Mammalian Organs Questions and Answers

Mammalian Organs MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Stratum spinosum and stratum basale are together called

  1. Stratum lucidum
  2. Stratum granulosum
  3. Stratum corneum
  4. Stratum Malpighii

Answer: 4

Q2. Corium (Dermis) is formed from

  1. Ectoderm
  2. Endoderm
  3. Mesoderm
  4. Ectoderm and Endoderm

Answer: 3

Q3. Which layer is very thick at the sole and palm

  1. Stratum germinativum
  2. Stratum lucidum
  3. Stratum corneum
  4. Stratum spinosum

Answer: 3

Q4. The cells of which layer contain droplets of eleidin

  1. Stratum lucidum
  2. Stratum granulosum
  3. Stratum corneum
  4. Stratum spinosum

Answer: 1

Q5. Pars papillaris and pars reticularis are the region of

  1. Epidermis
  2. Corium
  3. Hypodermis
  4. None of the above

Answer: 2

Q6. Colouration of the skin depends on

  1. The inherent yellowish colour of its tissue
  2. Amount of blood in its blood vessels
  3. Amount of melanin in its tissue
  4. All the above

Answer: 4

Q7. In humans, the sweet glands are absent over

  1. Lip margins
  2. Palms
  3. Nose
  4. Finger tips

Answer: 1

Q8. Arrector pili muscles are

  1. Voluntary
  2. Involuntary
  3. Voluntary as well as involuntary
  4. None of the above

Answer: 2

Q9. Serous membrane covering of lung is

  1. Pericardium
  2. Serosa
  3. Periosteum
  4. Pleura

Answer: 4

Q10. In Rabbit, sweat glands are present in

  1. Near the eyes
  2. The digits
  3. The lips
  4. None of the above

Answer: 3

Q11. Which part of the man acts as thermostat

  1. Hypothalamus
  2. Skin
  3. Medulla oblongata
  4. All the above

Answer: 1

Q12. The greatly dilated part of the alimentary canal in man is

  1. Buccal cavity
  2. Large intestine
  3. Stomach
  4. Caecum

Answer: 3

Q13. Adventitia is outermost coat of

  1. Stomach
  2. Intestine
  3. Rectum
  4. Artery

Answer: 4

Q14. The innermost layer of stomach is called

  1. Serosa
  2. Muscularis mucosa
  3. Lamina propria
  4. Mucosa

Answer: 4

Q15. Lamina propria is a layer of

  1. Reticular connective tissue
  2. Adipose connective tissue
  3. Fibrous connective tissue
  4. Fluid connective tissue

Answer: 1

Q16. Auerbach’s plexus is present in between

  1. Longitudinal and oblique muscles of stomach
  2. Oblique muscles and submucosa
  3. Circular and longitudinal muscles of stomach
  4. Submucosa and mucosa

Answer: 3

Q17. Gastric rugae are present in

  1. Empty stomach
  2. Empty duodenum
  3. Empty ileum
  4. None of the above

Answer: 1

Q18. Muscular coat is well developed in

  1. Duodenum
  2. Ileum
  3. Large intestine
  4. Stomach

Answer: 4

Q19. Brunner’s glands are present in submucosa of

  1. Stomach
  2. Caecum
  3. Intestine
  4. Oesophagus

Answer: 3

Q20. Lamina propria has nodules of lymphoid tissue which are aggregated to from Peyer’s patches in

  1. Submucosa of stomach
  2. Submucosa of intestine
  3. Submucosa of duodenum
  4. None of the above

Answer: 2

Q21. HCI secreting cells of the gastric glands are called

  1. Zymogen cells
  2. Goblet cell
  3. Enterochromaffin cells
  4. Oxyntic cells

Answer: 4

Q22. Crypts of lieberkuhn are present in

  1. Stomach
  2. Intestine
  3. Pancreas
  4. Liver

Answer: 2

Q23. Meissner’s plexus of stomach is present in between

  1. Oblique muscles and submucosa
  2. Oblique muscles and circular muscles
  3. Circular muscles and longitudinal muscles
  4. Longitudinal muscles and serosa

Answer: 1

Q24. In the stomach, gastric glands are present in

  1. Cardiac part
  2. Fundic part
  3. Pyloric part
  4. All the above

Answer: 4

Q25. Gastrin hormone is secreted by

  1. Goblet cells of gastric glands
  2. Zymogen cells of gastric glands
  3. Enterochromaffin cells of gastric glands
  4. Oxyntic cells of gastric glands

Answer: 3

Q26. Villi are seen in the T.S. of

  1. Stomach
  2. Liver
  3. Pancreas
  4. Intestine

Answer: 4

Q27. The main function of lacteal is

  1. Absorption of amino acids
  2. Absorption of fructose and vitamins
  3. Absorption of fatty acids and glycerol
  4. None of the above

Answer: 3

Q28. Mucosa of duodenum has

  1. Absorptive cells
  2. Goblet cells
  3. Argentaffin cells
  4. All the above

Answer: 4

Q29. Which nerve fibres supply the stomach and intestine

  1. Sympathetic nerve fibres
  2. Parasympathetic nerve fibres
  3. Parasympathetic and sympathetic nerve fibres
  4. None of the above

Answer: 3

Q30. Glisson’s capsule, the thin sheet of connective tissue covers the

  1. Liver
  2. Stomach
  3. Pancreas
  4. Kidney

Answer: 1

Q31. Human liver has

  1. 1000 lobules
  2. 10000 lobules
  3. About one million lobules
  4. No lobules

Answer: 3

Q32. Hepatic cell is

  1. Columnar
  2. Roughly polyhedral
  3. Cuboidal
  4. Squamous

Answer: 2

Q33. In which of the liver, cells of kupffer are present

  1. Intralobular vein
  2. Interlobular veins
  3. Bile ductile
  4. Liver sinusoids

Answer: 4

Q34. Which part of the liver ingests pathogens

  1. Hepatic cells
  2. Liver lobules
  3. Monocytes
  4. Kupffer cells

Answer: 4

Q35. The main function of gall bladder is to

  1. Store bile
  2. Store bile and concentrate it by absorbing water and inorganic salts
  3. Concentrate bile only
  4. None of the above

Answer: 2

Q36. Which of the following glands is both exocrine and endocrine

  1. Liver
  2. Spleen
  3. Adrenal
  4. Pancreas

Answer: 4

Q37. Secretin stimulates

  1. Liver
  2. Gastric gland
  3. Pancreas
  4. Intestinal gland

Answer: 3

Q38. The endocrine part of the pancreas is known as

  1. Crypts of lieberkuhn
  2. Islets of langerhans
  3. Peyer’s patches
  4. Acini

Answer: 2

Q39. Horns of Rhinoceros are made up of

  1. Keratin
  2. Chitin
  3. Bone
  4. Cartilage

Answer: 1

Q40. Islets of Langerhans produce hormone insulin. Cells responsible for the secretion of insulin are

  1. α cells
  2. β cells
  3. ϒ cells
  4. δ cells

Answer: 2

Q41. β cells in the islet of Langerhans of man comprise

  1. 60% to 90%
  2. 40% to 90%
  3. Less than to 40%
  4. None of the above

Answer: 1

Q42. Pancreatic juice is secreted by

  1. Acini
  2. α cells
  3. β cells
  4. Kupffer cells

Answer: 1

Q43. Glucagon hormone is secreted by

  1. β cells of islets of Langerhans
  2. α cells of islets of Langerhans
  3. ϒ cells of islets of Langerhans
  4. δ cells of islets of Langerhans

Answer: 2

Q44. The exchange of respiratory gases with the blood occurs at

  1. Secondary bronchi
  2. Alveolar duct
  3. Alveolar wall
  4. Nasal chambers

Answer: 3

Q45. The main difference between artery and vein is

  1. In artery, muscular coat is thick
  2. In artery, valves are absent
  3. In artery, blood flow is jerky
  4. All the above

Answer: 4

Q46. Capillary is defined as

  1. That connects the artery and vein
  2. That connects the artery with lymphatic vessel
  3. That connects arteriole with venule
  4. That connects venule with lymph vessel

Answer: 3

Q47. The depression at the mesial surface of the kidney is called

  1. Hilus
  2. Pelvis
  3. Pyramid
  4. Calyx

Answer: 1

Q48. Medulla of the kidney is composed of

  1. Less than 8 pyramids
  2. Only one pyramid
  3. 8 to 18 pyramid
  4. More than 20 pyramids

Answer: 3

Q49. Urea formation occurs in

  1. Kidney
  2. Liver
  3. Skin
  4. Nephron

Answer: 2

Q50. Bowman’s capsules is formed of

  1. Cuboidal epithelium
  2. Ciliated epithelium
  3. Squamous epithelium
  4. Columnar epithelium

Answer: 3

Q51. Proximal convoluted tubule is formed by

  1. Short cuboidal cells with brush border
  2. Short cuboidal cells
  3. Columnar epithelial cells
  4. None of the above

Answer: 1

Q52. Sebaceous glands develop from

  1. Epidermis of skin
  2. Dermis of skin
  3. Stomach
  4. Intestine

Answer: 1

Q53. Number of uriniferous tubules in the two mammalian kidney are

  1. Nearly 2 millions
  2. More than 3 millions
  3. Less than 1 million
  4. More than 1 million

Answer: 1

Q54. Spaces surrounding the trabeculae of spleen are composed of

  1. White pulp
  2. Red pulp
  3. White pulp and Red pulp
  4. None of the above

Answer: 3

Q55. Red pulp of spleen is red in colour. It is due to

  1. Presence of R.B.Cs.
  2. Net work of blood capillaries
  3. Presence of hemoglobin
  4. All the above

Answer: 1