Genitourinary Cancer MCQ : Multiple Choice Questions and Answers

Question 20 : If a patient is found to be having T1 urinary bladder cancer on the initial TURBT, the AUA guidelines recommend what :

a) That the patient should undergo repeat TURBAT within 3 weeks of initial TURBAT
b) That the patient should undergo repeat TURBAT within 6 weeks of initial TURBAT
c) That the patient should undergo repeat TURBAT within 12 weeks of initial TURBAT
d) There is no need for a TURBAT if muscle was present in the initial specimen

Answer : That the patient should undergo repeat TURBAT within 6 weeks of initial TURBAT

Question 21 : Which of the following doesn’t come under the intermediate risk group of non-muscle invasive bladder cancer :

a) Solitary low-grade tumor 3 cm or less in size
b) Multifocal low-grade tumor
c) Solitary high-grade Ta tumor
d) Carcinoma-in-situ

Answer : Carcinoma-in-situ

Question 22 : Which of the following is an indication for adjuvant intravesical therapy in urinary bladder cancer following TURBAT :

a) Multifocal CIS
b) CIS associated with Ta or T1 tumors
c) Any G3 tumor
d) Multifocal tumors
e) Rapidly recurrent tumors following initial TURBAT
f) all of the above

Answer : all of the above

Question 23 : In case of urinary bladder carcinoma, after 6 weeks of induction intravesical BCG therapy and presence of patient response, what is the optimal duration of maintenance BCF therapy :

a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 5 years

Answer : 3 year 

Question 24 : Which of the following is not a suitable characteristic for partial cystectomy :

a) Focal disease with ability to achieve 2 cm margin with surgery
b) Diffuse CIS
c) Tumors involving bladder dome
d) Tumors around bladder neck

Answer : Diffuse CIS

Question 25 : When the intestine is used as urinary reservoir, there may be many complications. Which of the following is not true about such complications :

a) Calculi may form in the kidney as well as in the reservoir
b) Hypokalemia is more common when colon is used as a reservoir
c) Hypercalcemia is more common when ileum is used
d) Hypogmagnesemia is more common when ileum is used

Answer : Hypercalcemia is more common when ileum is used

Question 26 : In the NCCN guidelines, neoadjuvant chemotherapy is a category 1 recommendation for localized stage T2 to T4a disease. Which of the following is not a regimen suggested by NCCN guidelines for this recommendation :

a) CMV
b) Dose dense MVAC
c) Cisplatin/gemcitabine
d) Carboplatin/gemcitabine

Answer : Carboplatin/gemcitabine

Question 27 : The standard surgical treatment for patients with upper urinary tract cancers of all grads and stages is radical nephroureterectomy :

a) True
b) False

Answer : True

Question 28 : Which of the following is the most common genetic aberration in cases of prostate cancer :

a) Fusion of TMPRSS2 with ERG
b) CHECK2 mutation
c) BRCA 1 and RAD51D
d) none of the above

Answer : Fusion of TMPRSS2 with ERG

Question 29 : The AR (androgen receptor) gene is located on:

a) Chromosome Xq
b) Chromosome Xp
c) Chromosome 21q
d) Chromosome 21p

Answer : Chromosome Xq

Question 30 : Which of the following is the major source of androgen precursors in CRPC :

a) DHEA
b) DHT
c) 11-hydroxy testosterone
d) None of the above

Answer : DHEA