Inflorescence Questions and Answers

Inflorescence MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Arrangement of flowers on the floral axis is

  1. Inflorescence
  2. Phyllotaxy
  3. Placentation
  4. Corymb

Answer: 1

Q2. Pedicellate bisexual flowers borne acropetally on an elongated peduncle form an inflorescence called

  1. Spike
  2. Corymb
  3. Raceme
  4. Catkin

Answer: 3

Q3. The inflorescence of Coriander is

  1. Umbel
  2. Corymb
  3. Typical raceme
  4. Umbel of umbels

Answer: 4

Q4. In a compound umbel, each umbellule is subtended by

  1. Involucre
  2. Involucel
  3. Bract
  4. Bracteole

Answer: 2

Q5. In Candytuft, the inflorescence is

  1. Typical raceme
  2. Corymb
  3. Corymbose raceme
  4. Umbel

Answer: 2

Q6. Pedicellate flowers arising from a single point from

  1. Umbel
  2. Cymose head
  3. Capitulum
  4. Verticillaster

Answer: 1

Q7. The whorl of bracts present below the inflorescence of Sunflower is

  1. Epicalyx
  2. Spathe
  3. Involucel
  4. Involucres

Answer: 4

Q8. Inflorescence consisting of sessile bisexual flowers arranged acropetally on an elongated axis is

  1. Spadix
  2. Catkin
  3. Raceme
  4. Spike

Answer: 4

Q9. An inflorescence appearing like a flower which is not racemose is

  1. Umbel
  2. Corymb
  3. Cyathium
  4. Capitulum

Answer: 3

Q10. In which of the following, the growing point ends in a flower

  1. Raceme
  2. Verticillaster
  3. Catkin
  4. Spike

Answer: 2

Q11. Verticillaster has

  1. A typical raceme
  2. Condensed dichasial cymes
  3. Condensed polychasial cymes
  4. A mixed spadix

Answer: 2

Q12. Both hypanthodium and cyathium possess

  1. Unisexual flowers
  2. Bisexual sessile flowers
  3. Bisexual pedicellate flowers
  4. Sterile peduncle

Answer: 1

Q13. Racemose inflorescence having branched peduncle is

  1. Panicle
  2. Corymb
  3. Cormbose-raceme
  4. Spikelet

Answer: 1

Q14. In a raceme the flower arrangement is

  1. Basipetal
  2. Centripetal
  3. Centrifugal
  4. Acropetal

Answer: 4

Q15. The arrangement of flowers in Sunflower (Helianthus annuus) is

  1. Acropetal
  2. Basipetal
  3. Centripetal
  4. Centrifugal

Answer: 3

Q16. Inflorescence consisting of unisexual sessile flowers is

  1. Spike
  2. Spikelet
  3. Catkin
  4. Umbel

Answer: 3

Q17. Glumes occur in

  1. Spike
  2. Spikelet
  3. Strobile
  4. Spadix

Answer: 2

Q18. Multiparous cyme occurs in

  1. Jasminum
  2. Heliotropium
  3. Solanum nigrum
  4. Calotropis

Answer: 4

Q19. A scorpioid cyme having all the flowers in the same plane is

  1. Rhipidium
  2. Cincinnus
  3. Dreponium
  4. Bostryx

Answer: 1

Q20. In Anthocephalus the inflorescence is

  1. Raceme
  2. Cymose head
  3. Racemose head
  4. Corymb

Answer: 2

Q21. Name the inflorescence in which flowers reach the same level through they arise from different points

  1. Umbel
  2. Catkin
  3. Corymb
  4. Capitulum

Answer: 3

Q22. Which one of the following has compound umbel

  1. Coriandrum
  2. Androsace
  3. Centella
  4. Morus

Answer: 1

Q23. A branching system of the plant bearing flower is

  1. Deliquescence
  2. Inflorescence
  3. Placentation
  4. Cauliflory

Answer: 2

Q24. Name the inflorescence in which the peduncle is extremely short and bears flowers and equal pedicel length

  1. Corymb
  2. Capitates
  3. Catkin
  4. Umbel

Answer: 4

Q25. Spike occurs in

  1. Banana
  2. Mulberry
  3. Wheat
  4. Bottle Brush

Answer: 4

Q26. Inflorescence typical of family Gramineae/Poaceae is

  1. Capitulum
  2. Spikelet
  3. Corymbose-raceme
  4. Umbel

Answer: 2

Q27. In family compositae, the type of inflorescence is

  1. Capitulum
  2. Verticillaster
  3. Cyathium
  4. Hypanthodium

Answer: 1

Q28. Cyathium is characterised by

  1. A central female flower
  2. Several peripheral male flowers
  3. An involucres of fused bracts
  4. All the above

Answer: 4

Q29. Which inflorescence has biparous cyme ending in uniparous cymes

  1. Cyathium
  2. Verticillaster
  3. Hypanthodium
  4. Strobile

Answer: 2

Q30. Inflorescence is meant for

  1. Bearing of flowers
  2. Protection of delicate floral parts
  3. Ensuring cross pollination
  4. Proper dispersal of seeds

Answer: 3

Q31. Involucres forms a cup around the inflorescence of

  1. Euphorbia
  2. Compositae
  3. Fig
  4. Cobra plant

Answer: 1

Q32. Dichasial cyme occurs in

  1. Begonia
  2. Dianthus
  3. Calotropics
  4. Dorstenia

Answer: 2

Q33. A plant bearing solitary flowers is

  1. Brassica campestris
  2. Helianthus annuus
  3. Hibiscus rosa-sinsensis
  4. Salvia officinalis

Answer: 3

Q34. A plant having hypanthodium inflorescence is

  1. Yucca
  2. Pyrus
  3. Salvia
  4. Ficus

Answer: 4

Q35. In Mulberry, the inflorescence is

  1. Spadix
  2. Catkin
  3. Spike
  4. Capitulum

Answer: 2

Q36. The inflorescence of Mimosa is

  1. Globose head
  2. Racemose head
  3. Corymb
  4. Umbel

Answer: 1

Q37. The type of inflorescence in Hamelia is

  1. Capitulum
  2. Scorpioid cyme
  3. Dichasial cyme
  4. Polychasial cyme

Answer: 4

Q38. A flask-shaped fleshy receptacle enclosing both the types of flowers is present in

  1. Cyathium
  2. Hypanthodium
  3. Coenanthium
  4. Spadix

Answer: 2

Q39. In Banana, the inflorescence is

  1. Thyrsus
  2. Spadix
  3. Mixed Spadix
  4. Cyme of capitula

Answer: 3

Q40. The female inflorescence of Maize is

  1. Spadix
  2. Spike
  3. Catkin
  4. Corymb

Answer: 1

Q41. Development of flowers on old stems is an example of

  1. Coenanthium
  2. Cauliflory
  3. Solitary flowers
  4. Hypanthodium

Answer: 2

Q42. In a corymb, all the flowers

  1. Arise from the same spot
  2. Are covered by a sheath
  3. Are brought to the same level
  4. Are sessile

Answer: 3

Q43. Which ones are related

  1. Dichasium and hypanthodium
  2. Verticillaster and spike
  3. Hypanthodium and catkin
  4. Umbel and corymb

Answer: 4

Q44. An inflorescence having sessile flowers, a flattened receptacle and an involucres of bracts is

  1. Capitulum
  2. Hypanthodium
  3. Umbel
  4. Spikelet

Answer: 1

Q45. Inflorescence with unbranched axis is called

  1. Compound racemose
  2. Compound corymb
  3. Simple racemose
  4. Verticillaster

Answer: 3

Q46. Corymb has

  1. Long peduncle
  2. Shorter peduncle
  3. No peduncle
  4. Flattened peduncle

Answer: 2

Q47. Spike has

  1. Pedicellate flowers
  2. Complete flowers
  3. Sessile flowers
  4. Unisexual flowers

Answer: 3

Q48. The inflorescence of Brassica campestris is

  1. Raceme
  2. Corymb
  3. Corymbose raceme
  4. Spadix

Answer: 3

Q49. Simple umbel has flower arrangement called

  1. Acropetal
  2. Centripetal
  3. Irregular
  4. Basipetal

Answer: 2

Q50. Capitulum with two types of florets is called

  1. Homogamous
  2. Isogamous
  3. Heterogamous
  4. Anisogamous

Answer: 3

Q51. In helocoid cyme, the lateral flowers arise

  1. On the same side
  2. On alternate sides
  3. In all the directions
  4. From a common point

Answer: 1

Q52. Rhipidium inflorescence is found in

  1. Petunia
  2. Drosera
  3. Solanum nigrum
  4. Jasminum

Answer: 3

Q53. Capitulum has one or more whorls of bracts called

  1. Involucel
  2. Involucres
  3. Epicalyx
  4. Cyathium

Answer: 2

Q54. Flower arrangement in biparous cyme is

  1. Centripetal
  2. Basipetal
  3. Acropetal
  4. Irregular

Answer: 2

Q55. In a cymose inflorescence, the peduncle ends in

  1. A single flower
  2. Two flowers
  3. Many flowers
  4. An appendage

Answer: 1

Q56. Inflorescence of wheat is

  1. Spike of spikelets
  2. Panicle of spikelets
  3. Spike
  4. Raceme of spikes

Answer: 1

Q57. Cauliflory is

  1. Production of new plants from cauline buds
  2. Formation of flowers from old stem
  3. Development of flowers on young branches
  4. Clustering of flowers

Answer: 2

Q58. In banana (musaceae) the inflorescence is

  1. Capitulum
  2. Spike
  3. Thyrsus
  4. Spadix

Answer: 4

Q59. Cyathium inflorescence is found in

  1. Croton
  2. Ficus
  3. Euphorbia
  4. Ricinus

Answer: 3

Q60. Cyathium inflorescence is found in the family

  1. Solanaceae
  2. Compositae/Asteraceae
  3. Solanaceae
  4. Euphorbiaceae

Answer: 4

Q61. Hypanthodium inflorescence is characteristic of

  1. Ficus
  2. Mulberry
  3. Pineapple
  4. Poinsettia

Answer: 1

Q62. An inflorescence with branched axis is

  1. Umbel
  2. Panicle
  3. Head
  4. Corymb

Answer: 2

Q63. Cyathium is a type of

  1. Flower
  2. Fruit
  3. Inflorescence
  4. Phyllotaxy

Answer: 3

Q64. Verticillaster inflorescence occurs in

  1. Solanaceae
  2. Cruciferae
  3. Fabaceae
  4. Labiatae

Answer: 4

Q65. In cyathium, the ratio between female to male flowers is

  1. One : One
  2. One : Many
  3. Many : One
  4. Many : Many

Answer: 2