Question 1 : Fill in the blanks using correct determiners.

a) Why am I living in …………………… country?
b) Get me ……………………. box from the table.
c) Come ………………. way, please.
d) The person ………………… car is not properly parked should be fired.
e) Look at …………….. earrings, Jamie gave them to me.

Answer :
a) this
b) that
c) this
d) whose
e) these

Question 2 : Choose the correct answer from the options given below.

Unfortunately, (a) …………………… (a lot/few) of the companies which we sent offers to showed interest in our products.
Last month was a good month for the company. We found (b) ……….. (many/effect) new customers and also increased our profit.
We have to speed up, there is very (c) ………… (few/little) time to finish the project.
There were (d) …………………. (fewer/all) people than usual in the supermarket to buy¬† our product.
It will take me (e) …………….. (a little/neither) time, but I’m sure everyone will learn how to use the new software eventually.
I have (f) ………………….. (many/little) money but more time than I did ten years ago.

Answer :
a) few
b) many
c) little
d) fewer
e) a little
f) little

Question 3 : The following passage has not been edited. There is an error relating to determiners in each line. Write the incorrect word and the correction in your answer sheet as given below. Remember to underline the word that you have supplied. The first one has been done for you.

Incorrect Correct
See here, Mr Allison, give me the break the a
a) won’t you. I’ve got to get a story or an editor will ……… ……….
b) fire. Please do tell me anything about yourself. ……… ……….
c) How did you happen to get into that work? ……… ……….
d) Do you have some family? Please ……… ……….
e) do give me a answer. Well, if you won’t ……… ……….
f) talk, I’ll write mine own story, but you ……… ……….
g) may not like the all story you’ll read. ……… ……….
h) You have few minutes to consider my offer.
I’ll return after visiting the warden.
……… ……….

Answer :

Incorrect Correct
a) an the
b) anything something
c) that this
d) some any
e) a an
f) mine my
g) all whole
h) few a few

Question 4 : The following passage has not been edited. There is an error in each line. Write the incorrect word and the correction in the space provided.

Incorrect Correct
Scientists who tracked five
a) leopard fitted with GPS collars gathered any ……… ……….
b) new insights. Much of these leopards ventured as close as 25 meters to individual houses ……… ……….
c) at night. Dogs appeared to be their both preferred ……… ……….
d) prey. Other of the the leopard, Jai and Lakshai, were ……… ……….
e) captured from a densely populated area. Many leopard Ajoba was captured after he fell into a well. ……… ……….
f) For the study, scientists collected data other. ……… ……….
g) three hours. Either that the study implied was that they were residents in their ranges. It appeared that ……… ……….
h) relocation may some have only short term local ……… ……….
i) effects or simply move the conflict to each area or increase the level of conflict

Answer:

Incorrect Correct
a) any some
b) Much Most/Many
c) both most
d) Other Two
e) Many Another
f) other every
g) Either All
h) some either
i) each another

Question 5 : Fill in the blanks using correct determiners.

a) ……………. the children went to their respective classes.
b) …………….. children like palying.
c) Would you like to have ……………….. fruits?
d) Last year I went to Paris and Rome. I liked …………… cities very much.
e) Did you buy …………………… food?
f) I don’t know Girish lies these days. I haven’t seen him for ………… years.

Answer :
a) All
b) All
c) some/these
d) both
e) any
f) many

Question 6 : Fill in the blanks with ‘a’, ‘an’ or ‘the’ in the newspaper report.

There was (a) ………….. book launch and (b) ………………. interactive session with India’s Mission Mars Dream Team at (c) …………….. Indian National Science Academy in (d) ……………… Capital in November. Through (e) ……………. book ‘Reaching for The Stars: India’s Journey to Mars and Beyond,’ the authors relate (f) …………. untold story of marathon to Mars. The writers chronicled (g) …………… Martian adventure of (h) ……………… Indian Space Research Organisation (ISRO) as an insider’s narrative of India’s journey from (i) ……………. Red Fort in Delhi when (j) ………….. mission was announced in 2012. The Chairman claimed that Mars Orbiter Mission is only (k) ……………… beginning they are looking at (l) ………… bigger scientific mission to Mars.

Answer :
a) a
b) an
c) the
d) the
e) the
f) the
g) the
h) the
i) the
j) the
k) a
l) a

Question 7 : Read the passage given below and fill in the blanks wit the help of determiners.

Medicine remains a dream career for (a) ……….. and (b) …………….. of the aspirants go abroad to train as doctors . Whil (c) …………….. majority look to countries like (d) ……………… US for postgraduate training, (e) ………… go to places such as China. Here are two experiences, one in (f) ………… East and (g) ……… in the West. One relates that the education system in (h) …………… People’s Republic of China gives you (i) …… time to study by yourself. Practical training is (j) ……………….. better than classroom teaching.

Answer :
a) many
b) some
c) a
d) the
e) others
f) the
g) the other
h) the
i) more
j) much

Question 8 : Fill in the blanks using correct determiners.

a) There were three pictures on the wall. I didn’t like …………… of them.
b) Is your friend English or American? ‘………………… . She’s Australian.’
c) We went away for two days, but the weather wasn’t good. It rained on ……………………… the days.
d) I invited Ram and Sheila to the party, but …………….. of them came.
e) Helena has got two sisters and a brother; …………… the sisters are married.

Answer :
a) any
b) None
c) both
d) neither
e) both

Question 9 : The following passage has not been edited. There is an error in each line. Write the correct word and the correction in your answer sheet against the correct blank number.

Incorrect Correct
a) Once there was the man called Hasan ……… ……….
b) He was one of the much great ……… ……….
c) lords at a court of a Persian king. ……… ……….
d) Hasan had the great wish to ……… ……….
e) find any way of making himself ……… ……….
f) invisible. To their good lock, he met ……… ……….
g) the magician who agreed to sell him ……… ……….
h) a magic wand for many gold. ……… ……….

Answer :

Incorrect Correct
a) the a
b) much many
c) a the
d) the a
e) any some
f) their his
g) the a
h) many some