Families of Flowering Plants Questions and Answers

Families of Flowering Plants MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Trees are absent in the family

  1. Solanaceae
  2. Brassicaceae
  3. Fabaceae
  4. Asteraceae

Answer: 2

Q2. In Brassicaceae the flowers are zygomorphic

  1. Brassica
  2. Raphanus
  3. Iberis
  4. Lepidium

Answer: 3

Q3. Corolla is cruciform and unguiculate in

  1. Liliaceae
  2. Solanaceae
  3. Asteraceae
  4. Brassicaceae

Answer: 4

Q4. In Iberis, zygomorphy is due to

  1. Outer petals
  2. Inner petals
  3. Outer stamens
  4. Inner stamens

Answer: 1

Q5. Candytuft is

  1. Iberis
  2. Cheiranthus
  3. Lunaria
  4. Lobularia

Answer: 1

Q6. Siliqua fruit is characteristic of family

  1. Poaceae
  2. Fabaceae
  3. Brassicaceae
  4. Asteraceae

Answer: 3

Q7. Family Brassicaceae/cruciferae is characterized by

  1. Marginal placentation
  2. Parietal placentation
  3. Basal placentation
  4. Axile placentation

Answer: 2

Q8. Fruit is silicula in

  1. Brassica
  2. Iberis
  3. Capsella bursa-pastoris
  4. Both B and C

Answer: 4

Q9. Peculiar feature in the ovary of Brassicaceae is presence of

  1. Parietal placentation
  2. False septum
  3. Bilocular ovary
  4. Both A and B

Answer: 2

Q10. In tetradynamous condition the stamens are

  1. 2 short and 2 long
  2. 4 short and 2 long
  3. 4 long and 2 short
  4. 4 long and 4 short

Answer: 3

Q11. Correct name of Toria/Rape is

  1. Brassica campesteris
  2. Brassica juncea
  3. Brassica nigra
  4. Brassica napus

Answer: 4

Q12. In Cruciferae/Brassicaceae, the two carpels are oriented

  1. Obliquely
  2. Anteroposteriorly
  3. Transversely
  4. Superposed

Answer: 3

Q13. In mustard the stamens are

  1. Isostemonous
  2. Monadelphous
  3. Didynamous
  4. Tetradynamous

Answer: 4

Q14. Cabbage is scientifically

  1. Brassica oleracea var. botrytis
  2. oleracea var. capitata
  3. oleracea var. gonglylodes
  4. Sisymbrium irio

Answer: 2

Q15. Plant part used as vegetable in Brassica oleracea var. botrytis is

  1. Terminal bud
  2. Axillary bud
  3. Unripe inflorescence
  4. Fruit

Answer: 3

Q16. Wall flower, an ornamental and medicinal plant of Brassicaceae, is

  1. Brassica alba
  2. Cheiranthus cheiri
  3. Lepidium sativa
  4. Matthiola incana

Answer: 2

Q17. Placentation is parietal in

  1. Brassica
  2. China Rose
  3. Wheat
  4. Sunflower

Answer: 1

Q18. In brassicaceae ovary becomes bilocular due to formation of false septum

  1. Diaphragm
  2. Replum
  3. Annulus
  4. Operculum

Answer: 2

Q19. A medicinal plant of Brassicaceae is

  1. Sisymbrium irio
  2. Lepidium sativum
  3. Cheiranthus cheiri
  4. All the above

Answer: 4

Q20. Aeschynomene belongs to family

  1. Fabaceae
  2. Brassicaceae
  3. Solanceceae
  4. Asteraceae

Answer: 1

Q21. Aeschynomene is

  1. Halophyte
  2. Xerophytes
  3. Mesophyte
  4. Aquatic

Answer: 4

Q22. Wood of Aschynomene is

  1. Lighter like cork
  2. Lighter than cork
  3. Heavier like iron wood
  4. Heavier than iron wood

Answer: 2

Q23. Nodulated roots are characteristic of family

  1. Fabaceae
  2. Asteraceae
  3. Poaceae
  4. Solanaceae

Answer: 1

Q24. Lateral leaflets show autonomous movements in

  1. Desmodium
  2. Crotalaria
  3. Lathyrus
  4. Lens

Answer: 1

Q25. Odd sepal is anterior in family

  1. Solanaceae
  2. Asteraceae
  3. Brassicaceae
  4. Fabaceae

Answer: 4

Q26. Corolla is papilionaceous in

  1. Fabaceae
  2. Asteraceae
  3. Poaceae
  4. Solanaceae

Answer: 1

Q27. In papilionaceous corolla the largest petal is

  1. Anterior
  2. Posterior
  3. Lateral
  4. Anteriolateral

Answer: 2

Q28. Largest petal of papilionacous corolla is called

  1. Standard
  2. Vexillum
  3. Ala
  4. Both A and B

Answer: 4

Q29.petals from a boat shaped structure in papilionaceous corolla

  1. One, anterior
  2. One, posterior
  3. Two, anterior
  4. Two lateral

Answer: 3

Q30. The lateral petals of vexillary corolla are called

  1. Vexilla
  2. Alae
  3. Carina
  4. Both B and C

Answer: 2

Q31. What is the true of androecium of fabaceae

  1. Ten free
  2. 10 monoadelphous
  3. 10 diadelphous
  4. 10 polyadelphous

Answer: 3

Q32. Gynoecioum of fabaceae is

  1. Bicarpellary syncarpous
  2. Polycarpellary apocarpous
  3. Polycarpellary syncarpous
  4. Monocarpellary

Answer: 4

Q33. Fruit is legume in family

  1. Fabaceae
  2. Asteraceae
  3. Poaceae
  4. Solanaceae

Answer: 1

Q34. Oil seed is

  1. Lens culinaris
  2. Arachis hypogea
  3. Trifolium alexandrium
  4. Phaseolus Mungo

Answer: 2

Q35. Glycyrrhiza glabra belong to family

  1. Asteraceae
  2. Brassicaceae
  3. Fabaceae
  4. Poaceae

Answer: 3

Q36. Red Sandal Wood is

  1. Santalum album
  2. Pterocarpus santalinus
  3. Pterocarpus marsupium
  4. Butea monosperma

Answer: 2

Q37. Soyabean is

  1. Vicia faba
  2. Cicer arietinum
  3. Glycine max
  4. Cajanus cajan

Answer: 3

Q38. Part of glycyrrhiza glabra having expectorant properties is

  1. Flower
  2. Fruit
  3. Shoot
  4. Root

Answer: 4

Q39. A fodder plant is

  1. Medicago sativa
  2. Melilotus indica
  3. Trifolium alexandrium
  4. All the above

Answer: 4

Q40. Pigeon Pea is

  1. Cajanus cajan
  2. Vigna unguiculata
  3. Phaseolus vulgaris
  4. Vigna radiate

Answer: 1

Q41. Jeweler’s weights are obtain from

  1. Sesbania grandiflora
  2. Abrus precatorius
  3. Psoralea corylifolia
  4. Cyamopsis tetragonaloba

Answer: 2

Q42. Descending imbricate aestivation occurs in the corolla of

  1. Tamarindus
  2. Cassia
  3. Pisum
  4. Helianthus

Answer: 3

Q43. Two important papilionaceous timber woods are

  1. Dalbergia sisso and Albizzia lebbek
  2. Butea monosperma and Xylia xylocarpa
  3. Dalbergia sisso and Intisia hookeri
  4. Dalbergia sisso and Pterocarpus marsupium

Answer: 2

Q44. Sepals are persistent in

  1. Solanaceae
  2. Brassicaceae
  3. Poaceae
  4. All the above

Answer: 1

Q45. Persistent and accrescent calyx occurs in

  1. Pea
  2. Gram
  3. Physalis
  4. Petunia

Answer: 3

Q46. Anthers dehisce by terminal pores in

  1. Pea
  2. Petunia
  3. Datura
  4. Solanum

Answer: 4

Q47. Gynoecium of solanaceae is

  1. Monocarpellary
  2. Bicarpellary apocarpous
  3. Bicarpellary syncarpous
  4. Polycarpellary syncarpous

Answer: 3

Q48. The two carpels of solanaceae are placed

  1. Anteroposteriorly
  2. Laterally
  3. Superposed
  4. Obliquely

Answer: 4

Q49. Placentation is swollen and axile in family

  1. Asteraceae
  2. Liliaceae
  3. Fabaceae
  4. Solanaceae

Answer: 4

Q50. Vascular bundles are bicollateral while corolla is plicate in bud in family

  1. Asteraceae
  2. Solanaceae
  3. Liliaceae
  4. Fabaceae

Answer: 2

Q51. Epipetalous androecium occurs in

  1. Brassicaceae
  2. Solanaceae
  3. Asteraceae
  4. Both B and C

Answer: 4

Q52. Cestrum nocturnum belongs to family

  1. Solanaceae
  2. Fabaceae
  3. Asteraceae
  4. Poaceae

Answer: 1

Q53. Datura belongs to family

  1. Asteraceae
  2. Solanaceae
  3. Liliaceae
  4. Poaceae

Answer: 2

Q54. Chilli is

  1. Solanum melongena
  2. Atropa acuminate
  3. Capsicum annuum
  4. Physalis peruviana

Answer: 3

Q55. Lycopersicon lycopersicum is

  1. Potato
  2. Tobacco
  3. Bell paper
  4. Tomato

Answer: 4

Q56. Tobacco is

  1. Fruits of Nicotiana
  2. Seeds of Nicotiana
  3. Dried leaves of Nicotiana
  4. Dried roots of Nicotiana

Answer: 3

Q57. Atropa yields

  1. Spice
  2. Vegetable
  3. Narcotics
  4. Belladonna

Answer: 4

Q58. An edible fruit of family solanaceae is

  1. Physalis
  2. Withania
  3. Hyoscyamus
  4. Capsicum

Answer: 1

Q59. Egg plants belongs to

  1. Brassicaceae
  2. Solanaceae
  3. Poaceae
  4. Lilaceae

Answer: 2

Q60. Botanical name of Gram is

  1. Phaseolus aureus
  2. Phaseolus mungo
  3. Cicer arietinum
  4. Cajanus cajan

Answer: 3

Q61. Which one possesses numerous ovules in its pistil

  1. Asteraceae
  2. Poaceae
  3. Solanoceae
  4. Both A and B

Answer: 3

Q62. Nicotine is obtained from a plant belonging to

  1. Liliaceae
  2. Solanaceae
  3. Brassicaceae
  4. Asteraceae

Answer: 2

Q63. Botanical name of Henbane is

  1. Hyoscyanus niger
  2. Physalis peruviana
  3. Cestrum diurnum
  4. Withania somnifera

Answer: 1

Q64. Flower of Brassica is

  1. Tricyclic
  2. Tetracyclic
  3. Pentacyclic
  4. Hexacyclic

Answer: 3

Q65. Largest dicot family is

  1. Fabaceae
  2. Solanaceae
  3. Asteraceae
  4. lamiaceae

Answer: 3