Excretory System Questions and Answers

Excretory System MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The number of uriniferous tubules in each kidney of man is

  1. About 10,000
  2. About 5,000
  3. Numerous
  4. About 1.0*106

Answer: 4

Q2. The waste matters (urea) are transported by

  1. Blood
  2. Lymph
  3. RBC
  4. None of the above

Answer: 1

Q3. Conversion of excess of amino acids into urea is done in

  1. Lungs
  2. Large intestine
  3. Liver
  4. Cloaca

Answer: 3

Q4. Columns of Bertin are found in

  1. Testes
  2. Ovaries
  3. Kidney
  4. Liver

Answer: 3

Q5. Man is

  1. Ammonotelic
  2. Ureotelic
  3. Uricotelic
  4. None of the above

Answer: 2

Q6. The yellow colour of urine is due to

  1. Uric acid
  2. Urea
  3. Urochrome
  4. Melanin

Answer: 3

Q7. Malpighian body is present in

  1. Skin
  2. Kidney
  3. Testes
  4. Ovaries

Answer: 2

Q8. Certain carbonates and phosphates are removed by

  1. Skin
  2. Liver
  3. Kidneys
  4. None of the above

Answer: 4

Q9. The retroperitoneal kidney is

  1. Kidney of fish
  2. Kidney covered by peritoneum on ventral side
  3. Kidney covered by peritoneum on dorsal side
  4. Kidney uncovered by peritoneum on either side

Answer: 2

Q10. In man kidney is

  1. Pronephros
  2. Mesonephros
  3. Metanephros
  4. None of the above

Answer: 3

Q11. Micturition is

  1. Removal of urea from blood
  2. Removal of uric acid
  3. Passing out urine
  4. Removal of faeces

Answer: 3

Q12. The excretory organs of Palaeomon are

  1. Malpighian tubules
  2. Nephridia
  3. Green glands
  4. Kidney’s

Answer: 3

Q13. Excretion is a continuous process but urine is not passed out continuously because of

  1. Urinary bladder
  2. Cloaca
  3. Rectum
  4. Ureter

Answer: 1

Q14. The main excretory organs in man are

  1. Kidneys
  2. Nephridia
  3. Trachea
  4. Lungs

Answer: 1

Q15. The smallest functional unit of kidney is

  1. Nephron
  2. Collecting tube
  3. Glomerulus
  4. Bowman’s capsule

Answer: 1

Q16. Kidneys are not the only organs of excretion, their work is supplemented by

  1. Liver
  2. Skin
  3. Heart
  4. Large intestine

Answer: 2

Q17. The kidneys are located

  1. Within the coelom
  2. Near the buccal cavity
  3. Near the heart
  4. Outside the coelom

Answer: 4

Q18. The position of kidneys is

  1. Inter-peritoneal
  2. Retroperitoneal
  3. Intraperitoneal
  4. Neon of these

Answer: 2

Q19. The bunch of capillaries present in the Bowman’s capsule is called

  1. Paccinian corpuscle
  2. Bowman’s capsule
  3. Glomerulus
  4. Malpighian capsule

Answer: 3

Q20. The cells which line the neck and the body of the nephron are

  1. Smooth squamous epithelial
  2. Tessellated epithelial
  3. Stratified epithelial
  4. Cuboidal and ciliated epithelial

Answer: 4

Q21. Diameter of the renal afferent vessel is

  1. Same as that of efferent
  2. Smaller than that of efferent
  3. Larger than that of efferent
  4. There is no efferent vessel

Answer: 3

Q22. In Annelids excretory organs are

  1. Nephridia
  2. Malpighian tubules
  3. Green glands
  4. Kidneys

Answer: 1

Q23. The afferent and efferent vessels are

  1. Arterial in nature
  2. Venous in nature
  3. One is arterial and the other is venous
  4. None of the above

Answer: 1

Q24. Malpighian body is constituted by

  1. Glomerulus only
  2. Glomerulus and Bowman’s capsule
  3. Glomerulus and efferent vessel
  4. Glomerulus, Bowman’s capsule and efferent vessel

Answer: 2

Q25. Deamination is the first step in urea formation. It means the

  1. Reduction of ammonia
  2. Oxidation of ammonia
  3. Addition of amino group to a nonamino organic molecule
  4. Removal of amino group from an amino acid

Answer: 4

Q26. The kidneys not only remove the waste products from the blood but also play a very important role in maintaining

  1. Equilibrium of the body
  2. Temperature of the body
  3. Constant composition of the blood irrespective of the nature of the food or fluid intake
  4. Blood pressure constant

Answer: 3

Q27. The glomerular afferent arteriole has a pressure of

  1. + 120 mm Hg
  2. -120 mm Hg
  3. + 95 mm Hg
  4. +75 mm Hg

Answer: 4

Q28. The pH of fresh urine is about

  1. 1
  2. 0
  3. 4
  4. 9

Answer: 2

Q29. Glycosuria is the term used for

  1. Loss of glucose in the urine
  2. Loss of blood in the urine
  3. Loss of salts in the urine
  4. None of these

Answer: 1

Q30. Haematuria is the disorder involving

  1. The loss of blood through the urine
  2. Loss of haemoglobin in R.B.C.
  3. Loss of glucose in urine
  4. The increase in concentration blood urea

Answer: 1

Q31. Uraemia is an excretory disorder in which

  1. The tubules of kidney reabsorb urea in large amount
  2. Concentration of urea goes high in the blood because the tubules are not able to remove it from the blood
  3. Urea is produced in excess in the body
  4. None of these

Answer: 2

Q32. The reabsorption of glucose from the glomerular filtrate is due to

  1. High osmotic pressure of filtrate
  2. Passive diffusion
  3. Active transport across the walls of proximal convoluted part
  4. Filtration pressure exerted on the fluids in the loop of Henle

Answer: 3

Q33. The elimination of insoluble calcium phosphate takes place by

  1. Liver
  2. Kidney
  3. Large intestine
  4. Skin

Answer: 3

Q34. Excretion in the form of uric acid and urates in birds is helpful in

  1. Conserving body heat
  2. Conserving water
  3. Elimination of water
  4. Conserving urea

Answer: 2

Q35. Physiologically urea is produced by the action of an enzyme

  1. Uricase
  2. Urease
  3. Arginase
  4. None

Answer: 3

Q36. Excretion of bile pigments in the urine indicates

  1. Anaemia
  2. Diabetes
  3. Rickets
  4. Jaundice

Answer: 4

Q37. Malpighian tubules are the excretory organs in

  1. Cockroach
  2. Platyhelminthes
  3. Ascaris
  4. Pila

Answer: 1

Q38. Which of the following enzyme is produced in the kidneys

  1. Rennin
  2. Renin
  3. Uricase
  4. Arginase

Answer: 2

Q39. A notch present on the mesial side of kidney is known as

  1. Ureter
  2. Pelvis
  3. Hilus
  4. Pyramid

Answer: 3

Q40. The collecting ducts in the kidney converge to from

  1. Pyramid
  2. Calyx
  3. Pelvis
  4. Columns of Bertin

Answer: 1

Q41. The narrow apex of pyramid is called

  1. Column of Bertin
  2. Calyx
  3. Papillary duct of Bellini
  4. Pelvis

Answer: 3

Q42. In adult Frog, the kidney is

  1. Pronephros
  2. Opisthonephros
  3. Mesonephros
  4. Metanephros

Answer: 3

Q43. In human beings, gout is caused by

  1. Deficiency of iodine
  2. Excessive secretion of thyroid
  3. Excessive liberation of uric acid
  4. Deposition of uric acid

Answer: 4

Q44. The amount of urine output per day by a normal human being is

  1. 4-5 liters
  2. 3-4 liters
  3. 1-1.8 liters
  4. 5-0.75 liters

Answer: 3

Q45. Rate of glomerular filtration per minute in an adult human being is

  1. 125 ml
  2. 25 ml
  3. 225 ml
  4. 425 ml

Answer: 4

Q46. Tubular secretion adds to the glomerular filtrate

  1. Urea
  2. Uric acid
  3. ammonia
  4. All the above

Answer: 4

Q47. The process that pushes out water and other dissolved materials from blood in the glomerulus is

  1. Dialysis
  2. Secretion
  3. Filtration
  4. Ultrafiltration

Answer: 4

Q48. In kidneys, urine is produced by three processes

  1. Dialysis, ultra filtration and tubular secretion
  2. Ultra filtration, dialysis and tubular secretion
  3. Ultra filtration, tubular reabsorption and tubular secretion
  4. Tubular reabsorption and tubular secretion

Answer: 3

Q49. Collecting tubes are lined by

  1. Squamous epithelium
  2. Columnar epithelium
  3. Cuboidal epithelium
  4. Cuboidal and columnar epithelium

Answer: 4

Q50. Bowman’s capsule is lined by

  1. Ciliated cuboidal epithelium
  2. Squamous epithelium
  3. Non ciliated cuboidal epithedal
  4. Non ciliated columnar epithelium

Answer: 2