Mineral Nutrition Questions and Answers

Mineral Nutrition MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Major part of dry weight of a plant is derived from elements obtained from

  1. Soil
  2. Air
  3. Water
  4. Decomposing organic matter

Answer: 2

Q2.major function of phosphorus is in the formation of

  1. Cell membranes
  2. Cell wall
  3. Enzymes
  4. Carbohydrates

Answer: 1

Q3. Minerals are absorbed by the plants, through

  1. Pressure flow
  2. Diffusion
  3. Active transport
  4. Osmosis

Answer: 3

Q4. Magnesium is required for

  1. DNA replication
  2. RNA synthesis
  3. Stomatal movements
  4. Synthesis of chlorophyll

Answer: 4

Q5. Potassium is employed in

  1. Chlorophyll synthesis
  2. Protein synthesis
  3. Cementing synthesis
  4. Opening and closing stomata

Answer: 4

Q6. Calcium is a component of

  1. Middle lamella
  2. Primary walls
  3. Secondary walls
  4. Chlorophyll

Answer: 1

Q7. Both nitrogen and sulphur and required by plants for

  1. Chlorophyll synthesis
  2. Enzymes
  3. Cell wall
  4. Stomatal movements

Answer: 2

Q8. Chlorosis results from deficiency of

  1. Chlorine
  2. Sodium
  3. Calcium
  4. Magnesium

Answer: 4

Q9. Micronutrients mainly function as

  1. Osmotic constituents of cell sap
  2. Components of important biochemicals
  3. Cofactors of enzymes
  4. Constituents of chlorophyll

Answer: 3

Q10. Critical elements are

  1. Na, K and Ca
  2. N, P and Mg
  3. N, P and K
  4. Mn, B and Mo

Answer: 3

Q11. Macronutrients are elements that

  1. Play major role in plant nutrition
  2. Are required in large quantities in plants
  3. From large molecules in plants
  4. None of the above

Answer: 2

Q12. Micronutrients/trace elements are those that

  1. Can be removed from the plant without any effect on it
  2. Play a minor role in plant nutrition
  3. Form very small molecules in plants
  4. Are present/required in small quantities in plants

Answer: 4

Q13. In plant mineral nutrition, elements are called macro or micro-elements depending upon their

  1. Relative presence in plant ash
  2. Relative importance in plant growth
  3. Relative amount required in plants
  4. Relative availability in soil

Answer: 3

Q14. Minerals are absorbed in the form of

  1. Molecules
  2. Ions
  3. Compounds
  4. Mixtures

Answer: 2

Q15. Tracer elements are those that are

  1. Required in small amount by the plant
  2. Radioactive and can be used to investigate a process in the plant
  3. First to be traced in the plant
  4. Present in traces in the soil solution

Answer: 2

Q16. The absorption of minerals due to difference in the electropotential gradient without use of energy is

  1. Active absorption
  2. Passive absorption
  3. Osmotic absorption
  4. None of the above

Answer: 2

Q17. Passive absorption of minerals salts is not dependent on

  1. Diffusion
  2. Osmosis
  3. Donnan equilibrium
  4. Ionic exchange

Answer: 2

Q18. Active absorption of minerals salts makes use of

  1. Ionic exchange
  2. Carriers
  3. Phosphorylation of elements
  4. None of the above

Answer: 2

Q19. Which of the following does not operate in the carrier concept of active absorption of minerals

  1. Electron transport
  2. Contractile protein
  3. Protein lecithin
  4. Ascending water stream

Answer: 4

Q20. Absorbed minerals are transported to other parts of the plants by

  1. Diffusion
  2. Imbibitions
  3. Ion exchange
  4. Water stream

Answer: 4

Q21. A primary deficiency is caused by insufficient by absorption of

  1. Magnesium
  2. Manganese
  3. Calcium
  4. Potassium

Answer: 4

Q22. Downward passage of mineral, from upper soil layers to lower soil strata is called

  1. Percolation
  2. Leaching
  3. Weathering
  4. Runaway

Answer: 2

Q23. A number of minerals like Ca, Mg and K are held over the surface of clay particles because the latter are

  1. Negatively charged
  2. Positively charged
  3. Neutral
  4. Having both positive and negative residual valencies

Answer: 1

Q24. Soil nitrate is more likely to leach than ammonium due to its

  1. Small size
  2. Negative charged
  3. Being useless
  4. Abundance

Answer: 2

Q25. The largest reservoir of nitrogen is

  1. Rocks
  2. Sea
  3. Air
  4. Soil

Answer: 3

Q26. The enzymes required for nitrogen fixation is

  1. Nitrogen deaminase
  2. Nitrodioxidase
  3. Amino acid decarboxylase
  4. Nitrogenase

Answer: 4

Q27. Hydroponics is growing plants in

  1. Laboratory
  2. Phytotron
  3. Liquid culture medium
  4. Solid culture medium

Answer: 3

Q28. Aeroponics is growing plants in

  1. Air
  2. Satellites
  3. Other planets and space
  4. Stands with liquid spray of their roots

Answer: 4

Q29. Nodule formation of legume roots is reduced during deficiency of

  1. Sulphur
  2. Boron
  3. Nitrogen
  4. Both A and B

Answer: 4

Q30. Little leaf/leaf rosetting is deficiency symptom of

  1. Zn
  2. Mn
  3. Fe
  4. B

Answer: 1

Q31. Internal cork of Apple/browning of Cauliflower is deficiency symptom of

  1. Mo
  2. B
  3. Cu
  4. Zn

Answer: 2

Q32. Whiptail of crucifers is due to deficiency of

  1. Mo
  2. Cu
  3. Zn
  4. P

Answer: 1

Q33. Common free ion in the cell is

  1. Iron
  2. Potassium
  3. Sulphate
  4. Phosphate

Answer: 2

Q34. Which of the following are the most abundant elements in the living cells

  1. C, H, S and P
  2. C, O, N and P
  3. C, H, O and N
  4. C, H, Mg and Ca

Answer: 3

Q35. A fertilizer has a formula of three figures 15-9-9. They stand for percentage of

  1. N, Ca and Mg
  2. Mg, P and K
  3. Ca, N and Fe
  4. N, P and K

Answer: 4

Q36. The raw material most used by the plants is

  1. O2
  2. CO2
  3. N2
  4. K

Answer: 2

Q37. Mineral salts which are absorbed by the roots from the soil are in the form of

  1. Very dilute solution
  2. Dilute solution
  3. Concentrated solution
  4. Very concentrated solution

Answer: 1

Q38. Minerals absorbed by roots move to the leaf through

  1. Xylem
  2. Phloem
  3. Sieve tubes
  4. None of the above

Answer: 1

Q39. Plants absorb mineral salts from the soil solution through

  1. Semipermeable membrane into the cytoplasm
  2. Perforation at the apex of root-hairs only
  3. The cell wall which is semipermeable
  4. None of the above

Answer: 1

Q40. Which of the following is macronutrient

  1. Ca
  2. Mo
  3. Mn
  4. Zn

Answer: 1

Q41. Which of the following is a micronutrient

  1. Mg
  2. Zn
  3. Ca
  4. P

Answer: 2

Q42. Which of following is not an essential micronutrient

  1. Boron
  2. Nickel
  3. Manganese
  4. Molybdenum

Answer: 2

Q43. Which of the following elements is not required by plant for their healthy normal growth

  1. Calcium
  2. Magnesium
  3. Lead
  4. Iron

Answer: 3

Q44. Which one of the following essential elements can land plants normally obtain directly from the air

  1. Hydrogen
  2. Carbon
  3. Nitrogen
  4. Phosphorus

Answer: 2

Q45. Which of the following elements is necessary for translocation of sugars in plants

  1. Iron
  2. Molybdenum
  3. Manganese
  4. Boron

Answer: 4

Q46. Which of the following is present in the core of chlorophyll molecule

  1. Fe
  2. Mg
  3. K
  4. Mn

Answer: 2

Q47. Which is not an essential element for plants

  1. Iron
  2. Potassium
  3. Zinc
  4. Sodium

Answer: 4

Q48. Which one is an inorganic nutrient

  1. Cellulose
  2. Vitamin
  3. Calcium
  4. Protein

Answer: 3

Q49. Chlorosis in plants occur due to

  1. High sunlight intensity
  2. Low sunlight intensity
  3. Absorption of yellow pigments from the soil
  4. Deficiency of Mg and Fe in the soil

Answer: 4

Q50. Most of the plants obtain nitrogen from the soil in the form of

  1. Free nitrogen gas
  2. Nitric acid
  3. Nitrites
  4. Nitrates

Answer: 4