Genitourinary Cancer MCQ : Multiple Choice Questions and Answers

Question 31 : What percentage of patients of prostate cancer have germline DNA repair mutations:

a) 12
b) 25
c) 50
d) < 5

Answer : 12% 

Question 32 : In the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT), vitamin E and selenium, alone or in combination, reduced the incidence of prostate cancer : 

a) True
b) False

Answer : False

Question 33 : Which of the following was not a finding of the Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT) :

a) It included me, aged 55 years or older, who had abnormal digital rectal examination (DRE) and PSA to receive finasteride or placebo over a 7-year
b) Finasteride reduced the risk of detecting prostate cancer by 25% on biopsy
c) There were more high-grade cancers (Gleason score ≥7; Gleason grade group ≥2) in the finasteride group
d) There were no differences in the survival outcome

Answer : It included me, aged 55 years or older, who had abnormal digital rectal examination (DRE) and PSA to receive finasteride or placebo over a 7-year

Question 34 : Which zone of prostate is palpable by DRE:

a) Anterior peripheral zone
b) Posterior peripheral zone
c) Central zone
d) All of the above

Answer :  Posterior peripheral zone

Question 35 : Which of the following is not true regarding prostate cancer :

a) Prostate cancer is multifocal in 85% of patients
b) Most cancers arise in the peripheral zone
c) There is a direct etiologic relationship between BPH and cancer
d) Alpha-methyl-CoA racemase is upregulated in cancer

Answer : There is a direct etiologic relationship between BPH and cancer

Question 36 : Gleason  grading system assessed architectural details of malignant glands in cases of prostate cancer under :

a) Low to medium magnification
b) High magnification
c) Low magnification only
d) Medium and high magnification

Answer : Low to medium magnification

Question 37 : Gleason score ranges from

a) 1 to 5
b) 1 to 10
c) 2 to 10
d) 6 to 10

Answer : 2 to 10

Question 38 : PSA is a serine protease whose genes are found on chromosome :

a) 19q13
b) 13q19
c) 15p20
d) none of the above

Answer : 19q13

Question 39 : Which of the following statements is false regarding prostate cancer screening:

a) In the ERSPC trial, PSA screening resulted in 20% reduction in mortality from prostate cancer
b) In the PLCO trail, PSA screening resulted in no survival benefit and only a slightly higher detection rate of prostate cancer
c) Most guidelines around the world don’t recommend screening of prostate cancer routinely with PSA
d) The most commonly used threshold for recommending a biopsy is 5ng/ml

Answer : The most commonly used threshold for recommending a biopsy is 5ng/ml

Question 40 : Which of the following statements is true about the likelihood of finding prostate cancer :

a) The likelihood of finding prostate cancer is about 15% to 20% in men with a normal DRE and a PSA level between 2.5 to 4 ng/mL
b) Among men with a PSA level of 4 to 10 ng/mL, 20% to 30% will have cancer
c) If the PSA level is >10 ng/mL, 60% of men will have cancer on biopsy
d) all of the above

Answer :  all of the above