Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) on Engineering Drawing

01. A line drawn with a long section, short dash, and another long section is a ________.

(A) Hidden feature
(B) Center of a circle
(C) Center axis of a hidden cylinder
(D) Center of a radius

Answer: Option C

02. This type of projection is when projectors are parallel to each other, but is at an angle other than 90 degrees to the plane of projection:

(A) Oblique projection
(B) Perpendicular projection
(C) Aesthetic projection
(D) Angular projection

Answer: Option A

03. Generally, the units used on an architectural drawing are set to ________.

(A) Architectural
(B) Engineering
(C) Metric
(D) Civil

Answer: Option A

04. Before starting an isometric drawing in Auto-CAD the drafter needs to ________.

(A) Set the grid to isometric
(B) Set the current layer to Defpoints
(C) Turn Object Snap off
(D) Turn Ortho off

Answer: Option A

05. A cylinder can be created by drawing a rectangular shape then the ________ tool.

(A) Revolve
(B) Sweep
(C) Extrude
(D) None of the above

Answer: Option A

06. The text height for room names should be set to ________for a drawing that will be plotted to a scale of ¼” = 1′-0″.

(A) 4″
(B) 5″
(C) 6″
(D) 8″

Answer: Option C

07. In order to convert fractional inches into decimal inches ________.

(A) Look on a metric conversion chart
(B) Divide the numerator (top number) by the denominator (bottom number)
(C) Check the engineer’s scale
(D) All of the above

Answer: Option B

08. When lettering a CAD drawing, for clarity you should limit the number of fonts to:

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Any number

Answer: Option B

09. The Offset tool should only be used for placing ________ in an isometric drawing.

(A) Circles
(B) Horizontal lines
(C) Vertical lines
(D) None of the above

Answer: Option C

10. The Conceptual Visual Style tool is located on the ________ toolbar.

(A) Visual Styles
(B) Modify
(C) 3-D Modeling
(D) All of the above

Answer: Option A

11. The first step in creating a traditional technical drawing is to ________.

(A) Draw a series of guide lines
(B) Set up the meter line
(C) Align the paper so that it will be positioned square to the parallel bar
(D) Sharpen the leads in the technical pens

Answer: Option C

12. To insure that everyone understands what the electrical symbols represent it is customary to include a ________ on the electrical sheet.

(A) List
(B) Part number
(C) Electrical legend
(D) Electrical layer

Answer: Option C

13. The primary unit of measurement for engineering drawings and design in the mechanical industries is the:

(A) Millimeter
(B) Centimeter
(C) Meter
(D) Kilometer

Answer: Option A

14. In order to create an isometric circle to represent a hole through the top surface of a box, the drafter must insure that the correct iso-plane has been selected by scrolling through the iso-planes using the ________ key.

(A) F1
(B) F3
(C) F5
(D) F8

Answer: Option C

15. The default position of the UCS icon is positioned at ________ on the AutoCAD grid.

(A) 0, 0, 0
(B) 10, 10, 10
(C) 20, 20, 20
(D) None of the above

Answer: Option A

16. Traditional drafters need to be able to create several different line widths because ________.

(A) Different line widths convey different information
(B) The line width has to do with how dark it appear in the finished drawing
(C) They seem to transmit better in a fax machine
(D) It makes no difference

Answer: Option A

17. Once the architect has finalized the house plans with the client any changes to the design requested by the client will require a ________.

(A) Change order
(B) Modification slip
(C) Whole new set of drawings
(D) None of the above

Answer: Option A

18. There are two main types of projection:

(A) Parallel and Orthographic
(B) Station-point and Perspective
(C) Parallel and Convergent
(D) Perspective and Parallel

Answer: Option D

19. The bounding box method for setting up an isometric drawing helps the drafter ________.

(A) Confine the isometric drawing to its maximum size
(B) Figure what lines are to be illustrated vertical and horizontal
(C) Position the isometric drawing in paper space
(D) None of the above

Answer: Option A

20. In order to create one solid model from two or more separate solid shapes the drafter will need to position them and then ________.

(A) Use Union to join them
(B) Use the Join command
(C) Use the Add Parts tool
(D) None of the above

Answer: Option A

21. When creating an isometric drawing in Auto-CAD the drafter can utilize the Dynamic Input and Polar Coordinate system to place both vertical and horizontal lines. A line created from one point 3 inches at 180 degrees would be a ________ line.

(A) Horizontal
(B) Vertical
(C) Inclined
(D) None of the above

Answer: Option B

22. This is a flat or rounded tab protruding from a surface, usually to provide a method for attachment:

(A) Lug
(B) Boss
(C) Chamfer
(D) Spotface

Answer: Option A

23. Using the Relative Polar Coordinate System to add a 3 inch line that is 45 degrees from the end point of the line created above the drafter would ________.

(A) Type @3<45 and enter
(B) Type 3 back slash and enter
(C) Type 3 forward slash and enter
(D) Type 3 and try to use the Dynamic Input readout to find the end point

Answer: Option A

24. In working drawings, these show all necessary information not given directly on the drawing with its dimensions and notes:

(A) Document strips
(B) Portable documents
(C) Formatting forms
(D) Title and record strips

Answer: Option D

25. Once a drawing is determined to be complete, the title block is used to document the change from:

(A) A draft to a finished drawing
(B) A finished to a working drawing
(C) An assembly to a finished drawing
(D) A working drawing to a draft

Answer: Option A