Flower Questions and Answers

Flower MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. For survival of race which is the most important of the plant

  1. Flower
  2. Root
  3. Leaf
  4. Stem

Answer: 1

Q2. The flower with a stalk is

  1. Pedicellate
  2. Petiolate
  3. Sessile
  4. Subsessile

Answer: 1

Q3. The floral organs arise from

  1. Mother axis
  2. Thalamus
  3. Root
  4. Pedicel

Answer: 2

Q4. Flower with all the four type of floral organs is

  1. Regular
  2. Irregular
  3. Complete
  4. Perfect

Answer: 3

Q5. Flower with both the types of sexual floral organ is

  1. Complete
  2. Perfect
  3. Incomplete
  4. Dimorphic

Answer: 2

Q6. Calyx with free components is

  1. Gamosepalous
  2. Polypetalous
  3. Polysepalous
  4. Gamopetalous

Answer: 3

Q7. Modified hairy calyx is

  1. Pappus
  2. Perianth
  3. Epicalyx
  4. Accrescent

Answer: 1

Q8. Small sized sessile flower is

  1. Incomplete
  2. Floret
  3. Imperfect
  4. Translator

Answer: 2

Q9. A flower which can be divided into equal vertical halves by more than one plane division is

  1. Heteromorphic
  2. Zygomorphic
  3. Actinomorphic
  4. Cyclic

Answer: 3

Q10.in pisum sativum, the aestivation of corolla is

  1. Quincuncial imbricate
  2. Descending imbricate
  3. Ascending imbricate
  4. Contorted

Answer: 2

Q11. Corolla with four diagonally arranged petals is

  1. Vexillary
  2. Cruciform
  3. Gamopetalous
  4. Caryophyllaceous

Answer: 2

Q12. Androecium is the whorl of

  1. Anthers
  2. Stamens
  3. Filaments
  4. Tepals

Answer: 2

Q13. Stamens which arise from petals are called

  1. Epipetalous
  2. Alternipetalous
  3. Antipetalous
  4. Quincuncial

Answer: 1

Q14. In Hibiscus rosa-sinensis there is an additional floral whorl known as

  1. Calyx
  2. Involucres
  3. Epicalyx
  4. Obdiplostemonous layer

Answer: 3

Q15. Tetradynamous androecium occurs in

  1. Solanum nigrum
  2. Hibiscus rosa-sinensis
  3. Brassica campestris
  4. Delonix regia

Answer: 3

Q16. If the filaments are fused in a single group, the condition is

  1. Monandrous
  2. Monadelphous
  3. Polyadelphous
  4. Polyandrous

Answer: 2

Q17. Diadelphous androecium has filaments fused in

  1. One group
  2. Two groups
  3. Many groups
  4. Two areas, upper and lower

Answer: 2

Q18. Androecium having dissimilar stamens is

  1. Unequal
  2. Heterostemonous
  3. Diplostemonous
  4. Obdiplostemonous

Answer: 2

Q19. If the stamens can swing freely on the filaments, the condition is called

  1. Basifixed
  2. Dorsifixed
  3. Versatile
  4. Adnate

Answer: 3

Q20. The whorl of carpels is

  1. Androecium
  2. Gynaecium
  3. Pistil
  4. Gynostegium

Answer: 2

Q21. The respective part of the pistil is

  1. Stigma
  2. Style
  3. Ovary
  4. Ovule

Answer: 1

Q22. Syncarpous gynaecium has two or more

  1. Free carpels
  2. Fused carpels
  3. Free ovaries
  4. Free stigmas

Answer: 2

Q23. Placentation is arrangement of

  1. Ovules
  2. Sepals and petals
  3. Stamens and carpels
  4. Carpels

Answer: 1

Q24. Ovary with one chamber is

  1. Monocarpellary
  2. Bilocular
  3. Unilocular
  4. Uniovuled

Answer: 3

Q25. Placentation of pea flower is

  1. Parietal
  2. Marginal
  3. Axile
  4. Superficial

Answer: 2

Q26. Basal placentation occurs in an ovary which is

  1. Unilocular
  2. Bilocular
  3. Multilocular
  4. Lateral

Answer: 1

Q27. Axile placentation is found in

  1. Cassia fistula
  2. Hibiscus rosa-sinensis
  3. Helianthus annuus
  4. Dalbergia sisso

Answer: 2

Q28. Flower with inferior ovary is

  1. Hypogynous
  2. Epigynous
  3. Perigynous
  4. Hypo-perigynous

Answer: 2

Q29. A flower having both sepals and petals is

  1. Achlamydeous
  2. Dichlamydeous
  3. Monochlamydeous
  4. Diclinous

Answer: 2

Q30. Flower with both sepals and petals is

  1. Intersexual
  2. Bithecous
  3. Didynamous
  4. Diplostemonous

Answer: 1

Q31. Non-functional stamens are called

  1. Assessory stamens
  2. Staminodes
  3. Supplementary stamens
  4. Staminates

Answer: 2

Q32. Flower with floral organs with five circles is

  1. Pentamerous
  2. Pentacyclic
  3. Pentalocular
  4. Obdiplostemonous

Answer: 2

Q33. Monothecous stamens are found in

  1. Sunflower
  2. Pea flower
  3. Shoe flower
  4. Mustard

Answer: 3

Q34. Diplostemonous androecium occurs in

  1. Silene
  2. murraya
  3. asparagus
  4. brassica

Answer: 2

Q35. Epiphyllous stamens arise from

  1. Petals
  2. Perianth lobes
  3. sepals
  4. epicalyx

Answer: 2

Q36. In Leguminosae, the odd sepal is

  1. Anterior
  2. Posterior
  3. Lateral
  4. Median

Answer: 1

Q37. One chambered ovary has ovules borne on a long placenta attached to wall in the region of ventral suture. It is

  1. Superficial
  2. Basal
  3. Marginal
  4. Parietal

Answer: 3

Q38. A flower with a beak is

  1. Rosaceous
  2. Spurred
  3. Ornithophilous
  4. Ornithochorous

Answer: 2

Q39. Adhesion in a flower is

  1. Union of dissimilar parts
  2. Union of similar parts
  3. Aggregation of similar parts
  4. Aggregation of dissimilar parts

Answer: 1

Q40. Petals are connate when they are

  1. Polypetalous
  2. Fused completely
  3. Fused upto half
  4. Fused only at the based

Answer: 4

Q41. Stamens do not protrude out of corolla. The condition is

  1. Introrse
  2. Extrorse
  3. Exserted
  4. Inserted

Answer: 4

Q42. Anthers dehisce longitudinally towards the side of carpels. The condition is

  1. Introrse
  2. Extrorse
  3. Innate
  4. Centripetal

Answer: 1

Q43. A monothecous stamen has

  1. Small anther
  2. Sterile anther
  3. One lobed anther
  4. One chambered anther

Answer: 3

Q44. The descending aestivation is also called

  1. Caryophyllaceous
  2. Vexillary
  3. Rosaceous
  4. Mimosaceous

Answer: 2

Q45. Floret is

  1. Small fruit
  2. Small flower
  3. Small sessile flower
  4. Small neuter flower

Answer: 3

Q46. Individual members of perianth are called

  1. Bracteoles
  2. Bracts
  3. Spathes
  4. Tepals

Answer: 4

Q47. A dioecious plant has

  1. Bisexual flowers
  2. Either male or female flowers
  3. Both male and female flowers
  4. Bisexual and neuter flowers

Answer: 2

Q48. Main role of flower is to

  1. Produce offspring
  2. Produce hormones
  3. Attract insects
  4. Secrete honey

Answer: 1

Q49. Anthers are fused and filaments are free in

  1. Sunflower
  2. Gossypium
  3. Murraya
  4. Petunia

Answer: 1

Q50. Is show flower/China Rose

  1. Anthers are fused
  2. Filaments are fused in a single mass
  3. Filaments are fused to from many groups
  4. All the stamens are free

Answer: 2

Q51. Placenta of a flower is a tissue that

  1. Forms pollen grains
  2. Attaches stamens with corolla/sepals/tepals
  3. Bears ovules
  4. Bears corona

Answer: 3

Q52. Perianth refers to

  1. Nonessential floral organs
  2. Essential floral organs
  3. Fused stamens and carpels
  4. Undifferentiated calyx and corolla

Answer: 4

Q53. A flower divisible into two equal halves by one plane only is

  1. Actinomorphic
  2. Zygomorphic
  3. Hemicyclic
  4. Asymmetric

Answer: 2

Q54. Funnel-shaped corolla is called

  1. Campanulate
  2. Urecolate
  3. Rotate
  4. Infundibuliform

Answer: 4

Q55. In solanum nigrum, the gamopetalous corolla is

  1. Rotate
  2. Tubular
  3. Campanulate
  4. Globose

Answer: 1

Q56. Cruciform corolla is characterized by

  1. Five fused petals
  2. Five free sessile petals
  3. Four diagonally placed clawed petals
  4. Four medianly and laterally placed clawed petals

Answer: 3

Q57. Four stamens, two short and two long, constitute the condition called

  1. Tetradynamous
  2. Didynamous
  3. Diadelphous
  4. Diplostemonous

Answer: 2

Q58. Gynaecium having a number of free carpels is

  1. Syncarpous
  2. Apocarpous
  3. Polycarpellary
  4. Syngenesious

Answer: 2

Q59. Gynaecium with fused carpels is

  1. Syncarpous
  2. Syngenesious
  3. Sympatric
  4. Cleistocarpic

Answer: 1

Q60.a style arises from the central depression of four lobed ovary. It is

  1. Lateral
  2. Terminal
  3. Gynobasic
  4. Centric

Answer: 3

Q61. In a syncarpous unilocular ovary, ovules develop from two opposite lines on the wall. The placentation is

  1. Superficial
  2. Marginal
  3. Axile
  4. Parietal

Answer: 4

Q62. In a unilocular ovary the ovules develop from all over the wall. The placentation is

  1. Superficial
  2. Marginal
  3. Free central
  4. Parietal

Answer: 1

Q63. An intersexual flower has

  1. No nonessential floral whorl
  2. No essential floral whorl
  3. Both the essential floral whorls
  4. All the floral whorls

Answer: 3

Q64. Stamen represents

  1. Microsporophyll
  2. Microsporangium
  3. Megasporangium
  4. Megasporophyll

Answer: 1

Q65. The female whorl of the flower is

  1. Calyx
  2. Corolla
  3. Androecium
  4. Gynaecium

Answer: 4