Fruit Questions and Answers

Fruit MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Dominance of angiosperms can be considered due to evolution of

  1. Seed
  2. Fruit
  3. Vascular system
  4. Extensive root system

Answer: 2

Q2. Fruit is a

  1. Post fertilization product of pistil
  2. Product of flower
  3. Body having seeds
  4. Product of ovary

Answer: 4

Q3. A true fruit is formed from

  1. Ovary
  2. Ovary and thalamus
  3. Ovary and calyx
  4. Ovary and receptacle

Answer: 1

Q4. A true fruit is

  1. Developed ovule
  2. Developed ovary
  3. Fertilized and developed ovary
  4. Fertilized and developed ovule

Answer: 3

Q5. An accessory fruit is the one which develops from

  1. An ovary
  2. Ovary and thalamus
  3. Unfertilized ovary
  4. Inflorescence

Answer: 2

Q6. Parthenocarp is a fruit

  1. Formed from superior ovary
  2. Formed from inferior ovary
  3. Consisting of ripened ovary and thalamus
  4. Which does not possess seeds

Answer: 4

Q7. In dehiscent single seeded dry fruits are

  1. Composite
  2. Aggregate
  3. Achenial
  4. Schizocarpic

Answer: 3

Q8. One seeded winged fruit is

  1. Cypsela
  2. Samara
  3. Achene
  4. Nut

Answer: 2

Q9. Fruit of Litchi is

  1. Caryopsis
  2. Nut
  3. Berry
  4. Drupe

Answer: 2

Q10. Fruit of family Gramineae/Wheat is usually

  1. Nut
  2. Achene
  3. Caryopsis
  4. Pod

Answer: 3

Q11. Fruit of family Aseraceae/Sunflower is

  1. Nut
  2. Carcerulus
  3. Cremocarp
  4. Cypsela

Answer: 4

Q12. A fruit which develops from a single ovary of a single flower is

  1. Accessory fruit
  2. Simple fruit
  3. Single fruit
  4. Pseudocarp

Answer: 2

Q13. Brownish/blackish layer adherent to kernel covering of coconut is

  1. Endocarp
  2. Endosperm
  3. Testa/seed coat
  4. Tegmen

Answer: 3

Q14. Cypsela fruit develops from a flower which is

  1. Hypogynous
  2. Perigynous
  3. Epigynous
  4. Anemophilous

Answer: 3

Q15. Nut fruit has

  1. Hard pericarp
  2. Soft pericarp
  3. No pericarp
  4. Pericarp fused with thalamus

Answer: 1

Q16. The fruit of samara has

  1. Reduced pericarp
  2. Winged pericarp
  3. Woody pericarp
  4. Fleshy pericarp

Answer: 2

Q17. Fruit of Walnut is

  1. Nut
  2. Drupe
  3. Follicle
  4. Carcerulus

Answer: 1

Q18. A simple one-seeded fruit having pappus is

  1. Achene
  2. Cypsela
  3. Nut
  4. Legume

Answer: 2

Q19. Edible part of Litchi is

  1. Seed
  2. Endosperm
  3. Fleshy aril
  4. Pericarp

Answer: 3

Q20. Edible part of Cashewnut is

  1. Cotyledons
  2. Thalamus
  3. Fleshy calyx
  4. Both A and b

Answer: 4

Q21. Marketed edible part of Cashewnut is

  1. Thalamus
  2. Treated thalamus
  3. Seed
  4. Cotyledons

Answer: 4

Q22. Many seeded dry and dehiscent simple fruits are

  1. Capsular
  2. Schizocarpic
  3. Etaerio of achenes
  4. Bacca

Answer: 1

Q23. Edible part in Trapa is

  1. Endocarp
  2. Mesocarp
  3. Cotyledon
  4. Epicarp

Answer: 3

Q24. Follicle fruit usually dehisces

  1. Along ventral suture
  2. Along dorsal suture
  3. Along both the sutures
  4. Along any one of the two sutures

Answer: 4

Q25. Siliqua fruit occurs in

  1. Hibiscus rosa-sinensis
  2. Solanum nigrum
  3. Brassica campestris
  4. Althaea rosea

Answer: 3

Q26. In Dodonaea, the fruit is

  1. Samara
  2. Samaroid
  3. Etaerio of samaras
  4. Compound/triple samara

Answer: 4

Q27. In grape, the berry is

  1. Superior
  2. Inferior
  3. Parthenocarpic
  4. Special

Answer: 1

Q28. Dry fruit that breaks up into single seeded parts is

  1. Achenial
  2. Capsular
  3. Schizocarpic
  4. Etaerio of achenes

Answer: 3

Q29. The indehiscent single seeded parts of a schizocarpic fruits are

  1. Cremocarps
  2. Mericarps
  3. Exocarps
  4. Cocci

Answer: 2

Q30. The dehiscent single seeded parts of a schizocarpic fruit are

  1. Carpophores
  2. Cocci
  3. Stylopods
  4. Regma

Answer: 2

Q31. Carcerulus has many

  1. Mesocarps
  2. Mericarps
  3. Achenes
  4. Cocci

Answer: 2

Q32. A fruit which is constricted in between the seeds is

  1. Regma
  2. Samara
  3. Lomentum
  4. Follicle

Answer: 3

Q33. The fruit of Geranium is

  1. Achene
  2. Regma
  3. Capsule
  4. Drupe

Answer: 2

Q34. Silicula fruit is

  1. Achenial
  2. Capsular
  3. Schizocarpic
  4. Multiple

Answer: 2

Q35. Cremocarp fruit is present in

  1. Pea
  2. Larkspur
  3. Garden Nasturtium
  4. Coriander

Answer: 4

Q36. Lomentum occurs in

  1. Pisum
  2. Brassica
  3. Calotropis
  4. Tamarindus

Answer: 4

Q37. Schizocarpic fruit splits up into

  1. One seeded parts
  2. Many parts
  3. Valves and expose the seeds
  4. Many seeded parts

Answer: 1

Q38. The fruit siliqua belongs to the group of

  1. Achenial fruits
  2. Capsular fruits
  3. Schizocarpic fruits
  4. Drupes

Answer: 2

Q39. Siliqua develops from

  1. Polycarpellary syncarpous gynaecium
  2. Polycarpellary apocarpous  gynaecium
  3. Monocarpellary pistil
  4. Bicarpellary pistil

Answer: 4

Q40. Dry, unilocular superior monocarpellary fruit that dehisces by two sutures is

  1. Siliqua
  2. Follicle
  3. Legume
  4. Silicula

Answer: 3

Q41. Dry fruit formed from bilocular superior ovary and dehiscing into two valves from base upwards is

  1. Legume
  2. Follicle
  3. Carcerulus
  4. Siliqua

Answer: 4

Q42. Siliqua and silicula are characteristic fruits of

  1. Solanaceae
  2. Cruciferae
  3. Gramineae
  4. Labiatae

Answer: 2

  1. fruit of Castor (Ricinus) is
  1. Regma
  2. Siliqua
  3. Follicle
  4. Lomentum

Answer: 1

Q44. Fruit of Shepherd’s purse (capsella bursa-pastoris) is

  1. Silicula
  2. Siliqua
  3. Regma
  4. Cremocarp

Answer: 1

Q45. Pod is the fruit that develops from

  1. Bicarpellary, syncarpous, biloculr, superior ovary
  2. Bicarpellary, syncarpous, unilocular, inferior ovary
  3. Bicarpellary, syncarpous, unilocular, superior ovary
  4. Monocarpellary, superior, unilocular ovary

Answer: 4

Q46.paddy has a fruit called

  1. Nut
  2. Siliqua
  3. Caryopsis
  4. Legume

Answer: 3

Q47. A false fruit is the one which develops from

  1. Single flower
  2. Single flower having attached parts alongwith ovary
  3. Inflorescence
  4. Parts of an ovary

Answer: 2

Q48. Lomentum is a fruit characterized by

  1. Dehiscence from both sutures
  2. Dehiscence from one suture
  3. Indehiscent nature
  4. Constrictions in between the seeds

Answer: 4

Q49. Cock’s Comb (celosia) has a capsule that is

  1. Denticidal
  2. Pyxidium
  3. Porocidal
  4. Loculicidal

Answer: 2

Q50. Fruit of groundnut is

  1. Lomentum
  2. Siliqua
  3. Caryopsis
  4. Nut

Answer: 1

Q51. The fruit of family umbelliferae is

  1. Cremocarp
  2. Carcerulus
  3. Siliqua
  4. Regma

Answer: 1

Q52. Fruit of Okra is

  1. Siliqua
  2. Capsule
  3. Legume
  4. Berry

Answer: 2

Q53. Coriander has a fruit named

  1. Follicle
  2. Cremocarp
  3. Caryopsis
  4. Carcerulus

Answer: 2

Q54. A capsular fruit splits up through back of locules. It is

  1. Septicidal
  2. Septifragal
  3. Loculicidal
  4. Denticidal

Answer: C

Q55. A capsular fruit dehisces through the loculi and exposes the column bearing seeds. The fruit is

  1. Loculicidal
  2. Septicidal
  3. Septifragal
  4. Sutural

Answer: 3

Q56. A simple dehiscent fruit occurs in

  1. Maize
  2. Radish
  3. Sunflower
  4. Pea

Answer: 4

Q57. Fruit of Candytuft (Iberis) is

  1. Regma
  2. Samara
  3. Siliqua
  4. Silicula

Answer: 4

Q58. Fruit of Datura is

  1. Pyxidium
  2. Septifragal capsule
  3. Septicidal capsule
  4. Porocidal capsule

Answer: 2

Q59. In poppy (papaver somniferum) the dehiscence is

  1. Porous
  2. Transverse
  3. Longitudinal
  4. Denticidal

Answer: 1

Q60. A dry fruit formed from bicarpellary pistil with parietal placentation and dehiscing from below upwards is

  1. Legume
  2. Siliqua
  3. Capsule
  4. Follicle

Answer: 2

Q61. Pome fruit is

  1. Eucarpic
  2. Parthenocarpic
  3. Pseudocarp
  4. Composite

Answer: 3

Q62. Apple fruit is called pome because its pericarp is

  1. Absent
  2. Fleshy and differentiated
  3. Fleshy but not differentiated into epicarp, mesocarp and endocarp
  4. Dry and dehiscent

Answer: 3

Q63. In Coconut, the edible part is

  1. Endocarp
  2. Endosperm
  3. Epicarp
  4. Mesocarp

Answer: 2

Q64. The endocarp is stony in

  1. Berry
  2. Drupe
  3. Pome
  4. Nut

Answer: 2

Q65. Seedless Banana is

  1. Parthenocarpic fruit
  2. True fruit
  3. Drupe fruit
  4. Multiple fruit

Answer: 1