Human Evolution Questions and Answers

Human Evolution MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Homo erectus differed from cro-magnon man in

  1. Small jow
  2. Drawing paintings
  3. Large jaw
  4. Making tools

Answer:3

Q2. The earliest and most primitive anthropoid Ape during oligocene is called

  1. Parapithecus
  2. Propliopithecus
  3. Proconsul
  4. Limnopithecus

Answer:1

Q3. The carnial capacity of Java ape  man was about

  1. 560 cc
  2. 1000cc
  3. 1300 cc
  4. 900 cc

Answer:4

Q4. First Fossil of African Ape Man was discovered by

  1. E, Dubious
  2. Arthur Keith
  3. Dr Leakey
  4. Raymond Dart

Answer:4

Q5. Which of the following Fossil men had religious feelings of workship and used burial customs?

  1. Peking man
  2. African Ape Man
  3. Java man
  4. Neanderthal man

Answer:4

Q6. Homo erectus is the zoological name of

  1. Java Ape Man
  2. Peking man
  3. Neanderthal man
  4. Both 1 and 2

Answer:4

Q7. The drama of human evolution was dramatized in

  1. Asia and Java
  2. China and Asia
  3. Africa and Java
  4. Asia and Africa

Answer:4

Q8. Neanderthal man differs from modern man in

  1. Receding jaws
  2. Protruding Jaws
  3. Could make good tools
  4. Could make good pictures

Answer:2

Q9. Java man is

  1. Pithecanthropus erectus
  2. Pithecanthropus pekinesis
  3. Homo rhodesiensis
  4. Homo hilderbergensis

Answer:1

Q10. Which of the following is true for Homo Sapiens

  1. Protruded mouth
  2. Cranial capacity of 1450 cc
  3. Omnivorous
  4. Developed chin

Answer:4

Q11. The skull of pithecanthropus was found in

  1. Africa
  2. Java
  3. America
  4. All

Answer:2

Q12. Which of the Fossil men had cranial capacity near to modern man?

  1. Australopithecus
  2. Neanderthal
  3. Homo erectus
  4. Sinanthropus

Answer:2

Q13. Geological evidence for most primitive man like animals is found in

  1. Central Africa
  2. China
  3. India
  4. Australia

Answer:1

Q14. The major advantage of bipedal locomotion is that it

  1. Releases fore Limbs for other purposes
  2. Increases speed
  3. Reduces body weight
  4. Provides better support to the body

Answer:1

Q15. Fire was first used for protection and cooking by

  1. Java man
  2. Neanderthal man
  3. Packing man
  4. Cro magnon man

Answer:1

Q16. The theory of evolution indicates that

  1. Man evolved from monkeys
  2. Monkeys evolved from men
  3. Man evolved from dinosaurus
  4. Man and Apes had a common ancestor

Answer:4

Q17. Human ancestors first to till it hurts and wear animal hides were

  1. Peking man
  2. Java man
  3. Cro magnon man
  4. Neanderthal man

Answer:4

Q18. Human ancestors full left cave paintings were

  1. Neanderthal man
  2. Cro magnon man
  3. Java man

4.Peking man

Answer:2

Q19. Apes are characterized by

  1. Large cranial cavity
  2. Prehensile tail
  3. Absence of tail
  4. Erect posture

Answer:3

Q20. The epoc of human civilization is

  1. Pliocene
  2. Holocene
  3. Pleistocene
  4. Paleocene

Answer:2

Q21. Which of the following Fossil men was expert in making tools weapons and paintings?

  1. Java Ape Man
  2. Peking man
  3. Neanderthal man
  4. Cro magnon man

Answer:4

Q22. The recent and sisters of modern man were

  1. Java Ape Man and peking man
  2. Peking man and Rhodesian man
  3. Rhodesian man and cro magnon man
  4. Cro magnon and neanderthal man

Answer:4

Q23. Homo belongs to class

  1. Mammalia
  2. Primata
  3. Prosimii
  4. Anthropoidea

Answer:1

Q24. Prosimii includes

  1. Lemur
  2. Tarsier
  3. New World monkey
  4. Both 1 and 2

Answer:4

Q25. The surviving members of family homonidae are

  1. Homo habilis
  2. Homo erectus
  3. Homosapiens
  4. All the above

Answer:3

Q26. Nutritionally australopithecus was

  1. Omnivorous
  2. Carnivorous
  3. Herbivorous
  4. Frugivorous

Answer:1

Q27. Remains of neanderthal man were found in neander valley of

  1. Germany
  2. France
  3. England
  4. Egypt

Answer:1

Q28. Fossil  Lucy belongs to

  1. Ramapithecus
  2. Australopithecus
  3. Dryopithecus
  4. Aegyptopithecus

Answer:2

Q29. Dryopithecus had an app like character

  1. Knuckle walker
  2. U shaped dental arch
  3. Slightly projecting snout
  4. All the above

Answer 4

Q30. Which is not human character?

  1. Prominent brow ridges
  2. Cre- centric dental arch
  3. Upright Incisor
  4. Both 1 and 2

Answer:1

Q31. Character absent in apes is

  1. Thick body hair
  2. Prognathous face
  3. Longer Hind Limbs
  4. Small cranium

Answer:3

Q32. In apes forearm magnum is

  1. Drosal
  2. Lateral
  3. Central
  4. Posterior

Answer:4

Q33. In man foramen magnum is

  1. Dorsal
  2. Lateral
  3. Ventral
  4. Anterior

Answer:3

Q35. Common ancestor of Apes and man is

  1. Parapithecus
  2. Cro magnon
  3. Dryopithecus
  4. Australopithecus

Answer:4

Q36. Fossil of neanderthal manand was first discovered in

  1. 1856
  2. 1868
  3. 1924
  4. 1994

Answer:1

Q37. Fossil of neanderthal man was discovered by

  1. Lartlet
  2. Fuhlrott
  3. Mc Gregor
  4. Pai

Answer:2

Q38. Fossils of crossing magnon man were discovered in

  1. 1924
  2. 1891
  3. 1868
  4. 1856

Answer:3

Q39. Proconsul is other name of

  1. Dryopithecus
  2. Parapithecus
  3. Aegyptopithecus
  4. Ramapithecus

Answer:1

Q40. Which one is the closest to modern man?

  1. Peking man
  2. Cro magnon man
  3. Java Ape Man
  4. African man

Answer:2

Q41. Fossil man having cranial capacity similar to that of modern man was

  1. Australopithecus
  2. Java Ape Man
  3. Neanderthal man
  4. Peking man

Answer:3

Q42. Cranial capacity was highest in

  1. Cro magnon man
  2. Neanderthal man
  3. Java man
  4. Peking man

Answer:1

Q43. The least cranial capacity was that of

1.Cromagnonman

2.Neanderthalman

3.Javaman

4.Pekingman

Answer:3

Q44. Peking man belongs to

  1. Plaeocene
  2. Pliocene
  3. Eocene
  4. Pleistocene

Answer:4

Q45. Evolution of man is believed to have taken place in

  1. Central America
  2. Australia
  3. Asia
  4. Africa

Answer:4

Q46. Peking man was known as

  1. Australopithecus
  2. Pithecanthropus
  3. Homosapiens
  4. Sinanthropus

Answer:4

Q47. Which one of the following is closest relative of man?

  1. Chimpanzee
  2. Orangutan
  3. Gorilla
  4. Gibbon

Answer:1

Q48. Cro magnon man was

  1. Sanguivorous
  2. Frugivorous
  3. Carnivorous
  4. Herbivorous

Answer:3

Q49. Which one of the following was the first to stand bipedal movement?

  1. Peking man
  2. Australopithecus
  3. Java man
  4. Cro magnon man

Answer:2