Digestive System Questions and Answers

Digestive System MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Cannibals feed on

  1. Carcases
  2. Blood
  3. Carnivores
  4. Members of own species

Answer: 4

Q2. Detrivores are

  1. Parasites
  2. Blood sucking
  3. Feeding on organic matter
  4. Feeding on carrions

Answer: 3

Q3. Vestibule is

  1. Part of pharynx
  2. Part of buccal cavity
  3. Space between gums and lips
  4. Part of tongue having tonsils

Answer: 3

Q4. Uvula is part of

  1. Tongue
  2. Soft palate
  3. Hard palate
  4. Epiglottis

Answer: 2

Q5. Transverse rugae occur on

  1. Hard palate
  2. Soft palate
  3. Tongue
  4. Stomach

Answer: 1

Q6. Frenulum is

  1. Adenoid present on pharyngeal wall
  2. Tonsil found on lateral walls of soft palate
  3. V-shaped sulcus dividing tongue into pharyngeal and oral parts
  4. Fold attaching tongue

Answer: 4

Q7. Monophyodont teeth occur in

  1. Humans
  2. Frog
  3. Whale
  4. Rat

Answer: 3

Q8. Teeth of most reptiles and amphibians are

  1. Acrodont
  2. Thecodont
  3. Heterodont
  4. Diphyodont

Answer: 1

Q9. Bunodont teeth occur in

  1. Elephant
  2. Sheep
  3. Carnivores
  4. Humans

Answer: 4

Q10. Teeth of carnivores are

  1. Solenodont
  2. Secodont
  3. Lophodont
  4. Pleurodont

Answer: 2

Q11. Odontoblasts produce

  1. Dentine
  2. Cement
  3. Enamel
  4. Periodontal membrane

Answer: 1

Q12. Roots present in the upper molars are

  1. Four
  2. Three
  3. Two
  4. One

Answer: 2

Q13. Uvula can close the opening of

  1. Larynx
  2. Gullet
  3. Internal nares
  4. Eustachian tubes

Answer: 3

Q14. Epiglottis is meant for protecting

  1. Oesophagus from entry of air
  2. Nasal chambers from entry of food
  3. Larynx from entry of food
  4. Teeth from caries

Answer: 3

Q15. Cardiac sphinter protects back flow of

  1. Food into oesophagus
  2. Blood into heart
  3. Blood into auricle
  4. Blood into venae cavae

Answer: 1

Q16. Intrinsic factor is produced in

  1. Liver
  2. Pancreas
  3. Duodenum
  4. Stomach

Answer: 4

Q17. Intrinsic factor is required for

  1. Production of gastric juice
  2. Absorption of B12
  3. Peristalsis
  4. Feeling of hunger

Answer: 2

Q18. In ruminant stomach, the rumen is the

  1. Largest chamber
  2. Chamber having cellulose fermenting microorganisms
  3. Chamber having villi with cornified surface
  4. All the above

Answer: 4

Q19. Chamber of ruminant stomach where food is mixed with gastric juice is

  1. Abomasums
  2. Omasum
  3. Psalterium
  4. Rumen

Answer: 1

Q20. Bile can be prevented to pass into duodenum by

  1. Pyloric valve
  2. Sphincter of Boyden
  3. Sphincter of oddi
  4. Cardiac sphincter

Answer: 3

Q21. Ileum is characterized by

  1. Brunner’s glands and leaf like villi
  2. Brunner’s glands and club-shaped villi
  3. Club-shaped villi and Peyer’s patches
  4. Peyer’s patches and Brunner’s glands

Answer: 3

Q22. Taeniae coli are constituents of

  1. Ileum
  2. Caecum
  3. Rectum
  4. Colon

Answer: 4

Q23. Haemorrhoids are

  1. Small pouches of colon
  2. Enlarged rectal veins
  3. Outgrowths of anal canal
  4. Longitudinal folds of rectum

Answer: 2

Q24. Mumps is infection of salivary glands

  1. Submandibular
  2. Submaxillary
  3. Sublingual
  4. Parotid

Answer: 4

Q25. Rennin enzyme occurs in the gastric juice of

  1. Calf
  2. Human adults
  3. Human infants
  4. Cats

Answer: 1

Q26. A digestive enzyme functional only in infants is

  1. Lactase
  2. Gastric lipase
  3. Intestinal lipase
  4. Chymotrypsin

Answer: 2

Q27. Gall bladder is meant for

  1. Storing bile
  2. Concentrating bile
  3. Storing and concentrating bile
  4. Storing bile and producing intrinsic factor

Answer: 3

Q28. Bile salts are

  1. Sodium bicarbonate and sodium taurocholate
  2. Sodium glycocholate and sodium carbonate
  3. Inorganic salts and sodium glycocholate
  4. Sodium glycocholate and sodium taurocholate

Answer: 4

Q29. Green colour of bile is due to

  1. Biliverdin
  2. Bilirubin
  3. Sodium taurocholate
  4. Sodium glycocholate

Answer: 1

Q30. Chymotrypsin is a component of

  1. Bile
  2. Pancreatic juice
  3. Succus entericus
  4. Gastric juice

Answer: 2

Q31. The process involved in passage of food in the alimentary canal is

  1. Egestion
  2. Digestion
  3. Peristalsis
  4. Defaecation

Answer: 3

Q32. Basal metabolic rate is minimum energy required during

  1. Work
  2. Walking
  3. Rest
  4. Sitting

Answer: 3

Q33. Daily requirement of carbohydrate by an adult is

  1. 500 gm
  2. 50 gm
  3. 150 gm
  4. 250gm

Answer: 1

Q34. Excess carbohydrates are

  1. Stored in the body
  2. Changed through lipogenesis
  3. Aminated
  4. Passed out in stool

Answer: 2

Q35. Caloric value of carbohydrate per gram is

  1. 9.45 kcal
  2. 5.65 kcal
  3. 4.1 kcal
  4. 9.0 kcal

Answer: 3

Q36. Main cation of extracellular fluid is

  1. Iron
  2. Potassium
  3. Calcium
  4. Sodium

Answer: 4

Q37. The term vitamin was introduced by

  1. Pasteur
  2. Funk
  3. Priestley
  4. Lister

Answer: 2

Q38. Keratomalacia is deficiency symptom of

  1. Vitamin A
  2. Protein energy malnutrition
  3. Phylloquinone
  4. Nicotinamide

Answer: 1

Q39. Antipellagra vitamin is

  1. Pantothenic acid
  2. Tocopherol
  3. Retinol
  4. Nicotinamide

Answer: 4

Q40. Blood cholesterol may rise due to deficiency of vitamin

  1. Folic acid
  2. Cobalamine
  3. Biotin
  4. Pyridoxine

Answer: 3

Q41. Marasmus is due to deficiency of

  1. Vitamin pyridoxine
  2. Vitamin D/ Calcium/ phosphorus
  3. Food
  4. Fat

Answer: 3

Q42. Marasmus differs from Kwashiorkor in

  1. Absence of oedema
  2. Match stick legs
  3. Protruded belly
  4. Anaemia

Answer: 1

Q43. Osteomalacia is a deficiency disease of

  1. Infants due to protein energy malnutrition
  2. Adults due to protein energy malnutrition
  3. Infants due to vitamin D/ Calcium deficiency
  4. Adults due to vitamin D/ Calcium/ Phosphorus deficiency

Answer: 4

Q44. Beri-beri is debility due to deficiency of

  1. Biotin
  2. Thiamine
  3. Riboflavin
  4. Nicotinamide

Answer: 2

Q45. Pulp cavity of teeth opens

  1. Below the teeth
  2. In front of teeth
  3. Behind the teeth
  4. None of the above

Answer: 1

Q46. Gastric juice is secreted under the influence of hormone

  1. Rennin
  2. Enterogastrone
  3. Enterocrinin
  4. Gastrin

Answer: 4

Q47. Digestion is completed in

  1. Duodenum
  2. Ileum
  3. Stomach
  4. Cloaca

Answer: 2

Q48. Liver performs the function of

  1. Glycogenesis
  2. Glycogenolysis
  3. Deammination
  4. All the above

Answer: 4

Q49. Bile comprises

  1. Three type of enzymes
  2. 10 type of enzymes
  3. Only one type of enzymes
  4. No enzymes

Answer: 4

Q50. Gastric juice of humans is without

  1. HCL
  2. Pepsinogen
  3. Rennin
  4. All the above

Answer: 3

Q51. Pancreas has double role of

  1. Storage and digestion
  2. Digestion and absorption
  3. Digestion and endocrine activity
  4. None of the above

Answer: 3

Q52. Largest gland in the body is

  1. Liver
  2. Pancreas
  3. Gastric gland
  4. Adrenal

Answer: 1

Q53. Alkaline nature of bile is due to

  1. NaCl
  2. NaHCO3
  3. KOH
  4. NaOH

Answer: 2

Q54. Duodenum produces hormones

  1. Rennin and gastrin
  2. Epinephrine and nor-epinephrine
  3. Enterogastrone and cholecystokinin
  4. Pituitrin

Answer: 3

Q55. The organ that stores bile is

  1. pancreas
  2. Gall bladder
  3. Spleen
  4. Liver

Answer: 2

Q56. Pancreatic juice and bile are poured through

  1. A common area into duodenum
  2. Two distinct ducts into duodenum
  3. A common duct into ileum
  4. Two distinct ducts into ileum

Answer: 1

Q57. Heterocrine gland connected with digestive system is

  1. Liver
  2. Pituitary
  3. Pancreas
  4. Testis

Answer: 3

Q58. Gastric juice is

  1. Acidic
  2. Alkaline
  3. Neutral
  4. Slightly alkaline

Answer: 1

Q59. The stomach takes part in

  1. Breaking food mechanically
  2. Partially digesting the food
  3. Disinfecting the food
  4. All the above

Answer: 4

Q60. The semi digested acidified food that enters duodenum is called

  1. Chyle
  2. Bile
  3. Chyme
  4. Succus entericus

Answer: 3

Q61. The semi-fluid nearly digested food present in the ileum is termed as

  1. Chyle
  2. Chyme
  3. Succus entericus
  4. Bile

Answer: 1

Q62. Entry of food in stomach mechanically stimulates it to produces a hormone named

  1. Progesterone
  2. Secretin
  3. Gastrin
  4. Pancreozymin

Answer: 3

Q63. Production of gastro-intestinal secretions and movement soon after ingestion of food are brought about by

  1. Central nervous system
  2. Sympathetic nervous system
  3. Parasympathetic nervous system
  4. Peripheral nervous system

Answer: 3

Q64. Which of the following statements is correct? End products of protein hydrolysis are

  1. Mixture of amino acids
  2. Sugars
  3. Peptides
  4. 30 amino acids

Answer: 1

Q65. Which one of the following does not digest milk with rennin

  1. Man
  2. Frog
  3. Rabbit
  4. A calf

Answer: 2