Ecosystem: Structure and Function, Questions and Answers

Ecosystem: Structure and Function MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Ecosystem may be defined as

  1. A species along with environment
  2. Plants found in water
  3. Plants found on land
  4. Call plants and animals species along with environment

Answer:4

Q2. A pond / lake is

  1. A biome
  2. Unnatural ecosystem
  3. An artificial ecosystem
  4. Community of plants and animals only

Answer:2

Q3. Biome is

  1. The fauna of an ocean
  2. The Flora of land
  3. Communities of organisms interacting with one another
  4. The part of the earth and its atmosphere which is inhabited by living organisms

Answer:3

Q4. Grassland biome for its maintenance requires

  1. Periodic fire
  2. Intensive grazing
  3. Mowing
  4. All the above

Answer:4

Q6. Primary consumers in the detritus food chain are

  1. Herbivorous
  2. Bacteria and fungi
  3. Insect Larva, nematodes
  4. All the above

Answer:2

Q7. Total organic matter present in an ecosystem is called

  1. Biomass
  2. Biome
  3. Litter
  4. Food

Answer:1

Q8. Detritus food chain in comparison to grazing food chain is

  1. Generally longer
  2. Generally equal
  3. Generally shorter
  4. None of these

Answer:3

Q9. Putrefying organisms are

  1. Producer organisms
  2. Reducer organisms
  3. Consumer organisms
  4. Parasitic organisms

Answer:2

Q10. The most important organisms for an ecosystem are

  1. Herbivorous
  2. Carnivorous
  3. Green plants
  4. Protozoa

Answer:3

Q11. A peacock eats snakes which eat frog these eat hoppers which in turn thrive on leaves of the plants, the peacock is

  1. Primary consumer
  2. Secondary consumer
  3. Decomposer
  4. Apex of the food pyramid

Answer:4

Q12. A food chain is

  1. Group of organisms which eat the same type of food
  2. Animals eating animals eating
  3. Series of plants / animals which are interrelated in the form of organisms being eaten as food by the other
  4. None of these

Answer:3

Q13. A food chain consists of

  1. Producers
  2. Consumers
  3. Decomposers
  4. Producers and Consumers

Answer:4

Q14. Trophic leaves in a food chain are formed by

  1. Producers
  2. Consumers
  3. Decomposers
  4. All the above

Answer:4

Q15. Food chain always starts with

  1. Photosynthesis
  2. Respiration
  3. Nitrogen fixation
  4. Decay

Answer:1

Q16. Primary consumers are

  1. Green plants
  2. Herbivorous
  3. Carnivorous
  4. All the above

Answer:2

Q17. Secondary consumers are

  1. Green plants
  2. Herbivorous
  3. Carnivorous
  4. All the above

Answer:3

Q18. Which of the food chain directly depends on solar radiations?

  1. Predator
  2. Grazing
  3. Detritus
  4. None of these

Answer:2

Q19. Producers in any grazing food chain

  1. Feed the herbivorous
  2. Feed the carnivorous
  3. Clean the atmosphere
  4. Capture solar energy

Answer:4

Q20. Converters or transducers organisms in the food chain are called

  1. Herbivorous
  2. Carnivorous
  3. Decomposers
  4. Producers

Answer:4

Q21. Biological equilibrium is an equilibrium among the

  1. Producers
  2. Producers and consumers
  3. Decomposers
  4. Producers consumers and decomposers

Answer:4

Q22. Trophic level in a food chain which cycles the various materials between environment and living organisms is constituted by

  1. Producers
  2. Consumers
  3. Decomposers
  4. All the above

Answer:3

Q23. Food web is constituted by

  1. Various interlinked food chains in a community
  2. Relationship between animals and plants
  3. Relationship between organisms and their environment
  4. Relationship between animals, plants and microbes

Answer:1

Q24. Vegetation of a Geographic region with low rainfall, high temperature, loose and sandy soil is of the type called

  1. Grassland
  2. Scrub forest
  3. Xerophytic
  4. Evergreen tropical forest

Answer:3

Q25. Interesting real ecosystem, maximum energy is present in

  1. T3
  2. T2
  3. T1
  4. T4

Answer:3

Q26. In pond ecosystem the shape of pyramid of number is

  1. Linear
  2. Irregular
  3. Upright
  4. Inverted

Answer:3

Q27. In parasitic food chain,the pyramid of number is

  1. Linear
  2. Upright
  3. Inverted
  4. Inverted upright

Answer:3

Q28. In grassland ecosystem, the pyramid of biomass is

  1. Linear
  2. Upright
  3. Inverted
  4. Inverted upright

Answer:2

Q29. In pyramid of food, the producers occupy

  1. The base
  2. Position near the base
  3. Apex
  4. Position near Apex

Answer:1

Q30. Energy flow in an ecosystem is

  1. Uni directional
  2. Bidirectional
  3. Multidirectional
  4. All the above

Answer:1

Q31. Ascending trophic level in grazing food chain pyramid represents

  1. Gradual decrease in biomass from Apex to base
  2. Gradual decrease in biomass from producers to the tertiary consumers
  3. Gradual increase of the biomass from producers to the tertiary consumers
  4. No change in Biomass

Answer:2

Q32. Rate of storage of organic matter not used by heterotrophic is termed as

  1. Net productivity
  2. Net primary productivity
  3. Gross primary productivity
  4. Secondary productivity

Answer:2

Q33. Graphic representation of biomass relationship between the Producers and Consumers in an ecosystem is called

  1. Trophic level
  2. Ecological system
  3. Ecological Niche
  4. Ecological pyramid

Answer:4

Q34. If all green plants of earth are destroyed

  1. All plants shall die
  2. Only Herbivorous animals shall die
  3. All animals shall die ultimately
  4. Nothing shall happened to animals

Answer:3

Q35. The typical bio of an area having 50 to 100 CM of rainfall is

  1. Desert
  2. Grassland
  3. Deciduous forest
  4. Coniferous forest

Answer:2

Q36. Grassland of USA is referred to as

  1. Prairie
  2. Steppes
  3. Pampas
  4. Veldts

Answer:1

Q37. Plankton, nekton and benthos are not the components of one of the ecosystems which is

  1. Oceans
  2. Fresh water rivers
  3. Grassland
  4. Pond or lake

Answer:3

Q38. The food chain in which microorganisms break down the energy rich compounds synthesized by producers

  1. Predator food chain
  2. Parasitic food chain
  3. Detritus food chain
  4. None of these

Answer:3

Q39. When a big fish eats a small fish which eats water fleas supported by phytoplankton water fleas are

  1. Producers
  2. Primary consumers
  3. Secondary consumers
  4. Top consumers

Answer:2

Q40. Deciduous plants are those in which leaves fall

  1. Once in a year
  2. Twice twice in a year
  3. Many times a year
  4. None of the above

Answer:1

Q41. Which forests have maximum diversity?

  1. Sub tropical rainforests
  2. Coniferous forest
  3. Tropical forests
  4. Deciduous forest

Answer:3

Q42. Which one is not a factor of the abiotic environment?

  1. Sunlight
  2. Decomposers
  3. Water
  4. Temperature

Answer:2

Q43. Functional aspect of an ecosystem is

Producers consumers and abiotic environment

  • Regulation of populations
  • Light, temperature, Oxygen and Carbon dioxide
  • Both 1 and 3

Answer:2

Q44. Which is true of a food chain?

  1. Passage of food from one trophic Level to the next higher one
  2. Passage of energy from one trophic Level to next higher one
  3. Dissipation of energy at successive trophic levels
  4. All the above

Answer:4

Q45. Food web

  1. Increases variety of food at each trophic level
  2. Delicately balances the inter relations amongst organisms
  3. Decreases variety of food but increases quantity of food at each trophic level
  4. Increases variety as well as quantity of food at each trophic level

Answer:2