Diversity in Angiosperm Morphology Questions and Answers

Diversity in Angiosperm Morphology MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. A shrub has

  1. Short pliable stems
  2. Long pliable stems
  3. Medium woody stems
  4. Long woody stems

Answer: 3

Q2. The smallest angiosperm is

  1. Mistletoe
  2. Rafflesia
  3. Wolfiella
  4. Wolffia

Answer: 4

Q3. ‘Bodhi’ tree at Gaya is

  1. 200 years old
  2. More than 26500 years old
  3. 1000-1500 years old
  4. 200-1000 years old

Answer: 2

Q4. The tallest plant is

  1. Anthocephalus cadamba
  2. Acacia nilotica
  3. Eucalyptus regnans
  4. Raffesia arnoldii

Answer: 3

Q5. A herb is the one having

  1. Green soft and short stems
  2. Woody short stems
  3. A number of flowers and fruits
  4. Annual growth

Answer: 1

Q6. Lianas are

  1. Weak stemmed trailers
  2. Woody stemmed climbers and twiners
  3. Trees with twisted stems
  4. Plants with woody stems and medium height

Answer: 2

Q7. A space parasite is

  1. Vanda
  2. Cuscuta
  3. Rafflesia
  4. Utricularia

Answer: 1

Q8. An insectivorous/carnivorous plant is

  1. Viscum
  2. Parkinsonia
  3. Santalum
  4. Utricularia

Answer: 4

Q9. Herbaceous plant that dies back to ground each year but sprouts again from underground part is

  1. Perennial
  2. Biennial
  3. Annual
  4. Winter annual

Answer: 1

Q10. Loranthus is

  1. Commensal
  2. Epiphyte
  3. Parasite
  4. Symbiont

Answer: 3

Q11. Monotropa is a

  1. Saprophyte
  2. Symbiont
  3. Parasite
  4. Insectivorous plant

Answer: 1

Q12. Saprophytic angiosperms are also called

  1. Mycorrhizal plants
  2. Mesophytic plants
  3. Humus plants
  4. Myrmecophilous plants

Answer: 3

Q13. Saprophytic plants lack

  1. Chlorophyll
  2. Vascular tissues
  3. Roots
  4. Flowers

Answer: 1

Q14. Liana is a

  1. Herb
  2. Shrub
  3. Tree
  4. Vine

Answer: 4

Q15. A symbiotic association between fungus and underground part of a plant is

  1. Hyperparasite
  2. Mycorrhiza
  3. Endophyte
  4. Subterranean parasite

Answer: 2

Q16. Lantana is a

  1. Liana
  2. Tree
  3. Herb
  4. Prickly shrub

Answer: 4

Q17. Smallest parasitic flowering plant is

  1. Arceuthobium
  2. Rafflesia
  3. Balanophora
  4. Prickly Shrub

Answer: 4

Q18. Largest flower belongs to

  1. An epiphyte vanda
  2. A parasite Rafflesia
  3. A saprophyte Neottia
  4. Tree Alnus with symbiotic bacteria

Answer: 2

Q19. Sundew is

  1. Dionaea
  2. Nepenthes
  3. Drosera
  4. Striga

Answer: 3

Q20. A polycarpic plant is

  1. Bambusa tulda
  2. Agave Americana
  3. Pisum sativum
  4. Pyrus malus

Answer: 4

Q21. A plant which manufactures its own food is

  1. Autotrophic
  2. Symbiotic
  3. Heterotrophic
  4. Saprophytic

Answer: 1

Q22. Which one of the following is a partial heterotroph

  1. Rafflesia
  2. Eucalyptus
  3. Drosera
  4. Hydrilla

Answer: 3

Q23. A marine angiosperm is

  1. Hydrilla
  2. Potamogeton
  3. Zostera
  4. Sagittaria

Answer: 3

Q24. A monocarpic plant is

  1. Cuscuta
  2. Agave
  3. Mangifera
  4. Dalbergia

Answer: 2

Q25. Santalum album is a

  1. Total stem parasite
  2. Total root parasite
  3. Partial stem parasite
  4. Partial root parasite

Answer: 4

Q26. A partial parasite is the one which

  1. Absorbs water and minerals salts from host
  2. Absorbs only water from host
  3. Takes food from host only occasionally
  4. Lives on the host for space only

Answer: 1

Q27. Nepenthes, Dionaea, Drosera and Utricularia are

  1. Saprophytes
  2. Heterotrophs
  3. Autotrophs
  4. Carnivorous

Answer: 4

Q28. A root parasite is

  1. Loranthus
  2. Rafflesia
  3. Viscum
  4. Cuscuta

Answer: 2

Q29. Loranthus shows

  1. Parasitism
  2. Commensalism
  3. Symbiosis
  4. Saprophytism

Answer: 1

Q30. Insectivorous plants grow in areas deficient in

  1. Phosphorus
  2. Nitrogen
  3. Sulphur
  4. Iron

Answer: 2

Q31. Woody twiners are

  1. Stragglers
  2. Creepers
  3. Lianes
  4. Scandent

Answer: 3

Q32. A plant has weak stem which can coil around an upright support. It is a

  1. Liane
  2. Twiner
  3. Climber
  4. Creeper

Answer: 2

Q33. A plant lives for less than one year. It is

  1. Annual
  2. Biennial
  3. Semi-annual
  4. Perennial

Answer: 1

Q34. Study of seeds is a part of

  1. Pomology
  2. Morphology
  3. Vegetative morphology
  4. Reproductive morphology

Answer: 4

Q35. Organs similar in function but different in internal structure are

  1. Vegetative
  2. Reproductive organs
  3. Homologous organs
  4. Analogous

Answer: 4

Q36. Which one is a mangrove plant

  1. Potamogeton
  2. Sagittaria
  3. Rhizophora
  4. Populus

Answer: 3

Q37. A plant which does not haves root is

  1. Utricularia
  2. Nelumbo
  3. Trapa
  4. Avicennia

Answer: 1

Q38. Timber line is a limit above which

  1. Trees are found
  2. Trees are absent
  3. Plants are do not survive
  4. Plants occur in abundance

Answer: 2

Q39. Which one has prickles

  1. Lantana camara
  2. Argemone Mexicana
  3. Solanum surattense
  4. All the above

Answer: 4

Q40. Which one of the following is a succulent

  1. Argemone Mexicana
  2. Dalbergia sisso
  3. Opuntia
  4. Mangifera

Answer: 3

Q41. Date palm is

  1. Caudex
  2. Excurrent
  3. Deliquescent
  4. Culm

Answer: 1

Q42. Deliquescent habit is shown by

  1. Pinus
  2. Eucalyptus
  3. Cocos nucifera
  4. Mangifera indica

Answer: 4

Q43. Quisqualis (Rangoon Creeper) is an example of

  1. Climber
  2. Twiner
  3. Trailer
  4. Liana

Answer: 2

Q44. Myrmecophily belongs to the category of

  1. Symbiosis
  2. Epiphytism
  3. Parasitism
  4. Saprophytism

Answer: 1

Q45. Myrmecophily is an association between a higher plant and

  1. Bacteria
  2. Fungi
  3. Blue-green algae
  4. Ants

Answer: 4

Q46. VAM is a

  1. Mycorrhiza
  2. Succulent
  3. Epiphyte
  4. Mesophyte

Answer: 1

Q47. A partial parasite is

  1. Cuscuta
  2. Cassytha
  3. Arceuthobium
  4. Viscum

Answer: 4

Q48. Pisum sativum is a

  1. Climber
  2. Tree
  3. Shrub
  4. Heterotroph

Answer: 1

Q49. Pisum sativum is

  1. Autotroph
  2. Heterotroph
  3. Shrub
  4. Tree

Answer: 1

Q50.Plants which are unable to manufacture their food wholly or partially are

  1. Autophytes
  2. Heterophytes
  3. Halophytes
  4. Holophytes

Answer: 2

Q51. Trees grow faster in

  1. Autumn
  2. Winter
  3. Summer
  4. Spring

Answer: 4

Q52. Which of the following parasite is also epiphytic

  1. Striga
  2. Orobanche
  3. Balanophora
  4. Cuscuta

Answer: 4

Q53. A plant expected to have an age of 1500 years is

  1. Eucalyptus
  2. Sequoia
  3. Mangifera indica
  4. Dalbergia sisso

Answer: 2

Q54. Santalum album/Sandal-wood tree is

  1. Partial root parasite
  2. Partial stem parasite
  3. Total stem parasite
  4. Total root parasite

Answer: 1

Q55. Biggest flower belongs to a plant which is

  1. Partial stem parasite
  2. Partial root parasite
  3. Total stem parasite
  4. Total root parasite

Answer: 4

Q56. A plant growing on another plant without drawing any nourishment is

  1. Ectoparasite
  2. Epiphyte
  3. Symbiont
  4. Saprophyte

Answer: 2

Q57. Heterotrophic nutrition is present in

  1. Vallisneria
  2. Pistia
  3. Drosera
  4. Opuntia

Answer: 3

Q58. Plants obtaining food from other plants by means of haustoria are

  1. Symbionts
  2. Parasites
  3. Hydrophytes
  4. Saprophytes

Answer: 2

Q59. A rootless aquatic in which a protein of leaf is modified to from a bladder for catching small aquatic animals is

  1. Dionaea
  2. Drosera
  3. Utricularia
  4. Nepenthes

Answer: 3

Q60. Lianas occur more commonly in

  1. Temperate forests
  2. Deserts
  3. Alpine vegetation
  4. Tropical forests

Answer: 4

Q61. Myrmecophily is a beneficial association between a flowering plant and

  1. Ants
  2. Mycoplasma
  3. Bacteria
  4. Virusis

Answer: 3

Q62. A biennial plant is the which

  1. Flowers every two years
  2. Flowers every year and completes its life cycle in two years
  3. Completes its life cycle in two years
  4. Completes its life cycle twice in a single year

Answer: 3

Q63. A plant that manufactures its own food is

  1. Autotroph
  2. Parasite
  3. Epiphyte
  4. Saprophyte

Answer: 1

Q64. Partial parasite is dependent upon the host For

  1. Support
  2. Food at time
  3. Water
  4. Water and minerals

Answer: 4

Q65. Cuscuta is

  1. Total root parasite
  2. Total stem parasite
  3. Partial stem parasite
  4. Epiphyte

Answer: 2