Leaf Questions and Answers

Leaf MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Part of the leaf modified into tendril in Clematis is

  1. Petiole
  2. Rachis
  3. Petiolules
  4. All the above

Answer: 4

Q2. Petiole is modified into tendril in

  1. Gloriosa
  2. Passiflora
  3. Nepenthes
  4. Luffa

Answer: 3

Q3. In Opuntia, the leaves of areoles are modified into

  1. Spines
  2. Glochidia
  3. Scales
  4. Tendrils

Answer: 1

Q4. Which one of the following has the largest floating leaves

  1. Banana
  2. Victoria
  3. Nelumbo
  4. Date Palm

Answer: 2

Q5. Ptyxis is

  1. Arrangement of leaves on the stem
  2. Arrangement of leaves in the bud
  3. Folding of lamina in bud
  4. Both B and C

Answer: 3

Q6. Arrangement of leaves on the stem branches is called

  1. Ptyxis
  2. Vernation
  3. Prefoliation
  4. Phyllotaxy

Answer: 4

Q7. Opposite phyllotaxy is present in

  1. Banana
  2. Calotropis
  3. Grass
  4. China Rose

Answer: 2

Q8. A swollen leaf base is called

  1. Pulvinus
  2. Amplexicaul
  3. Winged
  4. Sheathing leaf base

Answer: 1

Q9. Petiole modified for photosynthesis is

  1. Cladode
  2. Phylloclade
  3. Phyllode
  4. Tuber

Answer: 3

Q10. In Banyan, bud scales are

  1. Young leaves
  2. Modified leaves
  3. Trichomes
  4. Stipules

Answer: 4

Q11. Main function of leaf is

  1. Transpiration
  2. Exchange of gases
  3. Photosynthesis
  4. Cooling

Answer: 3

Q12. Leaf margin is spiny in

  1. Poplar
  2. Argemone
  3. Agave
  4. Bryophyllum

Answer: 2

Q13. Occurrence of more than one type of leaves is

  1. Decussate phyllotaxy
  2. Heterophylly
  3. Aestivation
  4. Anisophylly

Answer: 2

Q14. Vernation is

  1. Arrangement is veins on the lamina
  2. Arrangement of leaves on the stem
  3. Folding of leaves in bud
  4. Arrangement of leaves in bud

Answer: 4

Q15. Compound leaves occur in

  1. Mustard
  2. Syzygium
  3. Wheat
  4. Sweet Pea

Answer: 4

Q16. In Pisum sativum, tendrils are

  1. Modified leaves
  2. Modified upper leaflets
  3. Modified lower leaflets
  4. Modified stipules

Answer: 2

Q17. In Smilax, tendrils are modified

  1. Leaves
  2. Upper Leaflets
  3. Lower Leaflets
  4. Stipules

Answe: 4

Q18. Stipules are modified into spines in

  1. Shoe Flower
  2. Cotton
  3. Zizyphus
  4. Dalbergia

Answer: 3

Q19. A plant showing reticulate venation is

  1. Ficus
  2. Canna
  3. Musa
  4. Zea

Answer: 1

Q20. Parallel venation is found in

  1. Mentha
  2. Banana
  3. Dalbergia
  4. Syzygium

Answer: 2

Q21. Stipules found in Rose are

  1. Free lateral
  2. Adnate
  3. Ochreate
  4. Interpetiolar

Answer: 2

Q22. Whole leaf is modified into tendril in

  1. Lathyrus aphaca
  2. Lathyrus odoratus
  3. Pisum sativum
  4. Lens culinaris

Answer: 1

Q23. Stipules are modified into tendrils in

  1. Gloriosa superba
  2. Lathyrus odoratus
  3. Smilax
  4. Clematis

Answer: 3

Q24. A monocot showing reticulate venation is

  1. Zea
  2. Plum
  3. Bambusa
  4. Smilax

Answer: 4

Q25. In Musa, the venation is

  1. Unicostate reticulate
  2. Unicostate parallel
  3. Multicostate reticulate
  4. Multicostate parallel

Answer: 2

Q26. Which one of the following possesses winged petiole

  1. Citrus
  2. Bombax
  3. Acacia
  4. Asparagus

Answer: 1

Q27. A plant with unifoliate leaves is

  1. Balanites
  2. Citrus
  3. Aegle
  4. Paris

Answer: 2

Q28. The leaf of Mimosa pudica is

  1. Simple
  2. Bifoliate
  3. Bipinnate
  4. Trifoliate

Answer: 3

Q29. Multifoliate leaves are found in

  1. Aegle
  2. Paris
  3. Oleander
  4. Bombax

Answer: 4

Q30. Rachis is modified into a leafy structure called

  1. Phyllode
  2. Ochrea
  3. Phylloclade
  4. Phyllome

Answer: 1

Q31. Lamina is reduced in

  1. Xerophytes
  2. Mesophytes
  3. Hydrophytes
  4. Climbers

Answer: 1

Q32. Heterophylly of Limnophila is

  1. Environmental
  2. Developmental
  3. Habitual
  4. Adaptive

Answer: 4

Q33. Heterophylly found in Eucalytus is

  1. Habitual
  2. Developmental
  3. Adaptive
  4. Environmental

Answer: 2

Q34. Phyllotaxy is meant for

  1. Protection of leaves against sunlight
  2. Exposure of all the leaves equally to sunlight
  3. Minimising the number of leaves on a branch
  4. Maximising the number of leaves on a branch

Answer: 2

Q35. Leaf is imparipinnate in

  1. Rose
  2. Cassia
  3. Quisqualis
  4. Guava

Answer: 1

Q36. Phyllode is an adaptation to

  1. Aquatic environment
  2. Halophytic environment
  3. Mesophytic environment
  4. Xerophytic environment

Answer: 4

Q37. Ochreate stipules occur in

  1. Rose
  2. Polygonum
  3. Lathyrus aphaca
  4. Smilax

Answer: 2

Q38. In Nepenthes the pitcher is modified

  1. Leaf Apex
  2. Leaf base
  3. Lamina
  4. Leaf stalk

Answer: 3

Q39. Leaves borne on the main stem are called

  1. Radical
  2. Ramal
  3. Peltate
  4. Cauline

Answer: 4

Q40. In Calotropis the phyllotaxy is

  1. Alternate
  2. Verticellate
  3. Opposite and superposed
  4. Opposite and decussate

Answer: 4

Q41. Tendrils of Wild Pea represent modification of

  1. Axillary branches
  2. Leaves
  3. Leaflets
  4. Stipules

Answer: 2

Q42. Leaves are modified into hygroscopic appendages in

  1. Tamarix
  2. Tamarindus
  3. Albizzia
  4. Butea

Answer: 1

Q43. Plants without leaves during one season are

  1. Caducous
  2. Deciduous
  3. Evergreen
  4. Semigreen

Answer: 2

Q44. In spiral phyllotaxy, the number of leaves at each node is

  1. One
  2. Two
  3. Many
  4. Three

Answer: 1

Q45. Unicostate venation is called as

  1. Palmate
  2. Pinnate
  3. Reticulate
  4. Parallel

Answer: 2

Q46. Palmate compound leaf is the one in which the leaflets develop from

  1. Rachis
  2. Tip of petiole
  3. Branch of rachis
  4. Node

Answer: 2

Q47. A compound leaf with more than thrice pinnate nature is

  1. Multifoliate
  2. Decompound
  3. Quadrifoliate
  4. Tripinnate

Answer: 2

Q48. A unifoliate compound leaf can be differentiated from simple leaf in having

  1. Joint
  2. Stalk
  3. Unicostate reticulate venation
  4. Multicostate reticulate venation

Answer: 1

Q49. The leaves which fall down very soon after their formation are

  1. Deciduous
  2. Caducous
  3. Ramal
  4. Cauline

Answer: 2

Q50. Leaves developing from discoid reduced stem of Radish are

  1. Ramal
  2. Radical
  3. Cauline
  4. Deciduous

Answer: 2

Q51. Leaves arising from stem branches are

  1. Radical
  2. Cauline
  3. Ramal
  4. Peltate

Answer: 3

Q52. A leaf without petiole is

  1. Sessile
  2. Subsessile
  3. Subpetiolate
  4. Simple

Answer: 1

Q53. A sensitive thread-like structure which can coil around a support is

  1. Spring
  2. Tendril
  3. Rachis
  4. Twiner

Answeer: 2

Q54. A simple leaf is present in

  1. Peepal
  2. Mimosa
  3. Neem
  4. All the above

Answer: 1

Q55. Bipinnate leaves are characteristic of

  1. Cruciferae
  2. Solanaceae
  3. Papilionoideae
  4. Mimosoideae

Answer: 4

Q56. A dicotyledenous plant showing parallel venation is

  1. Dioscorea
  2. Smilax
  3. Calophyllum
  4. Hibiscus

Answer: 3

Q57. Parkinsonia shows one of the following modifications

  1. Phylloclade
  2. Cladode
  3. Phyllode
  4. Leaf pitcher

Answer: 3

Q58. Onion stores food in

  1. Underground stem
  2. Fleshy scales
  3. Root
  4. Shoot

Answer: 2

Q59. Phyllode is a modification of

  1. Petiole
  2. Stem
  3. Inflorescence
  4. Root

Answer: 1

Q60. Which one is not a modification of stem

  1. Pitcher of Nepenthes
  2. Corm of Colocasia
  3. Rhizome of Zinger
  4. Tuber of Potato

Answer: 1

Q61. A monocot can be distinguished from a dicot by

  1. Phyllotaxy
  2. Aestivation
  3. Venation
  4. Vernation

Answer: 3

Q62. A unipinnate compound leaf can be differentiated from a branched having simple leaves by

  1. Presence of terminal bud in compound leaf
  2. Absence of vanes in the leaflets
  3. Presence of buds in the axils of leaflets
  4. Presence of buds in the axils of leaves

Answer: 4

Q63. The leaf of Bryophyllum grows many tiny plants complete with roots in the margin. This is an example of

  1. Sexual reproduction
  2. Vegetative reproduction
  3. Fission
  4. Hermaphroditism

Answer: 2

Q64. Adnate stipules occur in

  1. China Rose
  2. Gardenia
  3. Rose
  4. Cotton

Answer: 3

Q65. A portion of leaf blade can regenerate the whole plant in

  1. Dioscorea
  2. Bryophyllum
  3. Pineapple
  4. Peepal

Answer: 2