Growth, Repair, Regeneration and Ageing Question and Answers

Growth, Repair, Regeneration and Ageing MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Growth is

  1. Increase in size
  2. Increase in weight
  3. Synthesis of new Protoplasm
  4. All the above

Answer:4

Q2. Substances synthesized during growth are

  1. Protoplasmic
  2. Apoplasmic
  3. Protoplasmic and apoplasmic
  4. Nucleic acid

Answer:3

Q3. Early embryonic development stages constitute

  1. Functional state
  2. Free functional state
  3. Transitional growth
  4. Fundamental growth

Answer:2

Q4. Growth occurs when

  1. Anabolism is higher than catabolism
  2. Catabolism is higher than anabolism
  3. Protoplasmic synthesis is more than apoplazmatic synthesis

4.Apoplazmatic synthesis is more than protoplasmic synthesis

Answer:1

Q5.Degrowth takes place when

1.Anabolism is higher than catabolism

  1. Catabolism is higher than anabolism

3.Protoplasmic synthesis is more thanapoplazmatic synthesis.

4.Apoplazmatic synthesis is more than protoplasmic synthesis

Answer:2

Q6. Cell growth occurs during

  1. Interphase
  2. Mitotic phase

3.Postmitotic phase

  1. Interphase and postmitotic phase

Answer:4

Q7.Auxetic growth is characterized by

  1. Increase in cell number
  2. Growth without increase in cell number
  3. Both increase in cell number and cell growth
  4. Expansion in transverse direction

Answer:2

Q8. Multiplicative growth is found in

  1. Old age
  2. Adulthood
  3. Embryo
  4. Childhood

Answer:3

Q9. Post embryonic growth is

1.Accretionary

  1. Auxetic
  2. Multiplicative
  3. All the above

Answer:1

Q10.Accretionary growth is due to

  1. Reserve cell
  2. Meristematic cells
  3. Embryonic cells
  4. Differentiated cells

Answer:1

Q11. In animals, growth rate is

  1. Uniform
  2. Linear
  3. Differential
  4. Slow

Answer:3

Q12. In human beings, which part shows the minimum increase in weight from birth to adulthood

  1. Muscles
  2. Skeleton
  3. Fat
  4. Brain

Answer:4

Q13.In human beings which part shows the maximum increase in weight from birth to adulthood?

  1. Brain
  2. Fat
  3. Muscles
  4. Skeleton

Answer:3

 

Q14. Adult females tend to have less weight than adult males due to lesser development of

  1. Muscles
  2. Skeleton
  3. Both muscles and skeleton
  4. Fat

Answer:3

Q15.As compared to an adult male,the Adult female has more

  1. Fat
  2. Brain
  3. Connective tissues and other parts
  4. Muscles

Answer:1

Q16. Growth curve indicates

  1. Growth rate
  2. A growth parameter at various intervals

3.Absolute  growth

  1. Absolute increase

Answer:2

Q17.As compared to whole body, the head of new born human baby is

  1. One third

2.One-half

3.One-fifth

  1. One-fourth

Answer:4

Q18. As compared to whole body, the head of an adult human being is

1.One-fifth

2.One-sixth

3.One-seventh

4.One-eighth.

Answer:4

Q19. The arms attend their proportional size in human beings at

  1. Soon after birth
  2. Age of 2 years
  3. 10 years of age
  4. 14 years of age

Answer:1

Q20. Legs attend their proper proportional size in human beings at age of

  1. Birth

2.Two years

3.Ten years

4.Eighteen  years

Answer:3

Q21. Maximum growth in human foetus occurs at the age of

  1. 4 months
  2. 2 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer:1

Q22. Approximate age of sexual maturity in human beings is

1.10-14 years

  1. 8-11 years
  2. 10-13 years

4.11 – 16 years

Answer:4

Q23. Sexual maturity of house Mouse is attend at the age of

  1. 35 days
  2. 15 days
  3. 45 days
  4. 75 days

Answer:1

Q24.Growth in the first 10 – 13 years of age is controlled by

  1. Somatotropic hormone
  2. Thyroxine

3.Thymosin

4.Gonadotropic hormone

Answer:3

Q25. Growth at the end of childhood and during puberty is controlled by

  1. Thyroxine

2.Thymosin

  1. Somatotropic hormone

4.Thyroxine and somatotropic hormones

Answer:4

Q26. In human beings growth stops completely at the age of

  1. 18 years

2.22-23 years

  1. 25 years
  2. 20 years

Answer:2

Q27. Human body regularly loses cells in the region of

  1. Skin surface

2.Lining layer of gut

  1. Red blood cells
  2. All the above

Answer:4

Q28. Healing of cuts and wounds is

  1. Repair
  2. Regeneration
  3. De differentiation
  4. Growth

Answer:1

Q29. Repetitive regeneration is found in

  1. Tadpole
  2. Molluscs
  3. Hydra
  4. Human beings

Answer:3

Q30. Repetitive regeneration occurs in

  1. Invertebrates
  2. Vertebrates
  3. Both invertebrates and vertebrates
  4. A few vertebrates

Answer:3

Q31. Restorative regeneration is common in

  1. Vertebrates
  2. Mostly invertebrates
  3. In some vertebrate groups
  4. In some invertebrate groups

Answer:4

Q32. Regeneration was first discovered in

  1. Planaria
  2. Hydra
  3. Sponges
  4. Salamander

Answer:2

Q33. Regeneration was discovered by

  1. Trenbley
  2. Morgan
  3. Huxley
  4. Lamarck

Answer:1

Q34.Repetative regeneration involves

  1. Replacement of lost part
  2. Growth of whole organism from a fragment

3.Healing of injury

  1. Both 1 and 2

Answer:3

Q35. Restorative regeneration of Molluscs  includes the reconstitution of

  1. Damaged eye and eye stalks
  2. Part of head
  3. Part of foot
  4. All the above

Answer:4

Q36. Crustaceans, spiders and insects are able to re generate their

  1. Abdomen
  2. Thorax
  3. Head
  4. Limbs

Answer:4

Q37.Broken arms are regenerated in

1.Echinoderms

  1. Molluscs
  2. Human beings
  3. Fishes

Answer:1

Q38.Salamander and Axolotl larva  regenrate

  1. Limbs, eye structures and intestine

2. Jaws and external gills

  1. Both 1 and 2
  2. Trunk

Answer:3

Q39. Regeneration is possible in tadpoles for amputated

1.Tail and Hind Limbs

2.Jaws and Eyes

  1. Intestine
  2. Forelimbs

Answer:1

Q40. What is true about regeneration?

  1. Beak in birds
  2. Tails in lizards
  3. Fish fins
  4. All the above

Answer:4

Q41. Mammals can regenerate

  1. Brain
  2. Liver
  3. Lung

4.Urinary bladder

Answer:2

Q42. Autotomy is recorded in

  1. Legs in crabs

2.Tail of lizards

3.Viscera in holothurian echinoderms

  1. All the above

Answer:4

Q43. Morphallaxis is

  1. Reconstruction of the whole body

2.Growth of Lost limb

3.Healing of injury

  1. Regeneration with the help of blastema

Answer:1

Q44. Morphallaxis is reported in

1.Porifers

  1. Coelenterates and Flat worms
  2. Nemarteans andsome ascidians
  3. All the above

Answer:4

Q45. Regeneration of a limbs or tail is an example of

  1. Compensatory hypertrophy

2. Epimorphosis

  1. Morphallaxis
  2. Autotomy

Answer:2

Q46. Accumulation of self and formation of a bud at the site of amputation is

  1. Morphallaxis

2.Reparative bud

  1. Blastema
  2. Both 1 and 2

Answer:3

Q47. Factors controlling regeneration seem to be

  1. Neural
  2. Hormonal
  3. Both neural and hormonal
  4. Genetic

Answer:3

Q48. Restorative regeneration decreases with

  1. Increase in complexity of organisation
  2. Decrease in organisational complexity
  3. Development of hormones
  4. Development of nerves

Answer:1

Q49.Gerontology is the branch of science that deals with

  1. Sexual reproduction
  2. Ageing
  3. Embryo development
  4. Asexual reproduction

Answer:2

Q50. Ageing is characterized by

  1. Decline in metabolic activity
  2. Increase metabolic activity
  3. Increased anabolism
  4. Increased catabolism

Answer:1

Q51. The pumping capacity of heart in 70 years old person as compared to 30 years old person is

  1. 35%
  2. 50%
  3. 65%
  4. 55%

Answer:3

Q52. Number of brain cells dead at the age of 70 years constitute

  1. 10%
  2. 20%
  3. 30%
  4. 35%

Answer:2

Q53. Decline in hearing power begins after the age of

  1. 50 years

2.35 years

  1. 45 years
  2. 10 years

Answer:4

Q54.During ageing, collagen present in intercellular spaces becomes

  1. Destroyed
  2. Impermeable and rigid
  3. More elastic
  4. All the above

Answer:2

Q55. In an ageing person, there is a

  1. Increase in mucopolysaccharide cement of connective tissue
  2. Gradual alteration in components of connective tissues
  3. Increase collagen rigidity of connective tissues
  4. Both 2 and 3

Answer:4

Q56. Growth hormone activity is

  1. Unaffected by thyroxine
  2. Increased by thyroxine
  3. Decreased by thyroxine
  4. None of the above

Answer:2

Q57. Auxetic growth is

  1. Increase in cell volume only
  2. Increase in cell number only
  3. Increase in fatty tissue
  4. Increase in intercellular material

Answer:1

Q58. The ability of animals to re generate last part was first reported by

  1. Patten
  2. Trenbley
  3. Storer
  4. Carlson

Answer:2

Q59. According to immunity theory, ageing is due to

  1. Accumulation of errors
  2. Reduced functioning of endocrine glands

3.Degeneration of thymus

  1. Accumulation of waste products

Answer:3

Q60.Ageing starts with disappearance of

  1. Spleen
  2. Pituitary gland
  3. Thymus gland
  4. Parathyroid gland

Answer:3

Q61. Branch of Biology dealing with ageing is

  1. Gerontology

2.Psychobiology

3.Kalology

  1. Dermatology

Answer:1

Q62. Auxetic growth occurs in

  1. Human beings
  2. Frogs
  3. Nematodes
  4. Lizards

Answer:3

Q63. In agiing there is

  1. Decrease in cholesterol level
  2. Increase in calcium content of arteries and cartilage
  3. Decrease in calcium content of arteries and cartilage
  4. Decrease in blood urea

Answer:2

Q64.Evisceration occurs in

1.Coelenterates

  1. Annelida
  2. Echinodermata
  3. Chordata

Answer:3

Q65. Characteristic autotomy occurs in

  1. Lizards
  2. Snakes
  3. Frogs
  4. Cockroaches

Answer:1