Evidences of Evolution Questions and Answers

Evidences of Evolution MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The term evolution in Biology means that

  1. Fossils or old
  2. Living things constantly change
  3. Life begin in sea
  4. Man descended from Apes

Answer:2

Q2. Hackles theory of recapitulation means that

  1. Life history of an organism reflects its evolutionary history
  2. All organisms start as an egg
  3. Progeny resembles with parents
  4. Last body parts are regenerated

Answer:1

Q3. Connecting link between chordates and non chordates is

  1. Peripatus
  2. Balanoglossus
  3. Sphenodon
  4. Tachyglossus

Answer:2

Q4. In which period of paleozoic era firstvertebrate appeared

  1. Ordovician
  2. Devonian
  3. Silurian
  4. Mississippian

Answer:1

Q5. Which animal dominated in paleozoic era?

  1. Reptiles
  2. Fishes
  3. Birds
  4. Mammals

Answer:2

Q6. Fossilization occurs where

  1. Organismsare buried and preserved by natural processes
  2. Animals are destroyed by environment
  3. Animals are destroyed by scavengers
  4. Animals are buried by natural processes

Answer:1

Q7. The greatest evolutionary change enabling the land vertebrates to be completely free from water was the development of

  1. Four legs
  2. Lungs
  3. Shielded eggs and internal fertilization
  4. Four chambered heart

Answer:3

Q8. Archaezoic era is considered as age of

  1. Fishes
  2. Marine life
  3. Protists
  4. Amphibians

Answer:3

Q9. Age of man in geology is

  1. Proterozoic
  2. Mesozoic
  3. Coenozoic
  4. Psychozoic

Answer:4

Q10. Coenozoic era is known as

  1. Age of amphibia and lycopods
  2. Age of marine invertebrates
  3. Age of reptiles and gymnosperms
  4. Age of mammals and modern flora

Answer:4

Q11. Extreme specialisation and extension of great reptiles occurred in the epoch

  1. Permian
  2. Triassic
  3. Jurassic
  4. Cretaceous

Answer:4

Q12. The age of rock is calculated on the basis of

  1. Type of fossils present
  2. Number of Strata present
  3. Amount of Uranium present
  4. Amount of lead present

Answer:4

Q13. Fossil is a

  1. Laboratory preserved animal
  2. Dead animal of the past
  3. Organic relic of the past
  4. Stuffed animal

Answer:3

Q14. The future which enabled reptiles to dominate the land fauna for hundred million years was

  1. Large size
  2. Heavy armour
  3. Large teeth
  4. Large eggs

Answer:2

Q15. The epoch of man in geological period is

  1. Pliocene
  2. Oligocene
  3. Miocene
  4. Pleistocene

Answer:4

Q16. Fossils are dated by

  1. Stratigraphic position
  2. Amount of calcium Residue
  3. Association with other animals
  4. Radioactive carbon content

Answer:4

Q17. Analogous structures are

  1. Structurally similar
  2. Functionally similar
  3. Structurally and functionally similar
  4. Normally non functional

Answer:2

Q18. Prototherians have evolved from

  1. Reptiles
  2. Birds
  3. Eutherian
  4. Amphibians

Answer:1

Q19. Which one is not a vestigial organ in man?

  1. Vermiform appendix
  2. Plica semilunaris
  3. Ear muscles
  4. Epiglottis

Answer:4

Q20. Evolution is best defined as

  1. Inheritance of acquired characters
  2. Descent of modification
  3. Spontaneous generation
  4. Struggle for existence

Answer:2

Q21. As evidence from records which era had no life

  1. Azoic
  2. Proterozoic
  3. Paleozoic
  4. Coenozoic

Answer:1

Q22. A living connecting link which provides evidences from organic evolution

  1. Archaeopteryx between reptiles and mammals
  2. Lung fish between Pisces and reptiles
  3. Duckbill Platypus between reptiles and mammals
  4. Sphenodon between reptiles and birds

Answer:3

Q23. Which is the vestigial organ in man

  1. Vermiform appendix
  2. Cervical vertebra
  3. Atlas
  4. None

Answer:1

Q24. During the days of dinosaurs mammals had

  1. Already evolved
  2. A size of rats and mice
  3. Both 1 and 2
  4. Not yet evolved

Answer:3

Q25. Which is a vestigial organ of python

  1. Nose
  2. Scales
  3. Teeth
  4. Hind Limbs

Answer:4

Q26. Being all mammals whale, Dolphin,bat,  monkey and horse have some important common characters ,but they also so conspicuous differences this is due to the phenomenon of

  1. Normalisation
  2. Genetic drift
  3. Convergence
  4. Divergence

Answer:4

Q27. Birds and mammals in geological development of earth arose in period

  1. Permian
  2. Carboniferous
  3. Jurassic
  4. Oligocene and Eocene

Answer:3

Q28. Which of the following is a living fossil

  1. Euglena
  2. Limulus
  3. Sycon
  4. Balanoglossus

Answer:2

Q29. Reptiles where dominant during

  1. Permian period
  2. Cretaceous period
  3. Oligocene period
  4. Cambrian period

Answer:2

Q30. Homologous organs have

  1. Same origin but different functions
  2. Different origin but Same functions
  3. Same origin and Same functions
  4. Different origin and different functions

Answer:1

Q31. Sudden appearance of an ancestral character is called

  1. Evolution
  2. Mutation
  3. Atavism
  4. Heredity

Answer:3

Q32. The recapitulation theory was given by

  1. Haeckel
  2. Darwin
  3. Weissman
  4. Von Baer

Answer:1

Q33. Which of the following is vestigial organ

  1. Wisdom teeth
  2. Nails
  3. Scalp hair
  4. All the above

Answer:1

Q34. Appearance of teeth in the embryo of a bird prove that

  1. Ontogeny repeats phylogeny
  2. Evolution has taken place
  3. Birds have evolved from reptiles
  4. All the above

Answer:4

Q35. Who is regarded as father of evolutionary concept?

  1. Linnaeus
  2. Lamarck
  3. Darwin
  4. Buffon

Answer:4

Q36. Which of the following is the connecting link?

  1. Peripatus
  2. Echidna
  3. Proterospongia
  4. All the above

Answer:4

Q37. Which of the following is called living fossil?

  1. Sphenodon
  2. Limulus
  3. Peripatus
  4. All the above

Answer:4

Q38. Blood precipitation test was proposed by

  1. Wallace
  2. Nuttal

3.Bateson

  1. Needham

Answer:2

Q39. Blood precipitation test are used in

  1. Blood grouping
  2. Antigen antibody reaction
  3. Animal relations
  4. Immunity

Answer:3

Q40. The dating of rocks is done by calculating the ratio between

  1. Uranium and lead
  2. Potassium and argon
  3. Rubidium and Strontium
  4. All the above

Answer:4

Q41. Which one of the following sets include analogous organs only?

  1. Wings of butterfly, Sparrow and bat
  2. Hind legs of horse, grasshopper and bat
  3. Hands of man, monkey and Kangaroo
  4. Mandibles of cockroach, mosquito and Honey Bee

Answer:1

Q42. Dinosaurs are

  1. Extinct amphibians
  2. Extinct reptiles
  3. Primitive mammals
  4. Living reptiles

Answer:2

Q43. Flippers of seal are

  1. Fins
  2. Skin outgrowth
  3. Fore Limbs
  4. Hind Limbs

Answer:3

Q44. Non functional Wings occur in

  1. Emu, owl and Dodo
  2. Ostrich, kiwi and stork
  3. Kiwi, emu and ostrich
  4. Rhea, eagle and cassowary

Answer:3

Q45. Which of the following would be easily fossilized?

  1. Heart
  2. Tooth
  3. Skin
  4. Liver

Answer:2

Q46. Seedling of acasia have

  1. Simple leaves
  2. Compound leaves
  3. Stipula spines
  4. Both 2 and 3

Answer:1

Q47. Saplings of Oaks of Northern USA processes

  1. Deciduous leaves
  2. Ever Green Leaves
  3. Highly desiccated leaves
  4. Axillary Thorns

Answer:2

Q48. Who is called father of modern embryology?

  1. Ernest hackle
  2. Aristotle
  3. Von Baer
  4. Follow

Answer:1

Q49. Vestigial organ present in Greenland whale is

  1. Fore Limbs
  2. Pelvic girdle
  3. Hind Limbs
  4. Both 2 and 3

Answer:4

Q50. Pistillode  occurs in

  1. Male flowers of cucurbits
  2. Female flowers of cucurbits
  3. Bisexual flowers of salvia
  4. Disc florets of sunflower

Answer:1

Q51. Who observed that embryos never pass through adult stages of their ancestors?

  1. Von Baer
  2. Charles Darwin
  3. Ernest hackle
  4. Richard owen

Answer:1

Q52. Which are vestigial in humans?

  1. Tail vertebrae
  2. Auricular muscles
  3. Scalp muscles
  4. All the above

Answer:4

Q53. Nictitating membrane is vestigial in

  1. Frog
  2. Rabbit
  3. Human
  4. All the above

Answer:3

Q54. Flippers of penguin and dolphin are considered analogous to they are modified forelimbs because

  1. Absence of certain bones
  2. Development from different lineages
  3. Structural differences
  4. Functional differences

Answer:2

Q55. An example of analogous organs is

  1. Tubers of potato and sweet potato
  2. Tubers of Dahlia and sweet potato
  3. Tubers of potato and Jerusalem artichoke
  4. All the above

Answer:1

Q56. In land animals blood vascular system has

  1. Single circulation
  2. Venous heart
  3. Arterial heart
  4. Arteriovenous heart

Answer:4