Very Short Questions

Question 1 : What are the different kinds of camels?

Answer : The two different kinds of camels are : the Dromedary with a single hump and the Bactrian camel with two humps.

Question 2 : Where were the rattlesnakes found in the world?

Answer : The rattlesnakes are very dangerous and found across the American continent from Canada to Argentina.

Question 3 : How much water can a thirsty camel drink?

Answer : A thirsty camel can drink as much as thirty gallons of water in just 10 minutes. It is about five hundred full glasses of water.

Question 4 : What is the purpose of hump in camels?

Answer : The humps help the camels to survive in the desert by acting as storage containers. They store fats and nourish them when food is scarce.

Question 5 : How do the mongooses warn one another?

Answer : The mongooses warn one another with a special alarm call if they spot anything suspicious.

Question 6 : What is the mode of reproduction in snakes?

Answer : Most snakes lay eggs, but there are many which give birth to their young ones.

Short Questions

Question 1 : Do the snakes hear? Give reasons in support of your answer.

Answer : No, they do not hear anything. They feel vibrations in the ground. If a person walks nearby , the snake can feel the movements. But if the same person will shout, it would not hear anything.

Question 2 : How do the mongoose hunt together?

Answer : The mongooses like to hunt together and keep looking for dangerous predators near them. They travel in groups and keep in touch with one another by twittering and calling.

Question 3 : What are rattlesnakes?

Answer : Rattlesnakes are very dangerous. Their frightening rattle can be heard as far as 30 metres away and they can strike with lightning speed. They hold their tails upright and rattle the end whenever it is disturbed.

Question 4 : How do the snakes eat? What do they eat?

Answer : The snakes swallow their prey as a whole. They feed on a variety of prey, including mice, voles, rats, chipmunks and other small animals. These are few snakes that eat more than once a week.

Long Questions

Question 1 : What is a desert? How do animals survive in deserts?

Answer : Deserts are the driest places on Earth and they remain without rain sometimes for months or even years. The animals living in deserts have found ways to cope with the harsh conditions. Gerbils spend the hottest part of the day in cool in underground burrows.

Beetles catch drops of moisture on their legs and consume them. Camels get moisture from desert plants and can survive for up to 10 months without drinking water. Their humps help them to survive in deserts.

Question 2 : Write about the habits of mongooses?

Answer : Mongooses are very amusing animals to watch. They like to hunt together, keeping in touch with one another whenever they go out of sight by twittering and calling.

They warn one another with a special alarm call if they spot anything suspicious. The children of mongooses are raised by the whole group.

They are famous for being able to kill snakes without getting hurt. Their reactions are so fast that they can fight back with snakes. They make continuous attempts to fight snakes and kill them when they get tired.