Genetic Basis of Inheritence Questions and Answers

Genetic Basis of Inheritence MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The ratio of phenotypes in F2 of a monohybrid cross is

  1. 3:1
  2. 1:2:1
  3. 9:3:3:1
  4. 2:1

Answer:1

Q2. A pure  tall pea was crossed with a pure dwarf Pea.All the plants of F1 were found to be tall, this is due to

  1. Dominance
  2. Disappearance of factors for dwarfness in F1 generation
  3. Segregation of factors
  4. Co-ordination

Answer:1

Q3.The monohybrid genotype ratio 1:2:1  in F2 generation indicates

  1. Segregation
  2. Independent assortment
  3. Dominance
  4. Incomplete dominance

Answer:1

Q4. A monohybrid cross is the one in which

  1. Only a single plant is involved for the experiment
  2. A single pair of contrasting characters is considered for the genetic results
  3. Hybrid is crossed to a homozygous
  4. None of the above

Answer:2

Q5. The F2 generation of a cross produced identical phenotypic and genotypic ratio, it is not an expected Mendelian  result and can be attributed to

  1. Independent assortment
  2. Linkage
  3. Incomplete dominance
  4. None of the above

Answer:3

Q6. The law of independent assortment can be related to one of the following

  1. Both homologous chromosomes of each pair are received by a single gamete
  2. The genes present on the same chromosome get randomly redistributed
  3. The nun analogous chromosomes so random distribution during anaphase 1 of meiosis
  4. The exchange of segments between the non homologous chromosomes

Answer:3

Q7. The law of segregation of characters postulated by Mendel can be related to

  1. The presence of two genes for each character in a somatic cell
  2. A gamete receiving only one of the two homologous chromosomes during meiosis
  3. Presence of both genes on the same chromosome
  4. None of the above

Answer:2

Q8. The factors which represent the contrasting pairs of characters are called

  1. Dominant and recessive
  2. Alleles
  3. Homologous pairs
  4. Determinants

Answer:2

 

Q9. The back cross is

  1. A cross between F1 individual and F2 individual
  2. A cross between an F1 individual with another F1 individual
  3. Cross between F1 and one of the two parents
  4. Cross between F2 with one of the parents

Answer:3

Q10. Mendel selected pea as material for his experiments because

  1. It is an annual plant with comparatively short life cycle
  2. The flowers are self pollinated
  3. The number of seeds produced is quite large
  4. All the above

Answer:4

Q11. In genetic the term test cross means

  1. The crossing of F1 individual with homozygous recessive
  2. Crossing and F1 individual with either of the two parents
  3. Crossing F1 individual with another F1 individual
  4. Crossing F1 individual with that of F2

Answer:1

Q12. The first work on Genetics was done by

  1. Lamarck
  2. Hugo De vries
  3. Mendel
  4. Darwin

Answer:3

Q13. According to the law of independent assortment in a dihybrid cross

  1. There are four genotypes in F2
  2. F2 contains 16 phenotypes
  3. There is a single individual which is homozygous recessive for both the characters
  4. It is not possible to forecast the different phenotypes

Answer:3

Q14.The discipline which deals with the study of Inheritance of characters is

  1. Darwinism
  2. Cytology
  3. Genetics
  4. Evolution

Answer:3

Q15. The number of different types of gametes produced from a plant with genotypeAs Bb Cc  is

  1. 2
  2. 8
  3. 4
  4. 16

Answer:2

Q16. How many types of Camels are expected from the organism with genotype AABBCC?

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Eight

Answer:1

Q17. How many types of gametes are expected from the plants with genotype AA BB aa BB?

  1. 7
  2. 4
  3. 8
  4. 16

Answer:2

Q18. A haploid set of all the genes present in a gamete is called

  1. Genotype
  2. Phenotype
  3. Genome
  4. Linkage group

Answer: 3

Q19. A plant with a genotype Aa Bb is crossed with a plant having the genotype aa bb. The genotype of F1 would be

  1. AaBb, AABB
  2. aabb, aaBb
  3. aaBB, AABb
  4. AaBb,AaBb,aaBb,Ababa

Answer:4

Q20. Mendel was born in

  1. Australia
  2. Heizendorf
  3. Maravia
  4. Brunn

Answer:2

Q21. How many types of gametes are expected from a plant with genotype PpQq, provided there occurs independent assortment?

  1. 4
  2. 8
  3. 2
  4. 1

Answer: 1

Q22.How would you test a pea plant whether it is a pure or hybrid for tallness?

  1. Cross it with another tea plant of unknown genotype
  2. Cross it with a pure tall pea plant
  3. Cross with a homozygous Dwar pea
  4. Cross it with any pea plant

Answer: 3

Q23. The mendalian principle which has always stood true is

  1. The law of independent assortment
  2. The law of segregation
  3. The law of dominance
  4. All the above

Answer:2

Q24. Which of the following process would produce a genotypic ratio of 1:2:1  in F2?

  1. AB*AB
  2. Ab*ab
  3. Ab*Ab
  4. ab*ab

Answer:2

Q25. In Mirabili’s Jalapa  when two F1 pink flower plants were crossed with each other, the F2 generation produced 40 red, 80 pink  and 40 white flowering plants,this is a case of

  1. Duplicate genes
  2. Lethal genes
  3. Incomplete dominance
  4. Epistasis

Answer:3

Q26. Genotype phenotype concept was first proposed by

  1. Bateson
  2. Johannsen
  3. Sutton and boveri
  4. Punnet

Answer:2

Q27. At which stage is the fate of genetic constitution of gamets finally decided?

  1. Metaphase-I
  2. Anaphase-I
  3. Anaphase II
  4. Interkinesis

Answer:3

Q28. The phenomenon which defines the independent assortment is

  1. Segregation
  2. Crossing over
  3. Dominance
  4. Linkage

Answer:4

Q29.A tobacco plant heterozygous for albinism ( a recessive character) is self pollinated and 1200 seeds are subsequently germinated , how many siblings would have the parental phenotype

  1. 900
  2. 600
  3. 1200
  4. 300

Answer:2

Q30. Mendel’s law were rediscovered by

  1. Lamarck, de Vries and Correns
  2. Hugo De vries, Correns and Tschermak
  3. Morgan, beadle and Tatum
  4. Hugo De vries, Morgan and Correns

Answer:2

Q31.When a yellow mouse was crossed to another Yellow House, the F1 generation produces yellow and brown black mice in the ratio 2: 1.The yellow mice are never homozygous, the reason is

  1. Homozygous yellow cannot survive due to lethal effect of genes
  2. Yellow mice are not very suitable to live
  3. There is no formation of zygote withhomozygous yellow constitution
  4. None of the above

Answer:1

Q32. Apea plant with white flowers are crossed to another pea which is also white flower plant , when self the F2 generation produced purple and white in the ratio 9:7 ,the reason for the result is that

  1. It is typical monohybrid mendalian ratio
  2. Purple flower colour is dominant over the white
  3. It is a complimentary factor
  4. None of the above

Answer:3

Q33. Multiple alleles are present

  1. At different Loci in the same chromosome
  2. Indifferent chromosomes
  3. And the same locus in one type of chromosomes
  4. None of the above

Answer:3

Q34. An example of the quantitative trait in men is

  1. Hair colour
  2. Colour of eye
  3. Skin colour
  4. Shape of nose

Answer:3

Q35. The law of segregation of characters is also called law of purity of gametes because

  1. Granites have only one of the two alleles for each character
  2. Gamets cannot be contaminated
  3. Gametes are very different type of cells
  4. It was just another name adopted accidentally

Answer:1

Q36.A dawarf  pea plant was treated with GA,The plant became tall, the treated Plant was then crossed with a homozygous tall pea, the result in F2 are expected to be

  1. All tall
  2. Tall anddwarf in 3 :1 ratio
  3. 50% tall
  4. All dwarf

Answer:2

Q37.Number of characters studied by Mendel in pea was

  1. 5
  2. 7
  3. 6
  4. 4

Answer:2

Q38. The genes forsame trait  present on non homologous chromosomes are

  1. Alleles
  2. Linked genes
  3. Multiple alleles
  4. None of these

Answer:2

Q39.Mendel observed Red Flowers in F1 when he crossed red and white because of

  1. Dominance
  2. Recessive gene
  3. Law of independent assortment
  4. Law of segregation

Answer:4

Q40. The genotype ratio of monohybrid cross will be

  1. 3:1
  2. 1:1
  3. 1:2:1
  4. 2:1

Answer:3

Q41. Mendel formulated the laws of heredity considering 7 pairs of contrasting characters in the pea plant, if he had studied an eighth pair, the law which would have been altered is

  1. Law of segregation
  2. Law of dominance
  3. Law of independent assortment
  4. Law of unit characters

Answer:3

Q42. Mendel was successful in formulating the laws of inheritance where as his predecessors where not because

  1. He studied One clear-cut character at a time
  2. The characters studied by him were present on separate chromosomes
  3. Of the right choice of material
  4. He kept accurate records of his experiments

Answer:1

Q43. Appearance of hidden character in some progeny of F2 population indicates

  1. Law of purity of gametes
  2. Law of independent assortment
  3. Law of dominance
  4. None of the above

Answer:1

Q44. Mendel’s law of segregation is based upon the F2 ratio of

  1. 1:2
  2. 9:3:3:1
  3. 1:2:1
  4. 3:1

Answer:4

Q45. Mendel is popular for postulating

  1. Origin of Species
  2. Cell theory
  3. Linkage theory
  4. Laws of inheritance

Answer:4

Q46. Like begets like an important and universal phenomenon of life is due to

  1. Eugenics
  2. Inheritance
  3. Dominance
  4. Crossing over

Answer:2

Q47.Why where pea plants more suitable than dogs for mendalian experiments

  1. Pea plants can be self pollinated
  2. All pea plants are diploid
  3. There were no Pedigree records for dog
  4. Dogs have many genetic traits

Answer:1

Q48.A cross between unlike organisms is called

  1. Test cross
  2. Back cross
  3. Heterosis
  4. Hybrid

Answer:4

Q49 .Genes do not occur in pairs in

  1. Zygote
  2. Somatic cell
  3. Endosperm cell
  4. Gametes

Answer:4

Q50.If Dwarf pea plant was treated with GA3 it grew  as tall as the purity plant , if this treated plant is crossed with a pure tall plant the phenotypic ratio F1 is likely to be

  1. All tall
  2. All dwarf
  3. 50% all and 50% Dwarf
  4. 75% all and 25% dwarf

Answer:1

Q51. Modified dihybrid mendalian ratio of 9:3:4 indicates

  1. Supplementary genes
  2. Complementary genes
  3. Lethal genes
  4. Epistatic jeans

Answer:1

Q52.Segregation of genes take place during

  1. Metaphase
  2. Anaphase
  3. Prophase
  4. Embryo formation

Answer:2

Q53. Cross between hybrid and parent is known as

  1. Test cross
  2. Back cross
  3. Monohybrid cross
  4. Reciprocal cross

Answer:2

Q54.In an experiment on pea plant pure plants with yellow round seeds(YYRR)were  crossed with plants producing green wrinkled seeds(yyrr) what will be phenotypic ratio of F1 progency?

  1. 9 yellow round:3 round green:3 wrinkled yellow:1 green  wrinkled
  2. All yellow round
  3. 1 yellow round:1 round green:3 wrinkled yellow: 1green wrinkled
  4. All wrinkled green

Answer:2

Q55. Genetics deals with

  1. Heredity and variations
  2. Heredity
  3. Mutations
  4. Nuclear and cytoplasmic inheritance

Answer:1

Q56.When a wheat variety of red colours kernels (homozygous for two non allelic and independent dominant genes)  is crossed with whitekernels wheat(homozygous for to recessive non allelic independent genes)the phenotypic ratio is F2 generation would be

  1. 9:7
  2. 1:10:4:1
  3. 1:4:6:4:1
  4. 1:2:4:2:4:2:1

Answer:3

Q57. ABO blood grouping in humans is an example of

  1. Polygenic inheritance
  2. Multifactor inheritance
  3. Pleiotropic genes
  4. Multiple alleles

Answer:4

Q58. In multiple allele system a gamete possesses

  1. 2 alleles
  2. 3 alleles
  3. 1 alleles
  4. Several alleles

Answer:3