic acid
  4. All the above

Answer: 4

Q41. Fluoride ion

  1. Prevents tooth decay
  2. Nonessential
  3. Toxic even in small quantity
  4. Both B and C

Answer: 1

Q42. Mineral element present in cytochrome is

  1. Potassium
  2. Zinc
  3. Iron
  4. Manganese

Answer: 3

Q43. Dibasic phosphate (HPO42-) is a buffer against

  1. Toxic chemicals
  2. Strong acid
  3. Strong base
  4. Weak base and acids

Answer: 3

Q44. Monobasic phosphate (H2PO4) is a buffer against

  1. Weak acid
  2. Weak base
  3. Strong base
  4. Strong acid

Answer: 4

Q45. Iodine occurs in human body as

  1. Thyroxine
  2. Inorganic iodide
  3. Protein bound iodine
  4. All the above

Answer: 4

Q46. Magnesium is required for enzymes connected with

  1. Oligosaccharide formation
  2. ATP utilizing reactions
  3. Glycoprotein formation
  4. All the above

Answer: 2

Q47. Maximum amount of Manganese is found in

  1. Ribosomes
  2. Lysosomes
  3. Mitochondria
  4. Nucleus

Answer: 3

Q48. Ca2+ and Mg2+

  1. Reduce excitability of nerves and muscles
  2. Increase excitability of nerves and muscles
  3. Conduct nerve impulses
  4. Both B and C

Answer: 1

Q49. Silica and Calcium occur in

  1. Protistan shells
  2. Sponge spicules
  3. Humn bones
  4. Both A and B

Answer: 4

Q50. The minimum carbon number in a carbohydrate is

  1. 6
  2. 4
  3. 3
  4. 1

Answer: 3

Q51. The ratio between hydrogen and oxygen in a carbohydrate is

  1. 5:1
  2. 4:3
  3. 3:1
  4. 2:1

Answer: 4

Q52. CnH2nOn is a formula of

  1. Fatty acid
  2. Fat
  3. Glycerol
  4. Carbohydrate

Answer: 4

Q53. Deoxyribose is

  1. C5H10O5
  2. C5H10O4
  3. C6H12O6
  4. C6H12O5

Answer: 2

Q54. Simplest form of carbohydrate is

  1. Carbon
  2. Starch
  3. Monosaccharide
  4. Cane sugar

Answer: 3

Q55. A monosaccharide is

  1. Lactose
  2. Sucrose
  3. Ribose
  4. Maltose

Answer: 3

Q56. Monosaccharide have carbon

  1. 20
  2. 10-15
  3. 2-10
  4. 3-7

Answer: 4

Q57. The most common carbohydrate monomer is

  1. Maltose
  2. Lactose
  3. Glucose
  4. Galactose

Answer: 3

Q58. The sweetest chemical is

  1. Fructose
  2. Saccharin
  3. Monellin
  4. Thaumatin

Answer: 4

Q59. A non reducing sugar is

  1. Glucose
  2. Sucrose
  3. Fructose
  4. Maltose

Answer: 2

Q60. The sugar present in milk is

  1. Casein
  2. Maltose
  3. Lactose
  4. Heparin

Answer: 3