Fruit & Seed Dispersal Questions and Answers

Fruit & Seed Dispersal MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Seed dispersal

  1. Avoids competition
  2. Produces mixed population
  3. Promotes cores population
  4. All the above

Answer: 4

Q2. Jaculator mechanism of seed dispersal is found in

  1. Impatiens
  2. Ruellia
  3. Abrus
  4. Ecballium

Answer: 2

Q3. Dispersal of seeds through explosive mechanism occurs in

  1. Tecoma
  2. Sonchus
  3. Squirting Cucumber
  4. Poppy

Answer: 3

Q4. The fruit which breaks into five valves on touching and result in explosive dispersal of seed is

  1. Ecballium
  2. Balsam
  3. Entada gigas
  4. Ruellia

Answer: 2

Q5. In Abrus and Pea the fruit disperses its seeds through

  1. Explosive mechanism
  2. Wind
  3. Water
  4. Animals

Answer: 1

Q6. Autochory occurs in

  1. Geranium
  2. Lotus
  3. Plumbago
  4. Mango

Answer: 1

Q7. In censer mechanism, seed dispersal occurs through

  1. Birds
  2. Entangling of seeds to skin of roaming animals
  3. Shaking by wind
  4. Floating on water

Answer: 2

Q8. Censer mechanism of seed dispersal occurs in

  1. Bombax
  2. Alstonia
  3. Moringa
  4. Poppy

Answer: 4

Q9. Very small and light seeds which are dispersed by air are

  1. Dust seeds
  2. Winged seeds
  3. Balloon seeds
  4. Plumed seeds

Answer: 1

Q10. Dust seeds occur in

  1. Ulmus
  2. Orchis
  3. Cinchona
  4. Ailanthus

Answer: 2

Q11. Fruits are flattened to be easily dispersed by air in

  1. Taraxacum
  2. Nymphaea
  3. Pupalia
  4. Dalbergia

Answer: 4

Q12. Propellar mechanism of anemochory occurs in

  1. Tecoma
  2. Hiptage
  3. Ailanthus
  4. Shorea

Answer: 3

Q13. Winged fruits occur in

  1. Lagerstroemia
  2. Moringa
  3. Colutea
  4. Shorea

Answer: 4

Q14. Winged seeds occur in

  1. Moringa
  2. Ulmus
  3. Shorea
  4. Hiptage

Answer: 1

Q15. In Hiptage, anemochory occurs because of

  1. Winged seeds
  2. Balloon fruits
  3. Winged fruits
  4. Plumed fruits

Answer: 3

Q16. In anemochorous Tecoma, the modification  present is

  1. Dust seeds
  2. Winged seeds
  3. Winged fruits
  4. Plumed seeds

Answer: 2

Q17. A fleshy fruit dispersed by inflated persistent calyx is

  1. Bombax
  2. Albizzia
  3. Physalis
  4. Naravelia

Answer: 3

Q18. Inflated fruits which are dispersed by occur in

  1. Aristolochia
  2. Heritiera
  3. Nymphaea
  4. Cardiospermum

Answer: 4

Q19. Anemochorous seed bearing hair at two ends is

  1. Alstonia
  2. Calotropis
  3. Bombax
  4. Cotton

Answer: 1

Q20. Hygroscopic hair for fruit dispersal to moist areas occurs in

  1. Sonchus
  2. Cotton
  3. Mucuna gigantean
  4. Entada gigas

Answer: 1

Q21. Plumed seeds occur in

  1. Naravelia
  2. Taraxacum
  3. Calotropis
  4. Colutea

Answer: 3

Q22. Parachute mechanism of fruit dispersal is found in

  1. Bombax
  2. Taraxacum
  3. Holoptelia
  4. Polygonum

Answer: 2

Q23. Coconut fruit is dispersed by

  1. Air
  2. Animals
  3. Autochory
  4. Water

Answer: 4

Q24. In coconut, hydrochory occurs due to presence of

  1. Papery epicarp
  2. Fibrous mesocarp
  3. Stony endocarp
  4. Liquid endosperm

Answer: 2

Q25. Water dispersal of coconut is not efficient because

  1. It is restricted
  2. Coconut fruit decays within a couple of days
  3. The fruit cannot remain afloat for than one day
  4. The statement is incorrect

Answer: 4

Q26. Sticky zoochorous fruits occur in

  1. Cinchona
  2. Polygonum
  3. Plumbago
  4. Mulberry

Answer: 3

Q27. In Boerhaavia, fruit dispersal occurs due to presence of

  1. Barbs
  2. Hooks
  3. Sticky glands
  4. Hygroscopic

Answer: 3

Q28. Hooks help in fruit dispersal of

  1. Martynia
  2. Heritiera
  3. Viscum
  4. Colutea

Answer: 1

Q29. Which of the following is dispersed by animals due to presence of barbs and hooks

  1. Pupalia
  2. Boerhaavia
  3. Ecballium
  4. Cordia

Answer: 1

Q30. Spear Grass (Aristida) is dispersed by

  1. Air
  2. Animals
  3. Water
  4. Explosive mechanism

Answer: 2

Q31. Forced zoochory occurs in

  1. Mulberry
  2. Viscum
  3. Xanthium
  4. Cordia

Answer: 3

Q32. Tribulus and Medicago are dispersed by animals because they possess

  1. Sticky glands
  2. Sweet pulpy fruits
  3. Bright colour
  4. Hook’s

Answer: 4

Q33. Seeds dispersed by animals and passing through their alimentary canal are of plant

  1. Cordia
  2. Viscum
  3. Loranthus
  4. Peepal

Answer: 4

Q34. Fruits having sticky pulp for zoochorous dispersal are of

  1. Guava
  2. Banyan
  3. Cordia
  4. Cleome viscose

Answer: 3

Q35. A tuft of hair present at one or both ends of the seed (for dispersal) is called

  1. Propeller
  2. Coma
  3. Pappus
  4. Wing

Answer: 2

Q36. Which one bears coma for anemochory

  1. Cinchona
  2. Calotropis
  3. Alstonia
  4. Both B and C

Answer: 4

Q37. Pappus for parachute mechanism of anemochory develops from

  1. Calyx
  2. Fruit wall
  3. Seed wall
  4. Style

Answer: 1

Q38. Seeds of Ruellia tuberosa are disseminated by

  1. Censer mechanism
  2. Parachute mechanism
  3. Jaculator mechanism
  4. Explosive mechanism

Answer: 3

Q39. The fruits of Tribulus are dispersed by

  1. Water
  2. Wind
  3. Animals
  4. Explosive mechanism

Answer: 3

Q40. Seeds of cinchona are dispersed by

  1. Wind because they are very small and light
  2. Wind because they are winged
  3. Water because they possess aerenchyma
  4. Animals as they have barbs

Answer: 2

Q41. Hooks and barbs are helpful in dispersal of

  1. Viscum
  2. Boerhaavia
  3. Plumbago
  4. Bidens

Answer: 4

Q42. Wide distribution of Cononut in coastal areas of different countries is due to

  1. Its fruits can float on water
  2. It is economically very important
  3. It requires saline soil
  4. It yields oil

Answer: 1

Q43. Fruit of Xanthium is zoochorous as it has

  1. Sticky surface
  2. Hooks
  3. Edible pulp
  4. Sticky pulp

Answer : 2

Q44. Cotton and Madar (Calotropis) seeds are dispersed by air as they have

  1. Pappus
  2. Wings
  3. Hair
  4. Flattened

Answer: 3

Q45. Anemochorous seeds and fruits are

  1. Round in shape
  2. Flattened
  3. Light in weight
  4. Without any bright colour

Answer: 3

Q46. Orchid seeds are usually

  1. Small, light and dry
  2. Small and sticky
  3. Large and sticky
  4. Large and heavy

Answer: 1

Q47. Which would have wider distribution, those distributed by

  1. Spores
  2. Vegetative means
  3. Seeds
  4. Fruits

Answer: 4

Q48. Clematis and Naravelia are dispersed by air with the help of

  1. Persistent inflated calyx
  2. Persistent hairy styles
  3. Hair
  4. Wings

Answer: 2

Q49. Seeds dispersed by wind are

  1. Heavy
  2. Round
  3. Irregular
  4. Light

Answer: 4

Q50. Seeds of Orchis/Orchids are

  1. Large and Heavy
  2. Small and hairy
  3. Small and light
  4. Large and sticky

Answer: 3

Q51. A fruit dispersed by grazing goats and cows is

  1. Xanthium
  2. Cucurbita
  3. Helianthus annuus
  4. Brassica campestris

Answer: 1

Q52. Seeds are dispersed by wind in

  1. Petunia
  2. Calotropis
  3. Orzya
  4. Tribulus

Answer: 2

Q53. Censer mechanism of seed dispersal is found in

  1. Papaveraceae
  2. Liliaceae
  3. Leguminosae
  4. Rosaceae

Answer: 1

Q54. Parachute type of mechanism of seed dispersal is found in

  1. Pea/Leguminesae
  2. Mustard/Cruciferae
  3. Cotton/Malvaceae
  4. Taraxacum/compositae

Answer: 4

Q55. Winged seeds occur in

  1. Shorea
  2. Moringa
  3. Hiptage
  4. Calotropis

Answer: 2

Q56. Parachute mechanism  of fruit dispersal as found in compositae is due to structure named

  1. Bract
  2. Pappus
  3. Coma
  4. Barbs

Answer: 2

Q57. Dispersal of seed in opium poppy/Argemone occurs by

  1. Explosive mechanism
  2. Parachute mechanism
  3. Censer mechanism
  4. Jaculator mechanism

Answer: 3

Q58. Which of the following traits helps in wind dispersal

  1. Barbs and hooks
  2. Hair and wings
  3. Sticky glands
  4. Round and compact seeds

Answer: 2

Q59. Winged fruits occur in

  1. Papaver
  2. Moringa
  3. Hiptage
  4. Cinchona

Answer: 3

Q60. Which of the following is dispersed by wind

  1. calotropis
  2. coconut
  3. nelumbium
  4. nymphaea

Answer: 1

Q61. Dispersal of coconut fruit occurs by

  1. Wind
  2. Explosive mechanism
  3. Animals
  4. Water

Answer: 4

Q62. Persistent calyx produces a dry bladder around an edible berry in

  1. Capsicum
  2. Solanum
  3. Nicotiana
  4. Physalis

Answer: 4

Q63. Seeds are beset with tiger’s claw in

  1. Martynia
  2. Xanthium
  3. Spear grass
  4. Puncture vine

Answer: 1

Q64. Parachute type dispersal occurs in

  1. Tomato
  2. Mustard
  3. Pea
  4. Cotton

Answer: 4

Q65. Winged seeds are

  1. Rough and sticky
  2. Smooth and sticky
  3. Dry and spinning
  4. None of the above

Answer: 3